Follow us

Πόσο ώριμες είναι οι εταιρείες στην Ελλάδα στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού;

Οι προσπάθειες έχουν ξεκινήσει για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων στη χώρα μας, είναι όμως το επίπεδο ικανοποιητικό;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης που διανύουμε οι έξυπνες ψηφιακές τεχνολογίες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας για να επαναπροσδιορίσουν όλα όσα γνωρίζαμε. Ήδη όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται την ανάγκη για ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών και λύσεων σε κάθε τομέα λειτουργίας τους προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να αποκτήσουν πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών τους.

Στην Ελλάδα γίνονται σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρκετό δρόμο να διανύσουν στο κομμάτι της ψηφιακής ωριμότητας.

Είμαστε ικανοποιημένοι από το επίπεδο ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων;

Οι προσπάθειες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει, αλλά δεν βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Παρόλο που οι εξελίξεις και οι συγκυρίες έχουν επιταχύνει την ψηφιακή μετάβαση πολλών εταιρειών, στην πραγματικότητα πολλές αντιμετωπίζουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων, αλλά και την επάρκεια ψηφιακών δεξιοτήτων.

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας για το "Digital Transformation in Greece 2022/2023" report που παρουσίασε πρόσφατα το Found.ation με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού οργανισμού EIT Digital.

Όπως προκύπτει, το 75% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι εταιρείες για τις οποίες εργάζονται εφαρμόζουν ήδη προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού, ωστόσο το επίπεδο ωριμότητάς τους δεν είναι ακόμη ικανοποιητικό.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αν και γίνονται κάποιες προσπάθειες προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν επιφέρουν πάντα επιτυχία. Κάτι που σημαίνει ότι η ωριμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στο κομμάτι του digital transformation θα αποτελέσει ένα σημαντικό στοίχημα για τα επόμενα χρόνια, για το οποίο έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι οι εργοδότες τους δεν τους παρέχουν επαρκή κατάρτιση στους τομείς που τους ενδιαφέρουν, κάτι που σημαίνει ότι η έλλειψη δεξιοτήτων μετατρέπεται σε πρόβλημα που χρειάζεται επείγουσες λύσεις.

Πόσο ώριμες είναι οι εταιρείες στην Ελλάδα στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθορίσει το 2023 ως το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, προτρέποντας τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα να αναλάβουν άμεση δράση στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με report του ΣΕΒ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό (Φεβρουάριος 2022), η Ελλάδα έχει πετύχει μεν τελευταία βήματα προόδου, αλλά μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα.

Ενδεικτικά, το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει σημειώσει αύξηση 77% που είναι ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη, η τηλεργασία τριπλασιάστηκε, ενώ η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών των πολιτών στον δημόσιο τομέα έχει βελτιωθεί σημαντικά απλοποιώντας την καθημερινή ζωή.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν όσον αφορά το επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας των επιχειρήσεων. Μέχρι πρόσφατα, μόνο το 3% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα χρησιμοποιούσε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που απέχει πολύ από το 40% άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Ακόμη και σε μέτριας έντασης τεχνολογικές λύσεις, όπως το cloud, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική απόσταση, με μόλις το 7% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα να το υιοθετούν έναντι 26% στην Ε.Ε. Υπάρχει, ωστόσο, μια εξαίρεση στα εργαλεία ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων όπου η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ, με το 13% των επιχειρήσεων να τα χρησιμοποιεί, αν και σπάνια. Επιπλέον, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε ψηφιακά συστήματα που πραγματοποιούνται κατατάσσουν την Ελλάδα στην 11η θέση της Ε.Ε. Ωστόσο, αυτές οι επενδύσεις συχνά εστιάζουν σε απαρχαιωμένα συστήματα, οδηγώντας σε χαμηλά επίπεδα ψηφιακής ωριμότητας των επιχειρήσεων, τοποθετώντας τη χώρα μας στην 24η θέση στην ΕΕ.

Μία πρωτοβουλία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησής σας

Μία σημαντική πρωτοβουλία για τους επιχειρηματίες που θέλουν να πετύχουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησής τους είναι το Digital Academy for Business. Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική πρωτοβουλία ελληνικής τράπεζας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Ένα ψηφιακό hub γνώσεων, πρακτικών και εμπειριών για επαγγελματίες και επιχειρηματίες που παρέχει πρωτοποριακό υλικό και δωρεάν συμμετοχή σε e-workshops τα οποία διοργανώνει, αξιοποιώντας το οικοσύστημα συνεργατών της Eurobank: Διεθνή brands, πρωτοπόρες digital εταιρείες και στρατηγικούς εταίρους που μοιράζονται τις βέλτιστες πρακτικές τους σε e-workshops, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των επιχειρήσεων και τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς.

Ήδη το Digital Academy for Business, αριθμεί πάνω από 2.500 μέλη και ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε μια ευρεία θεματολογία webinars και αρθρογραφίας μέσω της ιστοσελίδας www.eurobank.gr.

Οι θεματικές ενότητες, συνεχώς εμπλουτίζονται, περιλαμβάνοντας μέχρι στιγμής: ESG, Digital Marketing, Τουρισμός, Ηλεκτρονικό εμπόριο, Ικανοποίηση πελάτη, Σύγχρονες μέθοδοι εργασίας, Ηλεκτρονική τιμολόγηση. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι έχουν πρόσβαση σε πάνω από 37 άρθρα και 18 μαγνητοσκοπημένα webinars σχετικού ενδιαφέροντος.

Επιπρόσθετα, το Digital Academy συμμετέχει και συμβάλλει ενεργά με τη δράση του σε διεθνή events για επιχειρήσεις, όπως το 2ο Hellenic Association of Treasurers Summit τον Σεπτέμβριο του 2022 του οποίου ήταν platinum χορηγός. Επίσης, χάρη στη στρατηγική συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), προσφέρει στα μέλη του τη δυνατότητα συμμετοχής σε workshops σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που διοργανώνονται από τον κορυφαίο φορέα επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, όπως επίσης και στην πρωτοβουλία του για το παρατηρητήριο ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ακόμα το Digital Academy for Business αποτέλεσε στρατηγικό πυλώνα του Naxos Smart Island project για το 2022, δίνοντας την ευκαιρία σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στο ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού τους.

Είναι γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να διανύσουν μεγάλο δρόμο προς το κομμάτι της ψηφιακής ωριμότητας, ώστε να ανέβουν στο επόμενο επίπεδο. Οι επιχειρηματίες που μπορούν να αναγνωρίσουν τις τάσεις, να εκμεταλλευτούν τις τεχνολογικές εξελίξεις και να παρέχουν με συνέπεια εκπαίδευση στον εαυτό τους και την ομάδα τους, είναι αυτοί που έχουν αξιοσημείωτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους.

Με τη συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα όπως το Digital Academy for Business, θα λάβουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις που χρειάζονται για τους ίδιους και το προσωπικό τους, ώστε να είναι καταρτισμένοι και ενήμεροι για τις εξελίξεις και να βαδίσουν με περισσότερα εφόδια στο μέλλον.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 77 ΔΙΣ 30 Μαϊ 2023 | 14:47

Αυτοί έχουν όλο το χρήμα: Το 0,7% των Ελλήνων έχουν το 42% των τραπεζικών καταθέσεων, δηλαδή 77 δις ευρώ

Το 72,5% των καταθετών έχει λιγότερα από 1000 ευρώ στην τράπεζα ενώ μόλις το 0,7% (δηλαδή ούτε ο ένας στους 100) ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.

ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕΤΡΑΕΙ 30 Μαϊ 2023 | 10:27

Μεγάλος Διαγωνισμός: Ζήσε από κοντά τους αγώνες της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ στην Ασία

Η EKO σε οδηγεί στην Ασία, για να στηρίξεις την Εθνική μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ!

ΔΗΛΩΣΕ ΠΑΛΙ ΠΑΡΩΝ 30 Μαϊ 2023 | 10:22

Πώς το "φάντασμα" της Ellinair ξαναχτυπά

Η άρση της αναστολής για την αεροπορική εταιρεία, που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε μόλις πριν από μερικές μέρες.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ E-REAL ESTATES 30 Μαϊ 2023 | 10:01

Ρεκόρ κρατήσεων για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος - Σε ποιες περιοχές ξεπερνούν το 90%

Ποσοστά προκρατήσεων που ξεπερνούν το 90% καταγράφονται σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, τόσο νησιωτικούς, όσο και ηπειρωτικούς, για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

300.000 ΕΠΙΤΑΓΕΣ 30 Μαϊ 2023 | 07:05

Κοινωνικός τουρισμός 2023: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Οι δικαιούχοι και τα ποσά [παραδείγματα]

Ξεκίνησε σήμερα Τρίτη 30 Μαΐου, η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

ΑΛΛΑΓΕΣ 29 Μαϊ 2023 | 19:18

Εφορία: Αυτό είναι το σχέδιο για να πληρώσουν επιτέλους και οι "εξαφανισμένοι" ελεύθεροι επαγγελματίες

Η εφορία θα χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες ώστε να πληρώσουν επιτέλους και όσοι μονίμως δηλώνουν ζημιές

29 Μαϊ 2023 | 18:06

Μεγάλος Διαγωνισμός: Ζήσε από κοντά τους αγώνες της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ στην Ασία!

Η EKO σε οδηγεί στην Ασία, για να στηρίξεις την Εθνική μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ!

MΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ AMEA ΚΑΙ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΕΣ 29 Μαϊ 2023 | 17:29

Κοινωνικός Τουρισμός: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές, έναν μήνα νωρίτερα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα, την 1η Ιουλίου 2023 αντί για 1η Αυγούστου, και θα αφορά σε 300.000 επιταγές

ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ 29 Μαϊ 2023 | 15:45

Εκπληξη: Κάτω από το 3% ο πληθωρισμός τον Μάιο- Αλλά οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν την ανηφόρα

Ο πληθωρισμός θα βρεθεί κάτω από το 3%τον Μάιο, παρά το γεγονός ότι τα τρόφιμα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, έστω και με επιβραδυνόμενους ρυθμούς.

29 Μαϊ 2023 | 13:58

Πράσινες εξαγορές και βιώσιμες συγχωνεύσεις: Πώς η βιώσιμη ανάπτυξη αλλάζει τους εταιρικούς μετασχηματισμούς

Του Βασίλη Κουφού, Συμβούλου Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ιδρυτή, ΡΜΡ της Capa Epsilon OSP

29 Μαϊ 2023 | 13:40

ESG: Το τρίπτυχο της βιώσιμης ανάπτυξης

H υιοθέτηση ESG κριτηρίων στις στρατηγικές και τις πολιτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων έχει καταστεί κυρίαρχη τάση στο παγκόσμιο επιχειρείν

29 Μαϊ 2023 | 13:37

Οι ελληνικές επιχειρήσεις ενστερνίζονται τα κριτήρια ESG

Η παγκόσμια τάση για ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στις στρατηγικές ανάπτυξης έχει επηρεάσει και τις ελληνικές επιχειρήσεις

29 Μαϊ 2023 | 13:36

Οι τάσεις στο ESG για το 2023

Τα κριτήρια ESG έχουν αναδειχθεί στο νέο must του επιχειρείν

Advertisement