Πόσο θα έρθει ο λογαριασμός ρεύματος του Ιανουαρίου - Οι επιβαρύνσεις και το σχέδιο επιδότησης

Με την επιδότηση να διαμορφώνεται περίπου στα 20-25 ευρώ, το νοικοκυριό θα επιβαρύνεται με 10-15 ευρώ ανά μήνα στο λογαριασμό του ρεύματος.

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε αφορολόγητο και e-πληρωμές

"Κλειδώνει" στις 300 κιλοβατώρες το όριο επιδότησης των νοικοκυριών και για τον μήνα Ιανουάριο. Μόνο που η επιδότηση θα αφορά πλέον μόνο στα ακίνητα που έχουν δηλωθεί ως κύριες κατοικίες.

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο χρήσης εισοδηματικών κριτηρίων ενώ το ποσό της επιδότησης θα διαμορφωθεί σε τέτοια επίπεδα ώστε να αντιστοιχεί περίπου στα δύο τρίτα της επιβάρυνσης που προκύπτει από την αύξηση της τιμής χονδρικής του ρεύματος.

Ο συνδυασμός του κριτηρίου της κύριας κατοικίας αλλά και των σχετικά ευνοϊκών συνθηκών στις αγορές κατά τις πρώτες ημέρες του χρόνου, δημιουργούν ελπίδες για συγκρατημένες επιβαρύνσεις κατά τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Διαβάστε Επίσης

Πόση είναι η επιβάρυνση και πόση η επιδότηση

Προς το παρόν, η μέση τιμή χονδρικής για τον Ιανουάριο, διαμορφώνεται στα 158 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν δεν υπάρξουν μεγάλες εξάρσεις μέσα στις υπόλοιπες ημέρες και η τιμή παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, η επιβάρυνση των νοικοκυριών λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής θα κυμανθεί στα επίπεδα των 10-12 λεπτών οπότε ακόμη και μια μικρή επιδότηση των 8-9 λεπτών ουσιαστικά θα συγκρατήσει τις επιβαρύνσεις για τον πρώτο μήνα του χρόνου σε πολύ χαμηλά επίπεδα για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών.

Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα έχουν μόνο όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας ή όσοι ζουν σε ακίνητα τα οποία δεν είναι δηλωμένα ως κύριες κατοικίες.

Η απάντηση της ΔΕΔΔΗΕ για τις  διακοπές ρεύματος λόγω χρεών

Μηδενικές επιβαρύνσεις

Μηδενικές πρόσθετες επιβαρύνσεις θα έχουν φυσικά και όσοι έχουν προλάβει να "γυρίσουν" τον τρόπο χρέωσης από κυμαινόμενο σε σταθερό καθώς με αυτό τον τρόπο χρέωσης, η μεταβολή της τιμής χονδρικής του ρεύματος δεν παίζει κανέναν ρόλο στο τι πληρώνει ο τελικός καταναλωτής.

Η σύνδεση της επιδότησης με την τιμή χονδρικής, θα διασφαλίζει σε μόνιμη βάση ότι ο καταναλωτής θα επωμίζεται για την κύρια κατοικία του ένα μικρό μέρος της επιβάρυνσης που θα προκύπτει από την διακύμανση της τιμής χονδρικής.

Και παρέμβαση ΡΑΕ για τις πληρωμές λογαριασμών ΔΕΗ μέσω ΕΛΤΑ

Για όσο διάστημα η τιμή χονδρικής παραμένει στα επίπεδα των 150-170 ευρώ σε μηνιαία βάση, το νοικοκυριό που θα καταναλώνει 300 κιλοβατώρες τον μήνα, θα επιβαρύνεται με περίπου 30-40 ευρώ τον μήνα εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Με την επιδότηση να διαμορφώνεται περίπου στα 20-25 ευρώ, το νοικοκυριό θα επιβαρύνεται με 10-15 ευρώ ανά μήνα. Χαμηλότερη θα είναι η τελική επιβάρυνση για όσους ανήκουν στο "κοινωνικό τιμολόγιο" και σαφώς μεγαλύτερη για όσους καταναλώνουν περισσότερες από 300 κιλοβατώρες τον μήνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 18 Ιαν 2022 | 10:08

Στο "κόκκινο" οι λογαριασμοί ρεύματος: Επιμένουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας

Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε Ελλάδα και Ευρώπη, επηρεάζοντας αρνητικά τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 2022 17 Ιαν 2022 | 13:13

Premia Properties: Η game changer real estate εταιρία στην Ελλάδα

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης έχει μπει η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρία ακινήτων, Premia Properties, η οποία ανεβάζει ψηλά τον πήχη στον τομέα του real estate

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 13 Ιαν 2022 | 11:57

Πώς θα δοθούν οι επιδοτήσεις των ηλεκτρικών συσκευών- Κλιματιστικά, ψυγεία και πλυντήρια

Δικαιούχοι του προγράμματος επιδότησης για την απόσυρση των ηλεκτρικών συσκευών προβλέπεται να είναι όλοι οι Έλληνες αλλά με κριτήρια προτεραιοποίησης.

ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ 12 Ιαν 2022 | 12:23

Σουηδία: Η κυβέρνηση στηρίζει τα νοικοκυριά με 200 ευρώ το μήνα μετά τις αυξήσεις στο ρεύμα

Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καλύψει τρεις μήνες από τον Δεκέμβριο του 2021 με περίπου 194,6 ευρώ ανά νοικοκυριό τον μήνα.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 12 Ιαν 2022 | 11:18

Η απάντηση Γεωργιάδη για τις τιμές των PCR: Άλλο η λιανική τιμή και άλλο η χονδρική

Για το θέμα που έχει προκύψει με την τιμή των μοριακών τεστ μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 12 Ιαν 2022 | 08:14

Αγορά ακινήτων: Γιατί εκτοξεύονται οι τιμές των ενοικίων τα τελευταία χρόνια - Οι δύο λόγοι

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι τιμές των ενοικίων σημειώνουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ 11 Ιαν 2022 | 09:41

Σκρέκας: Κανένα ευάλωτο νοικοκυριό δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα μέσα στην καρδιά του χειμώνα

Η επιδότηση ρεύματος καλύπτει το 90% των αυξήσεων για ένα μέσο νοικοκυριό με κοινωνικό τιμολόγιο είπε ο Κ. Σκρέκας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Ιαν 2022 | 12:39

Ξεφεύγουν ξανά οι τιμές του ρεύματος - Τι σημαίνει για τους λογαριασμούς

Οι τιμές του ρεύματος καταγράφουν εκ νέου ανοδική τροχιά, δημιουργώντας νέες πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Ιαν 2022 | 12:21

Αυτά είναι τα 4 μέτρα στήριξης που ξεφουσκώνουν τον λογαριασμό της ενέργειας - Πώς θα τα αξιοποιήσετε

Διαβάστε τα τέσσερα βασικά μέτρα που έχει δρομολογήσει ή σκοπεύει να δρομολογήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση σε μόνιμη πλέον βάση.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ NEWDEAL 10 Ιαν 2022 | 09:24

Αλλαγές στην αγορά ακινήτων: Σε ποιες περιοχές της Αττικής μειώθηκαν οι τιμές - Αναλυτικά τα ποσοστά

Ελαφρά κάμψη σημείωσαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου οι τιμές που ζητούν οι πωλητές ακινήτων σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του έτους.

ΠΟΤΕ ΘΑ «ΤΡΕΞΕΙ» ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 08 Ιαν 2022 | 09:13

Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης για ανακύκλωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών - Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Έλληνες αλλά με κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και θα συνδεθεί με την απόσυρση των παλαιών συσκευών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 07 Ιαν 2022 | 12:05

Σκρέκας: 42 ευρώ το μήνα η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος- 54 ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά

O K. Σκρέκας ανακοίνωσε τα μέτρα επιδότησης του ρεύματος για τον Ιανουάριο. Τι θα ισχύσει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΚΡΕΚΑ 07 Ιαν 2022 | 08:27

Ποιοι λογαριασμοί ρεύματος θα επιδοτηθούν - Για ποιους διπλασιάζεται η τιμή του ρεύματος - Στις 12:00 οι ανακοινώσεις

Στις 12 το μεσημέρι τα νέα μέτρα στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, λόγω των ανατιμήσεων που προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση.