Follow us

Πόσο θα πληρώνουμε για το ρεύμα από 1ης Ιουλίου με τον νέο μηχανισμό – Αναλυτικά παραδείγματα

Ο ελληνικό μηχανισμός για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος εγκρίθηκε από την Κομισιόν και θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΡΕΥΜΑ

O ελληνικός μηχανισμός για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος εγκρίθηκε και από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Προβλέπει πλαφόν στην τιμή χονδρικής και συνέχιση των επιδοτήσεων των νοικοκυριών, ώστε η τιμή της κιλοβατώρας να συγκρατείται όσο το δυνατόν πιο κοντά στα προ κρίσης επίπεδα.

Το "δια ταύτα" βέβαια που ενδιαφέρει τον κόσμο, είναι το πόσο θα πληρώνει την τιμή της κιλοβατώρας. Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η τιμή μιας κιλοβατώρας να διαμορφώνεται –οριζόντια και ανεξάρτητα από την κατανάλωση ή το αν η κατοικία είναι κύρια ή δευτερεύουσα- στα 15 με 16 λεπτά, ενώ αν ο καταναλωτής είναι δικαιούχος του κοινωνικού τιμολογίου, η πρόθεση είναι η τελική τιμή της κιλοβατώρας να υποχωρεί ακόμη χαμηλότερα κάτω από 10-11 λεπτά, ώστε να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.

Το αν στον λογαριασμό του τελικού καταναλωτή θα εξακολουθήσει να φαίνεται η λεγόμενη "ρήτρα αναπροσαρμογής" (κάτι που σημαίνει ότι στην προκειμένη περίπτωση θα φαίνεται ξεχωριστά η επιβάρυνση από τη ρήτρα και ξεχωριστά η κρατική επιδότηση) ή αν η κρατική ενίσχυση θα απορροφηθεί από μια τελική τιμή, είναι κάτι που θα αποφασιστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό που είναι το ουσιαστικό άλλωστε είναι το τι θα βγαίνει από την τσέπη του καταναλωτή. Και αυτό που θα βγαίνει είναι 0,15-0,16 ευρώ για κάθε κιλοβατώρα συν τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, συν τον ΦΠΑ. Έτσι, το τελικό κόστος θα διαμορφώνεται ως εξής:

1. Για κατανάλωση περίπου 300 κιλοβατωρών ανά μήνα, η τελική τιμή θα βγαίνει περίπου στα 69 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή περίπου στα 0,23 ευρώ αν κιλοβατώρα, αν το κρατικό πλαφόν οριστεί τελικώς στα 15 λεπτά του ευρώ. Αυτή η τιμή είναι λίγο υψηλότερη σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς επιδοτήσεων που ισχύει για τον Μάιο (σ.σ για 300 κιλοβατώρες, η τελική διαμορφώνεται περίπου στα 65 ευρώ) αλλά χαμηλότερη σε σχέση με αυτή που θα πλήρωνε κάποιος αν το σπίτι του δεν ήταν δηλωμένο ως κύρια κατοικία (για τις 300 κιλοβατώρες ο καταναλωτής θα πλήρωνε περίπου 81 ευρώ για δευτερεύουσα κατοικία)

2. Για κατανάλωση περίπου 600 κιλοβατωρών ανά μήνα, η τελική τιμή βγαίνει περίπου στα 138 ευρώ ανά μήνα ή περίπου 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν με το ισχύον σύστημα επιδότησης, η χρέωση διαμορφώνεται στα 198 ευρώ για την κύρια κατοικία και στα 224 ευρώ για τη δευτερεύουσα. Άρα, όσοι έχουν μεγάλη κατανάλωση, θα βγουν πολύ κερδισμένοι από το νέο σύστημα

Να σημειωθεί ότι ο νέος μηχανισμός θα αφορά μόνο σε όσους έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια κάτι που σημαίνει ότι επιβαρύνονται και σήμερα με ρήτρα αναπροσαρμογής. Για τα σταθερά τιμολόγια, θα ισχύσουν κανονικά τα όσα προβλέπουν τα συμβόλαια.

Διαβάστε Επίσης

Οι δηλώσεις Σκρέκα στον Σκάι

"Στις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε το πλαίσιο του νέου μηχανισμού, που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο προκειμένου να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας", τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ενεργείας Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, που θα περιγράφει ακριβώς το πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός, ώστε να δώσει και η Βουλή το πράσινο φως.

Ο υπουργός ανέφερε ότι σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιομ οι μονάδες παραγωγής ρεύματος θα αποζημιώνονται όχι με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή της ενέργειας, αλλά με βάση το πραγματικό τους κόστος.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα ο νέος μηχανισμός σε συνδυασμό με τις οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για την κοινωνία που δοκιμάζεται από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ 31 Ιαν 2023 | 09:53

Οι νέες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος στον Φεβρουάριο: 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το 90% των νοικοκυριών

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 ευρώ/μεγαβατώρα.

VIRAL Η ΚΟΛΩΝΑ 27 Ιαν 2023 | 09:32

Απίστευτο σκηνικό στην Ξάνθη: Κολώνα της ΔΕΗ περνάει μέσα από... μπαλκόνι πολυκατοικίας [βίντεο]

Μια πολυκατοικία στην είσοδο της Ξάνθης "κλέβει" κάθε χρόνο την παράσταση λίγο πριν το διάσημο καρναβάλι της πόλης.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 25 Ιαν 2023 | 09:28

Υψηλές οι προσδοκίες από τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κρήτη, λέει ο Σκρέκας

Οι γεωτρήσεις, σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ 23 Ιαν 2023 | 08:54

Μειωμένα τιμολόγια ρεύματος για τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν οι προμηθευτές

Το τιμολόγιο της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ είναι μειωμένο κατά 57-64 % σε σχέση με τον Ιανουάριο και διαμορφώνεται κάτω από τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Ιαν 2023 | 08:51

Αυτές είναι οι νέες τιμές του ρεύματος τον Φεβρουάριο: Μεγάλες μειώσεις στα τιμολόγια αλλά και στις επιδοτήσεις

Πόσο θα μας κοστίσει το ρεύμα τον Φεβρουάριο μετά τις μειώσεις στα τιμολόγια. Μειώνονται κατά 59% τα τιμολόγια του ρεύματος και από 87-100% οι επιδοτήσεις.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ 20 Ιαν 2023 | 22:35

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται μειώσεις τον Φεβρουάριο - Ανακοινώνονται τα νέα τιμολόγια

Οι ανακοινώσεις για τα τιμολόγια ρεύματος θα γίνουν εντός των επόμενων ωρών από τους παρόχους και όλα δείχνουν πως η πτώση των τιμών θα είναι εντυπωσιακή.

ΚΟΙΤΑΣΜΑ KARISH 19 Ιαν 2023 | 13:16

Όμιλος Energean: Προς σημαντική αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου φέτος

Μετά την έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Karish στο Ισραήλ.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 85% 19 Ιαν 2023 | 12:37

Τεράστια η μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος, στα επίπεδα του 2021: Πώς εξηγείται, πότε θα τη δούμε στους λογαριασμούς

To ερώτημα είναι πώς φτάσαμε σε τόσο μεγάλη πτώση, αν θα συνεχιστεί και πότε θα φανεί στην τσέπη των καταναλωτών και στα ταμεία των επιχειρήσεων.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Ιαν 2023 | 15:51

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πέφτει η τιμή του κατά 33 % από αύριο - Πτώση λόγω χαμηλής ζήτησης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Η πτώση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην κάλυψη του φορτίου (70%) σε συνδυασμό με τη χαμηλή για την εποχή ζήτηση.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Ιαν 2023 | 12:37

Οι παροχές που έρχονται: Διπλή καταβολή στους συνταξιούχους, μειωμένα τιμολόγια ρεύματος, market pass και αύξηση κατώτατου μισθού

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται ότι θα είναι γεμάτο από "καλές οικονομικές ειδήσεις" για τα νοικοκυριά.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ 17 Ιαν 2023 | 14:24

Έρχεται μεγάλη μείωση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος με προεκλογικό άρωμα - Ποιοι θα κερδίσουν και πόσα

Μείωση στα τελευταία τιμολόγια κατά 22% σε σχέση με τη μέση χονδρική τιμή του Δεκεμβρίου.

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 16 Ιαν 2023 | 19:05

Les Échos: Αναδιάταξη των ροών ενέργειας στην Ευρώπη - "Η Αθήνα εκδικείται το Βερολίνο"

Γιατί ι Γάλλος καθηγητής πολιτικών επιστημών Τιερί Μπρος αναφέρει ότι "η Αθήνα εκδικείται το Βερολίνο"

ΕΡΓΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ 14 Ιαν 2023 | 09:18

Στην Αλεξανδρούπολη ο Μητσοτάκης - Με εξαγωγικό προσανατολισμό η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής

Η νέα μονάδα, ισχύος 840 μεγαβάτ θα κατασκευαστεί σε στρατηγικό σημείο.