Πόσο θα πληρώσουμε φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης – Πολιτική "κόντρα" για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Όχι στην μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης λένε στην κυβέρνηση, να διαμορφωθεί ο ειδικός φόρος στο κατώτατο όριο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε χθες από το βήμα της ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Κόντρα" επίκαιρη καθώς σε λιγότερο από έναν μήνα, θα ανοίξει η φετινή σεζόν για το πετρέλαιο θέρμανσης και η τιμή στη λιανική θα είναι -με βάση τα σημερινά δεδομένα- ακριβότερη κατά 30% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης θα κοστίζει έως και 1,1 ευρώ ειδικά στην επαρχία και στις νησιωτικές περιοχές όταν πέρυσι, οι καταναλωτές αγόραζαν με τιμή χαμηλότερη από τα 80 λεπτά.

Πέρυσι, το δελτίο τιμών για τις τιμές χονδρικής "έγραφε" 672 ευρώ ανά κυβικό για το πετρέλαιο θέρμανσης. Φέτος, το δελτίο τιμών της 17ης Σεπτεμβρίου, γράφει 892,66 ευρώ. Άρα, η τιμή χονδρικής έχει αυξηθεί κατά 32,7% μέσα στο 12μηνο. Αν λοιπόν πέρυσι τον Οκτώβριο αγοράσαμε πετρέλαιο θέρμανσης στην έναρξη της σεζόν με μέση πανελλαδική τιμή 0,798 ευρώ ανά λίτρο, φέτος, είναι πιθανό το πρώτο δελτίο να γράψει μέση πανελλαδική τιμή κοντά στο 1,07-1,09 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Πόσο κοστίζει η υπόσχεση Τσίπρα

Με αυτά τα δεδομένα, η χθεσινή υπόσχεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο χαμηλότερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποσπά την προσοχή. Σε οικονομικούς όρους, ισχύουν τα εξής: Στο πετρέλαιο θέρμανσης επιβάλλεται (από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Απριλίου που είναι και η περίοδος διάθεσης) ειδικός φόρος κατανάλωσης 28 λεπτών ανά λίτρο και επί αυτής της τιμής επιβάλλεται και ΦΠΑ 24%. Άρα η συνολική φορολογική επιβάρυνση φτάνει κοντά στα 35 λεπτά μόνο εξαιτίας του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Συνολικά δε, οι φόροι και τα τέλη υπερβαίνουν το 55% της τιμής λιανικής.

Αν γίνει αυτό που λέει ο Αλέξης Τσίπρας, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα περιοριστεί στα 2 λεπτά ανά λίτρο καθώς αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Μαζί με τον ΦΠΑ, θα έχουμε επιβάρυνση 0,026 ευρώ ανά λίτρο. Που σημαίνει τελικώς, ότι οι καταναλωτές θα αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης αντί για 1,1 ευρώ το λίτρο, περίπου 80 λεπτά ανά λίτρο δηλαδή περίπου όσο και πέρυσι.

Επειδή όμως κάθε μέτρο έχει και ένα κόστος, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 90%, θα προκαλέσει απώλεια εισόδων στον κρατικό προϋπολογισμό της τάξεως των 500-550 εκατ. ευρώ. (περίπου 400 εκατ. ευρώ από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και άλλα 100 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ). Αυτό το ποσό, δεν θα ενισχύσει τους έχοντες τη μεγαλύτερη ανάγκη (κάτι που θα συνέβαινε αν αυξανόταν ο προϋπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση) αλλά το σύνολο των καταναλωτών ακόμη και αυτών με τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Από την άλλη, υπάρχει η περιβαλλοντική και η μακροοικονομική διάσταση. Η χώρα έχει θέσει εθνικό στόχο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό τουλάχιστον 70% μέχρι το 2030. Οι καυστήρες πετρελαίου στα νοικοκυριά είναι μια από τις βασικές πηγές παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα γι’ αυτό και έχει επιλεγεί μέσω του προγράμματος "εξοικονομώ" να επιδοτηθούν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά ώστε να αντικαταστήσουν τους καυστήρες πετρελαίου με άλλα λιγότερο ρυπογόνα καύσιμα (σ.σ ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο κλπ). Αυτές οι πολιτικές επιδότησης μάλιστα δεν έχουν υιοθετηθεί μόνο από την σημερινή κυβέρνηση αλλά από την προηγούμενη.

Θα ήταν λοιπόν οικονομικό παράδοξο να δαπανήσει η χώρα οικονομικούς πόρους μισού δις. ευρώ για να ενισχύσει τη ζήτηση ενός ρυπογόνου καυσίμου όταν με τα ίδια χρήματα θα μπορούσε να επιδοτήσει πάνω από 100.000 νοικοκυριά ανά έτος για να αλλάξουν τον καυστήρα του πετρελαίου. Εκτός από την περιβαλλοντική, υπάρχει και η μακροοικονομική διάσταση. Το πετρέλαιο θέρμανσης δεν παράγεται στην Ελλάδα. Εισάγεται και οι εισαγωγές μειώνουν το ΑΕΠ. Άρα, η τόνωση της ζήτησης του συγκεκριμένου καυσίμου, θα σήμαινε και επιδότηση των εισαγωγών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 14 Οκτ 2021 | 22:04

Κακοκαιρία Μπάλλος - Τσίπρας: Το κράτος δεν λειτουργεί ούτε στη βροχή, ούτε στη φωτιά, ούτε στο χιόνι

"Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για ένα Κράτος με αδυναμίες. Το να μη λειτουργεί όμως καθόλου, είναι κάτι που δεν το είχαμε ξαναζήσει".

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 13 Οκτ 2021 | 13:57

Με μαντινάδα υποδέχτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στο Αρκαλοχώρι: "Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις", ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους και να χορηγηθεί εισόδημα έκτακτης ανάγκης υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας από την Κρήτη.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΞΥΛΑ ΚΑΙ ΠΕΛΕΤ 13 Οκτ 2021 | 13:06

"Καίει" το πετρέλαιο θέρμανσης: Από 1,15 € – 1,35/λίτρο η πρόβλεψη - Αρχίζει την Παρασκευή η διανομή

Από 1,15 € – 1,35/λίτρο η μέχρι στιγμής πρόβλεψη για το πετρέλαιο θέρμανσης. Από την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου η διανομή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 13 Οκτ 2021 | 11:48

Κρήτη: Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Αλέξης Τσίπρας

Την σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης επισκέπτεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 13 Οκτ 2021 | 08:35

Τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια: Πόσο θα πληρώνουμε για ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο

Φέτος οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με… τσουνάμι αυξήσεων σε όλες τις πηγές ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

12 Οκτ 2021 | 06:46

Ο "Τζάμπας", το Σαχέλ και ο Αλέξης...

Οι αντιρρήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την πιθανότητα αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ δεν αποτελούν έκπληξη

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11 Οκτ 2021 | 19:34

Τάσος Κουράκης: Έγινε η πολιτική κηδεία - Παρών ο Αλέξης Τσίπρας με κόκκινο τριαντάφυλλο [εικόνες]

Με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, ο Αλέξης Τσίπρας παρέστη στην πολιτική κηδεία του Τάσου Κουράκη.

10 Οκτ 2021 | 19:00

Ο Τσίπρας, ίδιος πάντα, στη Βουλή

Στον ορίζοντα του κ. Τσίπρα, όλα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Άλλοι είναι ύποπτα.

10 Οκτ 2021 | 15:55

Τσίπρας: Στην Αυστρία οι θεσμοί λειτούργησαν, στην Ελλάδα εκκωφαντική σιωπή

Πυρά κατά του πρωθυπουργού εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την παραίτηση Κουρτς στην Αυστρία.

10 Οκτ 2021 | 08:16

Σε διαφορετική ρότα Αποστολάκης και Τσίπρας - Γιατί ο ναύαρχος "άδειασε" τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με τη Γαλλία

Η θετική στάση του Ευάγγελου Αποστολάκη απέναντι στην αγορά των Rafale και των φρεγατών Belharra, προκάλεσε αμηχανία και εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 08 Οκτ 2021 | 07:29

Ελληνογαλλική συμφωνία: Ο Μητσοτάκης ανέδειξε τις αντιφάσεις του Τσίπρα που έμεινε οχυρωμένος στο... Σαχέλ

Η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία υπερψηφίστηκε. Για υποκριτικούς ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα που στάθηκε απέναντι σε μια ιστορική εθνική επιτυχία, μιλά το Μαξίμου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 07 Οκτ 2021 | 16:21

Δευτερολογία Τσίπρα: "Ο Μητσοτάκης έβγαλε τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει στην ψυχή του"

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα.

ΣΑΝ ΑΛΛΟΣ... ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΟΣ 07 Οκτ 2021 | 13:21

Οταν ο Μητσοτάκης θύμισε στον Τσίπρα το κιτς σόου Καμμένου στη Σαλαμίνα με το χαλί και τις παλέτες στην παραλία [εικόνες]

"Η νέα φρεγάτα θα πλεύσει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας μέσα στο 2025. Εκεί που κάποιοι άπλωναν κόκκινα χαλιά και έκαναν τελετές για τους Σαλαμινομάχους", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.