Follow us

Πότε και πώς θα μειωθούν οι τιμές στα τρόφιμα - Η κρίση των δημητριακών και η Ουκρανία

Το φαινόμενο του πληθωρισμού των τροφίμων είναι πολυπαραγοντικό και για τον λόγο αυτό θα αργήσει να υποχωρήσει.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Περισσότερο χρόνο από ό,τι οι τιμές ενέργειας θα χρειαστούν οι τιμές των τροφίμων για να υποχωρήσουν σε επίπεδα κοντά σε αυτά που βρίσκονταν στις αρχές του 2021, αφού μαζί με τα προβλήματα στην προσφορά θα πρέπει να λυθούν και δομικά προβλήματα της διεθνούς αγοράς.

Το φαινόμενο του πληθωρισμού των τροφίμων είναι πολυπαραγοντικό και για τον λόγο αυτό θα αργήσει να υποχωρήσει. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας προ δύο ημερών σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι θα πάρει καιρό να δούμε μειώσεις στις τιμές των τροφίμων σημειώνοντας ότι το μόνο που θα πρέπει να περιμένουμε είναι "η υποχώρηση του ρυθμού των αυξήσεων".

Η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει την κατάσταση, είπε ότι "ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ ψηλά, για πολύ καιρό" Ειδικά για τα τρόφιμα είπε ότι οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, της εμμονής προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα από τα μέσα του 2021, αλλά και του ανοίγματος της αγοράς της Κίνας.

Σε όλα αυτά θα πρέπει κανείς να προσθέσει και την επίδραση που είχαν μέχρι και τον Ιανουάριο οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνες για το 30% των αυξήσεων σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα (κρέατα, γάλα, αυγά, νωπά φρούτα και λαχανικά) και στο 45% για τις αυξήσεις των βιομηχανοποιημένων τροφίμων, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και στις δύο κατηγορίες. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι τρεις μήνες μετά την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας από τον Νοέμβριο, τον περασμένο Φεβρουάριο, είχαμε την πρώτη υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των τροφίμων στο 14,7% από 15,1% τον Ιανουάριο. Η υποχώρηση των αυξήσεων στα τρόφιμα αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και τον Μάρτιο, όσο οι τιμές της ενέργειας μένουν στα σημερινά επίπεδα ή συνεχίζουν να υποχωρούν.

Τα δημητριακά

Ένα δεύτερο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί για να υποχωρήσει ουσιαστικά ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι η αποκατάσταση της προσφοράς βασικών τροφίμων, την έλλειψη των οποίων όξυνε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η πλήρης ανατροπή της αγοράς των δημητριακών, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης των δύο σιτοβολώνων της Ευρώπης, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, αύξησε απότομα τις τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Παρά τις ενδιάμεσες συμφωνίες, οι τιμές παραμένουν ψηλά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η "κρίση των δημητριακών" αυξάνει εκτός από τα τρόφιμα, στα οποία είναι βασικό συστατικό (π.χ. ψωμί, γλυκά), και κτηνοτροφικά προϊόντα, όπως είναι τα κρέατα, το γάλα και τα αυγά, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν κατά 65% από την αρχή του 2021.

Διαβάστε Επίσης

Τα υπόλοιπα προϊόντα

Το ίδιο πρόβλημα έχει προκαλέσει η έλλειψη βρώσιμων φυτικών ελαίων, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στέρησε από την Ευρώπη και αυτά τα είδη αυξάνοντας τις τιμές τους πάνω από 70%.

Οι ελλείψεις αυτές θα αποκατασταθούν και οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν, μόλις βρεθούν εναλλακτικοί προμηθευτές των συγκεκριμένων προϊόντων, κάτι που καθιστά δύσκολο η εξάρτηση της ΕΕ από Ρωσία και Ουκρανία, τόσο σε ό,τι αφορά τις τιμές όσο και τις διαθέσιμες ποσότητες

Εκτός από τα δημητριακά και τα σπορέλαια, περιορισμένη είναι η διαθεσιμότητα και σε άλλα τρόφιμα καθημερινής κατανάλωσης, όπως η ζάχαρη, ο καφές, το τσάι και το κακάο, τα οποία έχουν μείνει στη "σκιά" των υπολοίπων τροφίμων.

To άνοιγμα της αγοράς της Κίνας, μετά την άρση των περιορισμών για τον covid, λύνει κάποια προβλήματα τροφοδοσίας, αλλά αυξάνει το πρόβλημα της περιορισμένης διαθεσιμότητας λόγω της αύξησης της κατανάλωσης.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Ιουν 2023 | 12:18

Eurostat: Στο 4,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο - Στο 6,1% στην Ευρωζώνη

O ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 6,1% τον Μάιο, από 7,0% τον Απρίλιο σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat.

ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ 29 Μαϊ 2023 | 15:45

Εκπληξη: Κάτω από το 3% ο πληθωρισμός τον Μάιο- Αλλά οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν την ανηφόρα

Ο πληθωρισμός θα βρεθεί κάτω από το 3%τον Μάιο, παρά το γεγονός ότι τα τρόφιμα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, έστω και με επιβραδυνόμενους ρυθμούς.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 23 Μαϊ 2023 | 12:04

Πότε θα πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα - Έφτασε 3 ευρώ ένας πύραυλος παγωτού - Σχέδιο για νέο market pass

Λίγα 24ωρα έχουν απομείνει μέχρι να μπούμε -ημερολογιακά τουλάχιστον- στο καλοκαίρι και η ζήτηση για τα παγωτά αρχίζει να ανεβαίνει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 17 Μαϊ 2023 | 18:16

Άδωνις Γεωργιάδης: Τον 2ο χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην ΕΕ-27 είχε η Ελλάδα τον Απρίλιο

"Η μάχη κατά της ακρίβειας συνεχίζεται αλλά τα μέτρα μας αποδίδουν καρπούς" αναφέρει ο Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τα στοιχεία της Eurostat

ΣΤΟ 7% ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ 17 Μαϊ 2023 | 12:29

Eurostat: Στο 4,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Πέμπτος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη

Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι η Ελλάδα έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στο 4,5% πίσω από το Λουξεμβούργο (2,7%), το Βέλγιο (3,3%), την Ισπανία (3,8%) και την Κύπρο (3,9%).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Μαϊ 2023 | 07:50

Deutsche Welle: Το ελαιόλαδο τείνει να γίνει είδος πολυτελείας - Η λειψυδρία ανεβάζει τις τιμές

Στην Ε.Ε., το ελαιόλαδο κοστίζει σήμερα κατά μέσο όρο 50% περισσότερο απ' ό,τι πριν από δώδεκα μήνες.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ CIRCANA 11 Μαϊ 2023 | 08:45

Σούπερ μάρκετ: 10% ακριβότερα τα προϊόντα το 2023 - Οι κατηγορίες με τη μεγαλύτερη αύξηση τζίρου

Προωθητικές ενέργειες και μειώσεις τιμών για να κρατήσουν τους καταναλωτές.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ 10 Μαϊ 2023 | 16:01

ΕΚΤ: "Υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά" - Η Λαγκάρντ αφήνει ανοικτή την πόρτα για νέες αυξήσεις επιτοκίων

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά την διάρκεια και των δύο συνόδων που θα προηγηθούν της θερινής ανάπαυλας.

ΣΕ ΠΤΩΤΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΓΙΑ 7Ο ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ 10 Μαϊ 2023 | 12:42

Πληθωρισμός: Υποχώρησε στο 3% τον Απρίλιο - Επιμένει η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3% τον Απρίλίο, από 4,6% τον Μάρτιο

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 06 Ιουν 2023 | 08:11

Ερχονται ειδοποιητήρια σε χιλιάδες μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου - Στα... μανταλάκια όσοι δεν κάνουν ρύθμιση

Δεκάδες χιλιάδες ειδοποιητήρια αναμένεται να αποστείλει το προσεχές διάστημα τόσο η φορολογική διοίκηση όσο και το ΚΕΑΟ στους οφειλέτες του Δημοσίου και των ταμείων.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ 05 Ιουν 2023 | 08:47

Τι είναι η επενδυτική βαθμίδα και γιατί αφορά το απλό νοικοκυριό και τη μικρομεσαία επιχείρηση

Πώς ορίζεται η επενδυτική βαθμίδα με απλά κατανοητά λόγια, για έναν μέσο πολίτη και μικρομεσαίο επιχειρηματία; Πόσες διαβαθμίσεις έχει και από ποιους καθορίζονται;

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 04 Ιουν 2023 | 15:12

Οι πέντε αριθμοί που αποκαλύπτουν την αλήθεια για τους φόρους στην Ελλάδα

Η αύξηση του φόρου στα μερίσματα μπορεί να μην αποδώσει τίποτα εισπρακτικά στο δημόσιο καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του συνολικού ύψους των διανεμόμενων κερδών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 04 Ιουν 2023 | 12:22

Aυξημένη ζήτηση για την αγορά οικοπέδων στην Αττική - Σε ποιες περιοχές "ξανασηκώνονται" οικοδομές

Σημαντική αύξηση –για 5η συνεχή χρονιά– καταγράφουν οι τιμές των οικοπέδων στην Αττική, από τις αρχές του 2018.