Στη διακεκαυμένη ζώνη του γάλακτος αποτυπώνεται αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής αγοράς τροφίμων και των αυξήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτήν, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος στο Capital.gr.
Παρά το γεγονός ότι η πρόσφατη συμφωνία των αρχών Αυγούστου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη και αφορά στον ασφαλή απόπλου για την μεταφορά σπόρων και δημητριακών που σε μεγάλο ποσοστό προορίζονται για ζωοτροφές γεγονός που έφερε μία πρώτη μείωση των τιμών τους, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση των τιμών στο γάλα και στην τιμή που φτάνει αυτή τη στιγμή στα ψυγεία, θα αργήσει να έρθει.
Σε κάθε περίπτωση πάντως εμφανίζεται μείωση των τιμών στα σιτηρά, μετά από αρκετούς μήνες ανοδικής πορείας, καθώς κλιμακώθηκαν έντονα κατά την πολεμική σύρραξη της Ρωσίας με την Ουκρανία. To άνοιγμα και η άρση του μπλόκου στα ουκρανικά λιμάνια εκτός από την αποκλιμάκωση τιμών που φέρνουν στην διάθεση σιτηρών και δημητριακών, θα ξεμπλοκάρει ταυτόχρονα και την διακίνηση των προϊόντων αυτών διεθνώς.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Ουκρανία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές παγκοσμίως, με τον ρόλο της να είναι καθοριστικός σε αυτό το πεδίο. Tην ίδια στιγμή το καλαμπόκι δείχνει σταδιακά να επιστρέφει σε τιμές προ πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, ενώ την περασμένη εβδομάδα το σιτάρι στο Σικάγο με χρονικό ορίζοντα παράδοσης τον Δεκέμβριο είχε μειωμένη τιμή στα 7,7 δολάρια ανά μπούσελ, διατηρώντας σημαντική απόσταση από τα 12,79 δολάρια που έπιασε τρεις μήνες νωρίτερα και επιστρέφοντας στα επίπεδα του περασμένου Φεβρουαρίου.
Τι κρατάει ψηλά τις τιμές στο γάλα
Bασικός παράγοντας που θα διατηρήσει έντονα αυξημένες τις τιμές και ειδικά στο γάλα για το επόμενο διάστημα, είναι κατά τις ίδιες πηγές το πολύ υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τις ακριβές μεταφορές και το κόστος για τις πρώτες ύλες συσκευασίας.
Εκτός των άλλων όμως οι κτηνοτρόφοι έχουν δεχτεί ήδη ένα ισχυρό πλήγμα από την αύξηση των πρώτων υλών ζωοτροφών, για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει το ένα έτος. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες συνδυαστικά δείχνουν ότι η εξομάλυνση θα χρειαστεί χρόνο για να επέλθει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή για την προμήθεια PET πλαστικού – βασικό υλικό συσκευασίας γάλακτος - στο διάστημα από 1-23 Αυγούστου του 2022 σύμφωνα με τη σελίδα clal.it που καταγράφει την διακύμανση των πρώτων υλών και τους συνδεδεμένους με τον πρωτογενή τομέα παράγοντες κόστους, ανήλθε στα 1.318 ευρώ ανά τόνο αυξημένη κατά 23% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021. Αντίστοιχα το ποσοστό αύξησης της μέσης τιμής στην ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη από 1-25 Αυγούστου του 2022 ήταν στα επίπεδα του +320% (στα 389,7 ευρώ/Mwh) σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021 και του φυσικού αερίου κατά 701% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021 (214,98 ευρώ/Mwh για την περίοδο 1-22 Αυγούστου 2022).
Ο ρόλος του εισαγόμενου γάλακτος στην Ελλάδα
Eπιστρέφοντας στο γάλα, πηγές που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο τομέα της βιομηχανίας, εκτιμούν ότι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν οι τιμές στο γάλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο αύξησης της παραγωγής, δηλαδή από Δεκέμβριο του 2022 έως και Μάιο-Ιούνιο του 2023 θα δείξουν πόσο γρήγορα ή αργά θα αποκλιμακωθεί η τιμή στο συγκεκριμένο βασικό διατροφικό αγαθό. Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις πάντως αναμένεται ότι η κρίση στα βασικά διατροφικά αγαθά θα έχει σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια, που στο γάλα μπορεί να ξεπεράσει τους επόμενους 24 μήνες.
Στελέχη της αγοράς εκφράζουν ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι η τιμή των ενσιρωμάτων καλαμποκιού αλλά και των πρώτων υλών για ζωοτροφές κατά την επόμενη χρονιά, θα διαδραματίσουν επίσης καθοριστικό ρόλο ως προς την διαμόρφωση της τιμής ανά κιλό στο γάλα.
Επί της ουσίας τη διαμόρφωση των τιμών στο γάλα επηρεάζει καθοριστικά αυτή τη στιγμή το ευρωπαϊκό γάλα που εισάγεται στη χώρα μας και η εξέλιξη της τιμής του, καθότι η Ελλάδα καλύπτει με την εγχώρια παραγωγή το 50% των ποσοτήτων γάλακτος που καταναλώνει (πρόβειο, γίδινο και αγελαδινό), ενώ το υπόλοιπο 50% αποτελεί προϊόν εισαγωγής. Επί της ουσίας η χώρα μας είναι ελλειμματική παραγωγικά στο γάλα, κάτι που δεν αποτελεί μυστικό για όλους τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα και την γαλακτοβιομηχανία.
Στην πράξη η μέση τιμή που απολαμβάνουν οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος αυτή τη στιγμή που μιλάμε, κυμαίνεται από 0,55 έως και 0,57 ευρώ το κιλό. Ταυτόχρονα η τιμή του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος 7 ημερών στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ κυμαίνεται από 1,65 έως και 1,80 ευρώ ανά λίτρο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr