Πού και πόσο θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων: Παραδείγματα

Εισηγήσεις για αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες θα ξεπερνούν ακόμη και το 30% αναμένεται να καταθέσουν οι εκτιμητές.

Πού και πόσο θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων: Παραδείγματα

Εισηγήσεις για αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες θα ξεπερνούν ακόμη και το 30% αναμένεται να καταθέσουν οι εκτιμητές που ανέλαβαν το έργο να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης μέσα στις επόμενες 45 ημέρες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι, ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και στις τουριστικές περιοχές της χώρας υπάρχουν χιλιάδες περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες υπολείπονται αισθητά των πραγματικών ενώ στις περίπου 3000 ζώνες που είναι εκτός αντικειμενικού συστήματος, η εξίσωση με τις εμπορικές αξίες μπορεί να προϋποθέτει αυξήσεις ακόμη και άνω του 50%.

Τα επιχειρήματα των τεχνοκρατών είναι πολύ συγκεκριμένα: Πρώτον το 2018 που έγινε η τελευταία αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες, δεν επήλθε εξίσωση εμπορικών αντικειμενικών. Ουσιαστικά, η τότε κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει δεκτές τις εισηγήσεις των εκτιμητών για πλήρη εξίσωση εμπορικών-αντικειμενικών αφήνοντας τη μισή δουλειά να γίνει στο μέλλον.

Ακολούθησαν περαιτέρω ανατιμήσεις για ολόκληρο το 2018 και για το 2019 –οι οποίες αποτυπώθηκαν και από την Τράπεζα της Ελλάδας- και φτάσαμε στο σημείο η απόσταση να έχει μεγαλώσει αισθητά.

Υπάρχουν βέβαια και περιοχές στις οποίες θα πρέπει να γίνουν μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες κυρίως στα ακριβά βόρεια προάστια της Αττικής (Φιλοθέη, Ψυχικό, Εκάλη κλπ) όπου οι εμπορικές αξίες κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αντικειμενικές. Σε κάθε περίπτωση, ο τελικός λόγος ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών καθώς οι εισηγήσεις των εκτιμητών δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Η λύση που θα δοθεί τον Απρίλιο θα έχει τα εξής δύο χαρακτηριστικά:

1. Τα τελικά ποσοστά των αυξήσεων που θα εγκριθούν στις αντικειμενικές αξίες δεν θα κινηθούν σε πολύ μεγάλα επίπεδα (παρά μόνο σε περιοχές όπου υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση αντικειμενικών-εμπορικών) και θα μετριαστούν περίπου στο 15-20% κατά μέσο όρο.

2. Θα μειωθούν περαιτέρω –έως και 15%- τα γενικά ποσοστά μείωσης του ΕΝΦΙΑ ώστε η συνολική έκπτωση, μαζί με αυτή που έγινε το 2019 να φτάνει έως και το 40-45% ειδικά για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες. Έτσι, η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών είτε θα πληρώσει τα ίδια είτε και λιγότερα σε ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2020 συγκριτικά με το 2019. Θα υπάρξουν βέβαια και αυτοί που θα επιβαρυνθούν περισσότερο και αυτοί θα είναι κατά κύριο λόγο ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με μεγάλη εμπορική αξία οι οποίες όμως παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Έχουν ήδη εντοπιστεί τέτοιες σε δημοφιλέστατα νησιά του Αιγαίου (Μύκονο, Σαντορίνη κλπ) αλλά και στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Οι εκτιμητές θα βασίσουν τις τελικές εισηγήσεις τους στα στοιχεία από τις εμπορικές συναλλαγές των τελευταίων μηνών. Οι τιμές ζώνης, υποτίθεται ότι αποτυπώνουν την αξία ενός νεόδμητου ακινήτου στον 1ο όροφο μιας πολυκατοικίας. Τα νεόδμητα, έχουν φτάσει να πωλούνται σε πολύ υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές ζώνης. Για παράδειγμα, στο Χαλάνδρι «παίζουν» τιμές από 2500 έως 2700 ευρώ όταν οι τιμές ζώνης παίζουν από τα 1300 έως 1500 ευρώ, στο Μαρούσι, ισχύουν αντίστοιχα δεδομένα ενώ στον Άλιμο, πωλούνται νεόδμητα προς 2500-3000 ευρώ το μέτρο όταν η τιμή ζώνης κινείται στα 1600 ευρώ. Στις εκτός αντικειμενικού συστήματος περιοχές –ακόμη και σε δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος ή η Σαντορίνη- η εφορία δίνει τιμή 600-700 ευρώ όταν τα ακίνητα πωλούνται ακόμη και προς 2000-2500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΠΛΗΣ ΔΟΣΗΣ 17 Σεπ 2020 | 08:01

ΕΝΦΙΑ: Στην... παράταση η προθεσμία πληρωμής της 1ης δόσης – Πότε θα έρθουν τα εκκαθαριστικά

Η τελική εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ δεν αναμένεται να γίνει τελικώς ούτε αυτό το Σαββατοκύριακο.

ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 3,524 ΔΙΣ. ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΕΣΟΔΑ 16 Σεπ 2020 | 12:35

Πρωτογενές έλλειμμα 6% και ύφεση 8% για το 2020 "βλέπει" το οικονομικό επιτελείο

Τι δείχνει η Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού Αυγούστου - Πρωτογενές έλλειμμα 6% και ύφεση 8%.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ 16 Σεπ 2020 | 07:44

Αποκάλυψη: Μηδενική εισφορά αλληλεγγύης για δύο χρόνια για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους

Πώς θα λειτουργήσει και ποιους θα ωφελήσει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2021.

ΠΑΡΑ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ 15 Σεπ 2020 | 19:05

"Βόμβα" από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Ο ΕΦΚΑ κρύβει τις εκκρεμείς συντάξεις

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής κατήγγειλε πως ο ΕΦΚΑ αρνήθηκε να ενημερώσει για τον αριθμό των συντάξεων που υποβλήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο και εκκρεμούν

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ 15 Σεπ 2020 | 08:07

Μείωση φόρων έως και 60% για ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες - Αναλυτικά παραδείγματα

Στα μεγαλύτερα εισοδήματα, το συνολικό όφελος μπορεί να ξεπερνά τα 2000 ευρώ. Τα ποσά που θα αποτυπωθούν στο εκκαθαριστικό του 2021.

ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 14 Σεπ 2020 | 07:48

Έως και ένας μισθός "δώρο" για τη μεσαία τάξη από τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης - Αναλυτικός πίνακας

Πόσα κερδίζουν οι εργαζόμενοι από τις διατάξεις για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ 13 Σεπ 2020 | 08:39

Εξαγγελίες Μητσοτάκη από ΔΕΘ: Ποιοι θα δουν διπλή αύξηση στον μισθό τους - Αναλυτικά παραδείγματα

Τα κέρδη για εργαζομένους και εργοδότες από τις οικονομικές εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Πώς ένας εργαζόμενος θα δει ακόμη και πάνω από 30 ευρώ τον μήνα στον μισθό του.

ΕΞΙ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 12 Σεπ 2020 | 20:40

Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Πού καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης και ο ΕΝΦΙΑ - "Πακέτο" 12 μέτρων ύψους 6,8 δισ. ευρώ

Συνολικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ένα πακέτο 12 μέτρων με συνολικό προϋπολογισμό 6,8 δισ. ευρώ

ΑΝΕΣΤΑΛΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥΣ 12 Σεπ 2020 | 13:42

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: "Παγώνουν" τα φετινά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ - Αναμένονται ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, θα επηρεάσει τα φετινά εκκαθαριστικά, κάτι που "υποχρεώνει" την ΑΑΔΕ να αναστείλει την ανάρτησή τους.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 12 Σεπ 2020 | 09:06

ΔΕΘ - "Κλείδωσαν" οι εξαγγελίες Μητσοτάκη: Νέα μείωση ΕΝΦΙΑ και καταβολή εδώ και τώρα στα αναδρομικά συνταξιούχων

Το "καλάθι" του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης – νέα μείωση ΕΝΦΙΑ – παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ –καταβολή αναδρομικών συνταξιούχων.

Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ 11 Σεπ 2020 | 07:51

Πακέτο στήριξης 1,2 δισ. ευρώ για χιλιάδες δικαιούχους: Άνοιξε η πλατφόρμα - Ποιους αφορά - Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις

Για πρώτη φορά μπορούν να διεκδικήσουν μερίδιο από την επιστρεπτέα προκαταβολή και επαγγελματίες οι οποίοι δεν διαθέτουν προσωπικό. 10 ημέρες περιθώριο για αιτήσεις.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 10 Σεπ 2020 | 07:58

Αύξηση των καθαρών μισθών φέρνει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης - "Ψαλίδι" και στις ασφαλιστικές εισφορές

Η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο το ποσοστό μείωσης της εισφοράς να είναι "στοχευμένο" ώστε να ευνοηθούν περισσότερο οι πληγέντες από την πανδημία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 09 Σεπ 2020 | 08:28

Πώς να "κουρέψετε" τον φετινό ΕΝΦΙΑ έως και 70% - Η πληρωμή σε δόσεις έως και τον Αύγουστο του 2022 [παραδείγματα]

Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ που μπορούν να γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου.