Που ποντάρει η κυβέρνηση για τα μικρότερα πλεονάσματα

Το ζητούμενο για τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση είναι να μπορέσει να εκμεταλλευτεί την καλή ψυχολογία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις αγορές για την Ελλάδα.

pou-pontarei-i-kubernisi-gia-ta-mikrotera-pleonasmata
|
SHARE THIS
0
SHARES

Θετικές ειδήσεις μέσα στον Αύγουστο περιμένει το οικονομικό επιτελείο για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη διαπραγματευτική του θέση στην προσπάθεια να περιορίσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το όριο του 3,5%.

Έτσι, μετά το άνοιγμα του «παραθύρου» για ακόμη χαμηλότερα επιτόκια και επανενεργοποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η κυβέρνηση περιμένει μια διπλή αξιολόγηση από τους οίκους Fitch και Moody’s μέσα στον Αύγουστο η οποία αν έρθει, θα φέρει ακόμη πιο κοντά την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Αυτή με τη σειρά της, θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να εντάξει και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με επόμενο βήμα την περαιτέρω πτώση των επιτοκίων των ομολόγων που και χθες κατέγραψαν ένα νέο ιστορικό χαμηλό. Τα χαμηλότερα επιτόκια, είναι ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα που θα φέρει πιο κοντά τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το ζητούμενο για τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση είναι να μπορέσει να εκμεταλλευτεί την καλή ψυχολογία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις αγορές για την Ελλάδα. Το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογο παραμένει υψηλό, κάτι που επιτρέπει στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις που θα μειώσουν το κόστος δανεισμού της χώρας: νέα έκδοση ομολόγου, μείωση της έκθεσης στα έντοκα γραμμάτια και πρόωρη αποπληρωμή της οφειλής προς το ΔΝΤ. Όσο χαμηλότερο είναι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότερε για μικρότερα πλεονάσματα πριν από το 2022.

Το «ράλι» για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί καθώς αυτό είναι που περιμένουν και οι επενδυτικοί οίκοι για να αναβαθμίσουν τη χώρα. Μένει να φανεί αν ο Fitch στις 2 Αυγούστου θα αρκεστεί στη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας (με την εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης) αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για να κάνει τώρα την αναβάθμιση. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται τρία ή τέσσερα σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα οπότε κάθε περαιτέρω αναβάθμιση μας φέρνει σε απόσταση αναπνοής.

Θα ακολουθήσει ο Σεπτέμβριος. Για τις αρχές του φθινοπώρου, δύο είναι τα ζητούμενα. Πρώτον να σταλεί ένα ακόμη θετικό μήνυμα στις αγορές με την πλήρη άρση των capital controls. Και δεύτερον να κατατεθεί προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο θα καλύπτει απόλυτα τον στόχο του 3,5% για το 2020. Αυτό θα είναι και το καθοριστικό βήμα για τη διεκδίκηση των χαμηλότερων πλεονασμάτων μέσα στην επόμενη χρονιά και για τον προϋπολογισμό του 2021.   

 

 

Φωτο: INTIMEnews

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook