Πού θα πάνε τα 11 δισ. - Πόσα θα πέσουν στην αγορά

Κατά πληροφορίες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν τη διάθεση για την Ελλάδα ποσού της τάξεως των 9-11 δισ. ευρώ. Πόσα θα πέσουν στην οικονομία

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Πού θα πάνε τα 11 δισ. - Πόσα θα πέσουν στην αγορά

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν, μεταξύ άλλων, και για το ποσό της δόσης που θα εκταμιευτεί προς την Ελλάδα σε περίπτωση που πέσουν οι υπογραφές και ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης στις 24 Μαΐου. Από τη χθεσινή ενημέρωση, προέκυψε ότι η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει ένα ποσό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, θα ικανοποιηθεί όχι μόνο για να εξυπηρετηθούν οι δανειακές υποχρεώσεις του 2016 (τουλάχιστον) αλλά και για να πέσει λίγο «ζεστό χρήμα» στην αγορά μέσα από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Χθες, δόθηκε η πληροφορία ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν τη διάθεση για την Ελλάδα ποσού της τάξεως των 9-11 δισ. ευρώ. Μοιάζει μεγάλο, ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η χώρα δεν έχει εξασφαλίσει χρήματα μέσα στο 2016 με αποτέλεσμα, για να εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις να «στραγγίζει» τα ταμεία του δημοσίου και όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Οι δανειακές ανάγκες της χώρας από τις αρχές του 2016 μέχρι τη λήξη του έτους, είχαν εκτιμηθεί σε περίπου 3,9 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2016, 2,4 δισ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο, 5,2 δισ. ευρώ για το 3ο τρίμηνο –ξεχωρίζει η αποπληρωμή δύο μεγάλων ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους άνω των 2,3 δισ. ευρώ- ενώ για το 4ο τρίμηνο, οι ανάγκες περιορίζονται στα 1,3 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις του πρώτου τριμήνου (συμπεριλαμβανομένων και των τόκων) καλύφθηκαν από τα διαθέσιμα, στην πραγματικότητα από τα συνολικά 9-11 δισ. ευρώ που ενδέχεται να δοθούν στην Ελλάδα, τα περίπου 7-8 δισ. ευρώ θα «δεσμευτούν» για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του έτους. Η «λογική» είναι να εξασφαλιστεί ότι θα εξυπηρετηθούν κανονικά όλες οι υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του έτους καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η 2η αξιολόγηση –με τα περίπου 43 προαπαιτούμενα- θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τον προγραμματισμό που είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο, σε αυτό το χρονικό σημείο που βρισκόμαστε τώρα, θα έπρεπε να έχουν εκταμιεύσει τα 3,7 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από τον περασμένο Νοέμβριο, τα 3,2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από τον περασμένο Δεκέμβριο, τα 4,9 δισ. ευρώ που έπρεπε να δοθούν μέσα στο 1ο τρίμηνο αλλά και επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση του β’ τριμήνου. Προφανώς, η απόφαση, θα καλύψει το διάστημα μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου.

Το ερώτημα πόσα χρήματα θα δοθούν για την πραγματική οικονομία απαντάται ως εξής: εξαρτάται από το τελικό ποσό της εκταμίευσης. Με βάση τις πληροφορίες, θα «περισσέψουν» γύρω στα 3-4 δισ. ευρώ. Και αυτά όμως δεν θα πέσουν μαζεμένα στην αγορά. Ο αρχικός προγραμματισμός έλεγε ότι από τα 3,7 δισ. ευρώ της δόσης που κανονικά θα έπρεπε να εκταμιευτεί από τον περασμένο Νοέμβριο, μόλις τα 500 εκατ. ευρώ θα πήγαιναν για την αποπληρωμή χρέους ενώ άλλα 500 εκατ. ευρώ προορίζονταν από τη δόση του Δεκεμβρίου. Επίσης, είχε προγραμματιστεί να δοθεί 1 δισ. ευρώ στο τέλος του α’ τριμήνου και άλλο ένα δισ. ευρώ στο τέλος του β’ τριμήνου. Στελέχη που παίρνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις, εκτιμούν ότι για τους επόμενους 3-4 μήνες, θα πέφτουν στην αγορά περί τα 700-800 εκατ. ευρώ ανά μήνα έτσι ώστε στο τέλος αυτών των καταβολών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη να επιστρέψουν κοντά στα επίπεδα του τέλους του 2014. Σήμερα το δημόσιο, μαζί με τους φόρους που δεν έχει επιστρέψει χρωστάει κοντά στα 6 δισ. ευρώ έναντι 3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ 21 Ιαν 2021 | 10:49

Πώς η πανδημία αλλάζει τον κλάδο των ταχυμεταφορών - Οι νέες καταναλωτικές συνήθειες

Αυξάνεται η ανάγκη για μεγαλύτερα logistics και πιο ισχυρές εταιρείες ταχυμεταφορών, είπε ο Α. Γεωργιάδης.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ 20 Ιαν 2021 | 13:35

Πώς κινήθηκε ο τζίρος των καταστημάτων τις δύο πρώτες ημέρες των εκπτώσεων

Σε κατάσταση αποσυμπίεσης βρίσκονται αγορά και καταναλωτές, από τη Δευτέρα όπου "επανήλθαν" σε μια νέα μορφή κανονικότητας μετά από δύο και πλέον μήνες καραντίνας.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 20 Ιαν 2021 | 11:13

Εξαδάκτυλος: Να μην ανοίξουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα – Έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες

Κατά του ανοίγματος των Γυμνασίων και Λυκείων στη χώρα την επόμενη εβδομάδα εμφανίστηκε να τοποθετείται ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

ΟΛΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ 20 Ιαν 2021 | 09:52

Σταμπουλίδης: Αυτό είναι το σχέδιο για την επαναλειτουργία δραστηριοτήτων - Σχολεία, μετακινήσεις, εστίαση [βίντεο]

Το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θα προσκομίσει στην Επιτροπή των Ειδικών - Τι αποκάλυψε ο Π. Σταμπουλίδης.

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΣΙΠΡΑ 19 Ιαν 2021 | 10:11

Βορίδης: Πολύ πιθανό νέο lockdown αν χρειαστεί – Τον Φεβρουάριο ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μίλησε για προσεκτική διαδικασία ανοίγματος που λαμβάνει υπόψη της τι συμβαίνει επιδημιολογικά με εβδομαδιαία αποτίμηση των δεδομένων.

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 19 Ιαν 2021 | 09:52

Παπαθάνασης για επόμενα βήματα: Να δούμε πρώτα το αποτύπωμα από σχολεία και αγορά, μην καλλιεργούμε προσδοκίες

"Θα πρέπει να περιμένουμε το αποτύπωμα της επανεκκίνησης της αγοράς, προκειμένου να δούμε τις επόμενες κινήσεις" ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ 19 Ιαν 2021 | 07:49

Κανονικότητα σε… δόσεις: Σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς και η απόσυρση των μέτρων στήριξης - Τα επόμενα βήματα

Σε πρώτο πλάνο είναι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, η μετακίνηση από νομό σε νομό, το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ όπως επίσης και των σχολών οδήγησης είτε από τις 25 Ιανουαρίου, είτε από την 1η Φεβρουαρίου.

ΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ 18 Ιαν 2021 | 08:15

Γώγος: Το δίωρο στην αγορά πρέπει να είναι αυστηρό - Πότε ανοίγουν σχολεία και εστίαση

"Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν, λίγο πιο πίσω πάει η εστίαση", λέει ο κ. Γώγος.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 18 Ιαν 2021 | 08:12

Σύψας για άνοιγμα αγοράς: Αν υπάρξει συνωστισμός, θα κλείσει όλη η Αττική

Για την εστίαση, ο κ. Σύψας υποστήριξε πως δεν μπορεί να γίνει κανένα πλάνο, αλλά θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, καθώς αποτελεί εστία υπερμετάδοσης.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 15 Ιαν 2021 | 14:43

"Πράσινο φως" από τους λοιμωξιολόγους: Ανοίγει Δευτέρα το λιανεμπόριο, με click away και ραντεβού in shop

Ξεκινά το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από Δευτέρα όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, μετά και τη θετική εισήγηση της Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 06:48

ΗΠΑ: Σχέδιο μαμούθ 2 τρισ. δολάρια από Μπάιντεν για την υγιειονομική και οικονομική κρίση

Τζο Μπάιντεν παρουσίασε το σχέδιό του για να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία από το χτύπημα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΕΘ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 14 Ιαν 2021 | 09:53

Προειδοποίηση Καπραβέλου: Το άνοιγμα της αγοράς είναι "σύμμαχος" του κορονοϊού

Για την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη λόγω κορονοϊού, το άνοιγμα της αγοράς, αλλά και το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος πανδημίας, μίλησε ο κ. Καπραβέλος.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ 14 Ιαν 2021 | 08:08

Η ώρα του click in shop: 10 ερωτήσεις - απαντήσεις για το πώς θα ψωνίζουμε το επόμενο διάστημα

Η ώρα του click in shop θα σημάνει τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου - Με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει.