Πούτιν: Πολιτικοί οι λόγοι της πτώσης τιμών του πετρελαίου

Σε πολιτικούς λόγους οφείλεται η πτώση των τιμών πετρελαίου, αφήνει να εννοηθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν

poutin-politikoi-oi-logoi-tis-ptwsis-timwn-tou-petrelaiou
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο, η οποία πλήττει την οικονομία της χώρας του, εν μέρει τουλάχιστον οφείλεται σε χειραγώγηση για πολιτικούς λόγους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κινεζικά ΜΜΕ, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι δεν κατηγορεί κάποια συγκεκριμένη χώρα για τη μείωση των τιμών την ώρα που σχολιαστές στη Ρωσία ερίζουν πως οφείλεται σε συνωμοσία της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ με στόχο να πληγεί η Μόσχα.

«Φυσικά, η προφανής αιτία για την πτώση των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως είναι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, κάτι που σημαίνει πως η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται σε ένα ολόκληρο φάσμα χωρών», σημείωσε ο Πούτιν.

«Επιπροσθέτως, υπάρχει πάντοτε μια πολιτική συνιστώσα στην διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου. Σε ορισμένες περιόδους κρίσης, αρχίζει να δημιουργείται η αίσθηση πως είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες αυτές που πρυτανεύουν όσον αφορά την διαμόρφωση των τιμών των ενεργειακών πόρων», είπε ο Πούτιν.

Η τιμή του ρωσικού αργού έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά το ένα τέταρτο από τα τέλη του Ιουνίου. Καθώς τιμάται λίγο πάνω από τα $80 το βαρέλι, είναι πολύ κάτω από την τιμή που επιθυμεί το Κρεμλίνο, τα $114, ώστε να ισοσκελίζεται ο ρωσικός προϋπολογισμός. Αυτή η συγκυρία πλήττει ακόμη περισσότερο τη ρωσική οικονομία, η οποία ήδη ασθμαίνει λόγω των κυρώσεων τις οποίες επέβαλε η Δύση εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook