Πρεμιέρα αύριο για το click away: Ο απόλυτος "οδηγός" για τις αγορές σας - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μάθετε τα πάντα για το περίφημο click away σε 11 ερωτήσεις - απαντήσεις

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - ΜΑΓΑΖΙΑ

Πρώτη δοκιμασία αύριο στο περίφημο click away και οι πάντες στρέφουν την προσοχή τους στο πώς θα λειτουργήσει στην πράξη η συγκεκριμένη μέθοδος διάθεσης προϊόντων (διότι περί αυτού πρόκειται. Δεν είναι ψώνια αλλά μια λύση για να μην περιμένει κάποιος το κούριερ ή πιο απλά για να γίνουμε κούριερ του εαυτού μας). Υπό την απειλή βαρύτατων προστίμων αλλά και υπό την προειδοποίηση της κυβέρνησης ότι το μέτρο θα σταματήσει αν παρατηρηθεί συνωστισμός, από αύριο θα έχουμε το πρώτο… τέστ συμμόρφωσης. Πάντως, από τις πρώτες αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς προκύπτει ότι θα είναι χιλιάδες τα μαγαζιά που θα παραμείνουν κλειστά.

Από πότε ξεκινάει η νέα μέθοδος αγορών (click away);

Από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν τις πρώτες παραλαβές. Το ωράριο λειτουργίας είναι διευρυμένο από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 09:00 το βράδυ αλλά είναι προαιρετικό. Η ίδια η εμπορική επιχείρηση θα το καθορίζει ανάλογα με τις δυνατότητες εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Προαιρετική είναι η λειτουργία και τις υπόλοιπες Κυριακές μέχρι το τέλος του χρόνου δηλαδή στις 20 και στις 27 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα παραγγέλνουμε τα προϊόντα;

Είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω internet δηλαδή από το ηλεκτρονικό κατάστημα της κάθε επιχείρησης. Προφανώς, έχουν προβάδισμα τα μαγαζιά που έχουν ήδη οργανώσει το ηλεκτρονικό τους κατάστημα καθώς με το τηλέφωνο, θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει η σωστή επιλογή του προϊόντος. "Κανείς πελάτης δεν πληρώνει αν δεν βλέπει τι αγοράζει" όπως έλεγε και χθες ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας.

Και πώς θα πληρώνουμε;

Τα προϊόντα θα πληρώνονται επίσης ηλεκτρονικά. Είτε μέσω web banking είτε με την πιστωτική ή τη χρεωστική μας κάρτα μέσω του ασύρματου POS έξω από το κατάστημα.

Τι χρειάζεται για να πάμε να παραλάβουμε την παραγγελία;

Να έχουμε στείλει SMS με τον κωδικό 2 στο 13033 και να έχουμε μαζί μας το έγγραφο που να αποδεικνύει την παραγγελία, τα στοιχεία του καταστήματος και την ώρα του ραντεβού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσο χρόνο έχουμε για να παραλάβουμε τα προϊόντα μας και να πληρώσουμε;

Με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν χθες, η αναμονή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι θα πρέπει να εξυπηρετούν γρήγορα καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο

Μπορούμε να μπούμε στο κατάστημα;

Σε καμία περίπτωση. Απαγορεύεται ρητά. Η συναλλαγή πρέπει να γίνεται σε εξωτερικό χώρο. Γι’ αυτό και δεν θα επιτραπεί η λειτουργία καταστημάτων που δεν έχουν είσοδο σε εξωτερικό χώρο. Τα εμπορικά κέντρα με λίγα λόγια, δεν θα λειτουργήσουν.

Μπορούμε να κάνουμε αλλαγές των προϊόντων;

Τα δικαιώματα των καταναλωτών, εξακολουθούν να ισχύουν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραβιάζονται οι υγειονομικοί κανόνες. Άρα, αντικατάσταση του προϊόντος, θα γίνεται ακριβώς με την ίδια διαδικασία: με ραντεβού που θα κλείνεται ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με το κατάστημα. Η αντικατάσταση θα γίνεται επίσης εκτός του καταστήματος.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων;

Πολλές και είναι και ο λόγος για τον οποίο χιλιάδες επαγγελματίες θα επιλέξουν να κρατήσουν τα ρολά κατεβασμένα. Καταρχήν, θα πρέπει να φροντίσουν ώστε οι υπάλληλοι που θα εξυπηρετούν να μην είναι σε καθεστώς αναστολής. Click away δεν σημαίνει παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Δεύτερον, οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους με click away να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Τρίτον, να απαγορεύουν την είσοδο πελατών στο κατάστημα. Αν εντοπιστεί πελάτης εντός του καταστήματος, στον πελάτη θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ ενώ για την επιχείρηση θα προβλέπεται πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ αλλά και "λουκέτο" έως και 90 ημερών. Το πιο δύσκολο για την επιχείρηση, θα είναι να φροντίζει ώστε η ουρά έξω από το κατάστημα να μην ξεπερνά τα 9 άτομα και η αναμονή για τον κάθε πελάτη να μην ξεπερνά τα 10 λεπτά. Δεδομένου μάλιστα ότι η απόσταση μεταξύ των πελατών, θα πρέπει να είναι δύο μέτρα, η κάθε εμπορική επιχείρηση θα χρειάζεται υπάλληλο και έξω από το κατάστημα για να φροντίζει την τήρηση των κανόνων. Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν μόνο έναν υπάλληλο, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο πρακτικά. Γι’ αυτό και εκτιμάται ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, απλά δεν θα λειτουργήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για συναλλαγή με τιμολόγιο θα μπορώ να μπαίνω σε κατάστημα;

Οι πωλήσεις μέσα από τον χώρο του καταστήματος σε επαγγελματίες, θα επιτρέπονται στο εξής μόνο για τα είδη που συνδέονται με την οικοδομή. Ήδη οι αλυσίδες που σήκωσαν ρολά για να πωλούν με τιμολόγιο σε όλα τα επαγγέλματα, θα υποχρεωθούν να ξανακλείσουν τα καταστήματά τους ή να τα λειτουργήσουν μόνο με τη μέθοδο του click away. Επομένως, και οι επαγγελματίες θα μπορούν να αγοράζουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αγοράζουν και οι υπόλοιποι πολίτες. Απλώς, αντί για απόδειξη, θα ζητούν τιμολόγιο.

Για τα καταστήματα οπτικών και τα βιβλιοπωλεία τι ισχύει;

Στα καταστήματα οπτικών, η είσοδος στο κατάστημα θα επιτρέπεται κατόπιν ραντεβού. Δηλαδή, δεν αλλάζει κάτι. Στα βιβλιοπωλεία, ο κόσμος θα μπαίνει μέσα αλλά θα πρέπει να τηρεί τους αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες (συγκεκριμένος αριθμός πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο κλπ).

Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να θεωρούνται πληττόμενες;

Ναι και θα ισχύσουν γι’ αυτές όλα τα μέτρα στήριξης: επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολή φόρων και εισφορών, αναστολή συμβάσεων εργασίας, μείωση ενοικίου κλπ. Επίσης, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις που δεν θα κάνουν καθόλου πωλήσεις μέσω click away.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΕΜΑΤΗ ΚΟΣΜΟΣ Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 23 Ιαν 2021 | 16:22

Κρήτη: Ουρές δίχως τέλος και στο κέντρο του Ηρακλείου [Εικόνες - Βίντεο]

Εικόνες συνωστισμού με δεκάδες πολιτών στην αγορά του Ηρακλείου

ΨΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 23 Ιαν 2021 | 12:17

Κοσμοπλημμύρα στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης - Ουρές και συνωστισμός στα καταστήματα

Εικόνες συνωστισμού από το πρωί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τις ουρές έξω από καταστήματα να προβληματίζουν

23 Ιαν 2021 | 09:00

Χαλαρό lockdown από 1η Φεβρουαρίου - Τι αλλάζει για σχολεία, φροντιστήρια, πρακτορεία ΟΠΑΠ,μετακινήσεις και ταξί

Οδηγός επιβίωσης για το επόμενο 15νθήμερο - Τι θα λειτουργήσει, από πότε και πώς

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ 23 Ιαν 2021 | 08:36

Ανοιχτά αύριο σούπερ μάρκετ και καταστήματα - Το ωράριο λειτουργίας

Προαιρετικό το άνοιγμα αύριο των καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ

ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 22 Ιαν 2021 | 16:50

Κορονοϊός: Για ψώνια με σύμμαχο τον καλό καιρό οι Θεσσαλονικείς - Μεγάλες ουρές στα καταστήματα [Εικόνες]

"Nα μην αφήσουμε το κακό να ξαναγυρίσει στην πόλη μας", τονίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

ΤΑ ΩΡΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ SMS 22 Ιαν 2021 | 09:49

Σούπερ μάρκετ: Ανοιχτά την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου - Αναλυτικά το ωράριο

Το ωράριο λειτουργίας για τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα για την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ 21 Ιαν 2021 | 10:49

Πώς η πανδημία αλλάζει τον κλάδο των ταχυμεταφορών - Οι νέες καταναλωτικές συνήθειες

Αυξάνεται η ανάγκη για μεγαλύτερα logistics και πιο ισχυρές εταιρείες ταχυμεταφορών, είπε ο Α. Γεωργιάδης.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ 20 Ιαν 2021 | 13:35

Πώς κινήθηκε ο τζίρος των καταστημάτων τις δύο πρώτες ημέρες των εκπτώσεων

Σε κατάσταση αποσυμπίεσης βρίσκονται αγορά και καταναλωτές, από τη Δευτέρα όπου "επανήλθαν" σε μια νέα μορφή κανονικότητας μετά από δύο και πλέον μήνες καραντίνας.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 20 Ιαν 2021 | 11:13

Εξαδάκτυλος: Να μην ανοίξουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα – Έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες

Κατά του ανοίγματος των Γυμνασίων και Λυκείων στη χώρα την επόμενη εβδομάδα εμφανίστηκε να τοποθετείται ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

ΟΛΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ 20 Ιαν 2021 | 09:52

Σταμπουλίδης: Αυτό είναι το σχέδιο για την επαναλειτουργία δραστηριοτήτων - Σχολεία, μετακινήσεις, εστίαση [βίντεο]

Το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θα προσκομίσει στην Επιτροπή των Ειδικών - Τι αποκάλυψε ο Π. Σταμπουλίδης.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 19 Ιαν 2021 | 19:06

Σούπερ μάρκετ: Ψώνια μόνο για 2 ώρες - Τι ισχύει για το SMS στο 13033

Οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν SMS με τον κωδικό 2 στο 13033 για τα ψώνια τους, αλλά με χρονικό προσδιορισμό

ΜΕΤΑ ΤΟ LOCKDOWN 19 Ιαν 2021 | 12:49

Oυρές και πάλι έξω από τα μαγαζιά - Με μάσκες και αποστάσεις [εικόνες - βίντεο]

Μερική επανεκκίνηση του εμπορίου με ουρές έξω από καταστήματα - "Πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις και να τηρούνται τα μέτρα", ανέφερε ο Ν. Παπαθανάσης.

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΣΙΠΡΑ 19 Ιαν 2021 | 10:11

Βορίδης: Πολύ πιθανό νέο lockdown αν χρειαστεί – Τον Φεβρουάριο ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μίλησε για προσεκτική διαδικασία ανοίγματος που λαμβάνει υπόψη της τι συμβαίνει επιδημιολογικά με εβδομαδιαία αποτίμηση των δεδομένων.