Follow us

Πρεμιέρα αύριο για το click away: Ο απόλυτος "οδηγός" για τις αγορές σας - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μάθετε τα πάντα για το περίφημο click away σε 11 ερωτήσεις - απαντήσεις

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - ΜΑΓΑΖΙΑ

Πρώτη δοκιμασία αύριο στο περίφημο click away και οι πάντες στρέφουν την προσοχή τους στο πώς θα λειτουργήσει στην πράξη η συγκεκριμένη μέθοδος διάθεσης προϊόντων (διότι περί αυτού πρόκειται. Δεν είναι ψώνια αλλά μια λύση για να μην περιμένει κάποιος το κούριερ ή πιο απλά για να γίνουμε κούριερ του εαυτού μας). Υπό την απειλή βαρύτατων προστίμων αλλά και υπό την προειδοποίηση της κυβέρνησης ότι το μέτρο θα σταματήσει αν παρατηρηθεί συνωστισμός, από αύριο θα έχουμε το πρώτο… τέστ συμμόρφωσης. Πάντως, από τις πρώτες αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς προκύπτει ότι θα είναι χιλιάδες τα μαγαζιά που θα παραμείνουν κλειστά.

Από πότε ξεκινάει η νέα μέθοδος αγορών (click away);

Από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν τις πρώτες παραλαβές. Το ωράριο λειτουργίας είναι διευρυμένο από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 09:00 το βράδυ αλλά είναι προαιρετικό. Η ίδια η εμπορική επιχείρηση θα το καθορίζει ανάλογα με τις δυνατότητες εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Προαιρετική είναι η λειτουργία και τις υπόλοιπες Κυριακές μέχρι το τέλος του χρόνου δηλαδή στις 20 και στις 27 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα παραγγέλνουμε τα προϊόντα;

Είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω internet δηλαδή από το ηλεκτρονικό κατάστημα της κάθε επιχείρησης. Προφανώς, έχουν προβάδισμα τα μαγαζιά που έχουν ήδη οργανώσει το ηλεκτρονικό τους κατάστημα καθώς με το τηλέφωνο, θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει η σωστή επιλογή του προϊόντος. "Κανείς πελάτης δεν πληρώνει αν δεν βλέπει τι αγοράζει" όπως έλεγε και χθες ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας.

Και πώς θα πληρώνουμε;

Τα προϊόντα θα πληρώνονται επίσης ηλεκτρονικά. Είτε μέσω web banking είτε με την πιστωτική ή τη χρεωστική μας κάρτα μέσω του ασύρματου POS έξω από το κατάστημα.

Τι χρειάζεται για να πάμε να παραλάβουμε την παραγγελία;

Να έχουμε στείλει SMS με τον κωδικό 2 στο 13033 και να έχουμε μαζί μας το έγγραφο που να αποδεικνύει την παραγγελία, τα στοιχεία του καταστήματος και την ώρα του ραντεβού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσο χρόνο έχουμε για να παραλάβουμε τα προϊόντα μας και να πληρώσουμε;

Με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν χθες, η αναμονή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι θα πρέπει να εξυπηρετούν γρήγορα καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο

Μπορούμε να μπούμε στο κατάστημα;

Σε καμία περίπτωση. Απαγορεύεται ρητά. Η συναλλαγή πρέπει να γίνεται σε εξωτερικό χώρο. Γι’ αυτό και δεν θα επιτραπεί η λειτουργία καταστημάτων που δεν έχουν είσοδο σε εξωτερικό χώρο. Τα εμπορικά κέντρα με λίγα λόγια, δεν θα λειτουργήσουν.

Μπορούμε να κάνουμε αλλαγές των προϊόντων;

Τα δικαιώματα των καταναλωτών, εξακολουθούν να ισχύουν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραβιάζονται οι υγειονομικοί κανόνες. Άρα, αντικατάσταση του προϊόντος, θα γίνεται ακριβώς με την ίδια διαδικασία: με ραντεβού που θα κλείνεται ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με το κατάστημα. Η αντικατάσταση θα γίνεται επίσης εκτός του καταστήματος.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων;

Πολλές και είναι και ο λόγος για τον οποίο χιλιάδες επαγγελματίες θα επιλέξουν να κρατήσουν τα ρολά κατεβασμένα. Καταρχήν, θα πρέπει να φροντίσουν ώστε οι υπάλληλοι που θα εξυπηρετούν να μην είναι σε καθεστώς αναστολής. Click away δεν σημαίνει παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Δεύτερον, οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους με click away να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Τρίτον, να απαγορεύουν την είσοδο πελατών στο κατάστημα. Αν εντοπιστεί πελάτης εντός του καταστήματος, στον πελάτη θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ ενώ για την επιχείρηση θα προβλέπεται πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ αλλά και "λουκέτο" έως και 90 ημερών. Το πιο δύσκολο για την επιχείρηση, θα είναι να φροντίζει ώστε η ουρά έξω από το κατάστημα να μην ξεπερνά τα 9 άτομα και η αναμονή για τον κάθε πελάτη να μην ξεπερνά τα 10 λεπτά. Δεδομένου μάλιστα ότι η απόσταση μεταξύ των πελατών, θα πρέπει να είναι δύο μέτρα, η κάθε εμπορική επιχείρηση θα χρειάζεται υπάλληλο και έξω από το κατάστημα για να φροντίζει την τήρηση των κανόνων. Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν μόνο έναν υπάλληλο, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο πρακτικά. Γι’ αυτό και εκτιμάται ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, απλά δεν θα λειτουργήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για συναλλαγή με τιμολόγιο θα μπορώ να μπαίνω σε κατάστημα;

Οι πωλήσεις μέσα από τον χώρο του καταστήματος σε επαγγελματίες, θα επιτρέπονται στο εξής μόνο για τα είδη που συνδέονται με την οικοδομή. Ήδη οι αλυσίδες που σήκωσαν ρολά για να πωλούν με τιμολόγιο σε όλα τα επαγγέλματα, θα υποχρεωθούν να ξανακλείσουν τα καταστήματά τους ή να τα λειτουργήσουν μόνο με τη μέθοδο του click away. Επομένως, και οι επαγγελματίες θα μπορούν να αγοράζουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αγοράζουν και οι υπόλοιποι πολίτες. Απλώς, αντί για απόδειξη, θα ζητούν τιμολόγιο.

Για τα καταστήματα οπτικών και τα βιβλιοπωλεία τι ισχύει;

Στα καταστήματα οπτικών, η είσοδος στο κατάστημα θα επιτρέπεται κατόπιν ραντεβού. Δηλαδή, δεν αλλάζει κάτι. Στα βιβλιοπωλεία, ο κόσμος θα μπαίνει μέσα αλλά θα πρέπει να τηρεί τους αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες (συγκεκριμένος αριθμός πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο κλπ).

Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να θεωρούνται πληττόμενες;

Ναι και θα ισχύσουν γι’ αυτές όλα τα μέτρα στήριξης: επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολή φόρων και εισφορών, αναστολή συμβάσεων εργασίας, μείωση ενοικίου κλπ. Επίσης, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις που δεν θα κάνουν καθόλου πωλήσεις μέσω click away.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΞΟΔΕΨΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ 27 Νοε 2022 | 16:40

Κορκίδης για τα καταστήματα στην Αττική: Αυξημένες οι συναλλαγές του τελευταίου τριημέρου

Θετικά λειτούργησε για την περίοδο των Black Friday προσφορών στις αγορές της Αττικής η κατάργηση των φθινοπωρινών ενδιάμεσων εκπτώσεων.

ΜΕΤΑΞΥ BLACK FRIDAY ΚΑΙ CYBER MONDAY 27 Νοε 2022 | 08:15

Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα - Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας - 24ωρη απεργία των ιδιωτικών υπαλλήλων

Ανοικτά σήμερα τα καταστήματα. Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας και η απεργία που έχει προκηρυχτεί.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ LIVE NEWS 25 Νοε 2022 | 20:11

Κιβωτός του Κόσμου: Διαμέρισμα έψαχνε να αγοράσει η πρεσβυτέρα - Η αγγελία και οι 150.000 ευρώ που διέθετε

Η πρεσβυτέρα φέρεται να έψαχνε διαμέρισμα 60 τμ στο κέντρο της Αθήνας ή στα νότια προάστια, προσφέροντας 150.000 ευρώ για την αγορά του.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 25 Νοε 2022 | 13:16

Σε ρυθμούς "Black Friday" η αγορά - Ουρές κόσμου στα καταστήματα στην Ερμού [εικόνες]

Φωτογραφικά κλικς από το ξεχείλισμα των καταναλωτών στα καταστήματα προκειμε΄νου να προλάβουν τις εκπτώσεις της Black Friday.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΑ 23 Νοε 2022 | 07:40

Χριστούγεννα 2022: Αυτό είναι το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων - Ποιες Κυριακές θα λειτουργήσουν

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για την περίοδο των Χριστουγέννων.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο BRAND PRESIDENT 16 Νοε 2022 | 07:57

ΑΒ Βασιλόπουλος: Πώς θα καταφέρει να ξεπεράσει το σύνδρομο της "πιο ακριβής αλυσίδας"

Το δίκτυο της ΑΒ Βασιλόπουλος αριθμεί σήμερα 592 καταστήματα, διαθέτει 11.000 προϊόντα μέσω του AB home shop center (dark store) και παρουσία σε 231 πόλεις.

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 15 Νοε 2022 | 22:39

Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 27 Νοεμβρίου - Κατατέθηκε η τροπολογία

Τα καταστήματα επρόκειτο να ανοίξουν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, αλλά η ημερομηνία μετατέθηκε λόγω κακοκαιρίας.

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ 15 Νοε 2022 | 16:54

Ακρίβεια: Κόβουν γλυκά και κρασί οι Ευρωπαίοι - Ιεράρχηση εξόδων και λογαριασμοί από ψιλό κόσκινο...

Πώς ο πληθωρισμός που σαρώνει αλλάζει τις καταναλωτικές συνήθειες των Ευρωπαίων

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Νοε 2022 | 11:55

Ανατροπή: Δεν θα ανοίξουν τελικά αυτή την Κυριακή τα καταστήματα - Πότε θα είναι ανοιχτά

Νέα ανατροπή για τη λειτουργία των καταστημάτων την προσεχή Κυριακή.

ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΤΟΥ 2023 07 Νοε 2022 | 07:10

Τέσσερα νέα "χτυπήματα" στην Ελλάδα για την σερβική αλυσίδα αθλητικών του 1 δισ.

Κύριοι τροφοδότες της γκάμας των προϊόντων που θα διατίθενται από το συγκεκριμένο κατάστημα θα είναι οι δύο κολοσσοί των αθλητικών Nike και Adidas.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 05 Νοε 2022 | 12:41

Κακοκαιρία EVA: Κλειστά τα καταστήματα τελικά αύριο Κυριακή – Ανοικτά στις 13 Νοεμβρίου

Το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων μετατέθηκε για την επόμενη Κυριακή, 13 Νοεμβρίου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 02 Δεκ 2022 | 07:14

Ο κίνδυνος να χάσουμε δύο μισθούς από ακρίβεια και επιτόκια - Πώς θα τον περιορίσουμε

Ποιο είναι το ζητούμενο στις συζητήσεις τραπεζών και υπουργείου Οικονομικών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Δεκ 2022 | 10:24

Προσοχή με τα τζάκια και τα ηλεκτρικά καλοριφέρ: Γιατί εκτοξεύουν το κόστος της θέρμανσης

Το τοπίο αλλάζει συνεχώς καθώς οι τιμές επηρεάζονται και από τα δεδομένα στις διεθνείς αγορές αλλά και από την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης ή των εταιρειών.