Πρεμιέρα για την τρίτη αξιολόγηση κατευθείαν με τα... δύσκολα

Χωρίς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ξεκινούν σήμερα στις 15:00 το μεσημέρι οι διαπραγματεύσεις για την 3η αξιολόγηση.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Πρεμιέρα για την τρίτη αξιολόγηση κατευθείαν με τα... δύσκολα

Χωρίς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ξεκινούν σήμερα στις 15:00 το μεσημέρι οι διαπραγματεύσεις για την 3η αξιολόγηση. Με τον υπουργό Οικονομικών να μεταβαίνει στα Ιωάννινα προκειμένου να μιλήσει στο 5ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, η σκυτάλη περνάει στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη ο οποίος θα ξεκινήσει τις συζητήσεις κατευθείαν με τα… δύσκολα. Πρώτο θέμα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων ορίστηκε αυτό των δημοσιονομικών: «επισκόπηση 2017 – προοπτική 2018» αναφέρει το επίσημο πρόγραμμα για την 1η ημέρα.

Αυτό είναι και ένα από τα πιο δύσκολα θέματα σε αυτό τον γύρο αξιολόγησης καθώς κρίνεται τόσο το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων μέσα στο 2018 όσο και το αν θα ανάψει το πράσινο φως από τους θεσμούς για την διανομή του έκτακτου μερίσματος στην οποία θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση επικαλούμενη την υπεραπόδοση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά τη φετινή χρονιά.

Για το 2017, όλη η συζήτηση θα περιστραφεί σχετικά με το αν ο προϋπολογισμός θα εμφανίσει τελικώς πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% όπως επικαλείται η ελληνική πλευρά ή χαμηλότερο (σ.σ το ΔΝΤ τοποθετεί τον πήχη στο 1,7-1,8% δηλαδή οριακά πάνω από τον στόχο του δικού του μνημονίου). Ο Γιώργος Χουλιαράκης θα έχει στα χέρια του τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 9μηνο τα οποία δείχνουν σοβαρή υστέρηση στα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος (κυρίως των φυσικών προσώπων αλλά και των νομικών προσώπων) και τεράστια υπέρβαση του στόχου όσον αφορά στις επιστροφές. Αναμένεται να επαναλάβει το επιχείρημα ότι οι επιστροφές φόρου ναι μεν επηρεάζουν τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αλλά από την άλλη είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Επίσης, θα προβάλλει τα νούμερα για την υπεραπόδοση που παρατηρείται στα οικονομικά του ΕΦΚΑ τόσο εξαιτίας της υπέρβασης στόχου στο σκέλος των εσόδων όσο και στη συγκράτηση των δαπανών.

Το να συμφωνηθεί ότι ο προϋπολογισμός κλείνει με πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ είναι το ένα τμήμα της μάχης που θα δοθεί με τους δανειστές. Το άλλο έχει να κάνει με τον τρόπο κατανομής της όποιας υπεραπόδοσης συμφωνηθεί. Οι δανειστές αναμένεται να ζητήσουν να τηρηθεί κατά γράμμα η συμφωνία και το όποιο ποσό θα διατεθεί και για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και για το γέμισμα του «κουμπαρά ασφαλείας» για την εξυπηρέτηση του χρέους αλλά και για την οικονομική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων που έχουν ενταχθεί στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Για το 2018 το μείζον ερώτημα έχει να κάνει με το αν θα ζητηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι αρκείται σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ αλλά δεν έχει αποσαφηνίσει αν κρίνει ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός χωρίς πρόσθετα μέτρα. Επίσης, πρέπει να αποφανθούν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σχετικά με το αν βλέπουν δημοσιονομικό κενό για τη φετινή χρονιά. Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς θα μπουν στο στόχαστρο. Το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στο κατά πόσο είναι εφικτή η αύξηση των εσόδων από την άμεση φορολογία που έχει προϋπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών όπως επίσης και το κατά πόσο είναι ρεαλιστική η πρόβλεψη για περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών μεγεθών των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 17:23

"Πράσινο τέλος" στην τιμή του πετρελαίου κίνησης - Αυξήσεις κατά 3-4 λεπτά

Το "πράσινο τέλος" δεν αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Έσοδα 108,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο προσδοκά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

ΥΨΟΥΣ 276 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 03 Δεκ 2020 | 16:57

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Εντός της ημέρας η πίστωση σε πάνω από 99.000 δικαιούχους

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση της επιστρεπτέας προκαταβολής ανέρχεται σε 418.847.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ 03 Δεκ 2020 | 15:06
ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΕΠ 03 Δεκ 2020 | 13:08

ΟΟΣΑ: Τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας μειώθηκαν στο 38,7% το 2019

Μειώθηκαν ελαφρά όμως τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας για το 2019.

ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 03 Δεκ 2020 | 13:02

ΟΑΕΔ: Αποκλειστικά μέσω διαδικτυου η δήλωση παρουσίας των επιδοτούμενων ανέργων

Ο ΟΑΕΔ προσφέρει νέα ηλεκτρονική υπηρεσία μέσω της οποίας θα γίνεται η υποχρεωτική δήλωση παρουσίας των επιδοτούμενων ανέργων.

ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ 03 Δεκ 2020 | 12:38

Ξεκίνησε η διαδικασία αδειοδότησης του υδατοδρόμιου Ιεράπετρας Κρήτης

Επεσαν οι υπογραφές για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Ιεράπετρας στην Κρήτη.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 03 Δεκ 2020 | 11:46

Γεωργιάδης: Με 2.000 κρούσματα την ημέρα δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε πρώτα το άνοιγμα της αγοράς

"Με 2000 κρούσματα κορονοϊού και 611 διασωληνωμένους το πρώτο μέλημα μας δεν μπορεί να είναι το άνοιγμα της οικονομίας", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΜΕ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 03 Δεκ 2020 | 11:32

Χατζιδάκης: Τέλος στη φάμπρικα με βίλες από... ιδιωτικά εκκλησάκια εκτός σχεδίου

Ιδιώτες, έβγαζαν οικοδομικές άδειες ναϋδρίων σε εκτάσεις - στις οποίες απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη μορφή δόμησης, λέει ο κ. Χατζηδάκης

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΦΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 08:29

Δώρο Χριστουγέννων: Σε ποιους μειώνεται κατά 9% λόγω αναστολών και σε ποιους αυξάνεται κατά 12% [παραδείγματα]

Σε μια περίοδο που όλα είναι πρωτόγνωρα, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό με το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ CEO ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 02 Δεκ 2020 | 22:36

Άλμπερτ Μπουρλά: Μεγάλη επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη - Σχέδιο για 1.200 θέσεις εργασίας

Ο Άλμπερτ Μπουρλά αποκάλυψε πως 15-20% των αιτήσεων που δέχθηκε η Pfizer για τις θέσεις εργασίας προέρχεται από Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ 02 Δεκ 2020 | 21:12

ΔΕΗ: Επενδύσεις 3,4 δισεκ. ευρώ ως το 2023 προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο

Επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ ως το 2023 σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα και τηλεπικοινωνίες περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 18:52

Ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα ενόψει Χριστουγέννων - Τι αλλάζει για τα σούπερ μάρκετ

Το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 02 Δεκ 2020 | 16:59