Πρεμιέρα με τιμές που «καίνε» για το πετρέλαιο θέρμανσης

Το ένα ευρώ θα αγγίξει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στις ορεινές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Πρεμιέρα με τιμές που «καίνε» για το πετρέλαιο θέρμανσης

Το ένα ευρώ θα αγγίξει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στις ορεινές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας καθώς μετά το διπλό χτύπημα της εφορίας –με την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% και με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 230 ευρώ ανά 1000 λίτρα στα 280 ευρώ ανά 1000 λίτρα- ήρθε και το «ράλι» των διεθνών τιμών για να στείλει την τιμή στα ύψη.

Η σημερινή πρεμιέρα, θα βρει το πετρέλαιο να πωλείται προς 92-93 λεπτά του ευρώ στην Αττική ενώ στις περιοχές που παραδοσιακά επικρατούν υψηλότερες τιμές –Κέρκυρα, Χίος, Καστοριά, Γρεβενά, Λευκάδα, Κρήτη κλπ- η τιμή θα κυμαίνεται από 95 έως τα 98 λεπτά.

Μοναδικός σύμμαχος αυτή τη στιγμή για τους καταναλωτές είναι η καλοκαιρία που επιτρέπει –τουλάχιστον σε αρκετές περιοχές της χώρας- την αναβολή της αγοράς κάτι που περιμένουν άλλωστε και οι εκπρόσωποι των εμπόρων πετρελαιοειδών.

Σε κάθε περίπτωση, η πρεμιέρα θα βρει το πετρέλαιο να πωλείται προς 92-93 λεπτά του ευρώ στην Αττική ενώ στις περιοχές που παραδοσιακά επικρατούν υψηλότερες τιμές –Κέρκυρα, Χίος, Καστοριά, Γρεβενά, Λευκάδα, Κρήτη κλπ- η τιμή θα κυμαίνεται από 95 έως τα 98 λεπτά.

Για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 1000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης προκειμένου να βγάλει τη σεζόν –αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί περίπου σε ένα τριάρι σε μια περιοχή της χώρας όπου δεν επικρατούν έντονες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα- η επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι, θα κυμανθεί φέτος από τα 80 έως τα 100 ευρώ. Πέρυσι, η σεζόν ξεκίνησε με την τιμή του λίτρου να διαμορφώνεται στα 82-83 λεπτά ανά λίτρο καθώς και ο ειδικός φόρος ήταν χαμηλότερος, και ο ΦΠΑ ήταν στο 23% αλλά και η διεθνής τιμή κυμαινόταν σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα.

Η «εργοστασιακή» τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ήταν στο τέλος Σεπτέμβρη στα 683 ευρώ ανά 1000 λίτρα (σ.σ σε αυτή την τιμή προστίθεται το εμπορικό κέρδος αφρού γίνει η προσαρμογή του ειδικού φόρου στα επίπεδα της χειμερινής σεζόν ενώ επιβάλλεται και ο ΦΠΑ). Αν παρέμενε σε αυτά τα επίπεδα, τότε τα νοικοκυριά θα είχαν σοβαρές ελπίδες να γεμίσουν τις δεξαμενές χωρίς επιβάρυνση από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη. Ύστερα από 10 διαδοχικές ανατιμήσεις, η εργοστασιακή τιμή εκτοξεύτηκε στα 722,338 ευρώ (σημερινή τιμή) με την ποσοστιαία ανατίμηση να προσεγγίζει το 6% μέσα σε λίγες ημέρες.

Ενώ η χειμερινή σεζόν ξεκινάει σε λίγες ώρες –η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ολοκληρώνεται στο τέλος Απριλίου- το υπουργείο Οικονομικών ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τους όρους διάθεσης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ποσότητες για τις οποίες θα επιδοτούνται τα νοικοκυριά, να διαφοροποιούνται όχι μόνο βάσει του νομού αλλά και βάσει του υψομέτρου. Εφόσον αυτό το σενάριο –που αυξάνει τον βαθμό πολυπλοκότητας του επιδόματος- επιβεβαιωθεί, οι κάτοικοι των πεδινών περιοχών θα χάσουν και από το ύψος του επιδόματος σε αντίθεση με τους κατοίκους ορεινών περιοχών οι οποίοι θα ενισχυθούν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΑ 0,779 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΛΙΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ 15 Οκτ 2020 | 16:36

Πετρέλαιο θέρμανσης με την εγγύηση της ΕΚΟ και στη χαμηλότερη τιμή!

Στη χαμηλότερη τιμή εκκίνησης της τελευταίας πενταετίας - σταθερή για μία ολόκληρη εβδομάδα - θα προσφέρει εφέτος η ΕΚΟ το πετρέλαιο θέρμανσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Οκτ 2020 | 13:38

Επίδομα θέρμανσης: Διευρύνονται οι δικαιούχοι και για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο

Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για εφέτος

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Οκτ 2020 | 08:59

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα με 77 λεπτά το λίτρο

Ξεκινά σήμερα η διάθεση στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης. Δείτε τις τιμές.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13 Οκτ 2020 | 14:30

Πετρέλαιο θέρμανσης: Φθηνότερο έως και 23% σε σχέση με πέρυσι θα διατίθεται από την Πέμπτη

Σε τιμή χαμηλότερη, 20%-23%, συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2019, αναμένεται να ξεκινήσει την προσεχή Πέμπτη η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 08 Οκτ 2020 | 20:35

Βρετανία - κορονοϊός: Το Λονδίνο επαναφέρει πέντε ελληνικά νησιά στον κατάλογο ασφαλών ταξιδιών

Δεν θα χρειάζεται πλέον να τεθούν μόνοι τους σε καραντίνα λογω κορονοϊού μετά την άφιξή τους στη Βρετανία.

ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕ 02 Οκτ 2020 | 13:18

Κορονοϊός: Ασυμπτωματικός ασθενής έκανε... βόλτες στα νησιά - Πήρε τρία διαφορετικά πλοία

Ένας 32χρονος άνδρας με κορονοϊό, χωρίς να ξέρει πως έχει προσβληθεί από τη νόσο ταξίδεψε στην Κρήτη και την Αίγινα και ήρθε σε επαφή με δεκάδες άτομα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 28 Σεπ 2020 | 17:17

ΕΝΦΙΑ 2020 - Ο τελικός λογαριασμός: Πληρώνουμε 860 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου

14.340 ιδιοκτήτες δήλωσαν και φέτος περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ – Ένα εκατομμύριο πολίτες δεν πληρώνουν καθόλου ΕΝΦΙΑ – Κέρδος 230 ευρώ για τους νησιώτες λόγω της νέας απαλλαγής

25 Οκτ 2020 | 17:11

Ο Τσακαλώτος το παραδέχτηκε: Έγιναν πλειστηριασμοί επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι α’ κατοικίας

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι, έγιναν μεν πλειστηριασμοί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ήταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 25 Οκτ 2020 | 10:46

"Διορθώστε και κερδίστε" για 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων - Μήνυμα στον υπολογιστή τους από την ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ καλεί τους αποδέκτες του μηνύματος να διορθώσουν τα λάθη που έκαναν κατά την υποβολή των δηλώσεων COVID.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 24 Οκτ 2020 | 13:07

Καταστήματα εστίασης: Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ επιδοτεί υαλοπετάσματα, πέργκολες και μέσα θέρμανσης

Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα αφορά στην κάλυψη των δαπανών για την παράταση της λειτουργίας υπαίθρων χώρων σε καφέ και εστιατόρια και τον χειμώνα.

23 Οκτ 2020 | 15:12

ΖeniΘ: Δυναμική στροφή στις καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες

Ο κ. Μάνος Εξαρχουλάκος, Διευθυντής Μarketing και Επικοινωνίας της ZeniΘ μιλά για τη δυναμική στροφή στις ψηφιακές υπηρεσίες του 1ου παρόχου ολοκληρωμένης ενέργειας στην Ελλάδα.