Follow us

Προ των πυλών αυξήσεις σε ποτά, μπύρες και αναψυκτικά

Οι όποιες αυξήσεις θα έρθουν από 1 Ιανουαρίου του νέου έτους. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και το ζήτημα όπως αναφέρουν πρόσωπα με γνώση της αγοράς, είναι ποιος θα κάνει την αρχή για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
μπυρα

Τις επόμενες κινήσεις τους μετρούν αυτή την περίοδο κλάδοι όπως είναι η μπύρα και τα αναψυκτικά, όπου επίκεινται σύμφωνα με πηγές της αγοράς αυξήσεις από τις αρχές του 2022, καθώς μέχρι στιγμής όλοι οι παίκτες - απόρροια και του ισχυρού ανταγωνισμού - έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν τις αυξήσεις που προέρχονται από ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορικά.

Ανάχωμα σε οποιαδήποτε αύξηση για τους δύο κλάδους αποτελεί η εορταστική περίοδος, ενώ οι όποιες αυξήσεις θα έρθουν από 1 Ιανουαρίου του νέου έτους. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και το ζήτημα όπως αναφέρουν πρόσωπα με γνώση της αγοράς, είναι ποιος θα κάνει την αρχή για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά υψηλόβαθμου στελέχους της βιομηχανίας αναψυκτικών, το οποίο σημείωνε ότι αυτή τη στιγμή η τιμή της ζάχαρης είναι αυξημένη κατά 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο, με την τιμή ανά τόνο να ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Ταυτόχρονα σημείωνε ότι οι αρωματικές ύλες έχουν αυξηθεί κατά 20% έως και 25%, ενώ το αλουμίνιο που χρησιμοποιείται στα κουτάκια των αναψυκτικών έχει φτάσει πλέον στα 3.000 δολάρια ανά τόνο, έναντι 1.500 δολαρίων που ήταν προ διετίας.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι οι βιομηχανίες αναψυκτικών προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την πίεση που υφίστανται στις τιμές και να μην περάσουν τις αυξήσεις στα σημεία λιανικής πώλησης, έχουν προχωρήσει σε περιστολή προσφορών προς τον καταναλωτή καθώς και σε άλλες ενέργειες που τους δίνουν την δυνατότητα να περιορίσουν τις συνέπειες που βιώνει αυτή τη στιγμή το σύνολο της βιομηχανίας τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

Αλλαγή και στις συμβάσεις με τους παρόχους ενέργειας

Ταυτόχρονα το ίδιο πρόσωπο σημείωνε ότι πλέον έχουν αλλάξει και τα δεδομένα που αφορούσαν στην σύναψη ετήσιων συμβάσεων με τους παρόχους ενέργειας που ίσχυαν προ της κρίσης στην αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ μέχρι πρότινος ίσχυαν ετήσιες συμβάσεις με τους παρόχους, από την περασμένη άνοιξη και ύστερα πολλά συμβόλαια άρχισαν να σπάνε και πλέον η τιμολόγηση γίνεται μήνα με το μήνα σε μεθοσταθμική βάση, όπου λαμβάνονται υπόψη το τρέχον κόστος της αγοράς ενέργειας, ούτως ώστε να μην ζημιώνονται οι πάροχοι κάτι που συνέβαινε με τα πρότερα δεδομένα. Μάλιστα, επί της εκάστοτε KW υφίσταται και επιπλέον "καπέλο" για τη βιομηχανία στα επίπεδα των 2 έως 3 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα αναψυκτικά υπάρχουν όπως επισήμαινε το ίδιο πρόσωπο ισχύουν διαφορετικά δεδομένα, που παρατηρούνται ανά κωδικό αναψυκτικό.

Έτσι, μία μεγάλη βιομηχανία όπως η Coca Cola μπορεί για παράδειγμα να περάσει ευκολότερα αυξήσεις στο ομώνυμο αναψυκτικό, λόγω του ισχυρότατου μεριδίου που κατέχει στην αγορά, ωστόσο θα είναι πιο συγκρατημένη στην περίπτωση της πορτοκαλάδας με ανθρακικό, όπου ο ανταγωνισμός και από εγχώριες επιχειρήσεις όπως η Λουξ, η ΕΨΑ, ο Βίκος είναι ισχυρότερος και οι πωλήσεις είναι περισσότερο μοιρασμένες, παρά το γεγονός ότι το κόστος στην πορτοκαλάδα λόγω του ότι περιέχει και χυμό, είναι υψηλότερο.

Ταυτόχρονα επισήμαινε ότι οι αυξήσεις στο γυάλινο μπουκάλι μπορούν να περάσουν με μεγαλύτερη άνεση στο ράφι προς τον καταναλωτή, σε αντίθεση με τα πλαστικά μπουκάλια όπου οι βιομηχανίες εμφανίζονται περισσότερο συγκρατημένες, λόγω του ότι είναι πιο ευρύ το πεδίο του ανταγωνισμού μεταξύ των βιομηχανιών στην πλαστική φιάλη.

Πιέσεις και στη μπύρα

Πρόσωπο με γνώση της αγοράς μπύρας ανέφερε από την πλευρά του ότι υφίστανται πιέσεις για παραγωγή με χαμηλό κοστολόγιο και από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάποιοι στην βιομηχανία για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις προχωρούν αυτή την περίοδο σε κλείσιμο τιμών στα χαρτοκιβώτια και όταν χρειαστεί να περάσουν αυξήσεις κινούνται ως εξής: δίνουν επί παραδείγματι ως παροχή στη λιανική δύο μήνες με την παλιά τιμή και από εκεί και ύστερα περνούν την ανατίμηση, ούτως ώστε να μετριάσουν τις επιπτώσεις στην αγορά.

Το ίδιο πρόσωπο πάντως επισήμαινε ότι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι να μην περάσουν αυξήσεις στην αγορά, δεδομένου ότι σε καμία περίπτωση όπως ανέφερε η κατάσταση δεν μπορεί να είναι αντίστοιχη σε επίπεδο τιμών, με τον περσινό Δεκέμβριο.

Τόνιζε ωστόσο ότι ζητούμενο είναι να συγκρατηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι τιμές πριν περάσουν στην αγορά καθώς και να μετριαστεί το εύρος των αυξήσεων όταν αυτές βρεθούν πλέον και επίσημα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των σημείων λιανικής.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν πάντως ότι συγκεκριμένες επιχειρήσεις με δραστηριότητα στην ελληνική αγορά από τους μεγάλους παίκτες της μπύρας και του αναψυκτικού επιχείρησαν ήδη να περάσουν αυξήσεις στα ράφια στα επίπεδα του 10%, ωστόσο στη συνέχεια οπισθοχώρησαν.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΡΑΛΙ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ 21 Μαϊ 2022 | 18:50

Εκτός κάθε ελέγχου οι τιμές στη βενζίνη - Σκέψεις για επέκταση του fuel pass

Τέλος δεν έχει το ράλι ανόδου στις τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα. Σκέψεις για εοπέκταση του fuel pass.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 21 Μαϊ 2022 | 17:00

Έρχεται η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιες αφορά [βίντεο]

Σημειώνεται πως οι παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ 21 Μαϊ 2022 | 11:38

Σταϊκούρας: Νέα επιδότηση στα καύσιμα αν βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος [Βίντεο]

"Θα δούμε ποια θα είναι η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα και ανάλογα θα πράξουμε", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Μαϊ 2022 | 11:07

Έρχεται ο ευέλικτος μηχανισμός αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής - Τι θα ισχύσει [Παραδείγματα]

Ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους περίπου 700.000 επαγγελματίες που χρηματοδοτήθηκαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής

ΘΕΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΥΠΕΝ ΓΙΑ ΤΟΝ EASTMED 21 Μαϊ 2022 | 08:28

ΕΕ: "Κλειδί" η Ελλάδα για την απεξάρτηση της ΝΑ Ευρώπης από το ρωσικό αέριο

Nέες υποδομές εισαγωγής και διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην Ελλάδα για την ολική απεξάρτηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο

"ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ" 20 Μαϊ 2022 | 22:13

Κατακρημνίζεται η Wall Street: Προς αρνητικό ρεκόρ 90 ετών ο Dow Jones - Σε "bear market" ο S&P 500

Ο Dow Jones ετοιμάζεται για την όγδοη διαδοχική εβδομάδα με απώλειες, που θα είναι το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από τον Απρίλιο του 1932.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ 20 Μαϊ 2022 | 17:57

Nέα δημοπρασία ομολόγων 500 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα

O βασικός στόχος είναι η παροχή επιπλέον ρευστότητας στη συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση στη δευτερογενή αγορά

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ 20 Μαϊ 2022 | 14:18

Γεωργιάδης: Πιθανή η επέκταση του fuel pass και τον Ιούνιο - Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Την επέκταση του fuel pass και τον Ιούνιο εξετάζει η κυβέρνηση, ανέφερε ο Α. Γεωργιάδης - Έλεγχοι σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα καυσίμων.

20 Μαϊ 2022 | 12:08

Έκθεση Οικοδομή 2022: Metropolitan Expo, 14-16 Οκτωβρίου

Ανακοινώθηκε η μεγάλη συνάντηση όλου του οικοδομικού τομέα. Σημεία αναφοράς η εξωστρέφεια και η εξοικονόμηση ενέργειας.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ «ΕΙΚΟΝΙΚΑ» ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ 20 Μαϊ 2022 | 10:01

Πώς θα βάλουμε φωτοβολταϊκά σε στέγες και ταράτσες: Οι τρεις εναλλακτικοί τρόποι για την εξοικονόμηση ενέργειας

Με το σημερινό πλαίσιο, τρεις είναι οι εναλλακτικές λύσεις που έχει ένα νοικοκυριό για να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό.

ΘΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ 20 Μαϊ 2022 | 09:16

Η πρώτη δικαστική νίκη για την αλλαγή της ρήτρας αναπροσαρμογής: Κέρδισε την πρώτη συλλογική αγωγή η ΕΚΠΟΙΖΩ

Εναγόμενος προμηθευτής προχώρησε σε τροποποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, έπειτα από αγωγή που είχε καταθέσει η ΕΚΠΟΙΖΩ τον Μάιο του 2021.

ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ 20 Μαϊ 2022 | 09:01

Εκτός ελέγχου η τιμή της βενζίνης στην περιφέρεια - Στα 2,61€ η αμόλυβδη στη Νίσυρο [βίντεο]

Συνεχείς οι αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης, με την κατάσταση σε ορισμένα νησιά να έχει φτάσει σε οριακό σημείο.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ 20 Μαϊ 2022 | 08:56

Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Αμερικανικό LNG και φυσικό αέριο Αν. Μεσογείου για ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Την σημασία των εισαγωγών αμερικανικού LNG και την δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατ. Μεσόγειο τονίζει μελέτη που εκπόνησε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.