Προβληματισμός για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Μειωμένο ενδιαφέρον εργοδοτών - Ποιες αλλαγές προωθούνται

Συμπληρώθηκαν 10 ημέρες εφαρμογής και το πρόγραμμα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μόλις 3000 εργοδοτών.

Υπάλληλοι Εργασία

Εντείνεται ο προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" που ενεργοποίησε η κυβέρνηση προκειμένου να αποτελέσει "ασπίδα" κατά της ανεργίας. Συμπληρώθηκαν 10 ημέρες εφαρμογής και το πρόγραμμα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μόλις 3000 εργοδοτών.

Ο προβληματισμός συνίσταται στο ότι αν και υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι μέσω του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης –το περίφημο πρόγραμμα SURE- η υλοποίηση στην Ελλάδα έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην συγκεντρώνεται αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των εργοδοτών με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις αποδοχές των εργαζομένων –οι οποίοι μέσω του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν μισή δουλειά για το 80% των αποδοχών- αλλά και για τον δείκτη της ανεργίας.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμεύσει πόρους ύψους περίπου 1 δις. ευρώ για το πρόγραμμα στην παρούσα μορφή του ενώ ο κίνδυνος αυτοί να παραμείνουν αδιάθετοι είναι ορατός. Μέσα στις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθούν νέες βελτιωτικές κινήσεις με έμφαση κυρίως στο να γίνει πιο "δελεαστικό" το πρόγραμμα ιδίως για τους εργοδότες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χωρίς να υπάρχει προηγούμενη εμπειρία στην Ελλάδα και με τα χρονικά περιθώρια να είναι ασφυκτικά, το υπουργείο Εργασίας επιδίωξε να προωθήσει ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά πριμοδοτεί την μερική απασχόληση αντί της ανεργίας. Δηλαδή, αντί οι δημόσιοι πόροι να δίνονται για τη χρηματοδότηση επιδομάτων ανεργίας, να δίνονται για την επιδότηση του εργαζόμενου προκειμένου αυτός να μην απολύεται αλλά να συνεχίσει να δουλεύει.

Το μεγάλο σφάλμα που έγινε από το υπουργείο Εργασίας αρχικά ήταν ότι το πρόγραμμα παρουσιάστηκε χωρίς να προβλέπεται καμία ουσιαστική ενίσχυση για τον εργοδότη ο οποίος όμως στην προκειμένη περίπτωση έχει και τον τελικό λόγο.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Η αρχική μορφή του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ προέβλεπε ότι ο εργαζόμενος θα δούλευε για τέσσερις αντί για 8 ώρες και ο εργοδότης θα πλήρωνε το μισό μισθό αλλά τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο πλήρες 8ωρο. Επίσης, θα δεσμευόταν ότι δεν θα κάνει καμία απολύτως απόλυση εν μέσω οικονομικής "καταιγίδας". Μπροστά στον κίνδυνο να μην υπάρξει καμία συμμετοχή, η κυβέρνηση βελτίωσε το πρόγραμμα και ανακοίνωσε την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών σε ποσοστό 60%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, και αυτή η επιδότηση είναι περιορισμένη σε διάρκεια (σ.σ αφορά το διάστημα μέχρι τέλος Ιουλίου) και μικρή καθώς ο εργοδότης στην πράξη καλείται να πληρώσει το 55-60% των αποδοχών που αναλογούν στο 8ωρο για να απολαμβάνει τις υπηρεσίες του υπαλλήλου του μειωμένες κατά 50%.

Το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν άμεσα νέες βελτιωτικές κινήσεις είναι ορθάνοικτο ύστερα και από τις δηλώσεις που έχουν γίνει τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον υπουργό Οικονομικών στο πνεύμα του ότι "η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να λάβει νέα μέτρα εφόσον κριθεί απαραίτητο".

Οι βελτιώσεις που συζητούνται ήδη, έχουν να κάνουν με το να γίνει πιο ελκυστικό το πρόγραμμα για τον εργοδότη και όσον αφορά στο οικονομικό κόστος αλλά και όσον αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (π.χ το 4ωρο δεν φαίνεται να διευκολύνει επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου). Οι ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα δεδομένου ότι από την επόμενη εβδομάδα μπαίνουμε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 13 Αυγ 2020 | 16:49

Κορονοϊός: Τέλος στα επισκεπτήρια έως 31 Αυγούστου σε γηροκομεία και κλειστά κέντρα φροντίδας

Αναστολή του επισκεπτηρίου σε δομές κλειστής φροντίδας για ηλικιωμένους, ΑμεΑ και χρονίως πάσχοντες έως 31 Αυγούστου

ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 11 Αυγ 2020 | 13:48

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Τσίπρα: Κυρώσεις σε Τουρκία και Σύνοδο Κορυφής ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μεταξύ άλλων πως ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ 10 Αυγ 2020 | 23:41

Καζάνι που βράζει ο Λίβανος - Ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται [Εικόνες]

Η παραίτηση του πρωθυπουργού Ντιάμπ δεν είναι αρκετή για τους διαδηλωτές στο Λίβανο

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 10 Αυγ 2020 | 20:31

Σε κρίση ο Λίβανος: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Ντιάμπ μετά την φονική έκρηξη

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε ότι παραιτείται μετά την πολύνεκρη έκρηξη στη Βηρυτό που προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων

ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ 10 Αυγ 2020 | 18:01

Εκρηξη Βηρυτός - Καταιγιστικές εξελίξεις: Παραίτηση της κυβέρνησης στο Λίβανο

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ θα ανακοινώσει σύντομα την παραίτηση της κυβέρνησής του, δήλωσε ο υπουργός Υγείας στο Reuters

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 07 Αυγ 2020 | 10:10

Στα έσοδα από τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια προσβλέπει η κυβέρνηση

Έρχεται η αδειοδότηση τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ 07 Αυγ 2020 | 07:52

Βηρυτός: Οργή πολιτών κατά της κυβέρνησης - Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία

Υπήρξαν τραυματισμοί στην επέμβαση της αστυνομίας. Οι πολίτες ζητούν τη βοήθεια Μακρόν. Υπό κράτηση 16 στελέχη και εργαζόμενοι στο λιμάνι.

Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 05 Αυγ 2020 | 15:03

Ορκωμοσία "μασκοφόρων": Εκλεψαν την παράσταση Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Ζωή Ράπτη [εικόνες]

Ορκίστηκαν σήμερα ενώπιον της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί.

05 Αυγ 2020 | 13:01

Προεδρικό Μέγαρο: Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης

Οι βελτιωτικές στοχευμένες προσθήκες στο κυβερνητικό σχήμα ανακοινώθηκαν χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 04 Αυγ 2020 | 14:43
ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 04 Αυγ 2020 | 13:10

Ανασχηματισμός: Η "ακτινογραφία" της νέας κυβέρνησης - Ποια είναι τα νέα πρόσωπα και ποιοι αναβαθμίζονται

Ο πρωθυπουργός στον πρώτο του ανασχηματισμό επιχειρεί να ενισχύσει τους τομείς που θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος το επόμενο διάστημα.

ΝΕΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ 04 Αυγ 2020 | 13:01

Πάνος Τσακλόγλου: Η έκπληξη του μίνι - ανασχηματισμού και το άνοιγμα στην κεντροαριστερά

Η επιλογή του οικονομολόγου Πάνου Τσακλόγλου ως υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η έκπληξη του μίνι ανασχηματισμού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 04 Αυγ 2020 | 11:59

Μίνι - ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Αναβάθμιση Θεόδωρου Σκυλακάκη και Νίκου Παπαθανάση - Νέοι υφυπουργοί Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας, Περιβάλλοντος.