Προβληματισμός Σταϊκούρα για την επέκταση του lockdown: Δυσμενέστερη η εικόνα σε σχέση με τον προϋπολογισμό

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα που θα υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για το πως θα λειτουργήσει η οικονομία τον Απρίλιο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στη διαπίστωση ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 11,6 δις σε σχέση με τα 7,5 που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2021 για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες βράδυ στο Αction 24 και την εκπομπή "Αντιθέσεις".

"Ξεκινήσαμε το 2021 με μια εκτίμηση στον προϋπολογισμό ότι θα χρειαστούμε 7,5 δις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα υπερβούμε τα 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα ξέρουμε το τελικό ποσό ανάλογα με το πως θα λειτουργήσει η οικονομία τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Είναι νωρίς ακόμα να πούμε αν θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός.
Το 2021 η οικονομία λειτουργεί δυσμενέστερα απ’οτι υπολογίζαμε στον προϋπολογισμό. Δεν έχουμε ακόμα καλή εικόνα της οικονομίας για να επικαιροποιήσουμε κάποια στοιχεία. Η εικόνα αυτή θα αποκτηθεί όταν θα έχουμε το καθαρό χρονοδιάγραμμα και διάδρομο λειτουργίας της οικονομίας το επόμενο τρίμηνο.”

Ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε προβληματισμένος για την επέκταση του lockdown για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πρόσθεσε όμως ότι δεν τον τρομάζει καμιά ημερομηνία ως προς το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

"Όταν έχεις ζήσει στο υπουργείο οικονομικών για ένα χρόνο αντιμέτωπος με τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού πρέπει να είσαι έτοιμος και για δυσμενέστερα σενάρια δεν με τρομάζει καμιά ημερομηνία όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Με προβληματίζει η επέκταση του προβλήματος, αλλά θα είμαστε κοντά στο δημόσιο σύστημα υγείας για όσο χρειαστεί και θα είμαστε κοντά στους πολίτες για όσο χρειαστεί", δήλωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα που θα υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για το πως θα λειτουργήσει η οικονομία τον Απρίλιο, η κυβέρνηση θα ξεδιπλώσει ένα νέο σχέδιο βοήθειας για πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Την επόμενη εβδομάδα όταν θα έχουμε καθαρή εικόνα για το πως θα λειτουργήσει η οικονομία τον Απρίλιο η ελληνική κυβέρνηση θα ξεδιπλώσει το σχεδιασμό της γι' αυτό το μήνα και εκεί θα δούμε και τα υπόλοιπα θέματα όπως είναι οι επιταγές, η επιδότηση ενοικίων και τον Απρίλιο ,οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων και λοιπά. Αυτά θα υλοποιηθούν το επόμενο δίμηνο και κάποιες άλλες πρωτοβουλίες θα εξελιχθούν και μέσα στο καλοκαίρι. Όλα θα εξαρτηθούν και από το άνοιγμα της αγοράς διότι άλλο είναι να πούμε ότι ανοίγει το λιανεμπόριο κανονικά κι άλλο με περιορισμούς”, σημείωσε.

Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι στην έβδομη επιστρεπτέα προκαταβολή υπάρχει σαφής αναφορά για το λιανεμπόριο.

"Στην έβδομη επιστρεπτέα υπάρχει σαφής αναφορά στο λιανεμπόριο. Το λιανεμπόριο, άλλοι κλάδοι της οικονομίας αλλά και συγκεκριμένα επαγγέλματα π.χ σχολές οδηγών και πρακτορεία ΟΠΑΠ θα έχουν ένα ευνοϊκό καθεστώς ως προς την επιλεξιμότητα τους. Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα πληρωθεί σε 60 αντί 40 δόσεις από το 2022 και για όσους επιθυμούν πρόωρη εξόφληση μέσα στο 2021 θα υπάρξει και μια μείωση της τάξης του 15%”.

Απαντώντας στο αίτημα του κλάδου της εστίασης να χαριστεί επιστρεπτέα προκαταβολή προκειμένου να μην υπάρξουν λουκέτα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως αυτό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν μπορεί να γίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Για τον κλάδο της εστίασης δεν μπορεί να γίνει χάρισμα όλης της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως ζητείται με τα σημερινά δεδομένα. Δεν έχουμε άλλα δημοσιονομικά και ταμειακά περιθώρια φέτος για να κάνουμε μία ρύθμιση προς αυτή την κατεύθυνση. Θα παρακολουθούμε πως πηγαίνουμε οικονομικά και θα έρθουμε με το υπουργείο ανάπτυξης με στοχευμένα εργαλεία για να βοηθήσουμε την εστίαση και τον τουρισμό. Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να τα ανακοινώσουμε αλλά θα υπάρξουν πρωτοβουλίες.”

Για τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται η χώρα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι είναι αποτέλεσμα τόσο της πολιτικής της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας όσο και της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης.

"Οι Αγορές μας χρηματοδοτούν όχι μόνο με χαμηλό κόστος δανεισμού αλλά και με αρνητικό κόστος όπως είναι τα έντοκα γραμμάτια ενός έτους. Οι αγορές εκτός από την πολιτική της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας βλέπουν και την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης. Όσο υπάρχει αξιοπιστία στην χώρα ,συνετή δημοσιονομική πολιτική, δημοσιονομική ευελιξία και όχι δημοσιονομικός εκτροχιασμός οι αγορές μας δανείζουν με χαμηλό κόστος και θα έρχεται όλο και πιο κοντά η επενδυτική βαθμίδα της χώρας”, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα να υπάρξει ένα νέο μνημόνιο όταν θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και η ανάγκη πλεονασματικών προϋπολογισμών, ο κ. Σταϊκούρας απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

"Δε συζητάει κανένας στην Ευρώπη για καμιά χώρα ένα κίνδυνο νέου μνημονίου. Όσο ακολουθούμε αυτή την υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος”, τόνισε.

Τέλος, για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ και το περίφημο μαξιλάρι του ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Σταϊκούρας ανέφερε ανάμεσα στα άλλα: "Το περίφημο μαξιλάρι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πια μόνο τα 15,7 δις κλειδωμένα χρήματα που δεν μπορούμε να αγγίξουμε. Τα υπόλοιπα χρήματα είναι τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία προφανώς προέρχονται πια από το δανεισμό της χώρας αφού το 2020 ξοδέψαμε 24 δις και το 2021 θα ξοδέψουμε περισσότερα από 11,5 δις για την αντιμετώπιση της πανδημίας".


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΦΥΠ. ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 20 Απρ 2021 | 12:03

Lockdown: Πότε θα σταματήσει η αποστολή SMS στο 13033

Τι είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, για την υποχρεωτική αποστολή SMS στο 13033.

"Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ" 20 Απρ 2021 | 12:02

Γκάγκα: Καλύτερα να ανοίξει η εστίαση με μέτρα - "Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να φύγουμε το Πάσχα"

Η Μίνα Γκάγκα σημείωσε πως είναι πολλοί οι νέοι νοσηλευόμενοι, σημειώνοντας πως πιθανότατα θα ναι αυξημένος ο αριθμός τους σήμερα Τρίτη.

ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ 20 Απρ 2021 | 11:11

Κορονοϊός: Είναι απαραίτητες οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους; - Οι ειδικοί αναρωτιούνται

Πολλοί περιπατητές ή ποδηλάτες διασχίζουν τις πόλεις φορώντας μάσκα ακόμη και όταν βρίσκονται μακριά ο ένας από τον άλλο.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΕΡΑ25 20 Απρ 2021 | 10:47

Βαρουφάκης: Οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ μου θυμίζουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης - Ανοησία και έγκλημα τα self test

Ο Γιάνης Βαρουφάκης θεωρεί φιάσκο τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 20 ΕΚΑΤ. ΚΑΤΟΙΚΩΝ 20 Απρ 2021 | 09:32

Η Χιλή έχει εμβολιάσει το 50% του πληθυσμού αλλά η πανδημία καλπάζει: 100 νεκροί, 6.600 κρούσματα σε 24 ώρες

Ο απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας του κορονοϊού στη Χιλή έχει φθάσει τους 25.277 νεκρούς. Εκατο θάνατοι σε 24 ώρες.

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 20 Απρ 2021 | 08:56

Λινού: Ναι στο Πάσχα στο χωριό - Να πάρουμε μέτρα προληπτικά που δεν έχουν σχέση με εγκλεισμό

"Είναι μια δύσκολη περίοδος και δύσκολα μπορούν να ληφθούν αποφάσεις", δήλωσε η καθηγήτρια Αθηνά Λινού.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 20 Απρ 2021 | 08:14

Ιωαννίδης: Πλήρης αποτυχία το σκληρό lockdown με 80 νεκρούς την ημέρα - Να επιτραπούν οι μετακινήσεις

Υπέρ των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ενόψει Πάσχα, αλλά και του ανοίγματος της εστίασης, τάχθηκε ο καθηγητής επιδημιολογίας και πληθυσμιακής Υγείας, κ. Ιωαννίδης,

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ 20 Απρ 2021 | 07:58

Ανοιχτές οι εκκλησίες το Πάσχα: Με... περικοπές η περιφορά του Επιταφίου - Στις 21:30 το "Χριστός Ανέστη"

Όπως όλα δείχνουν, το "Πάσχα στο χωριό" φέτος φαίνεται να αποκλείεται οριστικά και θα γιορτάσουμε και φέτος στην πόλη, με ανοιχτές όμως τις εκκλησίες.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ 19 Απρ 2021 | 15:13

Κορονοϊός: Σε προληπτική καραντίνα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετά το ταξίδι του στην Ιταλία

Σε επαφή με επιβεβαιβωμένο κρούσμα κορονοϊού ήρθε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και μπήκε σε προληπτική καραντίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ 19 Απρ 2021 | 14:44

Στέφανος Μάνος: Γιατί στην Ελλάδα έχουμε 15 φορές περισσότερους νεκρούς από την Αγγλία και τη Δανία;- Θέλω απάντηση

Το ερώτημα που θέτει στην κυβέρνηση και στους ειδικούς ο Στέφανος Μάνος για τους νεκρούς από τον κορονοϊό

ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 19 Απρ 2021 | 14:28

Νοσοκομείο Ξάνθης: Να εμβολιαστούν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ηλικιακές ομάδες - Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Έκκληση του νοσοκομείου για άμεσο εμβολιασμό όλων των προβλεπόμενων ηλικιών.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 19 Απρ 2021 | 13:48

Καρφιά Φίλη για την απουσία Τσακαλώτου από τις πρωτοβουλίες Τσίπρα: "Είναι αναγκαίος, πρέπει να συμμετέχει παντού"

Τι είπε ο Νίκος Φίλης για την απουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τη σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με το ΔΣ του ΤΧΣ.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ 19 Απρ 2021 | 13:41

Κορονοϊός: Οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί - Η κουρασμένη Ευρώπη αίρει τα περιοριστικά μέτρα

Αισιόδοξα μηνύματα με τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ, αίρονται σιγά σιγά οι περιορισμοί στην Ευρώπη.