Προβόπουλος: Αφελής όποιος λέει ότι δεν γνώριζε για την έκθεση

«Η ΤτΕ κι εγώ προσωπικά, τόνιζα το πρόβλημα του ασφαλιστικού στους πολιτικούς και την κοινωνία».

probopoulos-afelis-opoios-leei-oti-den-gnwrize-gia-tin-ekthesi
SHARE THIS
0
SHARES

Προβόπουλος: Τουλάχιστον αφελής όποιος λέει ότι δεν γνώριζε για την έκθεση του ΔΝΤ για την προοπτική του χρέου

Την θέση ότι είναι τουλάχιστον αφελής όποιος λέει ότι δεν γνώριζε για την έκθεση του ΔΝΤ για την προοπτική του χρέους της Ελλάδας και ότι θα έφτανε πάνω από το 800% του ΑΕΠ το 2060 διατύπωσε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Προβόπουλος υποστήριξε ότι «όλοι ήξεραν, τόσο οι πολιτικοί, η κοινωνία, αλλά και η διεθνής κοινότητα για την έκθεση που είχε συντάξει τότε – το 2009- ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις Μπομ Τραά».

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία ήταν ανηρτημένη στον ιστότοπο του ΔΝΤ, η προοπτική του χρέους της Ελλάδας θα έφτανε πάνω από το 800% του ΑΕΠ το 2060.

«Υπήρχε ένα ποσοστό γύρω στο 80% το οποίο ήταν οι ακάλυπτες υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό. Στην ουσία επιεικώς το ταμείο ήταν μείον» υπογράμμισε ο κ.Προβόπουλος, τονίζοντας ότι, «αυτά τα γνώριζε η Ελλάδα, ο κόσμος και διεθνής κοινότητα, καθώς η έκθεση είχε αναρτηθεί στο site του ΔΝΤ».

«Όποιος λέει ότι δεν γνώριζε είναι τουλάχιστον αφελής» είπε ο κ.Προβόπουλος, ο οποίος διερωτήθηκε «ποιος δεν ήξερε ότι το μείζον πρόβλημα της Ελλάδας ήταν το ασφαλιστικό;».

Όπως είπε, είχε ενημερώσει τις πολιτικές ηγεσίες για την έκθεση και υπογράμμισε ότι, «η ΤτΕ κι εγώ προσωπικά, τόνιζα το πρόβλημα του ασφαλιστικού στους πολιτικούς και την κοινωνία».

«Μπορεί κάποιος να πει ότι δεν γνώριζαν το πρόβλημα, το οποίο τονιζόταν συνεχώς σε όλες τις παγκόσμιες εκθέσεις» διερωτήθηκε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος καταδίκασε τα προγράμματα που ακολουθούνται για τη χώρα και βασίζονται σε βαριά φορολόγηση.

«Όπως έλεγα και τότε έτσι και τώρα η δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε να προέλθει κατά δύο τρίτα από περικοπές και κατά ένα τρίτο από το φορολογικό, δηλαδή τη φοροδιαφυγή» τόνισε ο κ.Προβόπουλος.

Μάλιστα, επικαλέστηκε και άρθρο του που τότε είχε δημοσιευτεί στους Financial Times, «στο οποίο ανέφερε ότι τα σημεία αδυναμίας του προγράμματος ήταν αυτό: τα φορολογικά μέτρα».

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι, το κλίμα αυτό εξακολουθεί να υπάρχει κι αυτό που είπα είναι ότι, είναι ο ενταφιασμός της οικονομίας», τόνισε ο κ. Προβόπουλος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι, «δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα που συζητούμε, οι παθογένειες είναι πάρα πολλές».

Ερωτηθείς για το αν ζήτησε από τον Tραα να μην δημοσιεύσει τα στοιχεία, υπεραμύνθηκε της θέσεις του, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι ακριβές ότι ζήτησα από τον Μπομπ Τραα να μην δημοσιοποιήσει τα στοιχεία, αλλά του ζήτησα να κάνει σωστή χρήση τους».

«Λόγω των δυσμενών συνθηκών που είχαν τα spreads, αν έβγαινε η προοπτική του 800% την άλλη μέρα, θα κατέρρεε η χώρα» είπε κ. Προβόπουλος, αναφέροντας ότι «δεν είναι η δουλειά του να απευθύνεται μόνο σε κυβερνήσεις, αλλά και στον κόσμο». «Τα λόγια μένουν, αλλά τα γραπτά φεύγουν» τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook