Προειδοποιητικές βολές ενόψει Eurogroup και πρώτου «τετ α τετ»

Προειδοποιητικές βολές για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αλλά και τη μεταμνημονιακή εποπτεία σε διάστημα ενός 24ωρου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Προειδοποιητικές βολές για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αλλά και τη μεταμνημονιακή εποπτεία εξαπέλυσαν σε διάστημα ενός 24ωρου οι Βρυξέλλες αλλά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.

Και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός καθώς το μπαράζ των δηλώσεων έρχεται μετά τον ανσσχηματισμού της κυβέρνησης και τις δηλώσεις υπουργών περί μη μείωσης των συντάξεων και αύξησης του κατώτατου μισθού, αλλά μετά και τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο. «Έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας, των μειώσεων και των περικοπών και μπορεί πλέον να ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ωστόσο: «Πάντοτε βεβαίως με σύνεση και σωφροσύνη, χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στην μνημονιακή επιτροπεία και την παρακμή».

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά των Βρυξελλών και χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, ότι με την ολοκλήρωση του κύκλου των μνημονίων κλείνει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Σχολίασε, δε, ότι ενδεχομένως στην παρούσα φάση να μην χρειάζονται περικοπές, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει αν αλλάξει ο οικονομικός κύκλος.

«Απαραίτητες οι πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»

Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε από τον κ. Βάιντμαν, παρουσία του Γιάννη Δραγασάκη, η πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη έχει ξεκινήσει, ωστόσο, η 20η Αυγούστου δεν είναι το τέρμα, αλλά ένα ορόσημο στον μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη επισημαίνοντας ότι οι «πρόσθετες, αναπτυξιακής φύσεως, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν ουσιαστικά την ελληνική οικονομία, την προσφορά περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης και την ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών».

Όπως υπογράμμισε, για να μπορέσει να ενισχυθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι απαραίτητες οι πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τις τράπεζες τόνισε ότι οι προσπάθειες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να ενταθούν.

«Να μην πάνε πίσω οι μεταρρυθμίσεις»

Την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, επανέλαβε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες και ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης σε μια προσπάθεια να οριοθετήσει την ατζέντα των συζητήσεων ενόψει του Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου αλλά και της επόμενης επίσκεψης των θεσμών στην Αθήνα.

Πρόκειται για το πρώτο μεταμνημονιακό «τετ α τετ» και σίγουρα η κυβέρνηση βαδίζοντας στο σύνθημα «τέλος η επιτήρηση και τα μνημόνια» θα επιχειρήσει αυτό να φανεί και στην πράξη ενώ από την πλευρά τους οι θεσμοί δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να αφήσουν οτιδήποτε στην τύχη του ή χωρίς προηγουμένως να έχει εξεταστεί ενδελεχώς.

Σύμφωνα πάντως με τον αξιωματούχο των Βρυξελλών, το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου που θα συνεδριάσει ατύπως στη Βιένη δεν θα εξετάσει το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε ο ίδιος, η όποια συζήτηση πριν την επόμενη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα θα ήταν «πρόωρη». Υπενθύμισε, πάντως, ότι η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα συζητηθούν όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε: «Το βασικό ζήτημα παραμένει: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη σε ό,τι έχουμε συμφωνήσει και να μην πάει πίσω τις μεταρρυθμίσεις».

Καταλήγοντας, ο αξιωματούχος των Βρυξελλών επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα, «στηρίζεται στα πόδια της» και «πλέον αποφασίζει μόνη της», παρατηρώντας, όμως, ότι υπάρχει και η «μεταμνημονιακή εποπτεία».

Με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: EPA


ΜΠΛΟΚΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ 27 Μαρ 2020 | 07:22

Ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής για τα "κορονο-ομόλογα" - Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης

Οι "27" αποφάσισαν να παραπέμψουν το ζήτημα εκ νέου στο Eurogroup που θα συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ 26 Μαρ 2020 | 13:28

S&P : Δυσοίωνες προβλέψεις για ύφεση 2% σε Ευρωζώνη και Ηνωμένο Βασίλειο

"Η ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται μπροστά σε ύφεση", εκτίμησε ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.

ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 25 Μαρ 2020 | 11:52

Τσίπρας: Απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών

"Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία".

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 24 Μαρ 2020 | 18:07

Εurogroup: Aποφασίζουν "νέα όπλα" και πιστωτικές γραμμές από τον ΕSM

Οι υπουργοί Οικονομικών και η ΕΚΤ θα έχουν τηλεδιάσκεψη στις 19.30 (ώρα Ελλάδας), αλλά αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορεί να ληφθούν αποφάσεις τώρα

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ EUROGROUP 23 Μαρ 2020 | 16:22

Σεντένο: Η απάντηση της ευρωζώνης στον κορονοϊό "δεν έχει όρια"

Θα έχει "πολλή αλληλεγγύη" μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στον πυρήνα της

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 23 Μαρ 2020 | 08:56

Με πολλούς "αστερίσκους" η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τα μέτρα

Καχυποψία στην Κουμουνδούρου για τα περί "ατομικής ευθύνης".

ΑΡΘΡΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 22 Μαρ 2020 | 10:56

Ο Τσίπρας πανηγυρίζει το ...τέλος του "νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού"

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητάει 30 δις για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας έως και το 2021.

ΣΤΙΣ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 21 Μαρ 2020 | 16:43

Σεντένο: Νέα γραμμή άμυνας από το Eurogroup για τον κορονοϊό

Η επόμενη κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη ώρα 18.30.

RESCEU 19 Μαρ 2020 | 15:10

Κορονοϊός: Η ΕΕ δημιουργεί κοινή "αποθήκη" με ιατρικό εξοπλισμό - Πως θα λειτουργεί

Τα αποθέματα θα φιλοξενούνται από ένα ή περισσότερα κράτη μέλη, τα οποία θα είναι υπεύθυνα για την παροχή του εξοπλισμού

ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 19 Μαρ 2020 | 10:57

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μίχαλο και Καββαθά για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Ακολούθως, ο κ Τσίπρας θα πραγματοποιήσει τηλε-ραντεβού με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ,, κ. Καββαθά.

ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ 17 Μαρ 2020 | 10:40
ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 17 Μαρ 2020 | 08:20

Ο κορονοϊός βάζει τέλος στη "θηλιά" του πρωτογενούς πλεονάσματος - Ανάσα για την οικονομία

Δεν υφίσταται φέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 16 Μαρ 2020 | 23:23

Eurogroup: Τι σημαίνουν οι αποφάσεις του για την Ελλάδα

"Δεν υφίσταται πλέον ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα" δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας