Follow us

Προς ρεκόρ βεβαίωσης φόρων στις φετινές δηλώσεις - Πώς θα εισπράξετε άμεσα τις επιστροφές

Αρχίζει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
φορολογικες

Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεκινάει σήμερα εκτός νέου συνταρακτικού απροόπτου. Θα είναι η χρονιά με τα περισσότερα χρεωστικά εκκαθαριστικά, η χρονιά που θα βεβαιωθεί το μεγαλύτερο ποσό φόρου των τελευταίων τουλάχιστον 13-14 ετών και η χρονιά των δυσάρεστων εκπλήξεων για τους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με το νέο σύστημα υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος.

Όλοι όσοι περιμένουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, προφανώς και δεν θα σπεύσουν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση -άλλωστε και οι λογιστές δεν έχουν σκοπό να ασχοληθούν πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς θα πρέπει πρώτα να "δοκιμάσουν" τα συστήματα- για καθαρά… ψυχολογικούς λόγους.

Με την άμεση υποβολή της δήλωσης, ναι μεν θα βεβαιωθεί το ποσό του φόρου όμως τα χρονικά περιθώρια πληρωμής δεν θα αλλάξουν. Για όλους, ο χρόνος καταβολής της πρώτης δόσης θα "μετρήσει" από την τελευταία εργάσιμη του Ιουλίου με το σύνολο του φόρου να πληρώνεται σε 8 μηνιαίες δόσεις. Τι γίνεται όμως με αυτούς που περιμένουν επιστροφή φόρου; Αυτοί έχουν κάθε λόγο να σπεύσουν με το "καλημέρα" της διαδικασίας να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση εκμεταλλευόμενοι τη "μέθοδο εξπρές" που έχει εφαρμόσει από πέρυσι η ΑΑΔΕ για να κλείνει και αυτή τις εκκρεμότητές της.

Είναι γεγονός ότι φέτος ο αριθμός αυτών που θα πάρουν επιστροφή φόρου, ενδέχεται να είναι αισθητά μικρότερος σε σχέση με πέρυσι ακριβώς επειδή ενεργοποιείται το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων. Ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 20% επί των μεικτών τους αμοιβών, δικαιούνται συνήθως σημαντικά ποσά επιστροφής καθώς η παρακράτηση γίνεται επί του τζίρου και όχι επί του κέρδους όπου επιβάλλεται ο φόρος.

Πιστωτικά εκκαθαριστικά είναι περίπου τα 16 στα 100 κάθε χρόνο. Όταν όμως μιλάμε για περίπου 8,9 εκατομμύρια φορολογούμενους, γίνεται αντιληπτό ότι μιλάμε για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι έχουν λαμβάνειν, οπότε είναι προς το συμφέρον τους να σπεύσουν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση. Τι πρέπει να προηγηθεί; Το "καθάρισμα" του ΑΦΜ από οφειλές ώστε να μην υπάρχουν προϋποθέσεις "συμψηφισμών". Φέτος, ο ΕΝΦΙΑ έχει βεβαιωθεί σε όλους από νωρίς. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 7 εκατομμύρια πολίτες (άρα και αυτοί που δικαιούνται επιστροφής) εμφανίζονται ως οφειλέτες έστω και "ενήμεροι".

Για πάψει αυτό να συμβαίνει, δύο πράγματα μπορούν να γίνουν:

1. Να αποπληρωθεί εφάπαξ ο ΕΝΦΙΑ πριν υποβληθεί η φορολογική δήλωση,

2. Να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ με πιστωτική κάρτα και έως και 12 άτοκες δόσεις. Με αυτό τον τρόπο ο φορολογούμενος εμφανίζεται με καθαρό από οφειλές ΑΦΜ στην εφορία χωρίς να χάνει το προνόμιο των δόσεων.

Όσον αφορά στην… ταχύτητα με την οποία θα γίνουν οι επιστροφές φόρου, και φέτος αναμένεται να εφαρμοστεί η περυσινή μεθολογία. Σύμφωνα με αυτή, μετά την υποβολή και αυτόματη εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, σε όσες περιπτώσεις προκύπτουν πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα, αυτά ομαδοποιούνται ως εξής:

1) Οι δικαιούχοι των επιστροφών φόρου, οι οποίοι δεν έχουν οφειλές στην Εφορία λαμβάνουν τα ποσά των επιστροφών στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εντός ολίγων ημερών από την έκδοση των εκκαθαριστικών τους. Είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνεται να "καθαρίσει" η οφειλή από τον ΕΝΦΙΑ ώστε να μπει το ζεστό χρήμα της επιστροφής στον τραπεζικό λογαριασμό.

Διαβάστε Επίσης

2) Οι δικαιούχοι επιστροφών που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας αλλά, ταυτόχρονα, έχουν οφειλές προς τις Δ.Ο.Υ. δεν εισπράττουν τα ποσά των επιστροφών καθώς αυτά συμψηφίζονται κεντρικά από την Α.Α.Δ.Ε. με τις οφειλές τους προς τις Δ.Ο.Υ.. Αν τα ποσά των επιστροφών είναι μεγαλύτερα από τις οφειλές των δικαιούχων προς τις Δ.Ο.Υ. τότε τα υπόλοιπα που απομένουν, μετά τους συμψηφισμούς, πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Οι συμψηφισμοί διενεργούνται ανά τακτά διαστήματα και συγκεκριμένα κατά το πρώτο και κατά το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα (δηλαδή κάθε 15-20 μέρες) αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου ή πλέον τον Μάιο δεδομένου ότι φέτος καθυστέρησε η έναρξη της διαδικασίας υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Όσοι συμψηφισμοί δεν μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.

3) Όσοι θα καταστούν δικαιούχοι επιστροφών φόρου εισοδήματος με βάση φορολογικές δηλώσεις χωρίς να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ, δεν θα εισπράττουν τα ποσά των επιστροφών τους, καθώς αυτά θα συμψηφίζονται κεντρικά με τον ΕΝΦΙΑ μέχρι να τον εξοφλήσουν πλήρως. Αν τα ποσά των επιστροφών είναι μεγαλύτερα από τον ΕΝΦΙΑ τότε τα υπόλοιπα που θα απομένουν, εφόσον δεν υπάρχουν άλλες οφειλές προς τις ΔΟΥ για να συμψηφιστούν με αυτές θα πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΑΔΕ 13 Μαϊ 2024 | 11:50
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 10 Μαϊ 2024 | 09:05

Το 62% των φορολογούμενων δηλώνει εισοδήματα έως 10.000 ευρώ - Το 40% δηλώνει ότι ζει με 416 ευρώ τον μήνα

Το 61,7% των φορολογούμενων δηλώνει εισοδήματα που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο να διαβιώσει κάποιος.

ΑΑΔΕ 30 Απρ 2024 | 20:23

Παράταση όλων των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, ΦΠΑ, τελών και βεβαιωμένων οφειλών

Παρατείνονται οι προθεσμίες εκπλήρωσης όλων των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων

ΕΠΙΣΗΜΟ 29 Απρ 2024 | 23:37

ΑΑΔΕ: Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων έως τις 26 Ιουλίου

Παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 29 Απρ 2024 | 16:51

Επιστολική ψήφος: Μέχρι σήμερα στις 18:00 η προθεσμία για τα αιτήματα πολιτών που θέλουν να μεταβάλουν τα στοιχεία μητρώου τους

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, έως σήμερα έχουν υποβληθεί και διεκπεραιωθεί τουλάχιστον 5.500 σχετικά αιτήματα πολιτών.

ΑΑΔΕ 29 Απρ 2024 | 08:38

Πού θα χτυπήσει η εφορία φέτος: Εξόρμηση με 120.000 διασταυρώσεις, 1,7 δισ. ευρώ ο στόχος για έσοδα από φοροδιαφυγή

Η ΑΑΔΕ έχει σχεδιάσει για το 2024 σαφάρι ελέγχων και διασταυρώσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 26 Απρ 2024 | 08:10

Φορολογικές δηλώσεις: Αυτόματη υποβολή για μισθωτούς και συνταξιούχους, ταχύτερες επιστροφές και συμψηφισμοί

Φέτος, για πρώτη φορά, πάνω από 1,3 εκ. φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους.

ΑΑΔΕ 25 Απρ 2024 | 16:15

Εντοπίστηκαν φύλλα κοκαΐνης από το Εκουαδόρ μέσα σε φορτία λιπασμάτων στο λιμάνι του Πειραιά

Η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό προσώπων που εμπλέκονται στη διακίνηση

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 21 Μαϊ 2024 | 15:28

Αυτά είναι τα προϊόντα που "τσεκουρώνουν" οι πολυεθνικές στην Ελλάδα - Οι εξοργιστικές διαφορές τιμών με το εξωτερικό

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα επιτύχει τον περιορισμό του φαινομένου της διαφορετικής τιμολόγησης των προϊόντων από τις πολυεθνικές.

19 Μαϊ 2024 | 09:25

Πώς πληρώνουμε ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών στην Ελλάδα - Τα "κόλπα" για να ανεβάζουν τις τιμές

Οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουμε ακριβότερα στη χώρα μας το ίδιο προϊόν που πωλείται φθηνότερα στο εξωτερικό

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 17 Μαϊ 2024 | 11:03

Γιατί αγοράζουμε 50% ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών από τον μέσο Ευρωπαίο - Το πάρτι της κερδοσκοπίας

Το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν ακριβότερα κάποια προϊόντα σε σχέση με πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης δεν είναι καινούργιο. Γίνεται όμως τώρα εντονότερο εξαιτίας του πληθωρισμού.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Μαϊ 2024 | 12:33

Οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος με το μεσημεριανό, το μηνιαίο και το πορτοκαλί - 8 ερωτήσεις και απαντήσεις

Θα πέσουν ή θα ανέβουν το επόμενο διάστημα οι τιμές του ρεύματος; Πολλές οι αλλαγές που έρχονται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.