Follow us

Προσοχή με τα τζάκια και τα ηλεκτρικά καλοριφέρ: Γιατί εκτοξεύουν το κόστος της θέρμανσης

Το τοπίο αλλάζει συνεχώς καθώς οι τιμές επηρεάζονται και από τα δεδομένα στις διεθνείς αγορές αλλά και από την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης ή των εταιρειών.

Το φυσικό αέριο ακριβαίνει και πάλι. Το ρεύμα δοκιμάζει την περιοχή των 330-350 ευρώ ανά μεγαβατώρα τα τελευταία 24ωρα, ανακόπτοντας την πτωτική τάση των τελευταίων μηνών ενώ αγωνία υπάρχει και για το πετρέλαιο ενόψει των αποφάσεων για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία. Και επειδή ο υδράργυρος αρχίζει να υποχωρεί, οι σκέψεις επιστρέφουν σε χιλιάδες νοικοκυριά: Μήπως να λειτουργήσει για μερικές ώρες το απλό ηλεκτρικό καλοριφέρ;

Μήπως να χρησιμοποιήσουμε φέτος το τζάκι περισσότερο από κάθε άλλη φορά; Χρειάζεται προσοχή διότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Ακόμη και με το φυσικό αέριο σε αυτά τα επίπεδα, ακόμη και με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να κινείται στα επίπεδα των 1,1-1,2 ευρώ το λίτρο, το ηλεκτρικό καλοριφέρ και το τζάκι είναι πανάκριβες ενεργειακά λύσεις.

Η καύση ξύλου ως βασική πηγή θέρμανσης (και όχι ως… παρέα ή δημιουργία σημείου συνάντησης για την οικογένεια όπως συχνά αντιμετωπίζεται) ενδείκνυται μόνο για τους κατοίκους της περιφέρειας που έχουν πρόσβαση στα ξύλα που διατίθενται μέσω των δασικών υπηρεσιών χωρίς κόστος αλλά με προσωπική εργασία.

Με την τιμή λιανικής ενός κυβικού στην Αθήνα να φτάνει φέτος ακόμη και στα 180 ευρώ, ένας τόνος ξύλα κοστίζει γύρω στα 310 ευρώ. Σε ένα ανοικτό τζάκι, το κόστος της κάθε θερμικής κιλοβατώρας θα διαμορφωθεί περίπου στα 0,25 ευρώ, ενώ σε ένα κλειστού τύπου ενεργειακό τζάκι, το κόστος θα είναι περίπου το μισό. Άρα, αν μιλάμε για καύση ξύλου σε τζάκι ανοικτού τύπου με αγορά ξύλου στη λιανική, το κόστος της θερμικής κιλοβατώρας φτάνει να είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου θέρμανσης.

Διαβάστε Επίσης

Ρεύμα και ηλεκτρικά καλοριφέρ

Και το ηλεκτρικό ρεύμα; Τα απλά ηλεκτρικά καλοριφέρ, τα αερόθερμα και άλλες παρόμοιες ηλεκτρικές συσκευές που πουλήθηκαν με μεγάλες εκπτώσεις κατά την περίοδο των εκπτώσεων της Black Friday συνιστούν επίσης μεγάλη παγίδα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Παράγουν μια θερμική κιλοβατώρα για κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν. Έτσι, σε όποιο πάροχο και αν είστε πελάτης, το κόστος της θερμικής κιλοβατώρας δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 0,16 ευρώ τελική τιμή, ενώ μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 0,27-0,28 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα. Δηλαδή, το ηλεκτρικό καλοριφέρ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει να είναι ακριβότερο ακόμη και από το τζάκι ανοικτού τύπου.

Για τον Δεκέμβριο, η κιλοβατώρα του φυσικού αερίου θα πωλείται προς περίπου 12-13 λεπτά του ευρώ ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης, μετά και τη χθεσινή μείωση της επιδότησης από τα διυλιστήρια κατά 50% (από τα 7,5 λεπτά στα 3,75 λεπτά) θα διατίθεται κάτω από τα 1,2 ευρώ το λίτρο κάτι που σημαίνει ότι η κιλοβατώρα επίσης θα κοστίζει περίπου στα 11-12 λεπτά. Το ηλεκτρικό ρεύμα αυτή τη στιγμή επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή με τιμή έως και 27 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Το τοπίο βέβαια αλλάζει συνεχώς καθώς οι τιμές επηρεάζονται και από τα δεδομένα στις διεθνείς αγορές αλλά και από την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης ή των εταιρειών.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Ιαν 2023 | 11:19

Τα καλά και τα κακά νέα του Φεβρουαρίου για την τσέπη μας

Οι αυξήσεις στις τιμές τροφίμων, καυσίμων και θέρμανσης θα ζορίσουν τους καταναλωτές τον Φεβρουάριο - Ποιοι θα δουν την τσέπη τους να... αδειάζει και ποιοι θα ωφεληθούν

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ 23 Ιαν 2023 | 08:54

Μειωμένα τιμολόγια ρεύματος για τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν οι προμηθευτές

Το τιμολόγιο της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ είναι μειωμένο κατά 57-64 % σε σχέση με τον Ιανουάριο και διαμορφώνεται κάτω από τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Ιαν 2023 | 08:51

Αυτές είναι οι νέες τιμές του ρεύματος τον Φεβρουάριο: Μεγάλες μειώσεις στα τιμολόγια αλλά και στις επιδοτήσεις

Πόσο θα μας κοστίσει το ρεύμα τον Φεβρουάριο μετά τις μειώσεις στα τιμολόγια. Μειώνονται κατά 59% τα τιμολόγια του ρεύματος και από 87-100% οι επιδοτήσεις.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ 20 Ιαν 2023 | 22:35

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται μειώσεις τον Φεβρουάριο - Ανακοινώνονται τα νέα τιμολόγια

Οι ανακοινώσεις για τα τιμολόγια ρεύματος θα γίνουν εντός των επόμενων ωρών από τους παρόχους και όλα δείχνουν πως η πτώση των τιμών θα είναι εντυπωσιακή.

ΚΟΙΤΑΣΜΑ KARISH 19 Ιαν 2023 | 13:16

Όμιλος Energean: Προς σημαντική αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου φέτος

Μετά την έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Karish στο Ισραήλ.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 85% 19 Ιαν 2023 | 12:37

Τεράστια η μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος, στα επίπεδα του 2021: Πώς εξηγείται, πότε θα τη δούμε στους λογαριασμούς

To ερώτημα είναι πώς φτάσαμε σε τόσο μεγάλη πτώση, αν θα συνεχιστεί και πότε θα φανεί στην τσέπη των καταναλωτών και στα ταμεία των επιχειρήσεων.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Ιαν 2023 | 15:51

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πέφτει η τιμή του κατά 33 % από αύριο - Πτώση λόγω χαμηλής ζήτησης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Η πτώση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην κάλυψη του φορτίου (70%) σε συνδυασμό με τη χαμηλή για την εποχή ζήτηση.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Ιαν 2023 | 12:37

Οι παροχές που έρχονται: Διπλή καταβολή στους συνταξιούχους, μειωμένα τιμολόγια ρεύματος, market pass και αύξηση κατώτατου μισθού

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται ότι θα είναι γεμάτο από "καλές οικονομικές ειδήσεις" για τα νοικοκυριά.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ 17 Ιαν 2023 | 14:24

Έρχεται μεγάλη μείωση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος με προεκλογικό άρωμα - Ποιοι θα κερδίσουν και πόσα

Μείωση στα τελευταία τιμολόγια κατά 22% σε σχέση με τη μέση χονδρική τιμή του Δεκεμβρίου.

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 16 Ιαν 2023 | 19:05

Les Échos: Αναδιάταξη των ροών ενέργειας στην Ευρώπη - "Η Αθήνα εκδικείται το Βερολίνο"

Γιατί ι Γάλλος καθηγητής πολιτικών επιστημών Τιερί Μπρος αναφέρει ότι "η Αθήνα εκδικείται το Βερολίνο"

ΝΕΕΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ 16 Ιαν 2023 | 10:05

Αναβιώνει το πρότζεκτ του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης - Ο ρόλος Κοπελούζου

Ελλάδα και Βουλγαρία αναμένεται να υπογράψουν σύντομα μνημόνιο για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

ΕΡΓΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ 14 Ιαν 2023 | 09:18

Στην Αλεξανδρούπολη ο Μητσοτάκης - Με εξαγωγικό προσανατολισμό η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής

Η νέα μονάδα, ισχύος 840 μεγαβάτ θα κατασκευαστεί σε στρατηγικό σημείο.

ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΤΑ 66,809 ΕΥΡΩ/MWH 13 Ιαν 2023 | 09:53

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η νέα μείωση των τιμών του φυσικού αερίου

Οι φθηνές τιμές του αερίου έχουν φτάσει και στη χώρα μας, ωστόσο η Ελλάδα συνεχίζει να έχει την υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος για σήμερα στην Ευρώπη.