Πρόταση-έκπληξη από τη Λαγκάρντ για τα κόκκινα δάνεια

Την πρόταση των ελληνικών τραπεζών που είχαν απορρίψει οι ΕΚΤ και η Κομισιόν, προτείνει η επικεφαλής του ΔΝΤ.

protasi-ekpliksi-apo-ti-lagkarnt-gia-ta-kokkina-daneia
SHARE THIS
0
SHARES

H Ευρώπη πρέπει να διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των τραπεζών μέσω της δημιουργίας bad banks, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία βρίσκεται στην Άγκυρα για τη σύνοδο των G20.

H Λαγκάρντ τόνισε επίσης ότι εν μέσω εύθραυστης ανάκαμψης, η έλλειψη παραγωγικότητας αποτελεί μια βασική πρόκληση την οποία αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες υποστηρίζουν το σχέδιο δημιουργίας bad bank όπου θα υπαχθούν προβληματικά δάνεια κυρίως στεγαστικά και ίσως μικρών επιχειρήσεων, μία ιδέα που βασίζεται στο μοντέλο NAMA της Ιρλανδίας.

Στην Ιρλανδία οι τράπεζες κατέβαλλαν 72 δισ. στεγαστικά δάνεια και στη συνεχεία νακεφαλαιοποιήθηκαν

Οι έλληνες τραπεζίτες εκτιμούν ότι μία bad bank θα διευκόλυνε σημαντικά τις τράπεζες προκειμένου να κατευθύνουν κεφάλαια από τη νέα ανακεφαλαιοποιήσή τους στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Ωστόσο, η «παρέμβαση» της Λαγκάρντ προσκρούει στην διαδικασία BRRD και στα ζητήματα κρατικής βοήθειας και είναι μία πρόταση η οποία απερρίφθη από τους θεσμούς κατά τις διαπραγματεύσεις του Αυγούστου. ESM και ΕΚΤ εκτιμούσαν ότι τα νομικά και πρακτικά θέματα που πρέπει να ξεπεραστούν καθιστούν αδύνατη την υλοποίηση της προσδοκίας των τραπεζιτών.

Μάλιστα οι θεσμοί πρότειναν τότε ότι η καλύτερη λύση για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι να έρθουν σε συμφωνία με τα distressed funds.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook