Πρωτοχρονιά χωρίς μισθό για πάνω από 650.000 εργαζόμενους - Ποιοι δεν θα πάρουν ούτε 1 ευρώ

Ποιοι είναι οι εργαζόμενοι που δεν θα δουν ούτε ευρώ από τον εργοδότη τους. Θα εισπράξουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού πιθανότατα στις 11 ή στις 12 Ιανουαρίου.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Κατάστημα

Το click away μπορεί να έδωσε μια διέξοδο στους εμπόρους για να πραγματοποιήσουν κάποιες πωλήσεις μέσα στα Χριστούγεννα ωστόσο δεν περιόρισε σημαντικά τον αριθμό των εργαζομένων που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής.

Έτσι, πάνω από 650.000 εργαζόμενοι θα κλείσουν ολόκληρο τον Δεκέμβριο σε καθεστώς αναστολής. Στο τέλος του μήνα, δεν θα εισπράξουν ούτε ένα ευρώ από τον εργοδότη τους και θα περιμένουν να εισπράξουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού πιθανότατα στις 11 ή στις 12 Ιανουαρίου.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί επί της βάσης των 534 ευρώ για όσους παραμείνουν σε αναστολή για ολόκληρο τον μήνα ή 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Μαζί με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να καταβάλλει και την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων για τον μήνα Δεκέμβριο που "έλλειψε" από τις καταβολές της 21ης Δεκεμβρίου. Έτσι, το ποσό θα "μεγαλώσει" αλλά και πάλι θα είναι αισθητά μικρότερο σχετικά με έναν κανονικό μισθό για τους περισσότερους από τους 650.000 εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής.

Οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται από το κράτος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσο πιο κοντά στον κατώτατο μισθό είναι οι αποδοχές του εργαζόμενου, τόσο μικρότερες είναι και οι τελικές απώλειες. Εργαζόμενος με μεικτές αποδοχές 750 ευρώ, θα εισέπραττε τον Δεκέμβριο 633,4 ευρώ μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών. Τώρα, θα εισπράξει 534 ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, ποσό που δεν υπόκειται σε κρατήσεις ενώ είναι και αφορολόγητο. Όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές, καλύπτονται από το κράτος χωρίς παρέμβαση του δημοσίου. Εκτός από τα 534 ευρώ που αντιστοιχούν στην μισθοδοσία Δεκεμβρίου, ο εργαζόμενος θα λάβει και 70 ευρώ ως αναλογία δώρου Χριστουγέννων για τον μήνα Δεκέμβριο. Οπότε, αθροιστικά, η καταβολή θα ανέλθει στα 604 ευρώ, αρκετά κοντά στον μισθό που θα πλήρωνε ο εργοδότης.

Η απόσταση, αρχίζει και αυξάνει όσο αυξάνει και η μισθοδοσία. Στα 1400 ευρώ μεικτό μισθό, για παράδειγμα, ο εργαζόμενος θα εισέπραττε 1083 ευρώ καθαρά μετά την αφαίρεση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Τώρα, θα υποχρεωθεί να λάβει μόνο τα 604 ευρώ. Δεδομένου ότι η αναστολή θα διαρκέσει για όλο τον Δεκέμβριο, είναι δεδομένο ότι όσοι έχουν ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς θα πάρουν τα ίδια χρήματα: 534 ευρώ για αποζημίωση ειδικού σκοπού και 70 ευρώ ως αναλογία δώρου Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, οι αναστολές συμβάσεων θα συνεχιστούν και για τον Ιανουάριο τουλάχιστον για τις πρώτες εργάσιμες του νέου έτους. Αυτό σημαίνει ότι και η μισθοδοσία του Ιανουαρίου θα είναι "πετσοκομμένη" λόγω της καραντίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΟΧΙ 25 Ιαν 2022 | 09:48

Κακοκαιρία: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους

Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι τη Δευτέρα δεν μπόρεσαν να μεταβούν στους χώρους εργασίας τους εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούν στην περιοχή όπου διαμένουν. Για τον ίδιο λόγο αρκετές επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 24 Ιαν 2022 | 16:17

Κακοκαιρία "Ελπίς" – Υπουργείο Εργασίας: Τι ισχύει για όσους δεν κατάφεραν να πάνε στη δουλειά τους

Νέα ανακοίνωση για την κακοκαιρία από το υπουργείο Εργασίας - Υπενθύμιση για τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΣΕΕ 23 Ιαν 2022 | 22:04

Κακοκαιρία "Ελπίς" - Εργασία: Τι ισχύει με άδειες και αποδοχές σε περίπτωση χιονόπτωσης

Οδηγίες για τη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων σε συνθήκες ψύχους, έντονων χιονοπτώσεων και παγετού, εξέδωσε η ΓΣΕΕ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ 20 Ιαν 2022 | 07:28

Ποιοι κλάδοι εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έλλειψη θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο γ΄ τρίμηνο του 2021 καταγράφηκαν 15.125 κενές θέσεις εργασίας.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Ιαν 2022 | 10:05

Έτσι θα δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού λόγω κορονοϊού σε γονείς - Τι ισχύει για Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Με τροπολογία το υπουργείο Εργασίας θεσπίζει την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά που νοσούν από κορονοϊό. Αντίστοιχη ρύθμιση απο το ΥΠΕΣ για το Δημόσιο.

ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 15.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ 13 Ιαν 2022 | 11:16

Πώς ένας σύλλογος εργαζομένων σε τράπεζα κατάφερε να κλείσει συμφωνία για PCR τεστ μόλις 25 ευρώ [βίντεο]

Σωματείο εργαζομένων σε τράπεζα έκλεισε συμφωνία για μοριακό τεστ κορονοϊό (pcr test) σε συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο, με τιμή μόλις 25 ευρώ.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 13 Ιαν 2022 | 08:45

Αντιδράσεις για την μείωση της καραντίνας σε πέντε ημέρες αντί για δέκα - Φόβοι για μετάδοση στους εργασιακούς χώρους

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) μείωσε την περίοδο της καραντίνας για όσους έχουν βρεθεί θετικοί στην covid-19 στις πέντε ημέρες.

ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 13 Ιαν 2022 | 07:39

Το δράμα της "Αυγής" και η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ: Κλείνει το καθημερινό φύλλο - Αγωνία για τους εργαζόμενους

Η εφημερίδα "Αυγή" κλείνει φέτος τα 70 χρόνια λειτουργίας της - Εθελούσια ή "λουκέτο" διαμηνύει ο ΣΥΡΙΖΑ - Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΤΟ 2024 11 Ιαν 2022 | 15:37

Τέλος εποχής για το εμβληματικό Hilton της Αθήνας: Κλείνει για 2 χρόνια - Η ιστορία του και η επένδυση των 130 εκατ. ευρώ

Εργασίες ανακατασκευής στο κτιριακό συγκρότημα που σήμερα φιλοξενεί το ξενοδοχείο Hilton Athens - Εθελουσία για τους εργαζομένους

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 11 Ιαν 2022 | 13:07

Εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ καταγγέλλουν: Τα κρούσματα αυξάνονται και η διοίκηση δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας

Αντιμέτωποι με μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και δίχως μέσα αυτοπροστασίας, υποστηρίζουν ότι βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 10 Ιαν 2022 | 11:59

Μπακογιάννης για τα 215.000 ευρώ του σόου με τον Σάκη Ρουβά: Κόστισε όσο κοστίζει κάθε χρόνο

"Μείωση δημοτικών τελών στην Αθήνα μόλις κλείσει ο κύκλος της πανδημίας", είπε ο κ. Μπακογιάννης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 07 Ιαν 2022 | 16:46

Κορονοϊός: Πότε αρκεί το rapid test και πότε οι εργαζόμενοι χρειάζονται ιατρική γνωμάτευση - Νέες διευκρινίσεις

Η μία και μοναδική περίπτωση στην οποία ο εργαζόμενος με κορονοϊό θα χρειαστεί ιατρική γνωμάτευση.

ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ 07 Ιαν 2022 | 16:32

ΟΑΣΑ: "Σχέδιο Β" για τα δρομολόγια των λεωφορείων - Αυξάνονται τα κρούσματα στους εργαζόμενους

Σχεδιασμός ΟΑΣΑ για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης αύξησης αναρρωτικών αδειών των εργαζόμενων στα ΜΜΜ λόγω της μετάλλαξης Όμικρον