Follow us

Προχωράει με γοργούς ρυθμούς το πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου

Το GREGY, που αποσκοπεί στην απευθείας διασύνδεση Aιγύπτου - Aττικής, με καλώδιο χωρητικότητας 3.000 MW, και προϋπολογισμού πάνω από 3 δισ. ευρώ, θα μεταφέρει 100% πράσινη, καθαρή ενέργεια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ηλεκτρικη διασυνδεση

Στη φάση του detailed engineering study βρίσκεται το φιλόδοξο σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου GREGY που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου. Το επόμενο βήμα για το έργο θα είναι να ενταχθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. PCI, καθώς η σχετική αίτηση έχει υποβληθεί από τον περασμένο Νοέμβριο και η απόφαση αναμένεται εντός του 2023.

Παράλληλα, ο promoter του έργου όμιλος Κοπελούζου βρίσκεται σε συνεννόηση με τις αιγυπτιακές αρχές για την επόμενη μελέτη σκοπιμότητας (feasibility study), η οποία θα πρέπει να γίνει με βάση τους κανόνες και τις προϋποθέσεις της Ε.Ε., προκειμένου να εξασφαλιστούν οι όροι για την κοινοτική χρηματοδότηση του έργου.

Σημειώνεται ότι το GREGY, που αποσκοπεί στην απευθείας διασύνδεση Aιγύπτου - Aττικής, με καλώδιο χωρητικότητας 3.000 MW, και προϋπολογισμού πάνω από 3 δισ. ευρώ, θα μεταφέρει 100% πράσινη - καθαρή ενέργεια. Τα έργα ΑΠΕ που θα προσφέρουν την πράσινη ενέργεια θα είναι σε ποσοστό 65% αιολικά και κατά 35% φωτοβολταϊκά, καθώς στόχος είναι να αξιοποιηθεί το πλούσιο αιολικό δυναμικό της περιοχής και να υπάρχει συνεχής ροή ενέργειας στη διασύνδεση. Θα απαιτηθούν περί τα 9,6 GW έργα ΑΠΕ, ώστε, με απόδοση 30%, να ηλεκτροδοτείται η διασύνδεση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για τα 9,5 GW θα απαιτηθεί έκταση ίση με 120 χιλιάδες στρέμματα.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του "GREGY - Elica Interconnector", το υποθαλάσσιο καλώδιο θα έχει μήκος 950 χλμ. και αναμένεται να μεταφέρει 3.000 μεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από 9,6 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο.

Με την υλοποίηση της διασύνδεσης, θα απελευθερωθεί χωρητικότητα 700 MW στα υπάρχοντα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδος - Ιταλίας και Ελλάδος - Βουλγαρίας. H πράσινη ενέργεια που θα έρχεται από την Αίγυπτο θα χρησιμοποιείται για κατανάλωση στην Ελλάδα και παραγωγή πράσινων προϊόντων από την ελληνική βιομηχανία, για την παραγωγή πράσινου H2, ενώ ένα τρίτο μέρος της για εξαγωγή σε ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε Επίσης

Στα οφέλη για τη χώρα μας από την υλοποίηση του GREGY περιλαμβάνονται η ενίσχυση της ασφάλειας των δυνατοτήτων εφοδιασμού, η βελτίωση της εσωτερικής δομής του ελληνικού ενεργειακού Συστήματος και η αύξηση της αξιοπιστίας, ασφάλειας και τροφοδοσίας της ενέργειας της χώρας μας.

Τέλος, το έργο θα ενισχύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ιδιαίτερα σε σχέση με τις AOZ της και θα καταστήσει την Ελλάδα νευραλγικό ενεργειακό κόμβο πράσινης ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ 31 Ιαν 2023 | 10:56

Μήνυμα στήριξης από το Ισραήλ: "Φίλε Νίκο Δένδια, στηρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας"

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Έλι Κοέν, προσφωνώντας τον κ. Δένδια "φίλε μου", υπογράμμισε πως είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών ευρωπαϊκής χώρας που φιλοξενεί.

ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΣΗ 30 Ιαν 2023 | 22:40

Eurovision 2023: Ο 16χρονος Βίκτωρας Βερνίκος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα με το "What they say"

Είναι ο νεότερος εκπρόσωπος που έχει στείλει ποτέ η Ελλάδα στην Eurovision.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 30 Ιαν 2023 | 15:02

Ελλάδα - Ιαπωνία: Οι πέντε συμφωνίες που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Kishida - Η συνεργασία σε ναυτιλία, τουρισμό, ενέργεια

Στην Κοινή Δήλωση υπάρχουν σημαντικές αναφορές των δύο ηγετών στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 29 Ιαν 2023 | 17:17

Έως και 3,5 δισ. βαρέλια οι δυνητικοί πόροι υδρογονανθράκων στην Ελλάδα - Υψηλές προσδοκίες νοτιοδυτικά της Κρήτης

Οι μεγαλύτερες προσδοκίες εντοπίζονται στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης όπου είναι σε εξέλιξη δισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ 29 Ιαν 2023 | 12:16

Η Ελλάδα τέταρτη σε καταστροφικές πλημμύρες στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία 140 χρόνια

Η εκτίμηση που προκύπτει από μια νέα ελληνική μελέτη είναι ότι όσο περνάνε τα χρόνια, τέτοια περιστατικά πιθανώς θα είναι συχνότερα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ 28 Ιαν 2023 | 08:22

Fitch: Στο ΒΒ+ η οικονομία της Ελλάδας - Μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα

Ο Fitch προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 0,9% για φέτος και 2,3% για το 2024, αναθεωρώντας προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις του σε σχέση με τον Οκτώβριο - Μείωση-ρεκόρ του χρέους το 2022

4.300 ΕΤΩΝ 26 Ιαν 2023 | 19:45

Ανακάλυψη-ορόσημο στην Αίγυπτο: Βρήκαν τέσσερις τάφους των Φαραώ και μια μούμια 4.300 ετών καλυμμένη με χρυσό [Εικόνες]

Σφραγισμένοι τάφοι της 5ης και της 6ης δυναστείας από το 2.500 έως το 2.100 προ Χριστού.

ΜΠΑΡΑΖ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ 25 Ιαν 2023 | 19:06

"Δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο": Απειλές και θράσος από τους Τούρκους - Μας κατηγορούν για... προκλητικές ενέργειες

Η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεδρίασε υπό τον Ερντογάν.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 25 Ιαν 2023 | 09:48

Βρήκαν τη λύση οι Τούρκοι: Αν χρειαστεί, θα θυσιάσουμε δύο μαχητικά μας για να αντιμετωπίσουμε ένα ελληνικό Rafale

Βρήκαν τον "τρόπο" οι Τούρκοι για να αντιμετωπίσουν το ξεκάθαρο προβάδισμα της Ελλάδας στον αέρα λόγω των Rafale.

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 24 Ιαν 2023 | 15:13

Ανησυχία στην Τουρκία για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας- Δεν θα πεθάνουμε χωρίς το ΝΑΤΟ, λέει ο Μπαχτσελί

Οι Τούρκοι φέρνουν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και στο εθνικό συμβούλιο ασφαλείας, το οποίο θα γίνει την Τετάρτη υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν.

ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 24 Ιαν 2023 | 11:43

Ανάλυση Forbes: Η Τουρκία "καίγεται" για τα F-16, η Ελλάδα αποκτά πρωτόγνωρη υπεροχή στους αιθέρες

Η Τουρκία ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα εγκρίνουν την προμήθεια 40 νέων F-16 Block 70 Viper και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για την αναβάθμιση των γερασμένων F-16 του στόλου της.

ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΑ LOOKS ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 24 Ιαν 2023 | 06:50

Τα άγνωστα royal εγγόνια της Ισπανίας: Η μοδάτη σπανιόλα, οι γοητευτικοί έφηβοι και η σωσίας της διαδόχου Λεονόρ

Η σπάνια εμφάνιση των εγγονών της Σοφίας και του Χουάν Κάρλος που προκάλεσε ντελίριο στην Ισπανία - Τα αριστοκρατικά looks τους στην Αθήνα.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ 23 Ιαν 2023 | 09:35

Αέρας Χόλυγουντ στην Ελλάδα: Αυτές είναι οι διεθνείς παραγωγές που χρηματοδοτήθηκαν

Το 2022, καταβλήθηκε συνολικά το ποσό των 33.885.500 ευρώ σε 61 οπτικοακουστικά έργα εκ των οποίων τα 29 είναι εγχώριες και τα 32 αποτελούν ξένες παραγωγές ή συμπαραγωγές.