Πρώτη Ενεργειακή Διάσκεψη για την Αν. Μεσόγειο στην Αθήνα

Μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης και ένα ελληνικό πανεπιστήμιο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να στρέψουν τα φώτα που παγκόσμιου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πρώτη Ενεργειακή Διάσκεψη για την Αν. Μεσόγειο στην Αθήνα

Μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης και ένα ελληνικό πανεπιστήμιο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να στρέψουν τα φώτα που παγκόσμιου επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την πρώτη Ετήσια Ενεργειακή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο (Annual Eastern Mediterranean Energy Leadership Summit), που θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα τις πρώτες δύο μέρες του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η Διάσκεψη θα συγκεντρώσει ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους από τις ΗΠΑ και στελέχη ενεργειακών επιχειρήσεων προκειμένου να συζητήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην περιοχή για την εμπορική και γεωπολιτική συνεργασία.

Η ευθύνη για την διοργάνωση ανήκει στο Transatlantic Leadership Network, στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αλλά και στον ιδρυτή και πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκο. Το Transatlantic Leadership Network είναι μια νεοσυσταθείσα δεξαμενή σκέψης στην Ουάσινγκτον, η οποία αποσκοπεί «στην ενίσχυση και τον επαναπροσανατολισμό των διατλαντικών σχέσεων μέσα στην ταχέως μεταβαλλόμενη δυναμική ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος του Transatlantic Leadership Network, Dr. Sasha Toperich, υποστήριξε ότι η Ελλάδα αναδύεται σε ένα κεντρικό παίκτη στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου και εξήγησε τους λόγους για τους όποιους επιλέχθηκε η χώρα μας για να φιλοξενήσει τη συγκεκριμένη ενεργειακή διάσκεψη.

Πρώτη Ενεργειακή Διάσκεψη για την Αν. Μεσόγειο στην Αθήνα

«Για εμάς, το συνέδριο αυτό δεν είναι μια μεμονωμένη ή αποσπασματική προσπάθεια. Αντιθέτως, επιδιώκουμε να καθιερώσουμε την Σύνοδο του Οκτωβρίου ως έναν ετήσιο θεσμό για τον χώρο της ενέργειας που θα συνοδεύεται από σχετικά συνέδρια στην Ουάσινγκτον, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια σταθερή δυναμική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

-Γιατί από όλα τα κράτη της περιοχής επιλέξατε την Ελλάδα ως την χώρα που θα φιλοξενήσει αυτό το ετήσιο γεγονός;

-Έχω ένα βαθύ σεβασμό για τον λαό της Ελλάδας. Έχω κάνει πολλούς Έλληνες φίλους μέσα από τα αρκετά ταξίδια μου στην χώρα, και είμαι πάντα χαρούμενος όταν επιστρέφω. Οι συνεργάτες μας, ο Συμεών Τσομώκος, ιδρυτής της Τσομώκος Α.Ε, ο καθηγητής Αθανάσιος Πλατιάς και ο καθηγητής Αριστοτέλης Τζιαμπίρης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, είναι σπουδαίοι άνθρωποι και καταξιωμένοι επαγγελματίες που υποστήριξαν εξαρχής την ιδέα.

Η Ελλάδα αναδύεται ως ένας σημαντικός παίκτης στην εξωτερική πολιτική της ευρύτερης περιοχής αλλά και ως ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ. Η χώρα ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και είναι έτοιμη να γράψει ένα νέο και ακόμα καλύτερο κεφάλαιο στη σύγχρονη ιστορία της. Τα πρόσφατα ενεργειακά ευρήματα της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα. Τα κέρδη, λοιπόν, από αυτά τα νέα ενεργειακά έσοδα θα συμβάλουν στην ανύψωση του βιοτικού επιπέδου και στη μείωση της ανεργίας.

-Ποιες είναι οι προσδοκίες που έχετε για την πρώτη Ετήσια Ενεργειακή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο;

-Θέλουμε οι ηγέτες των επιχειρήσεων να πρωτοστατήσουν σε αυτές τις συζητήσεις. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε τομείς που το έχουν ανάγκη, έτσι ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί πραγματικά αυτή η «δυναμική» που έχει αναπτυχθεί μέσω των ενεργειακών εξελίξεων. Οι νομοθεσίες και οι κανονισμοί πρέπει να συγχρονιστούν για να διευκολύνουν την επιχειρηματική ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή. Οι θαλάσσιες διαφορές πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ηγηθεί στην προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ενεργειακή ασφάλεια και η ενεργειακή απόδοση είναι μια ακόμα ευκαιρία. Η συμμετοχή επίσης της Ελλάδας στην «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών» είναι ένα ακόμα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση που θα συμβάλει στην διαφοροποίηση της αγοράς ενέργειας αλλά και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

-Εκφράσατε στο αμερικανικό περιοδικό «The Hill» την στήριξη σας για τον εναρκτήριο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ. Ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της σχέσης;

-Η καθιέρωση ενός Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της σχέσης των δύο χωρών. Θα πρέπει, λοιπόν, και οι δύο πλευρές να χρησιμοποιήσουν αυτή την πλατφόρμα ως μια βάση για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης διμερούς σχέσης. Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας, για ισχυρότερους εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς δεσμούς, και φυσικά στον τουρισμό και το εμπόριο.

Μέχρι στιγμής το «παρών» στη Διάσκεψη αναμένεται να δώσουν:

-Francis Fannon, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακά θέματα

-Stephen Blank, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης του Συμβουλίου Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής (American Foreign Policy Council) με εξειδίκευση στα θέματα ενεργειακής ασφάλειας

-Joe Uddo III, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακή καινοτομία και ανάπτυξη αγοράς

-Samuel Buchan, βοηθός υπουργός για διεθνείς υποθέσεις στο υπουργείο Ενέργειας

-John Craig, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ και ανώτερο στέλεχος της Maanar Energy Group

-Dr. Michael Haltzel, πρόεδρος της δεξαμενή σκέψης Transatlantic Leadership Network

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΡΩΤΗΜΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 28 Οκτ 2020 | 08:15

Ερντογάν: Οι ύβρεις στον Μακρον "ξεκλειδώνουν" επιτέλους τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας

Ιδιαιτέρως βαρύ είναι το κλίμα στην Ε.Ε. για τον Ταγίπ Ερντογάν μετά τις προσωπικές επιθέσεις και τις προσβολές εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.

ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 27 Οκτ 2020 | 13:13

ΗΠΑ - Εικόνες σοκ: Αστυνομικοί "γαζώνουν" Αφροαμερικανό στη μέση του δρόμου [Εικόνες - Βίντεο]

Νέο κύκλος επεισοδίων στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο Αφροαμερικανού που πυροβολήθηκε πολλές φορές από αστυνομικούς

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 27 Οκτ 2020 | 10:24

Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στην Αθήνα: Τι θα συζητηθεί

Σήμερα η τριμερής συνάντηση Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ των υπουργών Εξωτερικών, Δένδια, Χριστοδουλίδη και Ασκενάζυ.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 26 Οκτ 2020 | 20:30

Συνάντηση Μητσοτάκη με ισραηλινό ΥΠΕΞ - Στο τραπέζι οι τουρκικές προκλήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Gabi Ashkenazi αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 26 Οκτ 2020 | 18:37

Μητσοτάκης σε Λαβρόφ: Η Τουρκία σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα - Επιθετική δράση με θρησκευτικό μανδύα

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η Ελλάδα τάσσεται σταθερά με το μέρος του διεθνούς δικαίου

ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 26 Οκτ 2020 | 16:48

Τελευταία εξέλιξη: Η Άγκυρα ακυρώνει τη Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις την 28η Οκτωβρίου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τουρκικά μέσα ενημέρωσης η Άγκυρα ακύρωσε τη Navtex για ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΟΥ 2016 26 Οκτ 2020 | 07:30

ΗΠΑ εκλογές 2020: Έχουν ήδη ψηφίσει 59 εκατομμύρια Αμερικανοί

Στις κάλπες προσέρχονται όλο και περισσότεροι Αμερικανοί.

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 25 Οκτ 2020 | 20:39

ΗΠΑ: Κυνικός ο προσωπάρχης του Τραμπ - "Δεν θα θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία"

"Θα ελέγξουμε το να μπορούμε να έχουμε εμβόλια, θεραπείες και άλλα μέσα για να μετριάσουμε την ασθένεια", δήλωσε ο Μαρκ Μίντοους.

"ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ" ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ 25 Οκτ 2020 | 16:20

Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν: Ο Μακρόν έχει εμμονή μαζί μου, πρέπει να κάνει εξετάσεις - "Φασίστας" και ο Βίλντερς

"Οι μεγάλες δυνάμεις μας έχουν βάλει στο σημάδι, επειδή χαλάμε τα παιχνίδια τους και αποκαλύπτουμε το πραγματικό τους πρόσωπο. Συνεχίστε έτσι..." δήλωσε ο Ερντογάν.

ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ 25 Οκτ 2020 | 08:57

Προκλήσεις μέχρι τέλους από την Τουρκία: Νέα Navtex για το Oruc Reis - Aντι-Navtex από την Ελλάδα

Με τη νέα navtex το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα πλέει στα ανοιχτά της Ρόδου μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 25 Οκτ 2020 | 08:07

Επικίνδυνα παιχνίδια Ερντογάν με ασκήσεις και σύγκρουση με Μακρόν – Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Ο Ερντογάν συνεχίζει να ανεβάζει τους τόνους παίζοντας με τη φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ κλιμακώνει τις επιθέσεις του σττον Μακρόν