Πρώτη κατοικία: Κοινό μέτωπο με τις τράπεζες θέλει το Μαξίμου

Το όριο των 120.000 ευρώ για την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, φαντάζει αυτή τη στιγμή ως το επικρατέστερο «συμβιβαστικό» σενάριο.

Πρώτη κατοικία: Κοινό μέτωπο με τις τράπεζες θέλει το Μαξίμου

Η διάθεση τόσο της κυβέρνησης όσο και των διοικήσεων των τραπεζών να βρεθεί μια «κοινή γραμμή» στο μείζον θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς φαίνεται να είναι η σημαντικότερη απόφαση που ελήφθη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το όριο των 120.000 ευρώ για την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, φαντάζει αυτή τη στιγμή ως το επικρατέστερο «συμβιβαστικό» σενάριο. Οι διοικήσεις των τραπεζών προσήλθαν χθες στη συνάντηση με κοστολογημένες προτάσεις και φαίνεται ότι το συγκεκριμένο όριο μπορεί να «υποστηρίξει» και τις προθέσεις της κυβέρνησης να προστατεύσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δανειοληπτών, και τις ανάγκες των τραπεζών να μην επιβαρυνθούν οι ισολογισμοί τους αλλά και την ανάγκη του κρατικού προϋπολογισμού να μην υποστεί μεγαλύτερο κόστος από τα περίπου 160 εκατ. ευρώ που υπάρχουν στην άκρη για να επιδοτηθούν οι δανειολήπτες με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη.

Η δεύτερη σημαντική απόφαση, έχει να κάνει με το ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξει νέα παράταση του υφιστάμενου νόμου Κατσέλη και το νέο πλαίσιο να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι σε αυτή τη φάση –και μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου οπότε θα ανακοινωθεί η έκθεση των θεσμών για την ελληνική οικονομία- προέχει να υπάρξουν οριστικές ανακοινώσεις και να μην μείνουν ανοικτές εκκρεμότητες που σχετίζονται άμεσα με την πορεία των τραπεζών.

Η χθεσινή συνάντηση δεν οδήγησε σε οριστικές αποφάσεις και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν εντατικά τις επόμενες ημέρες ώστε η ελληνική πλευρά –κυβέρνηση και τράπεζες- να εμφανιστούν προς τους θεσμούς με κοινή γραμμή. Σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει σε ένα όριο που κυμαίνεται γύρω από τις 120.000 ευρώ αλλά και ένα εισοδηματικό κριτήριο της τάξεως των 20.000 ευρώ ποσά όμως που θα διαφοροποιούνται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του νοικοκυριού και τις «εύλογες δαπάνες» του.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους φαίνεται να αποδέχονται την ένταξη στη ρύθμιση και των δανείων που είναι επιχειρηματικού χαρακτήρα αλλά δόθηκαν με προσημείωση της κύριας κατοικίας ενώ η διαδικασία της ρύθμισης του δανείου θα αποτελεί θέμα των τραπεζών και των δανειοληπτών.

Ουσιαστικά με την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, στον δανειολήπτη θα προτείνεται μια δόση η οποία θα εξαρτάται από το ύψος του δανείου, την αξία του ακινήτου και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του νοικοκυριού. Η δόση θα είναι αποτέλεσμα των ακόλουθων επιμέρους ρυθμίσεων:

1. Αναπροσαρμογής του επιτοκίου ώστε αυτό να μην ξεπερνά το Euribor και μια προσαύξηση της τάξεως της 1,5 -2 μονάδων.

2. Αναπροσαρμογής της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου. Η επιμήκυνση θα χρησιμοποιηθεί για την μείωση της δόσης

3. Κουρέματος μέρους του δανείου υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτό θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο της αξίας του ακινήτου (ενδεχομένως και πάνω από το 120% της αξίας του ακινήτου). Το κούρεμα θα «κλειδώνει» μετά το τέλος της ρύθμισης.

Το δάνειο θα «κουρεύεται» με βάση το υπολειπόμενο ποσό του σε σχέση πάντα με την αξία του ακινήτου.

Ουσιαστικά, ο δανειολήπτης θα αναλαμβάνει να πληρώσει ένα καινούργιο δάνειο η διάρκεια του οποίου θα φτάνει και στα 25 χρόνια. Αν μάλιστα πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, τότε θα επιδοτείται για την πληρωμή της δόσης με ένα ποσό που θα αντιστοιχεί ακόμη και στο 30% της μηνιαίας υποχρέωσης.

Οι δανειολήπτες που θα εντάσσονται στη ρύθμιση και θα πληρούν και το όριο της πρώτης κατοικίας, θα προστατεύονται από τους δανειστές τους για όσο χρονικό διάστημα θα παραμένουν στη ρύθμιση. Μένει να αποφασιστεί αν στη ρύθμιση θα εντάσσονται και οι οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το τελευταίο αποτελεί πρόθεση της ελληνικής πλευράς αλλά δεν είναι δεδομένο καθώς προϋποθέτει συνεννοήσεις και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Φωτό: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 06 Ιουλ 2020 | 18:40

Πολιτικός "σεισμός" μετά τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα για Παππά, "White Porscha" και τα τρία εκατ. ευρώ

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσουν εκ νέου "πυρά" μετά τον σάλο από τη μήνυση Καλογρίτσα

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 06 Ιουλ 2020 | 13:36

Βούτσης: Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας με το πως χειρίζεται η κυβέρνηση τα πράγματα

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, ο κ. Βούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "θέλει την κοινωνία σιωπηλή και χειραγωγούμενη".

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 06 Ιουλ 2020 | 08:17

Θερινός εφιάλτης για ανεργία στο 20%: Γιατί δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια ως τον Σεπτέμβριο

Προκειμένου να καταγράψει καλύτερα το "φαινόμενο" η ΕΛΣΤΑΤ έχει ήδη αρχίσει να μετράει επιμέρους δείκτες με στόχο να βοηθηθεί και η κυβέρνηση στη λήψη αποφάσεων.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 02 Ιουλ 2020 | 14:02

Αντιδρούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Σοβαρές επιφυλάξεις από φορείς, ακόμα και αστυνομικούς.

ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 01 Ιουλ 2020 | 22:55

ΕΕ: Αποθέωσε Ελλάδα ο Τζεντιλόνι - Εύσημα για το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης

Ο Επίτροπος εκτιμά ότι, με την πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, η ελληνική οικονομία θα ανθίσει

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ 01 Ιουλ 2020 | 07:22

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό – Ποιοι υπουργοί είναι "στο κόκκινο" - Όλο το παρασκήνιο

Οι κινήσεις θα είναι στοχευμένες προκειμένου να προχωρήσουν ακόμη οι μεταρρυθμίσεις που θα επιστρέψουν την χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Ιουν 2020 | 15:20

Σύσκεψη Μητσοτάκη - τουρισμός: "Κλειστή" η Ελλάδα έως τις 15 Ιουλίου για απευθείας πτήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία

Συζητήθηκαν ο τρόπος πραγματοποίησης των στοχευμένων τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 26 Ιουν 2020 | 12:58

Υπουργείο Οικονομικών: Οι τράπεζες κόβουν τις μισές αιτήσεις για ρύθμιση δανείου α' κατοικίας

Μέσω της πλατφόρμας συνολικά έχουν ρυθμιστεί 67,6 εκατ. ευρώ δανειακών απαιτήσεων με υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία.

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Ιουν 2020 | 07:46

Προβληματισμός για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Μειωμένο ενδιαφέρον εργοδοτών - Ποιες αλλαγές προωθούνται

Συμπληρώθηκαν 10 ημέρες εφαρμογής και το πρόγραμμα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μόλις 3000 εργοδοτών.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ «ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 24 Ιουν 2020 | 19:29

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για συνομιλία Παππά - Μιωνή: Καθαρός ουρανός δε φοβάται, ούτε τη λάσπη ούτε το παρακράτος

Οι πηγές της Κουμουνδούρου σχολιάζουν ότι "η υπόθεση αυτή μας γυρνάει 30 χρόνια πίσω"

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 24 Ιουν 2020 | 12:42

Έρευνα: 8 στους 10 ηλικιωμένους δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

Μόνο 1 στους 10 θα εμπιστευόταν μια πλήρως ψηφιακή τράπεζα χωρίς καθόλου καταστήματα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 24 Ιουν 2020 | 12:11
ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝ 23 Ιουν 2020 | 18:07

Ο Ιμάμογλου "διαβάζει" τον Ερντογάν: "Το αδύνατο σημείο της κυβέρνησης είναι η μεγάλη αλαζονεία της"

"Θα επιθυμούσα να είχαμε μια καλύτερη κυβέρνηση, τότε θα είχαμε έναν εντελώς διαφορετικό πολιτικό ανταγωνισμό. Αντί να συμβαίνει όμως αυτό υποφέρει μια ολόκληρη χώρα", τονίζει ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.