Πρώτη κατοικία: Κοινό μέτωπο με τις τράπεζες θέλει το Μαξίμου

Το όριο των 120.000 ευρώ για την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, φαντάζει αυτή τη στιγμή ως το επικρατέστερο «συμβιβαστικό» σενάριο.

Πρώτη κατοικία: Κοινό μέτωπο με τις τράπεζες θέλει το Μαξίμου

Η διάθεση τόσο της κυβέρνησης όσο και των διοικήσεων των τραπεζών να βρεθεί μια «κοινή γραμμή» στο μείζον θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς φαίνεται να είναι η σημαντικότερη απόφαση που ελήφθη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το όριο των 120.000 ευρώ για την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, φαντάζει αυτή τη στιγμή ως το επικρατέστερο «συμβιβαστικό» σενάριο. Οι διοικήσεις των τραπεζών προσήλθαν χθες στη συνάντηση με κοστολογημένες προτάσεις και φαίνεται ότι το συγκεκριμένο όριο μπορεί να «υποστηρίξει» και τις προθέσεις της κυβέρνησης να προστατεύσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δανειοληπτών, και τις ανάγκες των τραπεζών να μην επιβαρυνθούν οι ισολογισμοί τους αλλά και την ανάγκη του κρατικού προϋπολογισμού να μην υποστεί μεγαλύτερο κόστος από τα περίπου 160 εκατ. ευρώ που υπάρχουν στην άκρη για να επιδοτηθούν οι δανειολήπτες με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη.

Η δεύτερη σημαντική απόφαση, έχει να κάνει με το ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξει νέα παράταση του υφιστάμενου νόμου Κατσέλη και το νέο πλαίσιο να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι σε αυτή τη φάση –και μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου οπότε θα ανακοινωθεί η έκθεση των θεσμών για την ελληνική οικονομία- προέχει να υπάρξουν οριστικές ανακοινώσεις και να μην μείνουν ανοικτές εκκρεμότητες που σχετίζονται άμεσα με την πορεία των τραπεζών.

Η χθεσινή συνάντηση δεν οδήγησε σε οριστικές αποφάσεις και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν εντατικά τις επόμενες ημέρες ώστε η ελληνική πλευρά –κυβέρνηση και τράπεζες- να εμφανιστούν προς τους θεσμούς με κοινή γραμμή. Σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει σε ένα όριο που κυμαίνεται γύρω από τις 120.000 ευρώ αλλά και ένα εισοδηματικό κριτήριο της τάξεως των 20.000 ευρώ ποσά όμως που θα διαφοροποιούνται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του νοικοκυριού και τις «εύλογες δαπάνες» του.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους φαίνεται να αποδέχονται την ένταξη στη ρύθμιση και των δανείων που είναι επιχειρηματικού χαρακτήρα αλλά δόθηκαν με προσημείωση της κύριας κατοικίας ενώ η διαδικασία της ρύθμισης του δανείου θα αποτελεί θέμα των τραπεζών και των δανειοληπτών.

Ουσιαστικά με την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, στον δανειολήπτη θα προτείνεται μια δόση η οποία θα εξαρτάται από το ύψος του δανείου, την αξία του ακινήτου και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του νοικοκυριού. Η δόση θα είναι αποτέλεσμα των ακόλουθων επιμέρους ρυθμίσεων:

1. Αναπροσαρμογής του επιτοκίου ώστε αυτό να μην ξεπερνά το Euribor και μια προσαύξηση της τάξεως της 1,5 -2 μονάδων.

2. Αναπροσαρμογής της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου. Η επιμήκυνση θα χρησιμοποιηθεί για την μείωση της δόσης

3. Κουρέματος μέρους του δανείου υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτό θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο της αξίας του ακινήτου (ενδεχομένως και πάνω από το 120% της αξίας του ακινήτου). Το κούρεμα θα «κλειδώνει» μετά το τέλος της ρύθμισης.

Το δάνειο θα «κουρεύεται» με βάση το υπολειπόμενο ποσό του σε σχέση πάντα με την αξία του ακινήτου.

Ουσιαστικά, ο δανειολήπτης θα αναλαμβάνει να πληρώσει ένα καινούργιο δάνειο η διάρκεια του οποίου θα φτάνει και στα 25 χρόνια. Αν μάλιστα πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, τότε θα επιδοτείται για την πληρωμή της δόσης με ένα ποσό που θα αντιστοιχεί ακόμη και στο 30% της μηνιαίας υποχρέωσης.

Οι δανειολήπτες που θα εντάσσονται στη ρύθμιση και θα πληρούν και το όριο της πρώτης κατοικίας, θα προστατεύονται από τους δανειστές τους για όσο χρονικό διάστημα θα παραμένουν στη ρύθμιση. Μένει να αποφασιστεί αν στη ρύθμιση θα εντάσσονται και οι οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το τελευταίο αποτελεί πρόθεση της ελληνικής πλευράς αλλά δεν είναι δεδομένο καθώς προϋποθέτει συνεννοήσεις και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Φωτό: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 26 Νοε 2020 | 09:55

Τσακώθηκαν και για το... ρούτερ του Μαξίμου - Μητσοτάκης: Δεν το βρήκα - ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς το αφήσαμε

Καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για το... ρούτερ του Μαξίμου. Τι απάντησε ο πρωθυπουργός στο ανέκδοτο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ NBC 25 Νοε 2020 | 09:59

Η πρώτη συνέντευξη Μπάιντεν: Η θητεία μου δε θα είναι τρίτη θητεία Ομπάμα

"Θέλω αυτή η χώρα να είναι ενωμένη", είπε ο Μπάιντεν στην πρώτη του συνέντευξη. "Θα έβαζα και έναν που έχει ψηφίσει Τραμπ στην κυβέρνηση".

ΡΟΛΟΣ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΟΝ ΤΖΟΝ ΚΕΡΙ 24 Νοε 2020 | 08:06

Τζο Μπάιντεν: Αυτά είναι τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ - Με "άρωμα" Ομπάμα

Έτοιμος να κυβερνήσει ο Μπάιντεν στις ΗΠΑ - Ποιοι θα είναι στο τιμόνι της κυβέρνησης.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 23 Νοε 2020 | 07:29

Βήμα – βήμα το σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς τα Χριστούγεννα: "Οχι" ειδικών για την εστίαση, τι θα γίνει με τα σχολεία

Η αγορά θα ανοίξει όταν υπάρξει μείωση των κρουσμάτων, στην οποία ελπίζουν οι ειδικοί την ώρα που το Σαββατοκύριακο θρηνήσαμε 211 θύματα.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 22 Νοε 2020 | 20:10

ΗΠΑ: Ανακοινώνει τα πρώτα μέλη της κυβέρνησής του ο Μπάιντεν - "Θα συνεργαστούμε με τον νικητή", λέει ο Πούτιν

Στις 20 Ιανουαρίου ο Μπάιντεν θα ορκιστεί ως ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών - Την Τρίτη θα ανακοινώσει τα ονόματα των πρώτων μελών της κυβέρνησής του.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ "ΣΟΒΑΡΗΣ" ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ 22 Νοε 2020 | 17:57

Επίθεση Φίλη για τις εικόνες με στρατιωτικά και θρησκευτικά σύμβολα στη Βουλή - Στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας

Ο Νίκος Φίλης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την προβολή εικόνων με στρατιωτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο στο κτίριο της Βουλής.

ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΦΟΒΟΙ ΜΑΣ 22 Νοε 2020 | 13:38

"Κοράκια" made in SYRIZA

Είναι προφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και αν ακούγεται απίστευτο, "επενδύει" στους θανάτους.

«ΦΕΡΕΙ ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ» 20 Νοε 2020 | 19:52

Τσίπρας: Εγκληματικά ανίκανη και ιδεοληπτική η κυβέρνηση για να διαχειριστεί την πανδημία

"H κυβέρνηση είναι ήδη υπόλογη στη συνείδηση των πολιτών", δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ 19 Νοε 2020 | 23:44

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών: Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις κομμάτων, ειδικών και social media

Υπέρ της επίταξης των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών τάσσεται οι κοινή γνώμη

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 16 Νοε 2020 | 09:40

Το ξέσπασμα της Ακρίτα κατά της κυβέρνησης για το Πολυτεχνείο: "Βγάλτε τον σκασμό; Σοβαρά τώρα;"

Με μία αιχμηρή ανάρτηση η κ. Ακρίτα σχολίασε, όπως λέει, τον "κυβερνητικό αυταρχισμό", αναφορικά με την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

16 Νοε 2020 | 07:34

Πολιτική σύγκρουση για το Πολυτεχνείο: Μέτωπο από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 - Αμετακίνητη η κυβέρνηση

Τα κόμματα της Αριστεράς εξακολουθούν να καταγγέλλουν την κυβέρνηση που αποφάσισε να μην πραγματοποιηθούν φέτος οι εορτασμοί και η καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου.

ΑΓΩΝΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Η ΑΤΤΙΚΗ 15 Νοε 2020 | 08:32

Κορονοϊός: Πότε και πώς θα λήξει το lockdown - Νέα μέτρα στο τραπέζι ...πριν τη χαλάρωση για Χριστούγεννα

Μάχη με το χρόνο δίνουν κυβέρνηση και ειδικοί προκειμένου να σταματήσουν την επιθετική διασπορά του κορονοϊού που εξακολουθεί να καλπάζει.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 12 Νοε 2020 | 14:56

Κορονοϊός στη Βουλή- Μητσοτάκης: "Κάνετε κλεφτοπόλεμο, δεν είστε σοβαροί"- Τσίπρας: "Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας"

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα