Ψαλίδι-εξπρές στις πρόωρες συντάξεις από το πρώτο ευρώ

Ετοιμο το σχέδιο «ψαλιδίσματος» των συντάξεων το οποίο θα επέλθει δια του «επανυπολογισμού». Οι «κόκκινες γραμμές», τι θα γίνει με τις επικουρικές και το ΕΚΑΣ.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Ψαλίδι-εξπρές στις πρόωρες συντάξεις από το πρώτο ευρώ

Παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να μην υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο «ψαλιδίσματος» το οποίο θα επέλθει δια του «επανυπολογισμού» όλων των συντάξεων.

Η «κόκκινη γραμμή» θα αφορά αυτή τη φορά στην προάσπιση των χαμηλότερων συντάξεων μέσα από την ενεργοποίηση του μέτρου της «προσωπικής διαφοράς»

Ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το ασφαλιστικό έχουν ήδη ξεκινήσει τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι θα προφυλαχθούν μόνο οι χαμηλές συντάξεις. Όχι όλες όμως. Για όσους έχουν βγει πρόωρα στη σύνταξη, οι περικοπές θα αγγίξουν ακόμη και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Για το ασφαλιστικό, οι όποιες επαφές γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες –οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να αποχωρήσουν το απόγευμα της Παρασκευής από την Αθήνα- δεν αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία. Θα επιχειρηθεί ωστόσο, οι δύο πλευρές να ξεκαθαρίσουν το πλαίσιο επί του οποίου θα γίνουν οι τελικές συζητήσεις καθώς έχει ήδη διαφανεί μια κομβικού χαρακτήρα διαφωνία.

Η ελληνική πλευρά, επιμένει η βασική μνημονιακή απαίτηση για περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά 1,6 δισ. ευρώ, να μην εξασφαλιστεί αποκλειστικά από την περικοπή των συντάξεων παρά να χρηματοδοτηθεί και από αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Υπέρ της θέσης αυτής τάχθηκε χθες το βράδυ και ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι εργοδότες ευνοήθηκαν από τη μείωση των εισφορών κατά 3,8 μονάδες κάτι που σημαίνει ότι τώρα μπορούν να συμβάλλουν.

Επί αυτού του ζητήματος, οι δανειστές διαφωνούν πλήρως ενώ αντίθετη γνώμη έχει εκφράσει και η Τράπεζα της Ελλάδας καθώς εκτιμάται ότι ενδεχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα επιβαρύνει τις όποιες προσπάθειες για συρρίκνωση της ανεργίας η οποία διατηρείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα παρά τις συνεχείς ενεργοποιήσεις προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική πλευρά έχει παραδεχθεί πλέον ότι θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις. Το νέο επιχείρημα, έχει να κάνει με το ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές. Η «κόκκινη γραμμή» θα αφορά αυτή τη φορά στην προάσπιση των χαμηλότερων συντάξεων μέσα από την ενεργοποίηση του μέτρου της «προσωπικής διαφοράς». Ουσιαστικά, η προσωπική διαφορά θα είναι ένα επιπλέον ποσό το οποίο θα καταβάλλεται στους χαμηλοσυνταξιούχους αν από την εφαρμογή των γενικών μειώσεων (σ.σ μειώσεις θα προκύπτουν για όλους καθώς οι συντάξεις θυα υπολογιστούν εκ νέου με βάση έναν ενιαίο συντελεστή) προκύπτουν μεγάλες περικοπές. Να σημειωθεί πάντως ότι με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η «προσωπική διαφορά» δεν θα αποδίδεται σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους καθώς θα εξαιρούνται όσοι έχουν καταφύγει στη σύνταξη πρόωρα.

Περικοπές σε επικουρικές

Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις. Όσο για το ΕΚΑΣ, η χθεσινή διατύπωση του πρωθυπουργού άφησε πολλά κενά. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το ΕΚΑΣ θα αντικατασταθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Στην πράξη δεν θα γίνει έτσι. Πολλοί από τους σημερινούς δικαιούχους του ΕΚΑΣ και θα χάσουν το επίδομα –κάτι που σημαίνει ότι θα χάσουν ακόμη και το ένα τρίτο του εισοδήματός τους- και δεν θα εισπράξουν ποτέ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα το οποίο είναι σχεδιασμένο για ανθρώπους που δεν έχουν κανένα απολύτως εισόδημα και όχι για συνταξιούχους.

Photo: Sooc

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 20 Οκτ 2021 | 08:15

Πώς συνταξιοδοτούνται όσοι χρωστούν στο Ταμείο τους - Τα 8 σημεία κλειδιά του ΕΦΚΑ

Τα οκτώ σημεία που ξεκαθαρίζει ο e-ΕΦΚΑ σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά έχουν οφειλές προς τα ταμεία τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Οκτ 2021 | 07:07

Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε ξεκινά η καταβολή τους - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Οι συντάξεις Νοεμβρίου θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες στους δικαιούχους - Αναλυτικά οι ημερομηνίες.

ΑΠΟ ΤΙΣ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 17:24

Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε ξεκινά η καταβολή τους - Oι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Ξεκινούν οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων Νοεμβρίου του e-ΕΦΚΑ από την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ 444 ΧΗΡΕΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ 11 Οκτ 2021 | 11:49

Χατζηδάκης: Λύση στις εκκρεμείς συντάξεις από το πρώτο 6μηνο του 2022

Το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις θα μπει σε τροχιά επίλυσης και εξαφάνισης από το πρώτο εξάμηνο του 2022, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΦΚΑ 08 Οκτ 2021 | 15:41

Συνταξιούχοι: Πορεία διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό εν μέσω καταρρακτώδους βροχής [εικόνες]

Υπό καταρρακτώδη βροχή πραγματοποιήθηκε σήμερα η πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων για το Ασφαλιστικό

ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ TAXISNET 04 Οκτ 2021 | 20:15

e-ΕΦΚΑ: Άνοιξε η ειδική πλατφόρμα για τον επανυπολογισμό των συντάξεων

Οι συνταξιούχοι μπορούν να έχουν άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση αναφορικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 01 Οκτ 2021 | 11:18

Οι κληρονόμοι των συνταξιούχων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, θα εισπράξουν τα ανδρομικά- Ανοιξε η πλατφόρμα

Τα αναδρομικά για τους νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016) πληρώθηκαν τον Ιούλιο και των παλαιών (πριν από τον Μάιο του 2016) στις 29 Σεπτεμβρίου.

29 Σεπ 2021 | 07:01

ΕΦΚΑ: Σήμερα η πληρωμή αναδρομικών σε 133.692 παλαιούς συνταξιούχους

Από τον επανυπολογισμό προκύπτουν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις που θα καταβάλλονται σταδιακά από τον επόμενο μήνα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 27 Οκτ 2021 | 19:31

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου η καταβολή της για επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού

Συνολικά θα γίνουν 33.547 πληρωμές δικαιούχων που αφορούν την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού

ΣΤΑΘΕΡΟ Η ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ 27 Οκτ 2021 | 12:31

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς να γλιτώσουμε το χαράτσι με το "κόλπο" των σταθερών τιμών

Σταθερό ή κυμαινόμενο τιμολόγιο για το ηλεκτρικό ρεύμα; Ένα δίλημμα που τα νοικοκυριά είχαν μέχρι σήμερα μόνο για τα επιτόκια των δανείων τους πλέον προκύπτει και για τιμολόγια ρεύματος.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΡΑΦΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ 27 Οκτ 2021 | 12:17

Νέα trends στο real estate δημιούργησε η πανδημία: Αυξήθηκε η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες και ανοιχτά εμπορικά κέντρα

Η πανδημία άλλαξε τις καταναλωτικές συνήθειες και έφερε νέα δεδομένα στο real estate.

1,28 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ 27 Οκτ 2021 | 09:05

"Σαρώνει" το Twitter: Έφτασε τους 211 εκατ. καθημερινούς χρήστες - Αύξηση 37% των εσόδων

Σημαντική αύξηση των εσόδων του ανακοίνωσε το τρίτο τρίμηνο του 2021 το Twitter.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Οκτ 2021 | 07:29

ΑΑΔΕ: Οι προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται χρέος ανεπίδεκτο είσπραξης -Πότε διαγράφεται οριστικά

Από εξονυχιστικό έλεγχο θα υποχρεώνονται να περνούν οφειλέτες προκειμένου να πάψει να τους... κυνηγάει η εφορία, χαρακτηρίζοντας τα χρέη τους ανεπίδεκτα είσπραξης.