Follow us

Ψάχνουν "βοήθεια" για το ιδιωτικό χρέος στο οικονομικό επιτελείο - Κλείδωσε το επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων

Μέσα στην εβδομάδα, στο γενικό λογιστήριο θα έχουν εικόνα για την πορεία των εσόδων τον Ιανουάριο

laxeio

Μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα καταλήξει το οικονομικό επιτελείο για τον δημοσιονομικό χώρο που θα μπορέσει να διαθέσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για πρόσθετα μέτρα στήριξης. Μέσα στην εβδομάδα, στο γενικό λογιστήριο θα έχουν εικόνα για την πορεία των εσόδων τον Ιανουάριο αλλά και τις πρώτες ενδείξεις για το πώς κινείται η αγορά τον Φεβρουάριο. Επίσης, θα έχουν δημοσιευτεί όλοι οι λεγόμενοι "πρόδρομοι δείκτες" για την πορεία της οικονομίας στο 4ο τρίμηνο του 2022 -αναμένεται ανάπτυξη στην περιοχή του 3%- ενώ θα έχει αποκρυσταλλωθεί η εικόνα όσον αφορά την πορεία του φυσικού αερίου μέσα στον χειμώνα. Οι ενδείξεις είναι θετικές.

Ο Φεβρουάριος κυλάει χωρίς το δημόσιο να χρειάζεται να βάλει… χέρι στον προϋπολογισμό για να επιδοτήσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (όλα καλύπτονται με τους πόρους το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης). Η επιδότηση στο φυσικό αέριο μηδενίστηκε και στο πετρέλαιο θέρμανσης περιορίστηκε αισθητά. Και όσο η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει στα 60 ευρώ, τόσο μένει άθικτο το ειδικό αποθεματικό των 600 εκατ. ευρώ. Μέρος αυτού του αποθεματικού, κεφάλαια από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων του 2022 (σ.σ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ) αλλά και οι πόροι που θα εισφέρουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των υψηλών χρεώσεων που επέβαλαν στα νοικοκυριά από τον Αύγουστο και μετά, θα χρηματοδοτήσουν το νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα και πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Διαβάστε Επίσης

Τις προτεραιότητες θα τις ορίσει ο πρωθυπουργός επιλέγοντας από τον κατάλογο των προτεινόμενων μέτρων στήριξης που θα παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο. Ωστόσο, τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί στην αγορά ουσιαστικά "προδίδουν" τις επιλογές που θα πρέπει να γίνουν.

Ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα αυτή τη στιγμή; Πρώτον το ιδιωτικό χρέος. Οι δόσεις των δανείων αυξάνονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά βλέπουν τις δόσεις να αυξάνονται πάνω από 100 ευρώ τον μήνα και ουσιαστικά να εξανεμίζουν πάνω από έναν μισθό. Όσο αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου τόσο ζορίζεται το νοικοκυριό να αποπληρώσει και επειδή ειδικά το στεγαστικό είναι προτεραιότητα, το πρόβλημα μετακυλύεται και στα χρέη προς το δημόσιο. Το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να συσσωρευτούν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Γι’ αυτό και στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για μια "έκτακτη ρύθμιση" οφειλών προς το δημόσιο με περισσότερες δόσεις από τις 24 που προβλέπουν οι πάγιες ρυθμίσεις της εφορίας. Δημοσίως, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου διαψεύδουν αυτό το ενδεχόμενο εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να έρθουν σε μειονεκτική θέση οι συνεπείς φορολογούμενοι. Όσον αφορά στις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, ήδη από αύριο αναμένεται νέος γύρος πιέσεων προκειμένου να συγκρατηθούν τα επιτόκια των δανείων και να αυξηθούν τα επιτόκια των καταθέσεων.

Διαβάστε Επίσης

Το επίδομα στους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση έχει "κλειδώσει". Θα δοθεί υπό μορφή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης πριν από το Πάσχα. Και το πιθανότερο είναι θα υπάρξει νέα έκτακτη ενίσχυση και για άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που υφίστανται πιέσεις εξαιτίας του πληθωρισμού, ειδικά στο μέτωπο των τροφίμων. Ενισχύσεις για τα καύσιμα έχουν αποκλειστεί καθώς οι τιμές δεν κρίνονται υψηλές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Μαρ 2023 | 08:37

Ποιοι και πότε θα λάβουν προκαταβολή επικουρικής σύνταξης - Ποιοι δεν δικαιούνται

Πράσινο φως για την καταβολή προκαταβολής επικουρικής σύνταξης σε πέντε μέρες από σήμερα, δηλαδή στις 15 Μαρτίου άναψε χθες το Υπουργείο Εργασίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Μαρ 2023 | 09:16

Συμφέρει να βάλουν φωτοβολταϊκά τα νοικοκυριά; - Η επιδότηση, τα χρήματα και πότε γίνεται απόσβεση

Στο πρόγραμμα υπάρχει ειδική πρόβλεψη με αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ 23 Μαρ 2023 | 18:38

Πόσα θα κερδίζω κάθε χρόνο αν βάλω φωτοβολταϊκό; - Οι επιδοτήσεις και ο χρόνος απόσβεσης

Κερδοφόρα επένδυση που θα αποσβεστεί σε 1,6 έως 5,2 χρόνια "υπόσχεται" το υπ. Περιβάλλοντος – Επιδοτήσεις από 5400 ευρώ έως και 9400 ευρώ για ένα φωτοβολταϊκό.

ΛΟΓΩ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 23 Μαρ 2023 | 11:23

Οι τράπεζες δεν αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων - Το "έξυπνο χρήμα" επιλέγει τις προθεσμιακές καταθέσεις μικρής διάρκειας

Κάθε αύξηση επιτοκίου που θα γίνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα περνάει σε ποσοστό 50% έως 65% και στα επιτόκια των καταθέσεων.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ 22 Μαρ 2023 | 12:07

Οι 8 λόγοι για τους οποίους είναι ασφαλείς οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Επειδή το μυαλό όλων πηγαίνει σε αντίστοιχες δηλώσεις που είχαν γίνει το 2008 όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers, αυτή τη φορά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τις καταθέσεις στις τράπεζες, επικαλούνται στοιχεία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Μαρ 2023 | 07:30

Νέες μειώσεις 15% στα τιμολόγια του ρεύματος - Πόσα πληρώνουμε τον Απρίλιο ανά εταιρεία - Μηδενίζονται οι επιδοτήσεις

Προς το… μηδέν οι κρατικές επιδοτήσεις – Μειωμένες κατά 80% οι χρεώσεις στο ρεύμα σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΑΠΟ ΑΠΟΨΕ ΚΙΟΛΑΣ 20 Μαρ 2023 | 16:21

Η κρίση των τραπεζών "γκρεμίζει" τις τιμές σε καύσιμα, φυσικό αέριο και ρεύμα

Πώς διαμορφώνονται οι χρηματιστηριακές τιμές στα καύσιμα - Θα περάσουν στον καταναλωτή οι μειώσεις σε ρεύμα, αέριο και καύσιμα;

ΤΙ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ 18 Μαρ 2023 | 10:21

Θα πάρουν αύξηση όσοι δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό; Περίπου δύο εκατ. οι "δυσαρεστημένοι" εργαζόμενοι

Η αναλογία του καθαρού κατώτατου μισθού ως προς τον μέσο μισθό έχει αυξηθεί πλέον στο 71% - Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που πρέπει να μειωθεί για πολλούς λόγους

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 17 Μαρ 2023 | 07:51

Αύξηση 43 ευρώ καθαρά στον κατώτατο μισθό από τον Απρίλιο - Κίνδυνος να τη ροκανίσει η άνοδος των επιτοκίων

Η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα προσθέσει περίπου 43 ευρώ "καθαρά" στον μισθό όσων αμείβονται με τον λεγόμενο "κατώτατο".

ΑΝΑΛΥΣΗ 16 Μαρ 2023 | 07:37

Τι συμβαίνει με την Credit Suisse: Πώς βρέθηκε η "τράπεζα των πλουσίων" στο μάτι του κυκλώνα

Παγκόσμια ανησυχία για την Credit Suisse. H εμπλοκή σε υποθέσεις "ξεπλύματος", οι τεράστιες ζημιές και το "κύμα φυγής καταθέσεων".

ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥΣ 14 Μαρ 2023 | 08:34

Ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις τράπεζες και χάθηκαν 465 δισ. δολάρια - Γιατί κατέρρευσε η Silicon Valley Bank

Χάθηκαν 465 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των τραπεζικών μετοχών – Τα σενάρια για "πάγωμα" επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 13 Μαρ 2023 | 07:29

Κλείδωσε στα 760-770 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου - "Σεμνά και ταπεινά" οι ανακοινώσεις λόγω Τεμπών

Οι καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου με τον νέο κατώτατο μισθό θα ανέλθουν στην περιοχή των 653 έως 660 ευρώ. Αυτό σημαίνει αύξηση της τάξεως των 40-45 ευρώ στα καθαρά.

12 Μαρ 2023 | 13:11

"Εφιάλτης" η δόση του δανείου για 700.000 νοικοκυριά: Επιβάρυνση 2.500 ευρώ τον χρόνο

Το "μαρτύριο" με την αύξηση των δόσεων εξυπηρέτησης του δανείου θα συνεχιστεί και αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα έχουμε την κορύφωση του δράματος.