Ψηφιακό "μποτιλιάρισμα": Οι έξι εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις που πρέπει να υποβάλλουμε έως το τέλος του μήνα

Μέχρι το τέλος του μήνα δε –δεδομένου ότι δεν έχει ανακοινωθεί καμία παράταση ακόμη- θα πρέπει να έχουν υποβληθεί και οι φορολογικές δηλώσεις.

Φορολογικές δηλώσεις

Δηλώσεις συμμετοχής στην "επιστρεπτέα προκαταβολή" μέχρι 22 Ιουνίου. Δηλώσεις για την επιστροφή φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό μέχρι την ίδια ημέρα και επαλήθευση αυτών των δηλώσεων από τους ενοικιαστές μέχρι τις 26 Ιουνίου. Δηλώσεις στο Taxis από σήμερα κιόλας για όσες επιχειρήσεις θέλουν να ενταχθούν στο σύστημα "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" οι οποίες όμως εκτός από το Taxis θα πρέπει να κάνουν αντίστοιχη αίτηση και στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Μέχρι το τέλος του μήνα δε –δεδομένου ότι δεν έχει ανακοινωθεί καμία παράταση ακόμη- θα πρέπει να έχουν υποβληθεί και οι φορολογικές δηλώσεις στο σύστημα Taxis και ενώ εκπνέουν και οι προθεσμίες για την δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών στους δήμους επίσης μέχρι το τέλος του μήνα. Με την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου δημιουργείται ένα άνευ προηγουμένου ηλεκτρονικό "μποτιλιάρισμα" στην προσπάθεια να εκπληρωθούν οι πάγιες φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και να υλοποιηθούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Σε αυτό το ηλεκτρονικό "μποτιλιάρισμα" πρακτικά εμπλέκονται πολλά εκατομμύρια πολιτών:

1. Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία των ενοικιαστών από τους οποίους έχασαν ενοίκια. Αν δεν έχουν υποβάλλει τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, θα πρέπει αυτό να προηγηθεί. Και στη συνέχεια, οι ενοικιαστές, θα πρέπει επίσης να μπουν με τους κωδικούς τους στο σύστημα Taxis ώστε να επικυρώσουν τα συμφωνηθέντα. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν μέσα σε μια εβδομάδα δηλαδή μέχρι τις 22 Ιουνίου (ή τις 26 Ιουνίου όσον αφορά στους ενοικιαστές).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2. Το σύστημα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ενεργοποιήθηκε από σήμερα. Όσοι θέλουν να δηλώσουν μείωση στις ώρες εργασίας του προσωπικού θα πρέπει από σήμερα κιόλας να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα Εργάνη αλλά και πίνακα προσωπικού επίσης στο σύστημα Εργάνη. Κατά την Α’ φάση υποβολής της δήλωσης πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα βήματα:

·Υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην ΑΑΔΕ για την έγκριση ένταξης στον Μηχανισμό "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ"

·Οι επιχειρήσεις - εργοδότες υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με την οποία δηλώνουν τα ακαθάριστα έσοδα τους σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στον Μηχανισμό "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ".

·Υποβολή αίτησης/δήλωσης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για ένταξη στον Μηχανισμό "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" σε ειδικό έντυπο "Αίτηση/δήλωση ένταξης στον Μηχανισμό "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με την οποία αιτούνται την ένταξή τους στον Μηχανισμό "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"

·Επίσης υφίσταται η υποχρέωση του εργοδότη να γνωστοποιεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας για το σύνολο του προσωπικού του, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων που εντάσσονται στον Μηχανισμό "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ", στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, συμπληρώνοντας το σχετικό Έντυπο Ε4: Πίνακας Προσωπικού-Συμπληρωματικός Ωραρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η 2η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής γίνεται και αυτή πιο απαιτητική. Οι ενδιαφερόμενοι –περισσότεροι στον αριθμό καθώς εντάσσονται πλέον και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό- πρέπει να δηλώσουν αναλυτικά τα έσοδά τους ανά μήνα για όλο το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλουν μηνιαία στοιχεία εσόδων και για όλη την περίοδο μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου.

Οι φορολογικές δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του μήνα είναι περίπου τέσσερα εκατομμύρια. Οι δηλώσεις στο σύστημα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσουν τις 500-700.000. Οι ιδιοκτήτες που έχουν υποστεί κούρεμα ενοικίων είναι επίσης πολλές εκατοντάδες χιλιάδες (σ.σ συνολικά εισπράττουν ενοίκια 1,8 εκατομμύρια πολίτες) ενώ ο αριθμός των δηλώσεων θα είναι διπλάσιος λόγω και των ενοικιαστών. Αν προστεθούν και οι περίπου 100.000-150.000 που αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την επιστρεπτέα προκαταβολή, φτάνουμε σε έναν αριθμό που ξεπερνάει τα 5-6 εκατομμύρια μέσα σε δύο εβδομάδες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΙΣ 12:00 01 Απρ 2021 | 06:34

Ξεκινά η υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον Απρίλιο

Ανοίγει σήμερα Πέμπτη, το Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" για την υποβολή δηλώσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον Απρίλιο του 2021.

ΣΤΑ 14 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ 29 Μαρ 2021 | 16:15

Δώρο Πάσχα από το κράτος στους εργαζόμενους σε αναστολή - 1 δισ. το πακέτο στήριξης για τον Απρίλιο

Στα 14 δισ. ευρώ ανεβαίνει ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟΥ 7ΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ, 29 Μαρ 2021 | 13:12

Ολα τα μέτρα στήριξης της αγοράς τον Απρίλιο: Μηδενικό ενοίκιο για τις κλειστές επιχειρήσεις - Τι ισχύει για τα επιδόματα

Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για τον Απρίλιο, επεκτείνεται και το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ"

ΣΕ 156.696 ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ 23 Μαρ 2021 | 19:03

Πιστώνονται σήμερα στους λογαριασμούς αποζημιώσεις 80 εκατ. ευρώ για τα κουρεμένα ενοίκια του Ιανουαρίου

Οι δικαιούχοι θα δουν την πίστωση στους λογαριασμούς τους έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 22 Μαρ 2021 | 19:49

ΕΡΓΑΝΗ: Αυτές είναι οι νέες προθεσμίες για τις δηλώσεις αναστολής συμβάσεων

Η ΕΡΓΑΝΗ ενημερώνει για τις αλλαγές στις αναστολές συμβάσεων, με φόντο το άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης νυχιών.

ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 19 Απρ 2021 | 07:41

Χωρίς υποχρεωτικές αποδείξεις ηλεκτρονικών πληρωμών λόγω πανδημίας: Ποιοι θα εξαιρεθούν φέτος από το μέτρο

Όλο το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την απαλλαγή από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις για φέτος. Πώς έφτασαν οι ηλεκτρονικές πληρωμές στα 45 δισ. ευρώ.

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ 18 Απρ 2021 | 10:16

Φορολογικές δηλώσεις-Οριστικό: Πότε θα τις υποβάλουμε, πώς θα πληρώσουμε, πόση έκπτωση θα γίνει αν τα δώσουμε εφάπαξ

Πότε ξεκινά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, πώς θα πληρώσουμε, πόση έκπτωση θα γίνει αν τα δώσουμε εφάπαξ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Απρ 2021 | 11:02

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Στη Βουλή η διάταξη - Πώς θα ολοκληρώσετε τη διαδικασία από τον καναπέ σας

Δυνατότητα σε χιλιάδες οδηγούς που έθεσαν το όχημά τους σε ακινησία να πάρουν πίσω τις πινακίδες πληρώνοντας την αναλογία των τελών κυκλοφορίας με το μήνα.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ 16 Απρ 2021 | 08:21

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι με 4 φακέλους: Εμπορικά κέντρα, φροντιστήρια, κέντρα αισθητικής, αγορές χωρίς SMS

Τέσσερις φακέλους θα έχει μπροστά της στη σημερινή συνεδρίαση η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Απρ 2021 | 09:07

Εκστρατεία ενημέρωσης για το εργασιακό νομοσχέδιο: Κόντρα για το 8ωρο - Πότε θα ισχύει το τετραήμερο εργασίας

Εν μέσω πυρών οι ρυθμίσεις για το ωράριο εργασίας - Τι κερδίζει ο εργαζόμενος - Πώς συνδέεται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 14 Απρ 2021 | 08:25

Το υπουργείο Οικονομικών κοστολογεί τις εξαγγελίες Τσίπρα: 15 έως 21 δισ. ευρώ - "Αμετανόητα ανεύθυνος"

Δημοσιονομικό κόστος που μπορεί να κυμανθεί από τα 15 έως και τα 21 δις. ευρώ συνεπάγεται το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 14 Απρ 2021 | 08:20

Λιανεμπόριο: Τέλος το click inside, ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα από την επόμενη εβδομάδα - Ο ρόλος των self test

Τα επόμενα τρία μεγάλα βήματα που θέλει να κάνει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 13 Απρ 2021 | 09:22

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ποιοι κερδίζουν αν κάνουν τώρα αγοραπωλησίες και γονικές παροχές

Η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αυξάνει την κινητικότητα στις μεταβιβάσεις ακινήτων.