Follow us

Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Ψηφιακά μαθηματικά στα χρόνια της πανδημίας

Ο Data & Analytics Leader της PwC Ελλάδας Ιωσήφ Μπελούκας, αναλύει τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, τις διαδικασίες και τις ανθρώπινες δεξιότητες που πρέπει να δοθεί έμφαση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Data-Analytics

Το τελευταίο διάστημα, η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε τις επιχειρήσεις να κινητοποιηθούν άμεσα και να εφαρμόσουν μέσα σε ένα μικρό διάστημα συστήματα που σε διαφορετική περίπτωση θα έπαιρναν μήνες ή χρόνια.

Ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί έκαναν το επόμενο βήμα, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό προκειμένου να παραμείνουν στην αγορά.

Σήμερα, η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό είναι επιβεβλημένη για όλους. Όλες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν το διαδίκτυο, τα ψηφιακά μέσα και οι νέες τεχνολογίες. Για να τα καταφέρουν, οφείλουν να έχουν κατάλληλη εκπαίδευση και καθοδήγηση από ειδικούς που θα τις οδηγήσουν σε αυτό το ψηφιακό άλμα του ψηφιακού μετασχηματισμού τους.

Ο Ιωσήφ Μπελούκας, Data & Analytics Leader της PwC Ελλάδας, αναλύει στο TheTOC τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, τις διαδικασίες και τις ανθρώπινες δεξιότητες που πρέπει να δοθεί έμφαση.

Ψηφιακά μαθηματικά στα χρόνια της πανδημίας

Το τσουνάμι της ψηφιακής ζήτησης που έφερε η πανδημία COVID-19, ανέδειξε το βαθμό που ο ψηφιακός κόσμος έχει εισχωρήσει στην καθημερινότητα μας. Η αξία των μεθοδολογιών analytics μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data) και τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και η συμβολή τους στην επιτάχυνση και επιτυχία του ψηφιακού μετασχηματισμού (Digital Transformation) των οργανισμών είναι σημαντική. Βέβαια, αναγνωρίζουμε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κάτι παραπάνω από την υλοποίηση μιας εφαρμογής τεχνολογίας, δίνοντας έμφαση στην στρατηγική, στις διαδικασίες, στη διακυβέρνηση δεδομένων (Data Governance), στην κυβερνοασφάλεια (Cybersecurity) και την αναβάθμιση των ψηφιακών ανθρώπινων δεξιοτήτων.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Ψηφιακά μαθηματικά στα χρόνια της πανδημίας
Ιωσήφ Μπελούκας, Data & Analytics Leader, PwC Ελλάδας

Σε εξελιγμένους οργανισμούς με υψηλό επίπεδο ωριμότητας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, έχει ανοίξει η όρεξη στην χρήση πληροφορίας σε πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις αναπτύσσοντας την καινοτομία σαν αποτέλεσμα της αύξησης των mobile apps, FinTec εταιριών, έξυπνων sensors και internet of things (IoT) συσκευών των σύγχρονων γραμμών παραγωγής.

Οι οργανισμοί για να μετασχηματιστούν σε data-driven θα πρέπει να αλλάξουν πάνω από όλα την κουλτούρα τους περιλαμβάνοντας διαδικασίες, ανθρώπους, τεχνολογία και μεθοδολογιες. Το Analytics και Artificial Intelligence framework μπορεί να αποδειχθει σημαντικό εργαλείο για κάθε οργανισμό μιας και εξισορροπεί τις διαδικασίες, τεχνολογία και ανθρώπινη εμπλοκη δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη εργασιών, μείωση κόστους, διαχείριση ρίσκου καθώς και αύξηση ανταγωνιστικου πλεονεκτήματος. Οι οργανισμοί πλέον χρησιμοποιούν ευρέως Advanced Analytics μεθοδολογίες για να καινοτομήσουν στις προσφορές λύσεων και υπηρεσιών και να ανανεώσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Συνεπώς, αναπτύσσεται ένα περιβάλλον όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιταχύνεται μέσω της χρήσης public cloud πλατφόρμας, υιοθετόντας cloud analytics μεθοδολογίες και αναπτύσσοντας enterprise digital analytics λύσεις.

Δημιουργούνται έξυπνες εφαρμογές συνδυάζοντας την επιστήμη των αποφάσεων με την κατάλληλη τεχνολογία όπως Microsoft Azure με κύριο σκοπό την γρήγορη επίλυση καθημερινών προβλημάτων των επιχειρήσεων και του καταναλωτή χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθοδολογίες data intelligence ανεξαρτήτου όγκου δεδομένων. Συνεπώς, υιοθετούμε το data intelligence στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού βελτιώνοντας την ανάπτυξη, αξία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και οργανισμών.

Ενδεικτικά, στον τραπεζικό τομέα, αναπτύσσονται μοντέλα μηχανικής μάθησης (Machine Learning) και τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence - AI) για την πρόληψη πιθανής απάτης, αξιολόγησης αίτηση δανείου και υπολογισμό βέλτιστου πιστωτικού ορίου με βάσει την κερδοφορία του πελάτη. Στις εταιρείες leasing οχημάτων, στο πλαίσιο του Digital Onboarding εφαρμόζονται μοντέλα AI για τον αυτόματο υπολογισμό του βέλτιστου αριθμού στόλου (optimal fleet size) του πελάτη, καθώς και προτεινόμενο ποσό τιμολόγησης ανά είδος και μάρκα αυτοκινήτου. Επίσης, η καινούργια γενιά αυτοκινήτων προσφέρει δυνατότητα συνολικής διαχείρισης του οχήματος μέσω κινητού και αυτόματης αναγνώρισης γλώσσας (Natural Language Processing - NLP) και εικόνας (Optical Character Recognition - OCR).

Στο σύστημα υγειονομικής φροντίδας, αναπτύσσονται μια σειρά εφαρμογών στο πρότυπο της Learning Health System (LHS) μεθοδολογίας που σχετίζεται με την συνεχή ροή δεδομένων στο πλαίσιο δημιουργίας έξυπνων νοσοκομείων (Smart Hospitals) με απώτερο σκοπό την βελτιστοποιημένη διαχείριση της εφοδιαστικής τους αλυσίδας (Supply Chain) αξιοποιώντας την χρήση προηγμένων μοντέλων προσομοίωσης (Simulation models) και digital twining, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των ασκήσεων οφέλους/κόστους. Στη βιομηχανία, οι λύσεις των έξυπνων εργοστασίων (Smart factory) τοποθετούνται ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων, λόγω των σημαντικών οφελών που προκύπτουν στην διαχείριση, κόστος, μείωση κόστους ενέργειας και ασφάλεια, από εφαρμογές προβλεπτικών μοντέλων (predictive models) συντήρησης μηχανών (predictive maintenance) και πιθανών βλαβών (preventing failure) της γραμμής παραγωγής σε πραγματικό χρόνο (real streaming). Στο λιανεμπόριο, αναπτυσσονται και υλοποιούνται μοντέλα πρόβλεψης AI σε mobile applications για την εξειδικευμένη πρόταση καλαθιού αγορών βάσει των προτιμήσεων, μοτίβου αγορών και βελτιστοποίηση δαπάνης πορτοφολιού του κάθε πελάτη.

Tέλος, η χρήση των digital analytics χρειάζεται να θέτει πάντα στο επίκεντρο την προστασία του ανθρώπινου παράγοντα και τη διασφάλιση της αρμονικής και ελεγχόμενης σχέσης ανθρώπου και μηχανής. Ως εκ τούτου απαιτείται η ύπαρξη πλαισίου διακυβέρνησης που οριοθετεί τους ρόλους, την ποιότητα δεδομένων και ορίζει δράσεις για ασφαλή, ηθική και υπεύθυνη ανάπτυξη και χρήση μοντέλων πρόβλεψης και τεχνητής νοημοσύνης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΙΝΗΤΡΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ 25 Σεπ 2022 | 13:03

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι κερδίζουμε στην πράξη αν μειώσουμε την  κατανάλωση κατά 15% - Πώς θα γίνεται η σύγκριση με πέρυσι

Ποιοι έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της μείωσης κατανάλωσης ρεύματος.

ΞΕΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 25 Σεπ 2022 | 12:48

Χατζηδάκης: Ποιοι θα δουν διπλή και τριπλή αύξηση στις συντάξεις με τη νέα χρονιά - Τα παραδείγματα

Το 87% των συνταξιούχων θα δει κατευθείαν αύξηση στη σύνταξη, η οποία θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2023.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΔΙΩΝ 25 Σεπ 2022 | 09:14

Έρχονται νέες ανατιμήσεις στα προϊόντα: Ο πληθωρισμός αυξάνει τα τέλη σε Σουέζ και Βόσπορο

Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα στην Ευρώπη λόγω συμφόρησης πλοίων.

ΣΤΙΣ 12:00 25 Σεπ 2022 | 08:30

Ξεκινά τη Δευτέρα η 4η φάση του North Evia-Samos Pass: Μέχρι πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα voucher

Πρόκειται για άυλες ψηφιακές κάρτες, τις οποίες οι δικαιούχοι θα χρησιμοποιήσουν για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών σε Εύβοια και Σάμο.

"ΨΗΦΟΣ" ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ 24 Σεπ 2022 | 13:46

Το ελληνικό καλοκαίρι μέσα από 12 νησιά: Όλα δείχνουν χρονιά ρεκόρ - Αφίξεις μέχρι και τον Οκτώβριο

Συνεχίζεται η τουριστική σεζόν στα ελληνικά νησιά - Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν άνοδο των αφίξεων σε σχέση με το 2019 που ήταν χρονιά ρεκόρ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 24 Σεπ 2022 | 11:41

Σταϊκούρας: "Δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης το Fuel Pass 3" - Γιατί καθυστέρησε η καταβολή του Power Pass

Τι είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΚΡΕΚΑ 24 Σεπ 2022 | 09:29

Ηλεκτρικό ρεύμα: Με βάση την περσινή κατανάλωση το μπόνους εξοικονόμησης - Η μείωση που καλούνται να πετύχουν τα νοικοκυριά

Ποιο είναι το ποσό του μπόνους εξοικονόμησης στην κατανάλωση ρεύματος - Τι είπε ο υπουργός Ενέργειας για το "Ανακυκλώνω–Αλλάζω Συσκευή" και το πετρέλαιο κίνησης

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΣΙΑ 24 Σεπ 2022 | 08:59

Ρεβυθούσα: Το νησί του Σαρωνικού που έγινε η κύρια πύλη εισόδου σε φυσικό αέριο - "Κλειδί" για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί σε επίπεδα - ρεκόρ τα πλοία LNG που εξυπηρετεί ο σταθμός της Ρεβυθούσας.

ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 23 Σεπ 2022 | 23:46

Εξοικονόμηση ενέργειας: Πόσο ρεύμα καίνε οι συσκευές του σπιτιού σε ευρώ - Αναλυτικά παραδείγματα

Ειδικοί εξηγούν ποιες είναι οι οικιακές συσκευές που καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα και ποιες λιγότερο - Πώς θα εξοικονομήσετε ενέργεια

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ 23 Σεπ 2022 | 18:42

Φυσικό αέριο: Ποια είναι η χώρα "'εκπληξη" που μπορεί να αναπληρώσει τις ρωσικές προμήθειες

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους αγωγούς στην Ευρώπη ως όπλα και η Γηραιά Ήπειρος αναζητά εναλλακτικές λύσεις για προμήθεια ενέργειας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 23 Σεπ 2022 | 18:08

Δωρεάν καυσόξυλα αξίας 4,5 εκατ. ευρώ - Ποιοι τα δικαιούνται

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε πως: "δίνουμε τη δυνατότητα στους κατοίκους να υλοτομήσουν και οι ίδιοι ξυλεία για να ζεστάνουν τα σπίτια τους"

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 23 Σεπ 2022 | 18:02

Ευρωζώνη: Προ των πυλών η ύφεση - Υποχωρούν ομόλογα και ευρώ

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9754 δολάρια.

LIDL ΕΛΛΑΣ 23 Σεπ 2022 | 15:26

Η Lidl Ελλάς πιστή στη δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος μειώνει διαρκώς το ενεργειακό της αποτύπωμα

Η εταιρεία πιστοποιήθηκε και αυτό το έτος κατά ISO 50001 για το σύστημα διαχείρισης ενέργειάς της και εξασφάλισε για πέμπτη συνεχή χρονιά πράσινα πιστοποιητικά για το 100% της ενέργειας που προμηθεύεται από την Protergia, τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας της MYTILINEOS.