Ψηφίζουν «πάγωμα» συντάξεων ως το '22 για μια ...υποσχετική χρέους

Από το 2017 μέχρι και το 2022, δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στο ονομαστικό ύψος των αποδοχών των συνταξιούχων παρά το γεγονός ότι προβλέπεται αύξηση πληθωρισμού.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Ψηφίζουν «πάγωμα» συντάξεων ως το '22 για μια ...υποσχετική χρέους

Άλλο ένα «ναι σε όλα» θα κληθούν να φωνάξουν εντός της ημέρας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ προκειμένου να περάσουν οι πέντε τροπολογίες που κατατέθηκαν κατ’ επιταγή των δανειστών. Με την προσθήκη των επιπλέον 250 εκατ ευρώ στις πλάτες των συνταξιούχων, ο συνολικός λογαριασμός των δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο 2018-2022 ανεβαίνει στα 5,65 δις. ευρώ και χωρίς ακόμη να έχει φανεί ίχνος… ανταλλάγματος από την πλευρά των δανειστών.

Από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών προκύπτει ότι η νέα υπαναχώρηση της κυβέρνησης που μεταφράστηκε με την κατάθεση των νέων τροπολογιών στη Βουλή συνοδεύεται από «υποσχέσεις» ότι στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης θα υπάρξουν ανταλλάγματα και «κάτι περισσότερο» σε σχέση με το προσχέδιο συμφωνίας που ήταν πάνω στο τραπέζι στις 22 Μαίου.

Όπως αποκαλύφθηκε από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το «πάγωμα» των συντάξεων και για το 2022 μεταφράζεται σε πρόσθετη απώλεια εισοδήματος 250 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους το μέλλον των οποίων έχει ως εξής:

1. Από το 2017 μέχρι και το 2022, δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στο ονομαστικό ύψος των αποδοχών των συνταξιούχων παρά το γεγονός ότι προβλέπεται αύξηση του πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι ενώ οι συνταξιούχοι θα εισπράττουν τα ίδια, τα βασικά αγαθά θα κοστίζουν περισσότερο. Αθροιστικά, η απώλεια πραγματικού εισοδήματος μόνο εξαιτίας του παγώματος θα ξεπεράσει το 6-7% ποσοστό που ισοδυναμεί με ακόμη μια σύνταξη

2. Ενώ το 2018 θα συνεχιστεί η μείωση αποδοχών για όσους εισπράττουν το ΕΚΑΣ, το 2019 θα γίνει το μεγάλο κούρεμα λόγω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Θα υπάρξουν συνταξιούχοι που τη συγκεκριμένη χρονιά θα χάσουν και το 18% του ονομαστικού τους εισοδήματος και θα υποστούν τις απώλειες αγοραστικής δύναμης λόγω πληθωρισμού.

3. Κανονικά, η μείωση του αφορολογήτου, πρέπει να γίνει από το 2020. Ωστόσο, με τη δεύτερη τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, διασφαλίζεται το δικαίωμα των δανειστών να επιβάλλουν τη μείωση του αφορολογήτου και νωρίτερα από την 1/1/2019 εφόσον αυτό χρειαστεί.

4. Από το 2020, πέρα από τις απώλειες που θα υπάρξουν από τη μείωση του αφορολογήτου, θα ξεκινήσει το «ροκάνισμα» της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων λόγω πληθωρισμού. Το ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα τρέχει με θετικό πρόσημο, προκύπτει από την πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου για ανάπτυξη. Αν δεν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη, τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα καθώς για την επίτευξη του στόχου του 3,5% (σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος) μέχρι και το 2022 θα είναι πολύ πιθανό να ζητηθούν ακόμη περισσότερα μέτρα.

Ο συνδυασμός «κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων, περικοπή ή κατάργηση προσωπικής διαφοράς, μείωση αφορολογήτου, κατάργηση έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες και πάγωμα ονομαστικών αποδοχών (μετά το κούρεμα) για μια πενταετία στην οποία θα υπάρχει άνοδος τιμών, θα φέρει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους με πραγματική απώλεια εισοδήματος άνω του 30-35%.

Ψάχνουν ...αντιπαροχές

Η κυβέρνηση, γνωρίζοντας πολύ καλά τις συνέπειες των μέτρων που πέρασε (και εξακολουθεί να περνάει) από τη Βουλή, αναζητά εναγωνίως κάποιες «αντιπαροχές» για να μπορέσει να στηριχτεί πολιτικά την επομένη της 15ηςΙουνίου. Οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων κέντρων έχουν κορυφωθεί και τα σενάρια που είναι πάνω στο τραπέζι είναι πολλά:

1. Το ένα σενάριο προβλέπει ότι το ποσό της δόσης που θα εκταμιευτεί, δεν θα περιοριστεί στα 7 δις. ευρώ αλλά θα αυξηθεί σημαντικά προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο η δόση να ξεπεράσει τα 9 δις. ευρώ ώστε να πέσει «φρέσκο χρήμα» στην αγορά. Αθροιστικά, οι οφειλές του δημοσίου από ληξιπρόθεσμες οφειλές και επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα, ανέρχονται στα 5 δις. ευρώ.

2. Το δεύτερο σενάριο, το οποίο μάλιστα φέρεται να αποδέχεται και η γερμανική πλευρά, προβλέπει ένα «αναπτυξιακό πακέτο». Το ποιο θα μπορούσε να είναι το περιεχόμενο αυτού του πακέτου, δεν έχει αποκαλυφθεί προκειμένου να «μετρηθεί» η αποτελεσματικότητά του.

Στο θέμα του χρέους, η ελληνική πλευρά δεν περιμένει πολλά πλέον. Χθες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ραις, αν και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει πλήρης συμφωνία που θα έφερνε το Ταμείο εντός προγράμματος και μάλιστα με συμμετοχή στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, ουσιαστικά περιέγραψε το plan B για συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς λεφτά κάτι που σημαίνει ότι το θέμα του χρέους θα παραμείνει σε εκκρεμότητα. Σε κάθε περίπτωση, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι και το πρωί της Πέμπτης καθώς βασικός στόχος αυτή τη στιγμή είναι να βγει «λευκός καπνός» από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ 14 Σεπ 2020 | 12:18
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΥΕΛΙΞΙΑ 13 Σεπ 2020 | 15:30

Μητσοτάκης: Τον επόμενο μήνα έρχεται νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα εργασιακά

Μέσα στον μήνα θα υπάρξει νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ ΟΙ "ΓΑΛΑΖΙΟΙ" ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 11 Σεπ 2020 | 08:55

Αναβρασμός στη ΝΔ για τη μη άρση ασυλίας Πολάκη - Δημόσια συγγνώμη Γεωργιάδη σε Κουρτάκη

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για την απουσία των βουλευτών με αποτέλεσμα να μην αρθεί η ασυλία Πολάκη. Να αποδοθούν ευθύνες ζητά ο Κ. Μπογδάνος.

"GOLDEN RIBBON" 10 Σεπ 2020 | 22:22

Βουλή: Φωταγωγήθηκε με την "Χρυσή Κορδέλα" - Για τη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου [εικόνες]

Παγκόσμιος μήνας ευαισθητοποίησης κατά του παιδικού καρκίνου - Με το σύμβολο της Χρυσής Κορδέλας η Βουλή

Η ΜΗΝΥΣΗ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ 10 Σεπ 2020 | 14:39

Εκπληξη στη Βουλή: Ο Πολάκης έβαλε τραγούδι του Καζαντζίδη... και η άρση ασυλίας του απορρίφθηκε

Απορρίφθηκε η αίτηση άρσης της ασυλίας του Παύλου Πολάκη- Η συζήτηση έγινε... υπο τους ήχους του Καζαντζίδη

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ 09 Σεπ 2020 | 21:06

"Λίφτινγκ" στη Βουλή για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση [Εικόνες]

Οι εργασίες αποκατάστασης στη Βουλή ξεκίνησαν από τα μαρμάρινα στοιχεία.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 09 Σεπ 2020 | 18:35

Κορονοϊός: Προβληματισμός από τους κοινωνικούς φορείς για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας

Ενστάσεις από τους κοινωνικούς φορείς στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 07 Σεπ 2020 | 23:35

Βουλή: Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης στη συζήτηση για τις επιπτώσεις της πανδημίας

Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία του κορονοϊού τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 07 Σεπ 2020 | 22:38

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί επειδή δεν φορά μάσκα

Είναι δύσκολο να υποχρεωθεί ένα μικρό παιδί να φορά συνέχεια τη μάσκα, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 07 Σεπ 2020 | 18:13

Βουλή - Τσίπρας: Γελοία η ωραιοποίηση της πραγματικότητας από την κυβέρνηση [Βίντεο]

Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού - Στο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ 07 Σεπ 2020 | 17:01

Μητσοτάκης για κορονοϊό: Η κανονική ζωή έτσι όπως τη θυμόμαστε δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα, ούτε αθόρυβα

Σε εξέλιξη η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

ΣΤΙΣ 5 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 07 Σεπ 2020 | 07:00

Βουλή: Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις συνέπειες του κορονοϊού

Έπειτα από πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ 04 Σεπ 2020 | 22:55

Μπέρδεψαν τις γραμμές τους στον ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον της Βουλής

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος και Σωκράτης Φάμελος εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για το ίδιο θέμα στη Βουλή