Ψυχρολουσία στην Αθήνα μετά τα νέα μηνύματα από το ΔΝΤ

Από το περιεχόμενο του μνημονίου των 127 σελίδων που παρουσίασε χθες το ΔΝΤ προκύπτει ξεκάθαρα το πώς βλέπει το ΔΝΤ την Ελλάδα για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Ψυχρολουσία στην Αθήνα μετά τα νέα μηνύματα από το ΔΝΤ

Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα στο ΔΝΤ για να υπογραφεί ένα ακόμη μνημόνιο με ημερομηνία λήξης της 30η Αυγούστου, το ΔΝΤ έκανε το αίτημα αποδεκτό, το μνημόνιο ουσιαστικά θα ενεργοποιηθεί όσον αφορά στο σκέλος των υποχρεώσεων που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα αλλά στο κομμάτι των δικαιωμάτων –την εκταμίευση του ποσού των 1,6 δις. ευρώ και τη διευθέτηση του χρέους- τίποτα δεν είναι διασφαλισμένο. Όλα πλέον θα κριθούν μετά τις γερμανικές εκλογές αλλά και μετά τη συγκρότηση κυβέρνησης στην Γερμανία. Κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε μια ιδιότυπη «ομηρία» για πολλούς μήνες ακόμη –ουσιαστικά μέχρι το καλοκαίρι του 2018- καθώς από τη μία θα πρέπει να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις και από την άλλη δεν θα ξέρει τι την περιμένει.

Από το περιεχόμενο του μνημονίου των 127 σελίδων που παρουσίασε χθες το ΔΝΤ προκύπτει ξεκάθαρα το πώς βλέπει το ΔΝΤ την Ελλάδα για το επόμενο χρονικό διάστημα. Αν οι εκτιμήσεις του επιβεβαιωθούν, θα πρέπει να συμβούν τα εξής:

1. Το αφορολόγητο θα μειωθεί από την 1/1/2019 μαζί με τις συντάξεις. Είναι προφανές ότι ο συνδυασμός θα φέρει μείωση εισοδήματος ακόμη και άνω του 30% ειδικά για τους συνταξιούχους. Το ΔΝΤ, βλέπει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,2%. Όπως αναφέρει το μνημόνιο, αν επιβεβαιωθεί αυτό το ποσοστό, το ΔΝΤ δεν θα ζητήσει επιπλέον μέτρα για το 2018. Εγείρεται βέβαια ένα θέμα: τι θα πράξουν οι ευρωπαίοι καθώς το ευρωπαϊκό μνημόνιο ορίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα πρέπει να είναι 3,5%; Το μνημόνιο ορίζει ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο κόφτης.

2. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι τα δύο «καλά πακέτα» μέτρων –το πρώτο με τα κοινωνικά επιδόματα και το δεύτερο με τις κοινωνικές παροχές- θα ενεργοποιηθούν από το 2023 και όχι νωρίτερα. Κάτι που σημαίνει ότι για τους Έλληνες πολίτες δεν θα υπάρξει καμία ελάφρυνση για τα επόμενα πέντε χρόνια. Προφανώς ούτε συζήτηση για τις έξτρα ελαφρύνσεις των 3,5 δις. ευρώ που έχει αναγράψει –χωρίς να τις ψηφίσει- η Βουλή.

3. Στα εργασιακά το ΔΝΤ θα επιμείνει μέχρι κεραίας. Και το πλαφόν στους συμβασιούχους θα ενεργοποιηθεί (ο πήχης έχει πέσει κάτω από τα 50.000 άτομα όπως περιγράφεται στο τεχνικό μνημόνιο) και η αλλαγή του νόμου για τις απεργίες θα αλλάξει και δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στον βασικό μισθό.

4. Στο τεχνικό μνημόνιο που συμπεριελήφθη στην έκθεση των 127 σελίδων, υπάρχει αναφορά όχι σε ένα αλλά σε τέσσερα διαφορετικά πλαφόν: Το πρώτο πλαφόν αφορά στο χρέος καθώς ορίζεται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανέβει πάνω από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν το χρέος κεντρικής κυβέρνησης στο τέλος Δεκεμβρίου 2016. Το δεύτερο πλαφόν συνδέεται με τις εγγυήσεις που μπορεί να παράσχει η Ελλάδα προς τους φορείς και τους οργανισμούς που εντάσσονται στη λίστα της γενικής κυβέρνησης. Το 3ο πλαφόν αφορά στο ύψος των πρωτογενών δαπανών και το τέταρτο στις δαπάνες του δημοσίου για αγαθά και υπηρεσίες. Ουσιαστικά, τα πλαφόν δένουν τα χέρια της κυβέρνησης όσον αφορά στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής καθώς δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για αύξηση των δαπανών ούτε για επιπλέον δανεισμό μέσω των αγορών είτε για να χρηματοδοτηθούν επενδυτικά σχέδια είτε για να υπάρξει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας ενόψει και του τέλος του 3ου μνημονίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Σεπ 2020 | 09:05

Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά των συνταξιούχων: Ποιοι και πότε θα πληρωθούν

Οι καταβολές θα γίνουν σε μια δόση και το ποσό θα είναι ακατάσχετο.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 25 Σεπ 2020 | 07:51

Κορονοϊός: Γιατί παγώνουν τα σενάρια για άμεσο lockdown - Το μήνυμα Μητσοτάκη και οι αντοχές της οικονομίας

Οι προβλέψεις για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς σε βασικούς οικονομικούς δείκτες δεν ενσωματώνουν την πρόβλεψη για ένα δεύτερο "λουκέτο" στην ελληνική οικονομία.

ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 24 Σεπ 2020 | 21:35

Σταϊκούρας: Ολα τα μέτρα για τους πληγέντες του μεσογειακού κυκλώνα

Για τα δώδεκα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον Ιανό ενημέρωσε ο Χρ. Σταϊκούρας

ΕΩΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 24 Σεπ 2020 | 17:55

Παρατείνεται η προθεσμία για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης χορήγησης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων συγκεκριμένων πληττόμενων κλάδων

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 24 Σεπ 2020 | 16:19

ΥΠΕΝ: Λήγει η τελευταία παράταση για τα αυθαίρετα

Πότε λήγει η τελευταία παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, όσα πρέπει να ξέρετε

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 24 Σεπ 2020 | 16:14

Βρούτσης: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθεί το σύνολο των αναδρομικών για την κύρια σύνταξη ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης

ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΣΤΟ 10,25% ΑΠΟ ΤΟ 8,25% 24 Σεπ 2020 | 15:40

Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κόντρα στις εντολές Ερντογάν

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ 24 Σεπ 2020 | 14:09

Υπ. Μεταφορών: Θα έρθει νόμος για να μπορούν οι οδηγοί ΙΧ να "καβαλάνε μηχανή" έως 125 cc χωρίς εξετάσεις

Διευκρίνιση του υπουργείου Μεταφορών στο θέμα της οδήγησης μηχανής έως 125 κυβικά από κατόχους διπλώματος αυτοκινήτου χωρίς να περνούν εξετάσεις.

ΑΝΑΝΕΩΣΤΕ ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ 24 Σεπ 2020 | 13:54

Αλλάζει το σπίτι με τη νέα σειρά χρωμάτων και βερνικιών "Praktiker"

Με ανανεωμένη και μοντέρνα συσκευασία, η συγκεκριμένη σειρά χρωμάτων και βερνικιών "Praktiker" ήρθε για να μας χαρίσει έμπνευση.

ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΛΕΣ 24 Σεπ 2020 | 11:40

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 μηνών κινούνται οι μετοχές

Ένα νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού αύξησε τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάκαμψης.

ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ 24 Σεπ 2020 | 11:18

Διευκρινίσεις της MIG για την πώληση της συμμετοχής της στην Vivartia

H MIG θα διαπραγματευθεί με γνώμονα το εταιρικό συμφέρον.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΑΛΛΑΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 24 Σεπ 2020 | 11:14

Creta Farms: Το μεγάλο κόλπο των αδελφών Δομαζάκη - Η αποκάλυψη του Capital.gr

Tο capital.gr αποκαλύπτει μια νέα ακόμη πιο σοβαρή πτυχή για τα έργα και τις ημέρες των Αφών Δομαζάκη.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 24 Σεπ 2020 | 07:51

Πρωτοφανής ανταπόκριση στο πρόγραμμα "Γέφυρα": Πάνω από 5.000 αιτήσεις την ημέρα – Ζητείται παράταση

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" ξεπέρασαν αισίως τις 110.000 σε μια πρωτοφανή ανταπόκριση για πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων πράσινων και κόκκινων.