Πτώση-σοκ στον πληθωρισμό της ευρωζώνης

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 διαμορφώνεται ο πληθωρισμός της ευρωζώνης – Στο 0,5% τον Μάρτιο

ptwsi-sok-ston-plithwrismo-tis-eurwzwnis
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις 18 χώρες που μοιράζονται το ευρώ διαμορφώθηκε στο 0,5% το Μάρτιο από 0,7% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ο πληθωρισμός είναι στην «επικίνδυνη ζώνη» της ΕΚΤ (κάτω από το 1%) για έξι συνεχόμενους μήνες, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει περαιτέρω δράση

Αυτή η πτώση-σοκ η οποία έφερε τον πληθωρισμό στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2009, διατηρεί την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει εάν οι τιμές δεν ανακάμψουν.

Η μεγαλύτερη αύξηση των τιμών παρατηρήθηκε στον κλάδο των καπνών, των εστιατορίων καθώς και σε προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και τα αυγά, ενώ οι χαμηλότερες τιμές καταγράφηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης, τις τηλεπικοινωνίες και το πετρέλαιο.

Οι τάσεις του πληθωρισμού στις χώρες της ευρωζώνης είναι δύο ταχυτήτων, όπως δείχνουν τα στοιχεία, με χώρες όπως η Ελλάδα (-1,5%) και η Κύπρος (-0,9%) να βλέπουν πτώση των τιμών τους σε σχέση με πέρυσι.

Αντίθετα, οι ρυθμοί πληθωρισμού στην Αυστρία (+1,4%), η Μάλτα (+1,4%) και η Γερμανία (+0,9%) ήταν πιο κοντά στο στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός είναι στην «επικίνδυνη ζώνη» της ΕΚΤ (κάτω από το 1%) για έξι συνεχόμενους μήνες, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει περαιτέρω δράση.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη δηλώσει ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μη συμβατικά μέτρων για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για πάρα πολύ καιρό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook