Πώς βλέπουν 30 CEO την κατάσταση στην Ελλάδα για επενδύσεις

Mια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα για τις προοπτικές, την εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού αλλά και τα εμπόδια παρουσίασε η Metron Analysis.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πώς βλέπουν 30 CEO την κατάσταση στην Ελλάδα για επενδύσεις

Mια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα για τις προοπτικές, την εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού αλλά και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επενδυτικές προσπάθειες στην Ελλάδα παρουσίασε η Metron Analysis κατά τη διάρκεια του 1ου Forum 2018 «Invest Greece – Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα». Στην

Στην έρευνα συμμετείχαν 30 επικεφαλής πολυεθνικών επιχειρήσεων (CEO) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, οι οποίοι κλήθηκαν να τοποθετηθούν για το πώς βλέπουν την κατάσταση στη χώρα στον τομέα των επενδύσεων. Έτσι, 2 στους 3 (67%) CEO πιστεύουν ότι η εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού θα βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον. Ένα ποσοστό 33% εκτιμά ότι θα παραμείνει στάσιμη, ενώ κανείς δεν θεωρεί ότι θα χειροτερέψει.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 8 στις 10 εταιρίες είναι πιθανό να προχωρήσουν σε μελλοντικές επενδύσεις στην Ελλάδα (53% Πολύ πιθανό, 30% αρκετά πιθανό), ενώ 6 στις 10 εταιρίες από αυτές σχεδιάζουν επενδύσεις στην Ελλάδα μέσα στον επόμενο χρόνο.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η αίσθηση της βελτίωσης της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού πηγάζει κυρίως από την αντίληψη ότι η χώρα βγαίνει από την οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την ύπαρξη επενδυτικών τομέων που θεωρούνται ελκυστικοί, με κύριους τον Τουρισμό και την Εστίαση.

Την ίδια στιγμή, και παρά το θετικό γεγονός της εξόδου από την κρίση, αρκετοί ενδογενείς και δομικοί παράγοντες παραμένουν ως εμπόδια στην προσέλκυση και αξιοποίηση επενδύσεων. Μεταξύ αυτών, το φορολογικό περιβάλλον, την εντύπωση ύπαρξης διαφθοράς, το διοικητικό περιβάλλον, την ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης και την περιορισμένη έρευνα και καινοτομία.

Ειδικότερα, στο ερώτημα «Πώς θα αξιολογούσατε το επίπεδο των επιχειρηματικών παραγόντων που θα σας διαβάσω στη χώρα μας; Ικανοποιητικό, μέτριο ή περιορισμένο;», οι απαντήσεις είχαν ως εξής: 1) Ανθρώπινο κεφάλαιο: 73% Ικανοποιητικό, 20% Μέτριο, 7 Περιορισμένο, 2) Υποδομές: 13% Ικανοποιητικό, 80% Μέτριο, 7 Περιορισμένο, 3) Έρευνα/Καινοτομία: 7% Ικανοποιητικό, 36% Μέτριο, 57% Περιορισμένο, 4) Απονομή Δικαιοσύνης: 3% Ικανοποιητικό, 30% Μέτριο, 67% Περιορισμένο, 5) Δημόσια Διοίκηση, ρυθμιστικό πλαίσιο: 3% Ικανοποιητικό, 17% Μέτριο, 80% Περιορισμένο, 6) Καταπολέμηση διαφθοράς: 3% Ικανοποιητικό, 34% Μέτριο, 63% Περιορισμένο, 7) Φορολογία: 17% Μέτριο, 83% Περιορισμένο.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, κατά τη γνώμη των CΕΟ οι κλάδοι με προοπτική για επενδύσεις στην Ελλάδα στην οποία θα έπρεπε η χώρα να επικεντρώσει την προσοχή της είναι ο τουρισμός, η εστίαση, η εκπαίδευση, ο πρωτογενής τομέας, η ενέργεια, οι μεταφορές και το real estate.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ

Και εδώ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ 11 Οκτ 2021 | 12:33

Εγκαίνια Data Center της Lamda Helix - Μητσοτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και "στην εθνική προσπάθεια για ψηφιακό μετασχηματισμό", χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την νέα επένδυση της Lamda Hellix.

ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΣ ΤΗΣ FAIRFAX 02 Οκτ 2021 | 12:06

Γουάτσα για επερχόμενο τσουνάμι επενδύσεων: Θα εκπλαγείτε από αυτό που θα συμβεί στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια

Ο Πρεμ Γουάτσα, μεγαλομέτοχος της Fairfax, εκφράζει την απόλυτη αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας, μιλώντας στα "ΝΕΑ".

01 Οκτ 2021 | 10:00

Η σημασία των αξιολογήσεων και κριτηρίων ESG για επενδυτές και επιχειρήσεις

Η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG σε μια εταιρεία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό διαβατήριο για την ανάπτυξή της.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 27 Σεπ 2021 | 12:50

CEO TALKS - Αντώνης Τσιμπούκης (Cisco): Ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία ο ψηφιακός μετασχηματισμός

"Σήμερα βιώνουμε έναν ευρύτερο μετασχηματισμό που ξεκινάει από την ίδια την κοινωνία και καταλήγει στον ψηφιακό μετασχηματισμό", τονίζει ο Αντώνης Τσιμπούκης της Cisco.

ΑΥΞΗΣΗ ΦΩΤΙΑ 22 Οκτ 2021 | 16:52

Ηλεκτρικό ρεύμα: "Θα καίνε" οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου- Αύξηση 189% σε σχέση με το 2020

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 189% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 22 Οκτ 2021 | 14:05

Capital CEO Talks - Μιχαλίτσης (BAUSCH Health) : Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

H έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής της BAUSCH Health Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Οκτ 2021 | 13:52

Capital CEO Talks - Giuseppe Zorgno (AIG): Τα τρία πράγματα που πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία

Τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CEO στην εποχή του πλήρους μετασχηματισμού σκιαγραφεί ο Giuseppe Zorgno CEO της AIG.

ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ 22 Οκτ 2021 | 13:15

Η επόμενη ημέρα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά τη συμφωνία με τη ναυπηγική Fincantieri

Η συμφωνία με την Fincantieri που ανακοινώθηκε και επίσημα χθες Πέμπτη έκλεισε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς οι συνομιλίες των δύο πλευρών για σύμπραξη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεκίνησαν στα μέσα Αυγούστου.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 22 Οκτ 2021 | 13:05

Νέα μέτρα για την παρενόχληση στην εργασία: Αυστηρές ποινές έως και απόλυση - Τι είναι ο "σύνδεσμος αναφοράς"

Νέα μέτρα την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία στις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 20 άτομα.

ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ 22 Οκτ 2021 | 12:49

Ηλεκτρονικά βιβλία και εφορία: Από 1η Νοεμβρίου MyData υποχρεωτικά για όλους

Ξεκινά υποχρεωτικά η έκδοσης και διαβίβασης τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας MyData στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Οκτ 2021 | 11:37

Βολές Γεωργιάδη σε τράπεζες: Ακατανόητη η μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις

Ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε στη Βουλή ακατανόητη τη μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 22 Οκτ 2021 | 10:47

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Έτοιμοι για νέα μέτρα στην ενέργεια - Θετική η έκθεση της 12ης αξιολόγησης

Έτοιμος αν χρειαστεί να προχωρήσει και νέα μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας, δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.

21 Οκτ 2021 | 19:53

ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής μέχρι και σε 12 μηνιαίες δόσεις και την κάθε επιμέρους δόση του ΕΝΦΙΑ.