Πώς έφτασε στο λουκέτο η Ηλεκτρονική Αθηνών

Το λουκέτο της μεγαλύτερης Ελληνικής αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών αντικατοπτρίζει πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικής επιχειρήσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πώς έφτασε στο λουκέτο η Ηλεκτρονική Αθηνών

Το «λουκέτο», μετά από 66 χρόνια, της λειτουργίας της μεγαλύτερης Ελληνικής αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» αντικατοπτρίζει πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικής επιχειρήσεις οι οποίες είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης και παράλληλα χρηματοδοτικής ασφυξίας, έχοντας να ανταγωνιστούν πολυεθνικές κολοσσούς με «γεμάτα ταμεία».

Η προχθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας φωτογραφίζει τα προβλήματα με ακρίβεια. Κάνει λόγο για «περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών», για τα «capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις», με απλά ελληνικά ζητούν πληρωμή τοις μετρητοίς, ενώ αφήνει αιχμές και για «τη στάση των δανειστριών τραπεζών», που όπως σημειώνει «καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας».

Η εταιρεία έως σήμερα διέθετε 45 καταστήματα σε όλη τη χώρα ενώ το Μάιο του 2007 εγκαινίασε το πρώτο της κατάστημα στη Σερβία. Το μεγαλύτερο μέχρι τότε κατάστημα, ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών ειδών στη πολύπαθη από τον εμφύλιο χώρα.

Η Ηλεκτρονική Αθηνών, η οποία δραστηριοποιείται με τη σύγχρονη εμπορική της υπόσταση από το 1989, όταν εξαγοράστηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη της κ. Ιωάννη Στρούτση, αλλά η ιστορία της αρχίζει από το 1950, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της ως κατάστημα ηλεκτρικών ειδών, ήταν εισηγμένη στο ΧΑΑ από το 1999, όμως από την 1η Οκτωβρίου 2012 είχε ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της.

Το 2013 ενεπλάκη μαζί με ακόμη 22 λιανεμπορικές επιχειρήσεις σε σκάνδαλο υπεξαίρεσης ΦΠΑ, με «κεντρικό απομονωτή»- σύμφωνα με το ΣΔΟΕ -την εταιρία Orbicom. H Ηλεκτρονική στην οποία είχε αρχικά καταλογιστεί πρόστιμο ύψους 79 εκατ. ευρώ για συναλλαγές σχεδόν 40 εκατ. ευρώ, αρνήθηκε κατηγορηματικά την εμπλοκή της και προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια. Δικαιώθηκε και το πρόστιμο έπεσε στο 1 εκατ. ευρώ πληρωτέο σε δόσεις.

Νωρίτερα, είχε καταφέρει να αποδεσμεύσει τα κεφάλαια της τα οποία είχαν παρακρατηθεί προς διασφάλιση του ελληνικού Δημοσίου.

Η εταιρεία μέχρι σήμερα έχει καταβάλλει τα οφειλόμενα στους 450 εργαζόμενους, ωστόσο οι αποζημιώσεις κινδυνεύουν να μην πληρωθούν ποτέ. Όχι μόνο διότι όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι με εμπειρία στα θέματα των πτωχεύσεων, η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει οκτώ χρόνια αλλά και διότι με βάση των αναμορφωμένο από πέρυσι πτωχευτικό κώδικα οι οφειλές προς τους εργαζομένους έρχονται τρίτες μετά τις οφειλές σε τράπεζες, δημόσιο και προμηθευτές, μαζί με εκείνες των ασφαλιστικών ταμείων.

Η σημερινή πάντως συνέντευξη του προέδρου της εταιρείας ήταν επεισοδιακή αφού διεκόπη από τους εργαζόμενους.

Τι θα γίνει με τις δόσεις των πελατών

Όσον αφορά στις δόσεις που πληρώνουν όσοι έχουν αγοράσει από το ηλεκτρονικό κατάστημα το οποίο έπαψε να λειτουργεί επίσης, ή κάποιο κατάστημα της εταιρείας τα πράγματα έχουν ως εξής:

Οι δόσεις συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά, καθώς η αγορά των προϊόντων γινόταν μέσω πιστωτικής κάρτας ή μέσω έκδοσης καταναλωτικού δανείου (σε λίγες περιπτώσεις). Οι άτοκες δόσεις που έδινε η Ηλεκτρονική δεν χρηματοδοτούνταν από την ίδια, αλλά από την τράπεζα. Οπότε η οφειλή συνεχίζει να υφίσταται.

Τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας

Η Εταιρεία χρωστά στις τράπεζες 23 εκατ. ευρώ αλλά τα δάνειά τους καλύπτονται κατά ένα μέρος από ακίνητα και εγγυήσεις.

Επίσης χρωστάει σε προμηθευτές περίπου 22 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία είχε τζίρο 67 εκατ. ευρώ στην τελευταία 12μηνη οικονομική της χρήση (Ιούλιος 2014-Ιούνιος 2015) από 73 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη (Ιούλιος 2013-Ιούνιος 2014). Στο 12μηνο Ιουλίου 2012-Ιουνίου 2013 ο τζίρος της ήταν 100 εκατ. ευρώ.

Το επιτόκιο που είχε συμφωνήσει με τις τράπεζες ήταν μόλις 3,6% γιατί υπήρχαν και κάποιες εγγυήσεις και γιατί είχε συμφωνηθεί ρύθμιση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 20 Οκτ 2020 | 16:24

Τσίπρας για πτωχευτικό: Επισπεύδουν την άμεση πτώχευση και τη ρευστοποίηση περιουσιών

Την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχει τάση για παράταση της αναστολής πτωχεύσεων, η κυβέρνηση νομοθετεί την άμεση πτώχευση και ρευστοποίηση περιουσιών, σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 13 Οκτ 2020 | 08:34

Πώς θα σώζεται το σπίτι από πλειστηριασμό - Στη Βουλή ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος πτωχευτικός κώδικας. Ποια δυνατότητα δίνει για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο και τις τράπεζες.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 24 Οκτ 2020 | 13:07

Καταστήματα εστίασης: Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ επιδοτεί υαλοπετάσματα, πέργκολες και μέσα θέρμανσης

Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα αφορά στην κάλυψη των δαπανών για την παράταση της λειτουργίας υπαίθρων χώρων σε καφέ και εστιατόρια και τον χειμώνα.

23 Οκτ 2020 | 15:12

ΖeniΘ: Δυναμική στροφή στις καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες

Ο κ. Μάνος Εξαρχουλάκος, Διευθυντής Μarketing και Επικοινωνίας της ZeniΘ μιλά για τη δυναμική στροφή στις ψηφιακές υπηρεσίες του 1ου παρόχου ολοκληρωμένης ενέργειας στην Ελλάδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 23 Οκτ 2020 | 14:21

ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 11,8% μειώθηκε το εισόδημα των νοικοκυριών το β' τρίμηνο

Μείωση κατά 3,87 δισ. ευρώ ή κατά 11,8% σημείωσε το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών, το β' τρίμηνο φέτος

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ 23 Οκτ 2020 | 13:48
ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΙ 23 Οκτ 2020 | 12:12

Black Friday: Πότε πέφτει φέτος- Τι θα γίνει με τον συνωστισμό λόγω κορονοϊού

Με προσμονή αναμένει τη φετινή Black Friday ο εμπορικός κόσμος.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ 23 Οκτ 2020 | 08:33

Folli Follie: Εως τις 6 Δεκεμβρίου το περιθώριο για τη διάσωσή της

Ημερομηνία ορόσημο για την διάσωση της Folli Follie αποτελεί η 6η Δεκεμβρίου οπότε και λήγει η προστασία από τους πιστωτές.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Οκτ 2020 | 08:32

Συντάξεις Νοεμβρίου: Από σήμερα η καταβολή - Ολες οι ημερομηνίες ανά ταμείο

Από σήμερα, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, ξεκινάει η καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου 2020.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 23 Οκτ 2020 | 07:54

Οι "πρωταθλητές" των αναδρομικών: Ποιος είναι ο μεγάλος τυχερός που παίρνει 11.250 ευρώ

Ποιος είναι ο μεγάλος τυχερός. Ο συνταξιούχος που λαμβάνει 11.250 ευρώ σε αναδρομικά.