Πως η κοινωνία διαλύθηκε στα "σκοτεινα χρόνια" των Μνημονίων

Σοκάρουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ για την φτώχεια στην Ελλάδα. Συνθλίβονται νέοι και παιδιά λέει και έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πως η κοινωνία διαλύθηκε στα "σκοτεινα χρόνια" των Μνημονίων

Απανωτές εκθέσεις αποκαλύπτουν την διολίσθηση στην απόλυτη φτώχεια του μεγαλύτερου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) στο όριο της φτώχειας βρίσκεται το 35,2% των Ελλήνων, δηλαδή περίπου 1 στους 3. Ο αριθμός μάλιστα εκείνων που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας στην Ελλάδα είναι αισθητά μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις άλλες χώρες μέλη του Οργανισμού.

Το συγκεκριμένο ποσοστό στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη φτάνει μόλις το 10%.

Ενώ σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα δείχνει πως χρόνο με τον χρόνο, ο δείκτης της φτώχειας αυξάνει ταχύτατα ειδικά για τους νέους και τα παιδιά κάτω των 17 ετών. Οι μακροχρόνια άνεργοι συνθλίβονται καθώς τα διαθέσιμα κονδύλια του κράτους διοχετεύονται στις συντάξεις με αποτέλεσμα για τους άνω των 65 ο δείκτης φτώχειας να μειώνεται!

Αύξηση ανεργίας, μείωση εισοδημάτων και πάγωμα επιδοματικής πολιτικής

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται ακόμη πως στην Ελλάδα η ανεργία αυξήθηκε μετά το 2010 και ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 20%, με τα εισοδήματα να μειώνονται 12% κατά μέσο όρο μεταξύ 2010 και 2014.

Η επίμονη μακροχρόνια ανεργία και αργή αύξηση των μισθών εμπόδισε την αύξηση των εισοδημάτων των φτωχότερων νοικοκυριών σε πολλές χώρες, αναφέρεται στην έκθεση, ενώ όπως σημειώνεται τα νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος επωφελήθηκαν περισσότερο από την ανάκαμψη από ό,τι τα άτομα με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Επίσης, υπογραμμίζεται πως αν και η φορολογική βάση διευρύνθηκε με την εισφορά αλληλεγγύης και τον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο η επιδοματική πολιτική προς άνεργους και οικογένειες «πάγωσε».

Σε τραγική μοίρα νέοι & παιδιά- Καλυτέρεψαν τα πράγματα για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών

Εξίσου αποκαλυπτική για την φτώχεια στην Ελλάδα είναι και η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δείχνει πως χρόνο με τον χρόνο, μειώνεται ο σχετικός δείκτης για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και αυξάνει ταχύτατα για τους υπόλοιπους, ειδικά για τους νέους και τα παιδιά κάτω των 17 ετών.

Η φτώχεια για νέους και μεσήλικες έχει αυξηθεί πάνω από 4 ποσοστιαίες μονάδες ενώ η φτώχεια των ηλικιωμένων –μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις που πραγματοποιεί το κράτος- έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σχέση με τα προ κρίσεως επίπεδα.

Η έκθεση που συνέταξε η Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να προτείνει τρόπους χρηματοδότησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ανέφερε πως , «οι συνταξιοδοτικές δαπάνες, μειώνουν τη φτώχεια στις τάξεις των ηλικιωμένων, δεν έχουν όμως αντίστοιχη επίπτωση και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες».

Κι αυτό γιατί τα διαθέσιμα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού διοχετεύονται στις συντάξεις και οι πόροι που απομένουν για επιδόματα προς τις νεώτερες γενιές είναι ελάχιστα .

Για τους 800.000 μακροχρόνια ανέργους δαπανώνται λιγότερα από 22 εκατ. ευρώ το χρόνο την ώρα που η κρατική συμμετοχή για την καταβολή των συντάξεων φτάνει στο 9% του ΑΕΠ ή περίπου στα 15 δις. ευρώ!

Οι άνεργοι έχουν απολέσει το 40% του μέσου εισοδήματος όταν στους συνταξιούχους το ποσοστό περιορίζεται στο 26%

Η παιδική φτώχεια λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και ήδη το ελληνικό ποσοστό είναι μεταξύ των τριών υψηλότερων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στα άτομα ηλικίας έως 17 ετών, η φτώχεια έχει αυξηθεί από το 23% το 2008, στο 26,6% το 2015 ενώ στα άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών, από το 18,7% το ποσοστό έχει αυξηθεί στο 22,5%.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κρίση έπληξε όλες τις ηλικιακές ομάδες μειώνοντας το εισόδημά τους. Δεν χτυπήθηκαν όμως όλοι το ίδιο: Το διαθέσιμο κατά κεφαλή εισόδημα έχει μειωθεί στην Ελλάδα περίπου κατά 36% κατά τη διάρκεια των μνημονίων έχει περιοριστεί από τις 12.000 ευρώ το 2010, κοντά στις 7.500 ευρώ το 2015.

Οι κοινωνικές ομάδες που υπέστησαν το μεγαλύτερο «κούρεμα» εισοδήματος από τον εθνικό μέσο όρο


Οι οικογένειες με δύο ή περισσότερα παιδιά. Οικογένεια με δύο παιδιά έχει χάσει περίπου το 38,5% του εισοδήματός της ενώ στους πολύτεκνους οι απώλειες φτάνουν στο 44%. Αντίθετα, στα ζευγάρια ηλικιωμένων (και οι δύο άνω των 65) η μείωση εισοδήματος περιορίζεται στο 25%

Οι άνεργοι έχουν απολέσει το 40% του μέσου εισοδήματος όταν στους συνταξιούχους το ποσοστό περιορίζεται στο 26%

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Οκτ 2021 | 21:07

ΟΟΣΑ: Παγκόσμια συμφωνία για την φορολογία των πολυεθνικών κολοσσών - Τα βρήκαν 136 χώρες

Ο ΟΟΣΑ αποκάλυψε ποιες είναι οι τέσσερις χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει ακόμη στη συμφωνία.

ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ 03 Οκτ 2021 | 21:07

Εικόνες σοκ στη Βραζιλία: Εξαθλιωμένοι ψάχνουν φαγητό σε υπολείμματα νεκρών ζώων [εικόνα]

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι συγκλονιστικές φωτογραφίες που δείχνουν άπορους Βραζιλιάνους να ψάχνουν σε φορτηγό απομεινάρια από κουφάρια ζώων, για να μαγειρέψουν.

ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ 21 Σεπ 2021 | 12:53

ΟΟΣΑ: Προβλέπει ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας 5,7% φέτος και 4,5% το 2022

Ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας τόσο το 2021 όσο και το 2022 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην ενδιάμεση έκθεσή του, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ 20 Οκτ 2021 | 17:47

"Βόμβα" από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Συνταγματική η κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους του Δημοσίου

Οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν ότι η κατάργηση των δώρων προέκυψε από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 20 Οκτ 2021 | 14:42

Τσακλόγλου: Ελλάδα, η πιο γερασμένη χώρα της ΕΕ το 2030

Απίστευτο βάρος πέφτει στη γενιά των εργαζομένων η οποία πληρώνει τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, τόνισε υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου

ΠΡΩΤΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ WELLBEING Η ΕΛΛΑΔΑ 20 Οκτ 2021 | 14:11

Forbes: Οι "ψηφιακοί νομάδες" της τηλεργασίας επιλέγουν την Ελλάδα για να ζήσουν

Την Ελλάδα επιλέγουν πρώτοι οι ψηφιακές νομάδες, όταν θέτουν ως προτεραιότητα την υψηλή ποιότητας ζωής και την ευζωία. Eρευνα από την HSBC.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΜΑ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ 20 Οκτ 2021 | 11:37

Ο Σκυλακάκης βάζει φρένο στα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών: Δεν εισηγούμαι δαπάνες

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ξεκαθάρισε πως θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.

ΣΤΗ MACQUARIE ASSET MANAGEMENT 20 Οκτ 2021 | 10:56

ΔΕΗ: Συμφωνία για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ - Η επίσημη ανακοίνωση

Η Macquarie Asset Management θα συνεργαστεί στη μακροχρόνια ιδιοκτησία και ανάπτυξη της επιχείρησης με τη ΔΕΗ, η οποία θα διατηρήσει το υπόλοιπο 51% της συμμετοχής της.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 20 Οκτ 2021 | 10:06

Χατζηδάκης: Εχω στείλει στο πειθαρχικό υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που ταλαιπωρούν τον κόσμο

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 το θέμα των εκκρεμών συντάξεων θα έχει λυθεί και δεν θα υπάρχουν υπερημερίες, διαβεβαίωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Οκτ 2021 | 09:13

Πότε είναι φέτος η Black Friday; - Οι 5 "χρυσοί" κανόνες για τους καταναλωτές

Πότε είναι η Black Friday 2021 και τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές ώστε να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις, κάνοντας ασφαλείς αγορές;

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 20 Οκτ 2021 | 09:10

Οι παγίδες στη θέρμανση: Πώς θα γλιτώσετε επιβάρυνση πάνω από 1.000 ευρώ σε ρεύμα, πετρέλαιο, αέριο

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φέτος η ακριβότερη λύση που μπορείτε να επιλέξετε για να καλύψετε τις ανάγκες θέρμανσης.

ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΩΣ 800.000 ΕΥΡΩ 20 Οκτ 2021 | 08:44

"Ζεσταίνονται" οι μεταβιβάσεις ακινήτων - Ερχεται κύμα γονικών παροχών

Η μεγάλη αύξηση των μεταβιβάσεων ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών, που αναμένεται να εκτοξευτούν εξαιτίας των αλλαγών στις γονικές παροχές.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ETF ΤΗΣ PROSHARES 20 Οκτ 2021 | 08:36

Forbes: Το bitcoin φλερτάρει με νέο ιστορικό υψηλό

Το ψηφιακό νόμισμα, bitcoin, "σκαρφάλωσε" έως τα 64.309,33 δολάρια εχθές το απόγευμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinDesk.