Πώς ο ΕΝΦΙΑ «έσωσε» τα φορολογικά έσοδα του Σεπτεμβρίου

Για μια ακόμη φορά, ο ΕΝΦΙΑ «συμμαζεύει» τον προϋπολογισμό. Με το που ξεκίνησε η είσπραξη του φόρου κατοχής ακινήτων η τρύπα στα έσοδα συμμαζεύτηκε στα 655 εκ. ευρώ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πώς ο ΕΝΦΙΑ «έσωσε» τα φορολογικά έσοδα του Σεπτεμβρίου

Για μια ακόμη φορά, ο ΕΝΦΙΑ «συμμαζεύει» τον προϋπολογισμό. Με το που ξεκίνησε η είσπραξη του φόρου κατοχής ακινήτων, η τρύπα στα φορολογικά έσοδα συμμαζεύτηκε από τα 1,069 δις. ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου, στα 655 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και αυτό παρά το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι άφησαν ξανά απλήρωτο τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με αποτέλεσμα να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η απόκλιση έναντι του στόχου. Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχει εισπραχθεί μόνο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ενώ είχε προϋπολογιστεί ότι η διαδικασία είσπραξης θα ξεκινήσει τον Αύγουστο, είναι πλέον δεδομένο ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η τρύπα στα φορολογικά έσοδα θα κλείσει ακόμη περισσότερο καθώς στα φετινά έσοδα θα συμπεριληφθεί και η δόση του ΕΝΦΙΑ του Ιανουαρίου.

Το γεγονός πάντως ότι τα αναλυτικά έσοδα του Σεπτεμβρίου δείχνουν βελτίωση σε σχέση με τα αντίστοιχα του Αυγούστου (σ.σ μπορεί το έλλειμμα έναντι του στόχου σε επίπεδο καθαρών εσόδων να έχει φτάσει πλέον στα 2,252 δις. ευρώ έναντι 1,765 δις. ευρώ τον Αύγουστο αυτό όμως οφείλεται στις επιστροφές φόρου) δεν σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο δεν θα συναντήσει εμπόδια στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Δύο είναι τα βασικότερα:

1. Η εισπρακτική επιτυχία του ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιρρήσεις των δανειστών στην προσπάθεια αντικατάστασής τους από έναν φόρο στην περιουσία. Η εισπρακτική επιτυχία του ΕΝΦΙΑ έγκειται στο ότι έχει πλατιά φορολογική βάση (σ.σ ίσως την πιο πλατιά από οποιονδήποτε άλλο φόρο στην Ελλάδα) και –παρά την αντίθετη άποψη που επικρατεί- μαζεύει μικρά ποσά από πολλούς φορολογούμενους. Το να επιδιωχθεί να μαζεύονται πολλά από λίγους, είναι μια αλλαγή γραμμής την οποία δύσκολα θα αποδεχτούν οι δανειστές. Πόσο μάλλον όταν κάτι αντίστοιχο δοκιμάστηκε και στους ελεύθερους επαγγελματίες με αποτυχία.

2. Ο φόρος εισοδήματος τόσο σε επίπεδο φυσικών προσώπων όσο και σε επίπεδο νομικών προσώπων, αποδίδει πολύ λιγότερα σε σχέση με όσα είχαν προϋπολογιστεί για φέτος αλλά και συγκριτικά με πέρυσι. Η πολιτική της αύξησης των φορολογικών συντελεστών, δεν αποδίδει τα αναμενόμενα κάτι που η ελληνική πλευρά κινδυνεύει να βρει μπροστά της και κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Ο φόρος εισοδήματος, έχει αποφέρει στο 9μηνο έσοδα 8,966 δις. ευρώ έναντι στόχου 9,773 δις. ευρώ δηλαδή 807 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο. Πέρυσι, στην ίδια περίοδο είχαν εισπραχθεί 9,182 δις. ευρώ. Δηλαδή, παρά την αύξηση των συντελεστών, τα φορολογικά έσοδα φέτος είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 24 Νοε 2020 | 09:57

"Κούρεμα" φόρου 50% για όσους έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα - Φορολογικά κίνητρα από το ΥΠΟΙΚ

Προσκλητήριο με "κούρεμα" φόρων στους Έλληνες του εξωτερικού για να έρθουν στην Ελλάδα.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 16 Νοε 2020 | 12:12

Βουτιά 6 δισ. ευρώ στα φορολογικά εσόδα το 10μηνο του 2020 λόγω πανδημίας

Στα 6 δις. ευρώ έφτασε η απώλεια των φορολογικών εσόδων στο 10μηνο, συγκριτικά με τους στόχους που είχαν τεθεί τον Νοέμβριο 2019 κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 10 Νοε 2020 | 08:12

ΕΝΦΙΑ 2021: Μετά το εμβόλιο του κορονοϊού έρχεται η "θεραπεία" των αντικειμενικών αξιών - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Εκτός από την "διπλή ταχύτητα" στην εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών έχει ήδη αποφασιστεί ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί με νέους συντελεστές.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ 09 Νοε 2020 | 08:13

Τα τρία μέτωπα των ιδιοκτητών ακινήτων: O "μικρός ΕΝΦΙΑ", οι επιστροφές φόρου και το "δώρο Χριστουγέννων"

Τα τρία κρίσιμα μέτωπα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και πώς θα τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

ΤΑ "ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ" ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ 08 Νοε 2020 | 09:33

Έρχεται ο "μικρός ΕΝΦΙΑ" σε δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες – Πώς πόσα (και γιατί) θα τον πληρώσουμε

Τι είναι ο "μικρός ΕΝΦΙΑ" που θα φθάσει σε δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ CEO ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 02 Δεκ 2020 | 22:36

Άλμπερτ Μπουρλά: Μεγάλη επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη - Σχέδιο για 1.200 θέσεις εργασίας

Ο Άλμπερτ Μπουρλά αποκάλυψε πως 15-20% των αιτήσεων που δέχθηκε η Pfizer για τις θέσεις εργασίας προέρχεται από Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ 02 Δεκ 2020 | 21:12

ΔΕΗ: Επενδύσεις 3,4 δισεκ. ευρώ ως το 2023 προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο

Επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ ως το 2023 σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα και τηλεπικοινωνίες περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 18:52

Ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα ενόψει Χριστουγέννων - Τι αλλάζει για τα σούπερ μάρκετ

Το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 02 Δεκ 2020 | 16:59
ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 02 Δεκ 2020 | 16:43

Ηλεκτρονικά η κατάθεση πινακίδων – "Δήμευση οχήματος" για τους παραβάτες

Πώς θα καταθέσετε πινακίδες ηλεκτρονικά από το σπίτι - Η άδεια και οι πινακίδες δεν θα παραδίδονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ONLINE ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 02 Δεκ 2020 | 16:16
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 02 Δεκ 2020 | 16:14

ΟΑΕΔ-Coursera: Ξεπέρασαν τις 27.000 οι αιτήσεις - Παράταση μέχρι τις 10/12 για e-αιτήσεις

Ξεπέρασαν τις 27.000 οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα ΟΑΕΔ-Coursera

ΕΩΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 02 Δεκ 2020 | 15:30

ΕΒΑ: Παράταση για τις αναστολές αποπληρωμών δανείων σε κορονοϊόπληκτους

Η EBA ανέφερε ότι θα μπορούν να ωφεληθούν τώρα από τη νέα οδηγία και εκείνα τα δάνεια που δεν είχαν ωφεληθεί προηγουμένως