Πως οι αταξίες Στρος Καν και η διορατικότητα Λαγκάρντ επηρέασαν την Ελλάδα

Η μοιραία καθυστέρηση του Στρος Καν το 2011 και η δήλωση Λαγκάρντ στο Eurogroup το 2012 μετά το PSI: Μην χαίρεστε τόσο. Σε 3 χρόνια θα δώσετε περισσότερα λεφτά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πως οι αταξίες Στρος Καν και η διορατικότητα Λαγκάρντ επηρέασαν την Ελλάδα

Πολλά από τα κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ εξέφραζαν πάντα ανησυχίες για τα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας. Αυτό ήταν ήδη σαφές από τις 9 Μαΐου του 2010, όταν οι 24 διευθυντές του ΔΝΤ συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον για να υπογράψουν την συμμετοχή του Ταμείου στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, ύψους 110 δισ. ευρώ μαζί με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Ενστάσεις στη διάσωση του 2010

Μια έρευνα του Reuters σε αδημοσίευτα πρακτικά του δ.σ. του ΔΝΤ, εμφανίζει ότι μια μικρή μειοψηφία διευθυντών εκείνη την ημέρα, θεωρούσαν ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα πετύχει.

"Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για την προσέγγιση", δήλωσε ο τότε διευθυντής της Βραζιλίας, Paulo Nogueira Batista, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα ως υπερβολικά αισιόδοξες.

Από την πλευρά του ο Ινδός διευθυντής εκείνης της περιόδου, Arvind Virmani, δήλωσε πως το πρόγραμμα "έθετε ένα τεράστιο βάρος το οποίο η οικονομία της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να σηκώσει".

Αλλά τόσο οι ίδιοι όσοι και άλλοι που ανησυχούσαν πως το ΔΝΤ οδηγούνταν σε ένα τέλμα, είχαν μικρό περιθώριο ελιγμών. Ο πανίσχυρος γενικός διευθυντής του Ταμείου, Nτομινίκ Στρος Καν, και αρκετοί από τους συμβούλους του, φοβόταν ότι η Ελλάδα αποτελεί απειλή για το ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα της ευρωζώνης. Είχαν ήδη αποφασίσει να συμμετέχουν στην κρίση.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ που προήδρευσε της συγκεκριμένης συνεδρίασης, είχε τονίσει: "επιτρέψτε μου να είμαι σαφής σε δύο πράγματα. Δεν υπάρχει Plan B. Υπάρχει Plan A και η αποφασιστικότητα να κάνουμε το Plan A να πετύχει. Και αυτό είναι όλο".

Ο Στρος Καν και οι σύμβουλοί του

Νεότερες συνεντεύξεις με περισσότερους από 20 αξιωματούχους, καθώς και μια εκτεταμένη εξέταση των αρχείων του ΔΝΤ, φωτίζουν την αναστάτωση και τις διαιρέσεις μέσα στο ταμείο, τότε και τώρα. Αποδεικνύουν ότι ο Στρος Καν και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του έβαλαν το Ταμείο ήταν σε μια τροχιά που ήταν γνωστό ότι είναι λανθασμένη, και ότι οι μη Ευρωπαίοι συμμετέχοντες, αμφέβαλλαν ότι θα είχε αποτέλεσμα.

Για να συμμετέχει στην ελληνική διάσωση, το Ταμείο παρέβη τους κανόνες του. Ήρε την απαγόρευση του ΔΝΤ για τον δανεισμό κεφαλαίων σε χώρες –όπως η Ελλάδα- που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα χρέη τους. Επέτρεψε επίσης σε Ευρωπαίους πολιτικούς να υπαγορεύσουν τους αρχικούς όρους της ελληνικής διάσωσης, αποκλείοντας μια αναδιάρθρωση του χρέους που θα μπορούσε να είχε δώσει στην Ελλάδα μια νέα αρχή.

Ενάντια στην τακτική του Ταμείου

Οπως αναφέρει το Reuters, o Στρος Καν, ο οποίος παραιτήθηκε το 2011, δεν είχε άλλη επιλογή από το να βοηθήσει στην ελληνική κρίση. Το Ταμείο πήγε ενάντια στην προηγούμενη τακτική του, για να αποτρέψει την ελληνική κρίση να προκαλέσει ευρύτερο χρηματοοικονομικό χάος.

Η Ελλάδα ωστόσο πλήρωσε βαρύ τίμημα, επισημαίνει το πρακτορείο. Ένας ανώτερος οικονομολόγος του ΔΝΤ, ενώ συμφωνεί ότι το Ταμείο έπρεπε να παρέμβει, δήλωσε σχετικά με την διάσωση: «αντικειμενικά, κάναμε την Ελλάδα χειρότερα. Δανείζεις σε μια χώρα που είναι ήδη ανίκανη να πληρώσει το χρέος της, και αυτό δεν είναι η εντολή μας».

Ένας λόγος που η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν προβληματική, είναι διότι αρχικά η Ευρώπη ήθελε να κρατήσει το ΔΝΤ σε απόσταση.

Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να διατηρήσουν το ελληνικό πρόβλημα εντός του «οίκου"» της Ευρώπης. Το Παρίσι ιδιαίτερα, ήταν εναντίον του να συμμετέχει το Ταμείο.

Οπως αναφέρει το Reuters, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τότε υπουργός Οικονομικών, θυμάται τον Νικολά Σαρκοζί να «μας λέει ότι δεν θα επιτρέψω ποτέ το ΔΝΤ στην Ευρώπη».

Η Κριστίν Λαγκάρντ, που ήταν τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, συμφωνούσε. Ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, επίσης κατέστησε σαφές ότι ήθελε η Ευρώπη να αναλάβει ηγετικό ρόλο.

Η απόφαση Μέρκελ

Η Μέρκελ όμως, σύμφωνα με τους συμβούλους της, είδε ότι η ΕΚΤ και η Κομισιόν ήταν ευάλωτοι σε πολιτικές επιρροές και άρχισε να επιμένει ότι το ΔΝΤ έπρεπε να συμμετέχει στην ελληνική διάσωση.

Αλλά υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες. Η Ελλάδα δεν είχε τοπικό νόμισμα να υποτιμήσει για να βοηθήσει τις εξαγωγές και τον τουρισμό, ούτε κεντρική τράπεζα να διαμορφώσει νομισματική πολιτική για τα ιδιαίτερα συμφέροντα της χώρας.

Ο Στρος Καν λοιπόν ξαναέγραψε τους κανόνες. Με τους καινούργιους, οι χώρες συστημικής σημασίας – η Ελλάδα κρίθηκε ότι συμπεριλαμβάνεται σε αυτές- θα μπορούσε να δεχθεί βοήθεια από το ΔΝΤ.

Το ότι το ΔΝΤ έγινε μέλος της Τρόικας με την Κομισιόν και την ΕΚΤ ήταν ένας σοβαρός περιορισμός καθώς μέχρι τότε χειριζόταν μόνο του τις κυβερνήσεις. Και φυσικά δυσαρέσκεια υπήρχε στο Ταμείο για το ότι η αναδιάρθρωση του χρέους,. Που ήταν κανόνας για το Ταμείο, δεν «περνούσε»« στην Ευρώπη.

Το «μοιραίο» 2011

Οπως αναφέρει ο Παπακωνσταντίνου, ο Στρος Καν τελικά αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στη Μέρκελ και να επιμείνει για αναδιάρθρωση του χρέους τον Μάιο του 2011.

Και ξαφνικά...συνέβη κάτι αναπάντεχο: Ο Στρος Καν βρισκόταν καθοδόν για την Ευρώπη για να συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, συνελήφθη στη Νέα Υόρκη ύστερα από τις κατηγορίες μιας υπαλλήλου ξενοδοχείου ότι της είχε επιτεθεί σεξουαλικά.

Οπως είναι γνωστό, παραιτήθηκε και η συνάντηση για το χρέος δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Πηγές του Reuters αναφέρουν ότι η αναταραχή με την αποχώρηση του Στρος Καν προκάλεσε μια μοιραία καθυστέρηση στην προσπάθεια να αναγκαστεί η Ευρώπη να δεχθεί την ελάφρυνση χρέους.

Η διορατικότητα Λαγκάρντ

Τελικά η Ελλάδα έλαβε κάποια ελάφρυνση του χρέους, όταν οι ιδιώτες επενδυτές δέχτηκαν ένα "κούρεμα" μεγαλύτερο του 50% . Όταν ολοκληρώθηκαν το κούρεμα και η νέα διάσωση τον Φεβρουάριο του 2012, η Λαγκάρντ που είχε αναλάβει επικεφαλής του Ταμείου, εξέφρασε τις ανησυχίες της.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης, οικονομικός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, σημειώνει: όλοι οι υπουργοί έδιναν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλο αλλά η Λαγκάρντ σηκώθηκε και είπε κάτι σαν: παιδιά, μην συγχαίρετε τους εαυτούς σας, διότι σε τρία χρόνια θα κληθείτε να δώσε περισσότερα λεφτά. Δεν πίστευε πως αυτή ήταν η τελική συμφωνία.

Και είχε δίκιο, όπως αποδεικνύεται. Ετσι μπορεί να εξηγηθεί και η τωρινή του στάση σχετικά με τη συμμετοχή του στην νέα διάσωση της Ελλάδας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:37

Κίνδυνος "ηλεκτροπληξίας" για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΑΥΞΗΣΗ ΦΩΤΙΑ 22 Οκτ 2021 | 16:52

Ηλεκτρικό ρεύμα: "Θα καίνε" οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου- Αύξηση 189% σε σχέση με το 2020

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 189% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 22 Οκτ 2021 | 14:05

Capital CEO Talks - Μιχαλίτσης (BAUSCH Health) : Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

H έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής της BAUSCH Health Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Οκτ 2021 | 13:52

Capital CEO Talks - Giuseppe Zorgno (AIG): Τα τρία πράγματα που πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία

Τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CEO στην εποχή του πλήρους μετασχηματισμού σκιαγραφεί ο Giuseppe Zorgno CEO της AIG.

ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ 22 Οκτ 2021 | 13:15

Η επόμενη ημέρα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά τη συμφωνία με τη ναυπηγική Fincantieri

Η συμφωνία με την Fincantieri που ανακοινώθηκε και επίσημα χθες Πέμπτη έκλεισε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς οι συνομιλίες των δύο πλευρών για σύμπραξη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεκίνησαν στα μέσα Αυγούστου.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 22 Οκτ 2021 | 13:05

Νέα μέτρα για την παρενόχληση στην εργασία: Αυστηρές ποινές έως και απόλυση - Τι είναι ο "σύνδεσμος αναφοράς"

Νέα μέτρα την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία στις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 20 άτομα.

ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ 22 Οκτ 2021 | 12:49

Ηλεκτρονικά βιβλία και εφορία: Από 1η Νοεμβρίου MyData υποχρεωτικά για όλους

Ξεκινά υποχρεωτικά η έκδοσης και διαβίβασης τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας MyData στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Οκτ 2021 | 11:37

Βολές Γεωργιάδη σε τράπεζες: Ακατανόητη η μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις

Ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε στη Βουλή ακατανόητη τη μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 22 Οκτ 2021 | 10:47

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Έτοιμοι για νέα μέτρα στην ενέργεια - Θετική η έκθεση της 12ης αξιολόγησης

Έτοιμος αν χρειαστεί να προχωρήσει και νέα μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας, δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.

21 Οκτ 2021 | 19:53

ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής μέχρι και σε 12 μηνιαίες δόσεις και την κάθε επιμέρους δόση του ΕΝΦΙΑ.

21 Οκτ 2021 | 18:02

Μ. Ρήγας - Energean: Να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές

O CEO της Energean κ. Μαθιός Ρήγας τόνισε πως πρέπει "να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης φυσικού αερίου, σε ανταγωνιστικές τιμές"

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ 24ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ 21 Οκτ 2021 | 14:28

ΕΦΚΑ - "Πύργος Ελέγχου" θα παρακολουθεί τις συντάξεις: Στόχος να εκδίδονται 3 ανά υπάλληλο την ημέρα

Για πρώτη φορά μπαίνει στον ΕΦΚΑ ποσοτικός στόχος για έκδοση τριών συντάξεων από τον κάθε υπάλληλο ανά ημέρα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 21 Οκτ 2021 | 11:22

"Κλείδωσε" ο νέος ενοποιημένος ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο το 2022

Η κυβέρνηση καταλήγει σε έναν απλοποιημένο φόρο για τον ΕΜΦΙΑ ο οποίος πρακτικά θα υπολογίζεται με μια κλίμακα.