Πώς οι επισκευές μηδενίζουν τον φόρο εισοδήματος από ενοίκια

Επενδύοντας 10.000 ευρώ για την ανακαίνιση ακινήτου με στόχο την ενοικίαση, ο ιδιοκτήτης του θα μπορεί να το ενοικιάσει ακόμη και προς 580 ευρώ τον μήνα χωρίς φόρους

Πώς οι επισκευές μηδενίζουν τον φόρο εισοδήματος από ενοίκια

«Επισκευάστε το παλιό σπίτι, νοικιάστε το και… ξεχάστε την εφορία και την εισφορά αλληλεγγύης για τέσσερα χρόνια». Υπερβολή; Κι όμως από το «ξεσκόνισμα» της νέας έκπτωσης φόρου που φέρνει η κυβέρνηση για τις επισκευές ακινήτων προκύπτει ότι επενδύοντας 10.000 ευρώ για την ανακαίνιση ενός ακινήτου με στόχο την ενοικίασή του, ο ιδιοκτήτης του θα μπορεί να το ενοικιάσει ακόμη και προς 580 ευρώ τον μήνα χωρίς να πληρώνει ούτε φόρο εισοδήματος ούτε εισφορά αλληλεγγύης για μια ολόκληρη 4ετία.

Έτσι, η επένδυση της επισκευής, ουσιαστικά μπορεί να «αποσβεστεί» ακόμη και μέσα σε ενάμιση χρόνο. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο ιδιοκτήτης να ζητήσει παραστατικά από τους τεχνίτες που θα αναλάβουν το έργο της ανακαίνισης και να τους πληρώσει μέσω τραπεζικού συστήματος.

Η ρύθμιση για την έκπτωση φόρου επισκευής ακινήτων πέρασε από τα 1000 κύματα πριν λάβει την οριστική της μορφή η οποία είναι η εξής: από το σύνολο της δαπάνης για παροχή υπηρεσιών και όχι αγορά υλικών –είναι άγνωστο το πώς θα καταφέρουν οι φορολογικές αρχές να κάνουν τον διαχωρισμό καθώς πολύ εύκολα ένας ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει από τον τεχνίτη να αναγράψει ότι όλο το ποσό αφορά παροχή υπηρεσιών- θα αφαιρείται από τον φόρο το 40%. Η έκπτωση φόρου θα σπάει σε τέσσερα χρόνια ενώ η συνολική δαπάνη για επισκευή ακινήτων δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 16.000 ευρώ. Έτσι, η έκπτωση φόρου θα μπορεί να ανέλθει κατά μέγιστο στα 6400 ευρώ ή στα 1600 ευρώ τον χρόνο.

Με την αλλαγή του χρόνου και την ενεργοποίηση της ρύθμισης, θα ξεκινήσει το μεγάλο «παζάρι» ανάμεσα σε τεχνίτες και ιδιοκτήτες. Οι ιδιοκτήτες θα ζητούν τιμολόγια για να διασφαλίσουν την έκπτωση και οι τεχνίτες θα «απαιτούν» τον ΦΠΑ πάνω στην τιμή. Τα προηγούμενα χρόνια, στο παζάρι έμπαινε και η ασφαλιστική εισφορά –καθώς αποτελούσε συνάρτηση του εισοδήματος- αλλά πλέον αυτό το στοιχείο δεν υπάρχει δεδομένου ότι προωθείται η αποσύνδεση εισφορών και εισοδήματος. Έτσι, ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να διαλέξει, είτε την έκπτωση του 40% είτε τον ΦΠΑ του 24%. Λογικά, θα προτιμήσει το πρώτο ειδικά αν θέλει η επένδυση που θα κάνει για την επισκευή του ακινήτου να του αποφέρει ένα εισόδημα από ενοίκια.

Το ακόλουθο παράδειγμα είναι απολύτως ρεαλιστικό. Ιδιοκτήτης αποφασίζει να επενδύσει 10.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. Πληρώνει μέσω τραπέζης και εξασφαλίζει την έκπτωση φόρου η οποία θα φτάνει στα 1000 ευρώ τον χρόνο. Βρίσκει ενοικιαστή να ενοικιάσει το ανακαινισμένο διαμέρισμα προς 580 ευρώ τον μήνα. Αν δεν έχει άλλα εισοδήματα από ενοίκια, ο λογαριασμός της εφορίας θα του έβγαινε κανονικά 992 ευρώ. Με την αφαίρεση όμως των 1000 ευρώ που είναι το ποσό από την νέα έκπτωση, δεν θα πληρώνει τίποτα. Γιατί θα συμβεί αυτό;

1. Πρώτον διότι ο ιδιοκτήτης δεν θα φορολογηθεί για εισόδημα 6960 ευρώ αλλά για εισόδημα 6612 ευρώ. Το 5% είναι έκπτωση από το εισόδημα λόγω αποσβέσεων και διατηρείται κανονικά. Η διάταξη που είχε συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του φορολογικού νομοσχέδιου και καταργούσε τη συγκεκριμένη ρύθμιση, απαλείφθηκε από το τελικό κείμενο.

2. Δεύτερον, ο φόρος εισοδήματος από ενοίκια, υπολογίζεται με ξεχωριστή κλίμακα η οποία έχει την ακόλουθη μορφή:

Πώς οι επισκευές μηδενίζουν τον φόρο εισοδήματος από ενοίκια

Η επιτυχία του νέου μέτρου που προωθεί η κυβέρνηση θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το τι θα αναγραφεί στο κάθε τιμολόγιο αλλά και από το ποιες θα είναι οι λεπτομέρειες εφαρμογής που θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ενόψει της εφαρμογής του μέτρου, θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών οικονομικών, περιβάλλοντος αλλά και του διοικητή της ΑΑΔΕ που θα ξεκαθαρίζει ποιες ακριβώς θα είναι οι δαπάνες αναβάθμισης και επισκευής ακινήτων που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της έκπτωσης φόρου αλλά και ποια θα πρέπει να είναι η διαδικασία πληρωμής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 24 Οκτ 2021 | 12:19

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα προστατευτείτε από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλλά και μελέτη των τιμολογίων ρεύματος που προσφέρουν οι εταιρείες ώστε να αποφευχθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις.

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:37

Κίνδυνος "ηλεκτροπληξίας" για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 21 Οκτ 2021 | 11:22

"Κλείδωσε" ο νέος ενοποιημένος ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο το 2022

Η κυβέρνηση καταλήγει σε έναν απλοποιημένο φόρο για τον ΕΜΦΙΑ ο οποίος πρακτικά θα υπολογίζεται με μια κλίμακα.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 20 Οκτ 2021 | 09:10

Οι παγίδες στη θέρμανση: Πώς θα γλιτώσετε επιβάρυνση πάνω από 1.000 ευρώ σε ρεύμα, πετρέλαιο, αέριο

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φέτος η ακριβότερη λύση που μπορείτε να επιλέξετε για να καλύψετε τις ανάγκες θέρμανσης.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΓΕΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 18 Οκτ 2021 | 08:38

Γιατί δεν υπάρχει πλέον νεόδμητο ακίνητο με τιμή κάτω από 1.600 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας με τις τιμές

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι ανατιμήσεις στα οικόπεδα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Οκτ 2021 | 11:15

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Οδηγός επιβίωσης για το φετινό χειμώνα: Πώς θα πάρετε το επίδομα - Τα ποσά σε 130 περιοχές [Πίνακας]

Οδηγός επιβίωσης με δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις και αναλυτικά παραδείγματα για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 14 Οκτ 2021 | 09:59

Ο λογαριασμός της κρίσης: Συν 30€ τον μήνα η μετακίνηση με ΙΧ - Αύξηση 200 έως 518€ στη θέρμανση

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια - Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς.

Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 13 Οκτ 2021 | 08:35

Τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια: Πόσο θα πληρώνουμε για ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο

Φέτος οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με… τσουνάμι αυξήσεων σε όλες τις πηγές ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 11 Οκτ 2021 | 08:43

Πόσο ακριβαίνει ο λογαριασμός του ρεύματος - Από τι εξαρτάται η μείωση μέσω της επιδότησης

Από τι θα εξαρτηθεί το ύψος της επιδότησης που θα λάβει το κάθε νοικοκυριό για να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και το ύψος της πρόσθετης επιβάρυνσης που θα προκύψει φέτος.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ 10 Οκτ 2021 | 10:31

Βόρεια Εύβοια: Τα 12 μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές

Εν αναμονή ανακοινώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα που θα δώσουν "ανάσα" στις επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 09 Οκτ 2021 | 09:12

Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης πάνω από 500 ευρώ και ποιοι θα πάρουν 100 ευρώ - Αναλυτικοί πίνακες

Το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο έως και 181 ευρώ σε σχέση με πέρυσι - Τα ακριβή ποσά για τις οικογένειες που ζουν στις ορεινές περιοχές της χώρας

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ 08 Οκτ 2021 | 12:35

Μέτρα στήριξης: Επίδομα 100 έως 750 € για πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο - 18 € τον μήνα για ρεύμα

Πακέτο μέτρων στήριξης συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ παρουσίασε η κυβέρνηση. Το επίδομα θέρμανσης διευρύνεται. Το ποσό θα λάβουν πάνω από ένα εκατ. άτομα.