Πως θα διασωθούν οι τράπεζες χωρίς κούρεμα στις καταθέσεις

Δύο συν ένα σχέδια βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Το σενάριο της Bad Bank για τα «κόκκινα δάνεια»

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πως θα διασωθούν οι τράπεζες χωρίς κούρεμα στις καταθέσεις

Δύο συν ένα σχέδια βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Το βασικό ζητούμενο είναι να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια να αποφευχθεί το κούρεμα ομολόγων, μετοχών και καταθέσεων.

Τα δύο σχέδια που εξετάζονται έχουν να κάνουν είτε με μια ανακεφαλαιοποίηση αποκλειστικά από το νέο πακέτο βοήθειας του ESM είτε ένα μεικτό πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης από τον ESM με ταυτόχρονη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» που θα απορροφήσει τα προβληματικά στοιχεία των τραπεζών δηλαδή τα κόκκινα δάνεια.

Πλήρης ανακεφαλαιοποίηση χωρίς κούρεμα

Στο πρώτο σχέδιο, την ανακεφαλαιοποίηση αποκλειστικά από τον ESM, επιδίωξη της Αθήνας όσο και των δανειστών είναι να αποφευχθεί το bail-in δηλαδή να μην γίνει κούρεμα καταθέσεων αλλά και να αποφευχθεί κατά το δυνατό η μετακύλιση τους βάρους της χρηματοδότησης στους ώμους των ομολογιούχων και των μετόχων. Πάντως η διαδικασία μπορεί να συνδυαστεί με μια απομείωση του ποσοστού συμμετοχής των σημερινών μετόχων στο νέο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, το οποίο θα προκύψει με την ανακεφαλαιοποίηση.

Κούρεμα ομολογιούχων, μετόχων και καταθετών

Στην περίπτωση που αποφασιστεί ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα bail-in, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί και ελληνικοί κανόνες, που θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2016, οι πρώτοι που θα πληγούν είναι οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι που θα δουν τα δικαιώματά τους στις τράπεζες να «κουρεύονται».

Το σενάριο του κουρέματος καταθέσεων είναι η έσχατη επιλογή που προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί και αφορά όσους εξακολουθούν να διατηρούν λογαριασμούς με ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά τους ομολογιούχους και τους μετόχους την μεγαλύτερη ζημιά θα την υποστούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διατηρούν ακόμη τέτοια ποσά τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο οι δανειστές είναι διατεθειμένοι να αφήσουν στην άκρη αυτό το επώδυνο σενάριο, υπό την προϋπόθεση η διαπραγμάτευση για το 3ο μνημόνιο θα ολοκληρωθεί επιτυχώς εντός των χρονοδιαγραμμάτων και πάντως πριν την 1η Ιανουαρίου.

Ανακεφαλαιοποίηση μέσω ΤΧΣ

Πάντως σύμφωνα με όσα μετέδωσε την Παρασκευή το βράδυ το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι πολύ πιθανό να επιλεγεί η μέθοδος που είχε ακολουθηθεί και στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, δηλαδή μέσω του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα λάβει τα απαραίτητα κεφάλαια απ' ευθείας από τον ESM, με τη μορφή δανείου.

Η ιδέα της bad bank

Το σενάριο για την δημιουργία μιας Bad Bank η οποία θα αναλάβει ένα μέρος των κόκκινων δανείων που αποτελούν την μεγάλη πληγή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο σύνολό του, είχε απορριφθεί στο παρελθόν. Τώρα φαίνεται ότι το σχέδιο βγαίνει και πάλι από το συρτάρι και εξετάζεται ως ένα συμπληρωματικό μέτρο στην χρηματοδότηση από τον ESM για την επιχείρηση της ανακεφαλαιοποίησης. Για την δημιουργία της Bad Bank θα απαιτηθεί η συμμετοχή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων τα οποία θα είναι διατεθημένα να αναλάβουν μέρος του ρίσκου και της ευθύνης για την διαχείριση της τράπεζας. Πρακτικά το ίδρυμα αυτό θα αγοράσει από τις τράπεζες τα πιο προβληματικά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στην συνέχεια θα προσπαθήσει να τα πουλήσει είτε σε επενδυτικά funds είτε να επιδιώξει να εξοφληθούν ως ένα ποσοστό τους από τους δανειολήπτες. Πάντως όποια μέθοδο κι αν επιλέξει η Bad Bank για να είναι κερδοφόρο το εγχείρημα, θα πρέπει το ποσό που δαπάνησε για να αγοράσει το κάθε κόκκινο δάνειο να είναι μικρότερο από το ποσό το οποίο θα εισπράξει από την μεταπώλησή του ή από την μερική εξόφλησή του.

Λεπτές ισορροπίες

Οι διαδικασία αγοράς ενός κόκκινου δανείου από την Bad Bank θα είναι μια λεπτή υπόθεση καθώς το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει στην εμπορική τράπεζα δεν θα πρέπει αν είναι πολύ χαμηλό, αλλά ούτε πολύ υψηλό γιατί έτσι θα θεωρηθεί ότι ουσιαστικά η Bad Bank λειτουργεί ως ένας πλάγιος κρατικός μηχανισμός στήριξης των τραπεζών.

Πάντως πριν αποφασιστεί ποιος από τους δρόμους είναι ο σωστός να ακολουθηθεί, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία των stress test των Ελληνικών τραπεζών. Τα stress test θα αναδείξουν την ακριβή εικόνα των προβλημάτων και της ζημιάς που έχει υποστεί η κάθε τράπεζα ξεχωριστά και αυτά θα είναι ο βασικότερος παράγοντας για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΙΔΕΩΝ 11 Οκτ 2021 | 21:44

Φ. Καραβίας: "Ο μύθος ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια είναι ακριβώς αυτό: μύθος"

"Ο μύθος ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια είναι ακριβώς αυτό: μύθος", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 04 Οκτ 2021 | 13:59

Ερώτηση Βαρουφάκη σε Μητσοτάκη για τις δηλώσεις Πικραμμένου περί σχεδίου κλεισίματος τραπεζών

Ερώτηση Γιάνη Βαρουφάκη προς Κυριάκο Μητσοτάκη για δηλώσεις Πικραμμένου. Ζητά να ανοίξει ο φάκελος των μνημονίων

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΝ ΜΑΙΟ 27 Σεπ 2021 | 14:05

Ο Πικραμμένος για το παρασκήνιο του 2012: Είχαμε σχέδιο για κλείσιμο τραπεζών -Τα παράπονα που άκουσα από τη Μέρκελ

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου, τον Μάϊο του 2012, είχε προετοιμαστεί για κλείσιμο των τραπεζών,την περίοδο της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.

25 Οκτ 2021 | 12:38

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στις 7 Δεκεμβρίου η εξέταση της εισήγησης για τον ΟΠΑΠ

Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα εξετάσει στις 7 Δεκεμβρίου το θέμα της πολιτικής που ακολουθεί ο ΟΠΑΠ σχετικά με τις ρήτρες αποκλειστικότητας.

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ 25 Οκτ 2021 | 07:35

Ο συνταξιούχος με τις 55.000 "μαύρες" συναλλαγές και οι 6 απίθανες περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω internet

Έξι περιπτώσεις φοροδιαφυγής από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Αχαΐα και την Άρτα.

ΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 24 Οκτ 2021 | 18:20

ΟΑΕΔ, e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ: Τι καταβάλλεται έως τις 29 Οκτωβρίου

Υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν περί τα 2,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 4,8 εκατ. δικαιούχους.

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 24 Οκτ 2021 | 12:19

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα προστατευτείτε από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλλά και μελέτη των τιμολογίων ρεύματος που προσφέρουν οι εταιρείες ώστε να αποφευχθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 23 Οκτ 2021 | 12:24

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: "Διάδρομος" για φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη

Στόχος η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:37

Κίνδυνος "ηλεκτροπληξίας" για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΑΥΞΗΣΗ ΦΩΤΙΑ 22 Οκτ 2021 | 16:52

Ηλεκτρικό ρεύμα: "Θα καίνε" οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου- Αύξηση 189% σε σχέση με το 2020

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 189% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 22 Οκτ 2021 | 14:05

Capital CEO Talks - Μιχαλίτσης (BAUSCH Health) : Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

H έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής της BAUSCH Health Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Οκτ 2021 | 13:52

Capital CEO Talks - Giuseppe Zorgno (AIG): Τα τρία πράγματα που πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία

Τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CEO στην εποχή του πλήρους μετασχηματισμού σκιαγραφεί ο Giuseppe Zorgno CEO της AIG.

ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ 22 Οκτ 2021 | 13:15

Η επόμενη ημέρα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά τη συμφωνία με τη ναυπηγική Fincantieri

Η συμφωνία με την Fincantieri που ανακοινώθηκε και επίσημα χθες Πέμπτη έκλεισε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς οι συνομιλίες των δύο πλευρών για σύμπραξη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεκίνησαν στα μέσα Αυγούστου.