Πως το δημόσιο «φεσώνει» κάθε μήνα ιδιώτες και επιχειρήσεις

Ανεκπλήρωτο όνειρο θα παραμείνει ο στόχος να αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2017.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Πως το δημόσιο «φεσώνει» κάθε μήνα ιδιώτες και επιχειρήσεις

Ανεκπλήρωτο όνειρο θα παραμείνει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο στόχος να αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2017.

Παρά τις πληρωμές που έγιναν με τα δάνεια του ESM, προστέθηκαν νέες οφειλές με αποτέλεσμα το γενικό σύνολο των υποχρεώσεων να διατηρείται πάνω από τα 6 δις. ευρώ.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το δημόσιο από τη μία πληρώνει με τα δανειακά που εκταμιεύονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης –και μάλιστα πληρώνει υπό την ασφυκτική πίεση των θεσμών- και από την άλλη δημιουργεί καινούργια χρέη.

Αν στην εξίσωση προστεθούν και οι «κρυφές οφειλές» που προέρχονται κυρίως από επιστροφές φόρων που δεν έχουν βεβαιωθεί ακόμη ή από συντάξεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα, τότε το χρέος του δημοσίου μεγαλώνει. Χωρίς νέα συμφωνία με τους θεσμούς για αξιοποίηση περισσότερων κονδυλίων από τη δανειακή σύμβαση προς την κατεύθυνση της καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο Ιούνιος του 2017 θα βρει το ελληνικό δημόσιο να εξακολουθήσει να οφείλει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.

Μπορεί η κυβέρνηση να εκπλήρωσε τον μνημονιακό στόχο και να εξασφάλισε την εκταμίευση των 2,8 δις. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα όμως δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά μόλις 156 εκατ. ευρώ, από τα 4,935 δις. ευρώ τον Αύγουστο, στα 4,779 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη και η αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρου από τα 1,341 δις. ευρώ τον Αύγουστο στα 1,439 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο, προκύπτει άθροισμα υποχρεώσεων της τάξεως των 6,218 δις. ευρώ έναντι 6,276 δις. ευρώ τον Αύγουστο με τη μείωση να περιορίζεται στα μόλις… 58 εκατ. ευρώ.

Παρά τις πληρωμές που έγιναν με τα δάνεια του ESM, προστέθηκαν νέες οφειλές με αποτέλεσμα το γενικό σύνολο των υποχρεώσεων να διατηρείται πάνω από τα 6 δις. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι τον Σεπτέμβριο, καταγράφηκε αύξηση στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ από τα 1,698 δις. ευρώ τον Αύγουστο, στα 1,814 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Έτσι, τα χρέη του Οργανισμού, επανήλθαν σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που βρίσκονταν στο τέλος του 2015 (1,704 δις. ευρώ). Οι οφειλές των νοσοκομείων, ανήλθαν στα 888 εκατ. ευρώ έναντι 907 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο ενώ τα χρέη του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μειώθηκαν στα 575 εκατ. ευρώ έναντι 593 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.

Οριακή ήταν η μείωση των υποχρεώσεων και στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (από τα 380 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο στα 374 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο). Σημαντικά μειωμένες είναι οι υποχρεώσεις του κρατικού προϋπολογισμού: από τα 464 εκατ. ευρώ στα 209 εκατ. ευρώ.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 1,439 δις. ευρώ με τη μεγάλη πλειοψηφία να προέρχεται από την άμεση φορολογία (1,142 δις. ευρώ) ενώ από τους έμμεσους φόρους προήλθαν εκκρεμείς επιστροφές φόρων μόλις 138 εκατ. ευρώ. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου είναι οι περισσότερες της τελευταίας 5ετίας ενώ ειδικά το τελευταίο 6μηνο παρατηρείται συνεχής αύξηση ειδικά στις εκκρεμότητες από την άμεση φορολογία.

Μόλις προ ημερών, δόθηκε στη δημοσιότητα και η έκθεση των θεσμών η οποία αποκαλύπτει κρυφές υποχρεώσεις από φόρους άνω του 1,5 δις. ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να προστεθούν και τα τουλάχιστον 1,4 δις. ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει το δημόσιο στους συνταξιούχους οι οποίοι περιμένουν να πάρουν τη σύνταξη που δικαιούνται ακόμη και πάνω από δύο χρόνια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΥΞΗΣΗ ΦΩΤΙΑ 22 Οκτ 2021 | 16:52

Ηλεκτρικό ρεύμα: "Θα καίνε" οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου- Αύξηση 189% σε σχέση με το 2020

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 189% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 22 Οκτ 2021 | 14:05

Capital CEO Talks - Μιχαλίτσης (BAUSCH Health) : Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

H έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής της BAUSCH Health Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Οκτ 2021 | 13:52

Capital CEO Talks - Giuseppe Zorgno (AIG): Τα τρία πράγματα που πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία

Τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CEO στην εποχή του πλήρους μετασχηματισμού σκιαγραφεί ο Giuseppe Zorgno CEO της AIG.

ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ 22 Οκτ 2021 | 13:15

Η επόμενη ημέρα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά τη συμφωνία με τη ναυπηγική Fincantieri

Η συμφωνία με την Fincantieri που ανακοινώθηκε και επίσημα χθες Πέμπτη έκλεισε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς οι συνομιλίες των δύο πλευρών για σύμπραξη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεκίνησαν στα μέσα Αυγούστου.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 22 Οκτ 2021 | 13:05

Νέα μέτρα για την παρενόχληση στην εργασία: Αυστηρές ποινές έως και απόλυση - Τι είναι ο "σύνδεσμος αναφοράς"

Νέα μέτρα την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία στις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 20 άτομα.

ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ 22 Οκτ 2021 | 12:49

Ηλεκτρονικά βιβλία και εφορία: Από 1η Νοεμβρίου MyData υποχρεωτικά για όλους

Ξεκινά υποχρεωτικά η έκδοσης και διαβίβασης τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας MyData στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Οκτ 2021 | 11:37

Βολές Γεωργιάδη σε τράπεζες: Ακατανόητη η μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις

Ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε στη Βουλή ακατανόητη τη μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 22 Οκτ 2021 | 10:47

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Έτοιμοι για νέα μέτρα στην ενέργεια - Θετική η έκθεση της 12ης αξιολόγησης

Έτοιμος αν χρειαστεί να προχωρήσει και νέα μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας, δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.

21 Οκτ 2021 | 19:53

ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής μέχρι και σε 12 μηνιαίες δόσεις και την κάθε επιμέρους δόση του ΕΝΦΙΑ.

21 Οκτ 2021 | 18:02

Μ. Ρήγας - Energean: Να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές

O CEO της Energean κ. Μαθιός Ρήγας τόνισε πως πρέπει "να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης φυσικού αερίου, σε ανταγωνιστικές τιμές"

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ 24ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ 21 Οκτ 2021 | 14:28

ΕΦΚΑ - "Πύργος Ελέγχου" θα παρακολουθεί τις συντάξεις: Στόχος να εκδίδονται 3 ανά υπάλληλο την ημέρα

Για πρώτη φορά μπαίνει στον ΕΦΚΑ ποσοτικός στόχος για έκδοση τριών συντάξεων από τον κάθε υπάλληλο ανά ημέρα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 21 Οκτ 2021 | 11:22

"Κλείδωσε" ο νέος ενοποιημένος ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο το 2022

Η κυβέρνηση καταλήγει σε έναν απλοποιημένο φόρο για τον ΕΜΦΙΑ ο οποίος πρακτικά θα υπολογίζεται με μια κλίμακα.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ 20 Οκτ 2021 | 17:47

"Βόμβα" από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Συνταγματική η κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους του Δημοσίου

Οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν ότι η κατάργηση των δώρων προέκυψε από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.