Ρέγκλινγκ: Εφικτή η συμφωνία σε 4 εβδομάδες

«Αν κάναμε όλη την ελάφρυνση πρώτα, θα ήταν και ένας ηθικός κίνδυνος για την Ελλάδα, καθώς δε θα είχε κίνητρο να συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ρέγκλινγκ: Εφικτή η συμφωνία σε 4 εβδομάδες

Μικρό "παράθυρο" για μια αρχική ελάφρυνση χρέους εφόσον ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος αφήνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, κάνοντας ωστόσο λόγο για δύσκολες συζητήσεις.

"Δεν είναι εύκολες γιατί η Ελλάδα έχει την πιο δύσκολη θέση εκκίνησης. Δεν έχουν μεγάλη ικανότητα εφαρμογής και γι' αυτό είναι δύσκολο. Αλλά είναι απογοητευτικό να βλέπουμε αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση, αφού έπρεπε να την είχαμε ολοκληρώσει πριν 5-6 μήνες", είπε σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.

Απέφυγε να κάνει ακριβή πρόβλεψη για την λήξη των διαπραγματεύσεων, επειδή "έχουμε να κάνουμε με δύσκολα πολιτικά θέματα, όπως τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, το φόρο εισοδήματος και τα "κόκκινα" δάνεια". Για το λόγο αυτό, είπε, "είναι δύσκολο να πούμε αν θα χρειαστούν άλλες δύο ή άλλες τέσσερις εβδομάδες, αλλά δεν θα ήταν μη ρεαλιστικό να πούμε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα καταλήξουμε".

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ υπενθυμίζει ότι οι βασικοί στόχοι του προγράμματος συμφωνήθηκε στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο πέρυσι το καλοκαίρι και δεν πιστεύει ότι θα τεθεί εκ νέου υπό συζήτηση ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018.

Ερωτηθείς για τις δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ όσον αφορά την ελληνική οικονομία, απάντησε ότι "όλες οι προβλέψεις έχουν έναν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας", ενώ μεγάλο μέρος της συνέντευξης αφορά στο ζήτημα του χρέους.

Τι είπε για το χρέος

Όπως είπε, "όλοι συμφωνούμε ότι το θέμα είναι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και αν αυτό είναι διαχειρίσιμο, τότε θα μειωθεί και το ίδιο ως απόλυτο μέγεθος". Υπενθυμίζει ότι η ευρωζώνη έχει δεσμευτεί ήδη από το 2012 για νέα ελάφρυνση χρέους, εφόσον εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις και εφόσον αυτό είναι απαραίτητα. Απέκλεισε ωστόσο ένα ονομαστικό κούρεμα και έκανε λόγο για άλλα εργαλεία, όπως το χρόνο λήξης των ομολόγων, τη μείωση των επιτοκίων και τον ορισμό πλαφόν π.χ. 15% του ΑΕΠ στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

,Στο ερώτημα αν πρέπει να προηγηθεί η ελάφρυνση του χρέους για να δοθούν τα κατάλληλα θετικά μηνύματα στις αγορές ή αν πρέπει αυτή να έπεται των μεταρρυθμίσεων, ο επικεφαλής του ESM απάντησε: "Υπάρχουν επιχειρήματα και για τις δύο πλευρές. Θα έδινε σαφές μήνυμα σε ξένους και εγχώριους επενδυτές αν κάναμε όλη την ελάφρυνση πρώτα, αλλά θα ήταν και ένας ηθικός κίνδυνος για την Ελλάδα, καθώς δε θα είχε κίνητρο να συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις".

Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε να γίνει ένας συνδυασμός, δηλαδή μια μικρή ρύθμιση για το χρέος αρχικά και η υπόλοιπη ανάλογα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ότι αυτό είναι πιθανό, αλλά "σήμερα δεν ξέρουμε πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται, αν χρειάζεται και είναι δύσκολο να δώσουμε τώρα κάποια ένδειξη. Κανείς δεν ξέρει (πόση ελάφρυνση) χρειάζεται, πρέπει πρώτα να δω τους αριθμούς ", αναφερόμενος στις προβλέψεις για την οικονομία και στον προϋπολογισμό.

Δεν απέκλεισε πάντως μέσα στις ερχόμενες τέσσερις εβδομάδες να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, ενώ προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές κάποια στιγμή μέσα στο 2017.

Παράλληλα επεσήμανε ότι δεν πρέπει να συγχέεται το προσφυγικό με το πρόγραμμα προσαρμογής, υπενθύμισε ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση, εκτός της Ελλάδας, η οποία όμως αποτελεί μόλις της 2% της ευρωζώνης.

Τόνισε ακόμη ότι η κατάσταση σήμερα είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με πέρυσι, καθώς ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας "έχει εντολή από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, ενώ στις εκλογές του Ιανουρίου είχε αρχικά εντολή να δοκιμάσει μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία απέτυχε και κόστισε πολύ στην ελληνική οικονομία".

"

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

23 Οκτ 2020 | 15:12

ΖeniΘ: Δυναμική στροφή στις καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες

Ο κ. Μάνος Εξαρχουλάκος, Διευθυντής Μarketing και Επικοινωνίας της ZeniΘ μιλά για τη δυναμική στροφή στις ψηφιακές υπηρεσίες του 1ου παρόχου ολοκληρωμένης ενέργειας στην Ελλάδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 23 Οκτ 2020 | 14:21

ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 11,8% μειώθηκε το εισόδημα των νοικοκυριών το β' τρίμηνο

Μείωση κατά 3,87 δισ. ευρώ ή κατά 11,8% σημείωσε το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών, το β' τρίμηνο φέτος

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ 23 Οκτ 2020 | 13:48
ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΙ 23 Οκτ 2020 | 12:12

Black Friday: Πότε πέφτει φέτος- Τι θα γίνει με τον συνωστισμό λόγω κορονοϊού

Με προσμονή αναμένει τη φετινή Black Friday ο εμπορικός κόσμος.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ 23 Οκτ 2020 | 08:33

Folli Follie: Εως τις 6 Δεκεμβρίου το περιθώριο για τη διάσωσή της

Ημερομηνία ορόσημο για την διάσωση της Folli Follie αποτελεί η 6η Δεκεμβρίου οπότε και λήγει η προστασία από τους πιστωτές.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Οκτ 2020 | 08:32

Συντάξεις Νοεμβρίου: Από σήμερα η καταβολή - Ολες οι ημερομηνίες ανά ταμείο

Από σήμερα, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, ξεκινάει η καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου 2020.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 23 Οκτ 2020 | 07:54

Οι "πρωταθλητές" των αναδρομικών: Ποιος είναι ο μεγάλος τυχερός που παίρνει 11.250 ευρώ

Ποιος είναι ο μεγάλος τυχερός. Ο συνταξιούχος που λαμβάνει 11.250 ευρώ σε αναδρομικά.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 22 Οκτ 2020 | 19:19

Κορονοϊός-ΕΕ: Εμπλοκή στο Ταμείο Ανάκαμψης - Δεν θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο

Καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορονοϊό μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 22 Οκτ 2020 | 16:16

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Νέα πληρωμή την Παρασκευή σε 6.555 δικαιούχους

Νέα πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 6.555 δικαιούχους αύριο

ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 22 Οκτ 2020 | 12:52

Αλλάζουν όλα στο επίδομα θέρμανσης: Επιδότηση και για όσους καίνε ξύλα ή πέλετ - Ποιοι το δικαιούνται

Με το νέο επίδομα θέρμανσης, τον Δεκέμβριο θα επιδοτούνται τελικά και όσοι καίνε ξύλα και πέλετ.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 22 Οκτ 2020 | 07:59

Αναδρομικά συνταξιούχων: Από σήμερα και σε τέσσερα στάδια οι πληρωμές

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων ύψους 1.1 δις ευρώ θα καταβληθούν σε 4 στάδια. Από σήμερα στα ΑΤΜ και από αύριο στα γκισέ των τραπεζών.