Ρέγκλινγκ: Εφικτή η συμφωνία σε 4 εβδομάδες

«Αν κάναμε όλη την ελάφρυνση πρώτα, θα ήταν και ένας ηθικός κίνδυνος για την Ελλάδα, καθώς δε θα είχε κίνητρο να συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ρέγκλινγκ: Εφικτή η συμφωνία σε 4 εβδομάδες

Μικρό "παράθυρο" για μια αρχική ελάφρυνση χρέους εφόσον ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος αφήνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, κάνοντας ωστόσο λόγο για δύσκολες συζητήσεις.

"Δεν είναι εύκολες γιατί η Ελλάδα έχει την πιο δύσκολη θέση εκκίνησης. Δεν έχουν μεγάλη ικανότητα εφαρμογής και γι' αυτό είναι δύσκολο. Αλλά είναι απογοητευτικό να βλέπουμε αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση, αφού έπρεπε να την είχαμε ολοκληρώσει πριν 5-6 μήνες", είπε σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.

Απέφυγε να κάνει ακριβή πρόβλεψη για την λήξη των διαπραγματεύσεων, επειδή "έχουμε να κάνουμε με δύσκολα πολιτικά θέματα, όπως τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, το φόρο εισοδήματος και τα "κόκκινα" δάνεια". Για το λόγο αυτό, είπε, "είναι δύσκολο να πούμε αν θα χρειαστούν άλλες δύο ή άλλες τέσσερις εβδομάδες, αλλά δεν θα ήταν μη ρεαλιστικό να πούμε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα καταλήξουμε".

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ υπενθυμίζει ότι οι βασικοί στόχοι του προγράμματος συμφωνήθηκε στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο πέρυσι το καλοκαίρι και δεν πιστεύει ότι θα τεθεί εκ νέου υπό συζήτηση ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018.

Ερωτηθείς για τις δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ όσον αφορά την ελληνική οικονομία, απάντησε ότι "όλες οι προβλέψεις έχουν έναν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας", ενώ μεγάλο μέρος της συνέντευξης αφορά στο ζήτημα του χρέους.

Τι είπε για το χρέος

Όπως είπε, "όλοι συμφωνούμε ότι το θέμα είναι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και αν αυτό είναι διαχειρίσιμο, τότε θα μειωθεί και το ίδιο ως απόλυτο μέγεθος". Υπενθυμίζει ότι η ευρωζώνη έχει δεσμευτεί ήδη από το 2012 για νέα ελάφρυνση χρέους, εφόσον εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις και εφόσον αυτό είναι απαραίτητα. Απέκλεισε ωστόσο ένα ονομαστικό κούρεμα και έκανε λόγο για άλλα εργαλεία, όπως το χρόνο λήξης των ομολόγων, τη μείωση των επιτοκίων και τον ορισμό πλαφόν π.χ. 15% του ΑΕΠ στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

,Στο ερώτημα αν πρέπει να προηγηθεί η ελάφρυνση του χρέους για να δοθούν τα κατάλληλα θετικά μηνύματα στις αγορές ή αν πρέπει αυτή να έπεται των μεταρρυθμίσεων, ο επικεφαλής του ESM απάντησε: "Υπάρχουν επιχειρήματα και για τις δύο πλευρές. Θα έδινε σαφές μήνυμα σε ξένους και εγχώριους επενδυτές αν κάναμε όλη την ελάφρυνση πρώτα, αλλά θα ήταν και ένας ηθικός κίνδυνος για την Ελλάδα, καθώς δε θα είχε κίνητρο να συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις".

Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε να γίνει ένας συνδυασμός, δηλαδή μια μικρή ρύθμιση για το χρέος αρχικά και η υπόλοιπη ανάλογα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ότι αυτό είναι πιθανό, αλλά "σήμερα δεν ξέρουμε πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται, αν χρειάζεται και είναι δύσκολο να δώσουμε τώρα κάποια ένδειξη. Κανείς δεν ξέρει (πόση ελάφρυνση) χρειάζεται, πρέπει πρώτα να δω τους αριθμούς ", αναφερόμενος στις προβλέψεις για την οικονομία και στον προϋπολογισμό.

Δεν απέκλεισε πάντως μέσα στις ερχόμενες τέσσερις εβδομάδες να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, ενώ προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές κάποια στιγμή μέσα στο 2017.

Παράλληλα επεσήμανε ότι δεν πρέπει να συγχέεται το προσφυγικό με το πρόγραμμα προσαρμογής, υπενθύμισε ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση, εκτός της Ελλάδας, η οποία όμως αποτελεί μόλις της 2% της ευρωζώνης.

Τόνισε ακόμη ότι η κατάσταση σήμερα είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με πέρυσι, καθώς ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας "έχει εντολή από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, ενώ στις εκλογές του Ιανουρίου είχε αρχικά εντολή να δοκιμάσει μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία απέτυχε και κόστισε πολύ στην ελληνική οικονομία".

"

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 24 Οκτ 2021 | 18:20

ΟΑΕΔ, e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ: Τι καταβάλλεται έως τις 29 Οκτωβρίου

Υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν περί τα 2,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 4,8 εκατ. δικαιούχους.

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 24 Οκτ 2021 | 12:19

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα προστατευτείτε από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλλά και μελέτη των τιμολογίων ρεύματος που προσφέρουν οι εταιρείες ώστε να αποφευχθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 23 Οκτ 2021 | 12:24

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: "Διάδρομος" για φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη

Στόχος η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:37

Κίνδυνος "ηλεκτροπληξίας" για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΑΥΞΗΣΗ ΦΩΤΙΑ 22 Οκτ 2021 | 16:52

Ηλεκτρικό ρεύμα: "Θα καίνε" οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου- Αύξηση 189% σε σχέση με το 2020

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 189% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 22 Οκτ 2021 | 14:05

Capital CEO Talks - Μιχαλίτσης (BAUSCH Health) : Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

H έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής της BAUSCH Health Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Οκτ 2021 | 13:52

Capital CEO Talks - Giuseppe Zorgno (AIG): Τα τρία πράγματα που πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία

Τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CEO στην εποχή του πλήρους μετασχηματισμού σκιαγραφεί ο Giuseppe Zorgno CEO της AIG.

ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ 22 Οκτ 2021 | 13:15

Η επόμενη ημέρα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά τη συμφωνία με τη ναυπηγική Fincantieri

Η συμφωνία με την Fincantieri που ανακοινώθηκε και επίσημα χθες Πέμπτη έκλεισε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς οι συνομιλίες των δύο πλευρών για σύμπραξη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεκίνησαν στα μέσα Αυγούστου.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 22 Οκτ 2021 | 13:05

Νέα μέτρα για την παρενόχληση στην εργασία: Αυστηρές ποινές έως και απόλυση - Τι είναι ο "σύνδεσμος αναφοράς"

Νέα μέτρα την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία στις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 20 άτομα.

ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ 22 Οκτ 2021 | 12:49

Ηλεκτρονικά βιβλία και εφορία: Από 1η Νοεμβρίου MyData υποχρεωτικά για όλους

Ξεκινά υποχρεωτικά η έκδοσης και διαβίβασης τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας MyData στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Οκτ 2021 | 11:37

Βολές Γεωργιάδη σε τράπεζες: Ακατανόητη η μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις

Ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε στη Βουλή ακατανόητη τη μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 22 Οκτ 2021 | 10:47

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Έτοιμοι για νέα μέτρα στην ενέργεια - Θετική η έκθεση της 12ης αξιολόγησης

Έτοιμος αν χρειαστεί να προχωρήσει και νέα μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας, δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.

21 Οκτ 2021 | 19:53

ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής μέχρι και σε 12 μηνιαίες δόσεις και την κάθε επιμέρους δόση του ΕΝΦΙΑ.