Follow us

Reuters: Η ηρεμία έχει αποκατασταθεί στην Ελλάδα, αλλά οι ανισότητες παραμένουν - Το 2024 η ολοκλήρωση της ανάκαμψης

Αποτύπωση της κατάστασης της οικονομίας στην Ελλάδα αλλά και των προκλήσεων, από το πρακτορείο Reuters.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αισιόδοξες διαπιστώσεις καταγράφονται σε εκτενές ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

"Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη μιας καταστροφικής κρίσης χρέους που χαρακτηρίστηκε από χρόνια λιτότητας, κακουχιών και αναταραχών. Σήμερα, αξιωματούχοι και επενδυτές λένε ότι το 2024 θα μπορούσε να είναι η χρονιά που θα ολοκληρωθεί τελικά η ανάκαμψη" αναφέρει εισαγωγικά το Reuters.

Και σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία προβλέπεται να καταγράψει ανάπτυξη σχεδόν 3% φέτος, πλησιάζοντας τα μεγάθη πριν από την κρίση το 2009 και ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο του 0,8% της ευρωζώνης.

Reuters: Η ηρεμία έχει αποκατασταθεί στην Ελλάδα, αλλά οι ανισότητες παραμένουν - Το 2024 η ολοκλήρωση της ανάκαμψης

Για το κόστος του δανεισμού υπογραμμίζεται ότι έχει πέσει κάτω από αυτό της Ιταλίας, καθώς και ότι οι τράπεζες που διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες - μια κίνηση που ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές της χώρας θεωρούν ως ένα από τα τελευταία σημάδια επιστροφής στην ομαλότητα.

REUTERS ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

"Με την αποχώρηση της κρατικής συμμετοχής από τις τράπεζες, αυτό είναι ορόσημο", δήλωσε η Wim-Hein Pals της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Robeco, η οποία πρόσφατα αγόρασε μετοχές σε ελληνικές τράπεζες.

Και πρόσθεσε: "Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση για να επωφεληθεί από την περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον".

Το Reuters επισημαίνει ότι "η ανάκαμψη στην Ελλάδα, η κρίση χρέους της οποίας απείλησε να προκαλέσει την κατάρρευση ολόκληρης της ευρωζώνης, είναι έντονη, τουλάχιστον στα χαρτιά. Τώρα η χώρα αντιμετωπίζει ένα νέο πρόβλημα: ότι οι γίγαντες της ευρωζώνης που κάποτε επέβαλαν αυστηρές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της, τώρα την κρατούν πίσω".

Μετά από χρόνια απομάκρυνσης από τις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα επέστρεψε στην πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας το 2023, σημειώνει το Reuters. Και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "όταν το κρατικό ταμείο διάσωσης τον περασμένο μήνα πούλησε το μερίδιό του στην Τράπεζα Πειραιώς BOPr.AT, μία από τις μεγαλύτερες της χώρας, η πώληση υπερκαλύφθηκε οκτώ φορές.

Η πρόκληση του δημογραφικού, οι φυσικές καταστροφές και οι ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό

Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν. Η πτώση των ποσοστών γεννήσεων και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού απειλούν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές και η εξάπλωση των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, έχουν επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά.

Πολλοί απλοί Έλληνες πολίτες που επλήγησαν από την κρίση λένε ότι βλέπουν μικρή διαφορά καθώς οι οικονομολόγοι υπογραμμίζουν ότι τα ευρύτερα οφέλη από την ανάκαμψη θα χρειαστούν χρόνο. Για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, η χώρα πρέπει να διαφοροποιηθεί πέρα από τους τυπικούς οικονομικούς παράγοντες του τουρισμού, των ακινήτων και των υπηρεσιών.

Περισσότερες από τις μισές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, προέρχονται από χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που παλεύουν με ασθενή ανάπτυξη.

Οι ελληνικές εξαγωγές, όπως γεωργικά προϊόντα, καύσιμα και φαρμακευτικά προϊόντα - τα δύο τρίτα των οποίων κατευθύνονται στην ΕΕ - μειώθηκαν σχεδόν κατά 9% πέρυσι. Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 2% το 2023, εν μέρει ως αποτέλεσμα της υστέρησης των γειτόνων της.

"Οι χαμηλότερες προσδοκίες για ανάπτυξη στην Ευρώπη επηρεάζουν την Ελλάδα με δύο βασικούς τρόπους. Μέσω της πίεσης στις εξαγωγές και μέσω του υψηλότερου κόστους χρήματος", δήλωσε ο Νίκος Βέττας, επικεφαλής του οικονομικού IOBE.

Η φοροδιαφυγή και η "τρύπα" στα δημόσια οικονομικά που οδήγησαν στην κρίση

Κάνοντας μια αναδρομή στα προηγούμενα χρόνια, το Reuters θυμίζει ότι "δεκαετίες αχαλίνωτης φοροδιαφυγής και υπερβολικών δαπανών οδήγησαν την Ελλάδα το 2009 σε ύφεση όταν η κυβέρνηση αποκάλυψε μια τεράστια τρύπα στα οικονομικά της που είχε προκαλέσει σοκ στις παγκόσμιες αγορές".

Και συνεχίζει: "Μέχρι το 2015, η Ελλάδα είχε υπογράψει τρία προγράμματα διάσωσης με την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 280 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε αντάλλαγμα συμφώνησε να λάβει μέτρα λιτότητας που οδήγησαν σε μείωση των μισθών και των συντάξεων του δημόσιου τομέα και προκάλεσαν χρόνια βίαιων διαδηλώσεων".

Σημείο καμπής ήταν όπως σημειώνει το πρακτορείο η στιγμή που η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης το 2018 και από τότε "έχει αναζωογονήσει το τραπεζικό της σύστημα και έχει στηριχθεί αποκλειστικά στις αγορές χρέους για τις δανειακές ανάγκες της" ενώ "το 2022, εξόφλησε το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα".

Για το διεθνές πρακτορείο είναι σημαντικό να αποτυπώσει ότι "η ηρεμία αποκαθίσταται σε μεγάλο βαθμό. Στην κεντρική Πλατεία Συντάγματος της Αθήνας, όπου πριν από 10 χρόνια οι διαδηλωτές πετούσαν βόμβες μολότωφ κατά των ΜΑΤ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας, σήμερα οι τουρίστες διασκεδάζουν και κάθονται στη σκιά των νεραντζιών της".

Οι επισκέψεις στην Ακρόπολη, τον πιο δημοφιλή αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας, έφτασαν τα 3,8 εκατομμύρια το 2023, σχεδόν τέσσερις φορές τον αριθμό που είχε καταγραφεί στο απόγειο της κρίσης.

Διαβάστε Επίσης

Οι ανισότητες όμως παραμένουν

Ωστόσο, για πολλούς Έλληνες, η οικονομική ανάκαμψη δεν μεταφράστηκε σε βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Η ανεργία παραμένει πάνω από το 10%, το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ μετά την Ισπανία και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε αγοραστική δύναμη είναι από τα χαμηλότερα στο μπλοκ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός των 1.175 ευρώ είναι 20% χαμηλότερος από ό,τι πριν από 15 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Τι χρειάζεται να γίνει; "Η Ελλάδα χρειάζεται να αναπτύξει τομείς όπου οι επενδύσεις είναι πιο μακροπρόθεσμες, δήλωσε ο κ.Βέττας από το ΙΟΒΕ, "όπως τα έργα υποδομής και ο τομέας της μεταποίησης".

Μια προσωπική ιστορία: "Τα πράγματα βελτιώνονται μόνο για τους "πλούσιους", όλοι οι άλλοι χάνουν"

Το πρακτορείο καταγράφει και την πιο πρόσφατη γενική απεργία, εχθές Τετάρτη 17 Απριλίου. "Εκατοντάδες βγήκαν στους δρόμους ζητώντας υψηλότερους μισθούς. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν ανακάμψει από τις μεγάλες απώλειες όταν η οικονομία είχε σταματήσει" λέει το ρεπορτάζ.

Και ως παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση ενός πολίτη 61 ετών, του Περικλή Φρυγανά, ο οποίος είχε πάρει τραπεζικό δάνειο το 2009 για να επεκτείνει το συνεργείο μοτοσικλετών του στην Αθήνα, αλλά τα επόμενα έξι χρόνια είδε τον τζίρο του να μειώνεται κατακόρυφα εξαιτίας της κρίσης. Έκλεισε το συνεργείο το 2020 και πρόσφατα έχασε το διαμέρισμα που μοιραζόταν με την άνεργη σύζυγό του και τους τρεις γιους του, το οποίο είχε βάλει ως εγγύηση για το δάνειο.

REUTERS ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΦΡΥΓΑΝΑΣ
Ο Περικλής Φρυγανάς που αφηγήθηκε την προσωπική του ιστορία στο Reuters.

"Η κρίση τσάκισε πολλούς ανθρώπους και ήμουν ένας από αυτούς", είπε ο κ.Φρυγανάς, στο Reuters. "Τα πράγματα βελτιώνονται μόνο για τους "πλούσιους", όλοι οι άλλοι χάνουν" είναι η άποψη που κατέγραψε το Reuters.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΑΔΕ 22 Μαϊ 2024 | 11:40

Πρεμιέρα για τις "αυτόματες" φορολογικές δηλώσεις 1,3 εκατ. φορολογούμενων: Τα 13 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε

Άρχισε η αποστολή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ προς τους 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενους, για τους οποίους δρομολογείται από σήμερα η διαδικασία αυτόματης υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 22 Μαϊ 2024 | 11:18

Σκρέκας: Πρέπει να υπάρξει κεντρική παρέμβαση για τις τιμές των πολυεθνικών – Η Ελλάδα πρωτοπορεί σε αυτό

"Πρέπει να υπάρξει κεντρική παρέμβαση για τις τιμές των πολυεθνικών", σημειώνει ο Κώστας Σκρέκας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ 22 Μαϊ 2024 | 08:21

Mytilineos: Placement στο δρόμο για το Λονδίνο - Τα αιτήματα των fund και η ενίσχυση της ρευστότητας

Τα οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη της Mytilineos στην αγορά του Λονδίνου.

ΜΕ LETTER OF INTEND 21 Μαϊ 2024 | 16:28

Εξέλιξη: Αμερικανικό κρατικό fund στο μεγάλο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου – Ισραήλ

Η είσοδος του fund ενισχύει τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης στην νοτιοανατολική Ευρώπη

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 21 Μαϊ 2024 | 15:28

Αυτά είναι τα προϊόντα που "τσεκουρώνουν" οι πολυεθνικές στην Ελλάδα - Οι εξοργιστικές διαφορές τιμών με το εξωτερικό

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα επιτύχει τον περιορισμό του φαινομένου της διαφορετικής τιμολόγησης των προϊόντων από τις πολυεθνικές.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ E-MAIL 21 Μαϊ 2024 | 14:45

ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία η πλατφόρμα αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος - Τι μπορούν να κάνουν οι φορολογούμενοι

Από την έναρξη της υποβολής φορολογικών δηλώσεων και έως το πρωί, 65 πολίτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αμφισβητήσουν τον φόρο.

ΙΟΒΕ 21 Μαϊ 2024 | 13:10

Γιατί θα έχουμε πληθωρισμό διαρκείας σε όλα τα βασικά αγαθά

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, κάνει λόγο για μακράς διαρκείας πληθωρισμό και στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια

21 Μαϊ 2024 | 10:58

25 Πάρκα Τσέπης από την P&G κάνουν τις γειτονιές μας πιο πράσινες!

Τρεις ακόμα γειτονιές σε Αττική και Θεσσαλονίκη έγιναν πιο πράσινες μέσω του προγράμματος "Δημιουργούμε Πάρκα Τσέπης, κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες".

ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ 3,8% ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ 21 Μαϊ 2024 | 09:42

Με μισθό και σύνταξη ταυτόχρονα: Η νέα "τάξη" των 180.000 εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι αυτή τη στιγμή αποτελούν το 3,8% της μισθωτής απασχόλησης ενώ με 180.000 θα αποτελούν το 8,2%.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ 21 Μαϊ 2024 | 09:39

Προς παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ

Προσεχώς στο τραπέζι των συζητήσεων η παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%.

21 Μαϊ 2024 | 09:27

ΔΕΗ: Τα ορόσημα για την ανάπτυξη το 2024 - Στα 5 δισ. ευρώ η ρευστότητα

Ο Γιώργος Στάσσης αποκάλυψε ότι η ρευστότητα της ΔΕΗ διαμορφώνεται σήμερα στα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2.5 δισ. είναι μετρητά

20 Μαϊ 2024 | 11:06
20 Μαϊ 2024 | 10:30

Δυναμική συνεργασία Westnet – LG για Digital Signage λύσεις

Με τις κορυφαίες λύσεις ψηφιακής σήμανσης της LG, η Westnet δίνει τη δυνατότητα στους συνεργάτες της να αναβαθμίσουν την επιχείρησή τους.