
Η ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει όριο στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους στο 15% του ΑΕΠ, στο πλαίσιο των κινήσεων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρει αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Όπως αναφέρει το Reuters, κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η ονομαστική αξία των πληρωμών για το χρέος θα είναι χαμηλότερη αν η ελληνική οικονομία είναι σε ύφεση και υψηλότερη αν υπάρχει ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το Reuters, εάν η αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων τους επόμενους δύο μήνες δείξουν πως η Αθήνα εφαρμόζει τις αλλαγές που οι έχουν ζητήσει οι δανειστές, η ευρωζώνη θα συμφωνήσει στην προσαρμοφή των διάφορων παραμέτρων των δανείων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι το κόστος εξυπηρέτησής του δεν θα υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ της χώρας κάθε χρόνο.
«Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό», ανέφερε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων για το χρέος στο Reuters, «υπάρχει consensus τώρα αυτός είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε».
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, το ελληνικό δημόσιο χρέος βρισκόταν στα 301.5 δισ. ευρώ ή στο 168.8% του ΑΕΠ από 177.1% το 2014.
«Για την Ελλάδα ωστόσο αυτό δεν έχει μεγάλο νόημα», υποστηρίζει άλλη πηγή της ευρωζώνης στο Reuters, «καθώς δεν έχει επίπτωση στην περίοδο χάριτος, τα χαμηλά επιτόκια και τις αργές ωριμάνσεις, που κρατούν το κόστος του χρέους πολύ χαμηλό, χαμηλότερο για παράδειγμα από τη Γερμανία».
Συνεπώς, σημειώνει στο Reuters άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος, «η νέα μέθοδος για τη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους είναι να κοιτάξουμε το κόστος εξυπηρέτησής του ως ποσοστό του ΑΕΠ και αυτό δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 15%».
Όπως σημειώνει το Reuters, το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους το 2015 ήταν περίπου 11% του ΑΕΠ, ενώ αναμένεται να πέσει τα επόμενα χρόνια για να αυξηθεί ξανά μετά την περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων της ευρωζώνης, το 2023.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι παράμετροι της αποπληρωμής που μπορούν να προσαρμοστούν έτσι ώστε το κόστος εξυπηρέτησης να μην υπερβαίνει το 15% είναι οι ωριμάνσεις των δανείων, οι περίοδοι χάριτος και τα χαμηλά επιτόκια, αν και τα τελευταία είναι ήδη πολύ χαμηλά.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί σε ο,τιδήποτε αφορά στην Ελλάδα και κυρίως το πότε θα αποφασίσει το Ταμείο αν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα, επικαλούμενος τις επικείμενες εκλογές.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr