Η Κομισιόν επιβεβαίωσε τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με ενημερωμένες οδηγίες για το θέμα που είδε και επικαλείται το Reuters.
Η Επιτροπή είπε στις χώρες της ΕΕ τον περασμένο μήνα ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορεί να είναι σε θέση να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας, αλλά μόνο εάν τηρούν ορισμένες προϋποθέσεις, αφού η Ρωσία ζήτησε από τους ξένους αγοραστές να πληρώνουν σε ρούβλια.
Στις κατευθυντήριες γραμμές που κοινοποιήθηκαν στις χώρες της ΕΕ και είδε το Reuters, η Επιτροπή επιβεβαίωσε την προηγούμενη συμβουλή της ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν εμποδίζουν τις εταιρείες από το να ανοίξουν λογαριασμό σε συγκεκριμένη τράπεζα και ότι μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο στο νόμισμα που συμφωνήθηκε στα υπάρχοντα συμβόλαιά τους, αλλά να δηλώσουν τη συναλλαγή ως ολοκληρωμένη όταν πληρωθεί στο νόμισμα που αναγράφεται στα συμβόλαια.
Να σημειωθεί ότι σχεδόν όλες οι συμβάσεις που έχουν οι εταιρείες της ΕΕ με τον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom είναι σε ευρώ ή δολάρια.
Πότε θεωρείται νόμιμη η συναλλαγή
Όπως αναφέρει το Reuters, οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν μια "σαφή δήλωση" λέγοντας ότι όταν πληρώνουν σε ευρώ ή δολάρια θα θεωρείται ότι οι υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων έχουν εκπληρωθεί, ανέφερε η οδηγία.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι "αυτές οι πληρωμές σε αυτό το νόμισμα απαλλάσσουν οριστικά τον οικονομικό φορέα από τις υποχρεώσεις πληρωμής που απορρέουν από αυτές τις συμβάσεις, χωρίς περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά τους όσον αφορά την πληρωμή", σημειώνει η νέα οδηγία σύμφωνα με το Reuters.
Τερματίζοντας τις υποχρεώσεις της μόλις κάνει την κατάθεση σε ευρώ ή δολάρια, μια εταιρεία θα μπορεί έτσι να αποφύγει συναλλαγές με την ρωσική κεντρική τράπεζα, η οποία τελεί υπό κυρώσεις και έχει εμπλακεί στη μετατροπή των ευρώ σε ρούβλια.
Επι της ουσίας, αυτό που φέρεται να αποτελεί σύσταση της Κομισίον είναι οι εταιρείες με δήλωσή τους να θεωρούν λήξαν τη συναλλαγή με την κατάθεση των χρημάτων σε ευρώ ή δολάρια.
Ωστόσο, το διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρει ότι μια συναλλαγή θα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο μετά τη μετατροπή του ξένου νομίσματος σε ρούβλια. Η οδηγία δεν ανταποκρίνεται στην απαίτηση της Μόσχας να ανοίγει δεύτερος λογαριασμός σε ρούβλια, ο οποίος σύμφωνα με διάταγμα του Ρώσου προέδρου είναι απαραίτητος για να ολοκληρωθεί η πληρωμή, υπογραμμίζει και το Bloomberg.
Η Επιτροπή δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, οπως σημειώνει το Reuters.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr