Reuters: Τι φοβούνται οι ελληνικές τράπεζες

Τα κόκκινα δάνεια στοιχειώνουν τις ελληνικές τράπεζες. Δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο του κουρέματος των καταθέσεων. Καθοριστικές οι εκλογές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Reuters: Τι φοβούνται οι ελληνικές τράπεζες

Η συμφωνία που έκανε η Ελλάδα για το τρίτο μνημόνιο περιλαμβάνει και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο, μερικά από τα κορυφαία στελέχη του κλάδου, καθώς και διεθνείς επενδυτές, τονίζουν ότι δεν θα αρκεί από μόνη της.

«Η επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη και η χρηματοδότησή της από το τραπεζικό σύστημα θα επηρεαστεί από έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής σταθερότητας, της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών », σημειώνει στο Reuters ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank.

Οι ανάγκες των τραπεζών θα γίνει γνωστές μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού (AQR), που βρίσκεται σε εξέλιξη, και τα stress tests τα οποία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφτηκε, μέχρι και 25 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παρόλο που σύμφωνα με πληροφορίες το νούμερο θα είναι πολύ μικρότερο και μεταξύ των 10-15 δισ. ευρώ.

Τράπεζα στελέχη που μίλησαν με το Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας , αναφέρουν επίσης πως θα υπάρξει μικρή διαφορά στην κατάσταση της «υγείας» των τεσσάρων συστημικών τραπέζων, αν και η Εθνική Τράπεζα θεωρείται πιο δυνατή λόγω των assets που έχει στα Βαλκάνια και την Τουρκία.

Αλλά να πείσουν τους ιδιώτες επενδυτές να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στις τράπεζες, θα είναι ένα σημαντικό τεστ εμπιστοσύνης. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, τώρα οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ξανακερδίσουν τους διεθνείς επενδυτές, και αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο δεν είναι οι χαμένες καταθέσεις οι οποίες έχουν καλυφθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον ELA, ούτε και οι σφυροκοπημένες τιμές των μετοχών των τραπεζών, τις οποίες ορισμένοι θεωρούν ως αγοραστική ευκαιρία. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανεπάρκεια κεφαλαίων.

Οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι είχαν πάνω από 100 δισ. ευρώ σε κόκκινα δάνεια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, περίπου το 41% του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Μια λύση που έχει αναφερθεί είναι η δημιουργία μίας bad bank η οποία έχει προς το παρόν απορριφθεί από του θεσμούς.

Μια άλλη λύση που προτείνουν οι τραπεζίτες είναι η πώληση μετατρέψιμων ομολόγων μετοχές (Cocos) ως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης. Τα ομόλογα μετατρέπονται σε μετοχές και ενεργούν ως μαξιλάρι εάν το κεφάλαιο μιας τράπεζας πέσει κάτω από ένα καθορισμένο επίπεδο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος για να βρεθεί μία λύση που θα προστατεύει τους καταθέτες, επισημαίνει το Reuters. Εάν η ανακεφαλαιοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που μπορεί να συμβεί δεδομένης της πολιτικής αβεβαιότητας, τότε θα εφαρμοστεί η οδηγία EBRD, που σημαίνει κούρεμα τον καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ.

Εάν, από την άλλη πλευρά, μία νέα κυβέρνηση σχηματιστεί σύντομα και εφαρμόσει άμεσα την συμφωνία, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, με το κούρεμα των καταθέσεων να γινόταν λιγότερο πιθανό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 20 Ιαν 2022 | 08:43

Υπόθεση βιασμού 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Τι καταθέτουν τα δύο αδέλφια και ο γιος του εφοπλιστή που οργάνωσε το πάρτι

Μία εντελώς διαφορετική εκδοχή για τα όσα συνέβησαν στη σουίτα του ξενοδοχείου, όπου η 24χρονη καταγγέλλει ότι βιάστηκε, δίνει ο 27χρονος που συνελήφθη για την υπόθεση. Τι κατέθεσε ο αδελφός του και ο φίλος τους.

Η ΔΙΚΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΣΤΙΣ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 18 Ιαν 2022 | 17:45

Ένταση στη δίκη για τον Ζακ Κωστόπουλο: Απειλές για μηνύσεις σε βάρος μαρτύρων που "καίνε" τους κατηγορούμενους

Δύο καταθέσεις "φωτιά" κατά του μεσίτη και του κοσμηματοπώλη για τον αποτρόπαιο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ 27 Ιαν 2022 | 13:29

Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις λόγω της κακοκαιρία - Οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων

Για τις αποζημιώσεις που μπορούν να διεκδικήσουν οι πολίτες για τις ζημίες που υπέστησαν λόγω της κακοκαιρίας ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας , Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 27 Ιαν 2022 | 11:59

Deutsche Welle: "Ευλογία" για τους κροίσους η πανδημία - Οι δέκα πλουσιότεροι του πλανήτη υπερδιπλασίασαν την περιουσία τους

Από τότε που ξέσπασε η πανδημία οι δέκα πιο πλούσιοι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη έχουν υπερδιπλασιάσει την προσωπική περιουσία τους.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 27 Ιαν 2022 | 11:56

Προαναγγελία Σταϊκούρα: Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο

Ο κ. Σταϊκούρας ανέλυσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος σημειώνοντας πως αυτό θα γίνει και τον Φεβρουάριο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 27 Ιαν 2022 | 09:01

Σκρέκας: Λιγότερα από 1.000 τα νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα ακόμη - Πιθανή η αποζημίωση στους πληγέντες

"Τα πράγματα δεν είναι τόσο ακραία όσο περιγράφονται. Ο συντονισμός ΔΕΔΔΗΕ και Δήμων ήταν καλός, γι' αυτό και μέσα σε 48 ώρες αποκαταστάθηκε το 95% των βλαβών", είπε.

ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ 27 Ιαν 2022 | 08:37

Σφίγγει ο κλοιός για εισοδήματα από Airbnb - Ερχονται διασταυρώσεις για τους ιδιοκτήτες

Σφίγγει ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αποφεύγουν να δηλώσουν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση στην εφορία.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Ιαν 2022 | 08:21

Ποιες ασφαλιστικές υποχρεώσεις παίρνουν παράταση για τον Φεβρουάριο

Μπαράζ μέτρων άμεσης διευκόλυνσης αποφάσισε η κυβέρνηση, για να ελαφρύνει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον χιονιά, αλλά και εκείνες που έχουν πληγεί από την πανδημία.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ 26 Ιαν 2022 | 23:53

ΑΑΔΕ: Πώς θα λειτουργήσουν την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου οι εφορίες στην Αττική

Η ΑΑΔΕ συνιστά προς τους πολίτες τη μείωση των επισκέψεων εάν δεν συντρέχει εξαιρετικά επείγον λόγος.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ 26 Ιαν 2022 | 20:55

Ένωση Τραπεζών: Θα υπολειτουργούν την Πέμπτη πολλά υποκαταστήματα - Να τηλεφωνείτε πριν μεταβείτε

Τι αναφέρει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τη λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων την Πέμπτη σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο

67 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 36 ΩΡΕΣ 26 Ιαν 2022 | 13:34

Υπουργείο Εργασίας: Κανονικά λειτουργεί η Επιθεώρηση Εργασίας για την υποδοχή καταγγελιών από εργαζομένους

Κανονικά λειτουργούν κανονικά οι υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας, για υποδοχή καταγγελίων από εργαζομένους.

ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 26 Ιαν 2022 | 12:33

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση για την εκ νέου υποβολή αιτήσεων

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλλει, μέχρι την προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ 26 Ιαν 2022 | 12:15

Ο χορός των δισεκατομμυρίων πίσω από την Αττική οδό - Τον Απρίλιο ο νέος διαχειριστής για τα επόμενα 25 χρόνια

Όταν στις 20 Ιανουαρίου, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, είναι προφανές ότι δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν λίγα 24ωρα μετά.