Reuters: Τι φοβούνται οι ελληνικές τράπεζες

Τα κόκκινα δάνεια στοιχειώνουν τις ελληνικές τράπεζες. Δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο του κουρέματος των καταθέσεων. Καθοριστικές οι εκλογές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Reuters: Τι φοβούνται οι ελληνικές τράπεζες

Η συμφωνία που έκανε η Ελλάδα για το τρίτο μνημόνιο περιλαμβάνει και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο, μερικά από τα κορυφαία στελέχη του κλάδου, καθώς και διεθνείς επενδυτές, τονίζουν ότι δεν θα αρκεί από μόνη της.

«Η επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη και η χρηματοδότησή της από το τραπεζικό σύστημα θα επηρεαστεί από έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής σταθερότητας, της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών », σημειώνει στο Reuters ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank.

Οι ανάγκες των τραπεζών θα γίνει γνωστές μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού (AQR), που βρίσκεται σε εξέλιξη, και τα stress tests τα οποία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφτηκε, μέχρι και 25 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παρόλο που σύμφωνα με πληροφορίες το νούμερο θα είναι πολύ μικρότερο και μεταξύ των 10-15 δισ. ευρώ.

Τράπεζα στελέχη που μίλησαν με το Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας , αναφέρουν επίσης πως θα υπάρξει μικρή διαφορά στην κατάσταση της «υγείας» των τεσσάρων συστημικών τραπέζων, αν και η Εθνική Τράπεζα θεωρείται πιο δυνατή λόγω των assets που έχει στα Βαλκάνια και την Τουρκία.

Αλλά να πείσουν τους ιδιώτες επενδυτές να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στις τράπεζες, θα είναι ένα σημαντικό τεστ εμπιστοσύνης. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, τώρα οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ξανακερδίσουν τους διεθνείς επενδυτές, και αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο δεν είναι οι χαμένες καταθέσεις οι οποίες έχουν καλυφθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον ELA, ούτε και οι σφυροκοπημένες τιμές των μετοχών των τραπεζών, τις οποίες ορισμένοι θεωρούν ως αγοραστική ευκαιρία. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανεπάρκεια κεφαλαίων.

Οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι είχαν πάνω από 100 δισ. ευρώ σε κόκκινα δάνεια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, περίπου το 41% του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Μια λύση που έχει αναφερθεί είναι η δημιουργία μίας bad bank η οποία έχει προς το παρόν απορριφθεί από του θεσμούς.

Μια άλλη λύση που προτείνουν οι τραπεζίτες είναι η πώληση μετατρέψιμων ομολόγων μετοχές (Cocos) ως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης. Τα ομόλογα μετατρέπονται σε μετοχές και ενεργούν ως μαξιλάρι εάν το κεφάλαιο μιας τράπεζας πέσει κάτω από ένα καθορισμένο επίπεδο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος για να βρεθεί μία λύση που θα προστατεύει τους καταθέτες, επισημαίνει το Reuters. Εάν η ανακεφαλαιοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που μπορεί να συμβεί δεδομένης της πολιτικής αβεβαιότητας, τότε θα εφαρμοστεί η οδηγία EBRD, που σημαίνει κούρεμα τον καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ.

Εάν, από την άλλη πλευρά, μία νέα κυβέρνηση σχηματιστεί σύντομα και εφαρμόσει άμεσα την συμφωνία, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, με το κούρεμα των καταθέσεων να γινόταν λιγότερο πιθανό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΑΔΕ 25 Ιαν 2021 | 21:53

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Άνοιξε η πλατφόρμα "myBusinessSupport" για τις αιτήσεις - Οι προθεσμίες και τα ποσά

Από την Τετάρτη αρχίζει η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής στους δικαιούχους.

ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 25 Ιαν 2021 | 20:13

Επίδομα θέρμανσης-ΦΕΚ: Από 80 έως 650 ευρώ σε 700.000 δικαιούχους - Πότε αρχίζουν οι πληρωμές

Το επίδομα θέρμανσης δεν αφορά μόνο στο πετρέλαιο, αλλά και σε άλλες μορφές θέρμανσης όπως τα καυσόξυλα και το φυσικό αέριο. Δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΥΠΟΙΚ.

ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ 25 Ιαν 2021 | 13:17

Αναδρομικά: Οριστικό τέλος στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων από το ΣτΕ

Πως τίθεται οριστικό τέλος στις αξιώσεις των συνταξιούχων, οι οποίοι διεκδικούσαν να τους επιστραφούν αναδρομικά.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 25 Ιαν 2021 | 13:10

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και επίδομα στέγασης: Νέα τρίμηνη παράταση καταβολής

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τη διάδοση του κορονοϊού, παρατείνεται για τρεις μήνες η ισχύς των εγκριτικών αποφάσεων.

166.204 ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟ 2020 25 Ιαν 2021 | 12:59

Υπoυργείο Εργασίας για αναπηρικές συντάξεις: Τι αλλάζει - Πώς θα ειδοποιούνται οι ενδιαφερόμενοι

Υλοποιείται ο σχεδιασμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων.

ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 40% ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 25 Ιαν 2021 | 12:06

Εργαζόμενη γυναίκα: Πώς θα είμαι ήσυχη για τη φροντίδα υγείας της οικογένειάς μου;

Στον δρόμο για την κατάκτηση της έμφυλης ισότητας παραμένουν σημαντικά εμπόδια.

ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ 25 Ιαν 2021 | 10:37

Παρατείνεται για δύο μήνες η καταβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ για τα αλκοολούχα ποτά

Με νομοθετική ρύθμιση, παρατείνεται έως τις 26 Μαρτίου 2021, η υποχρέωση καταβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, του ΦΠΑ και των λοιπών επιβαρύνσεων που αναλογούν σε αλκοολούχα προϊόντα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ 25 Ιαν 2021 | 08:16

Συντάξεις: Ξεκινούν οι πληρωμές από σήμερα Δευτέρα 25 Ιανουαρίου- Όλες οι ημερομηνίες

Αναλυτικά το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ 25 Ιαν 2021 | 08:15

Oxfam: "Ρέφαραν" σε 9 μήνες τις ζημιές της πανδημίας οι 1.000 πλουσιότεροι του κόσμου

Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam εκτιμά σήμερα, στην έκθεσή της για τις ανισότητες, ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη κάλυψαν ήδη τις ζημίες που υπέστησαν λόγω πανδημίας.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ 25 Ιαν 2021 | 08:06

Επιστρεπτέα προκαταβολή, επίδομα θέρμανσης και δώρο Χριστουγέννων: Στο ταμείο για 1,7 δισ. ευρώ εντός της εβδομάδας

Στα ATM για είσπραξη ενίσχυση 500.000 επαγγελματίες, 700.000 καταναλωτές και 650.000 μισθωτοί. Παράλληλα, το 2021 ξεκινάει με ένα "βουνό" υποχρεώσεων, καθώς πρέπει να πληρωθούν δόσεις ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.

24 Ιαν 2021 | 09:14

Οι ουρές στην Ερμού απειλούν το "ήπιο lockdown" της Δευτέρας - Κρίσιμη η Κυριακή

Το μεγάλο "στοίχημα" είναι να μην υπάρξουν επιβαρυντικά επιδημιολογικά στοιχεία που θα οδηγήσουν σε πισωγυρίσματα

ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 Ιαν 2021 | 08:49

Ανοικτά μαγαζιά και σούπερ μάρκετ σήμερα - Ο κωδικός για SMS στο 13033

Τα καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να είναι ανοικτά σήμερα έως τις 8 το βράδυ

23 Ιαν 2021 | 09:00

Χαλαρό lockdown από 1η Φεβρουαρίου - Τι αλλάζει για σχολεία, φροντιστήρια, πρακτορεία ΟΠΑΠ,μετακινήσεις και ταξί

Οδηγός επιβίωσης για το επόμενο 15νθήμερο - Τι θα λειτουργήσει, από πότε και πώς