Ρυθμίσεις με "κούρεμα" για οχτώ στα δέκα κόκκινα δάνεια

Στις εταιρείες διαχείρισης έχουν πλέον περάσει οι ρυθμίσεις κόκκινων δανείων προκειμένου να μετατραπούν σε εξυπηρετούμενα και να επιστρέψουν στις τράπεζες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στις εταιρείες διαχείρισης έχουν πλέον περάσει οι ρυθμίσεις κόκκινων δανείων προκειμένου να μετατραπούν σε εξυπηρετούμενα και να επιστρέψουν στις τράπεζες. Ήδη, από την αρχή της πανδημίας έχουν εξυγιανθεί κόκκινα δάνεια ύψους 3,8 δισ. ευρώ που σήμερα βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών. Με τον τρόπο αυτό κερδίζουν διπλά οι εταιρείες διαχείρισης, οι τράπεζες και οι δανειολήπτες.

Η διαδικασία εξυγίανσης και επιστροφής στην τράπεζα ως βιώσιμο και εξυπηρετούμενο δάνειο διαρκεί σχεδόν 12 μήνες, καθώς η περίοδος που παραμένει ένα δάνειο στην εταιρεία διαχείρισης για παρακολούθηση της συνέπειας ποικίλει.

Κι αυτό διότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, το μοτίβου που ακολουθούσαν οι ρυθμίσεις ήταν το εξής:

- Το 20% των ρυθμισμένων δανείων γινόταν πάλι κόκκινο ύστερα από τρεις μήνες.

- Το 35% των ρυθμισμένων δανείων γινόταν πάλι μη εξυπηρετούμενο ύστερα από ένα χρόνο.

Τα ποσοστά αυτά σε μη μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, δηλαδή σε αυτές που δεν είχαν σημαντικό κούρεμα και επιμήκυνση διάρκειας, ήταν διπλάσια. Τα προγράμματα αναστολής και επιδότησης δόσεων έχουν περιορίσει τα ποσοστά αθέτησης, τα οποία σήμερα κυμαίνονται γύρω στο 20% στα στεγαστικά και καταναλωτικά και γύρω στο 25-30% στα επιχειρηματικά. Επίσης, οι servicer, ειδικά στα επιχειρηματικά, πέραν από το κούρεμα και την επιμήκυνση προχωρούν σε αναζήτηση συνεργασιών με άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Από τα στοιχεία της περιόδου 2020-2021, οι εταιρείες διαχείρισης έχουν ρυθμίσει 8,5 δισ. ευρώ δάνεια. Ο συνδυασμός κουρέματος και επιμήκυνσης αφορά στο 75% των περιπτώσεων. Το κούρεμα είναι συνηθέστερο και μεγαλύτερο στα καταναλωτικά δάνεια, ενώ μικρότερο στα στεγαστικά και στα επιχειρηματικά που έχουν εξασφάλιση ακίνητα.

Διαβάστε Επίσης

Από τα 8,5 δισ. ευρώ που ρυθμίστηκαν, τα 4,7 δισ. ευρώ αφορούσαν σε δάνεια που περιήλθαν στις εταιρείες διαχείρισης, ενώ 3,8 δισ. περιλαμβάνουν δάνεια που εξυγιάνθηκαν και επέστρεψαν στους ισολογισμούς των τραπεζών. Στις ρυθμίσεις μπορούν να προστεθούν επιπλέον δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα επιδότησης δόσης Γέφυρα 1 για νοικοκυριά και 2 δισ. ευρώ από το Γέφυρα 2 για επιχειρήσεις. Διότι τα δάνεια αυτά θα έπρεπε να ήταν είτε ενήμερα είτε πρώτα να έχουν ρυθμιστεί από την τράπεζα, με βιώσιμο τρόπο, προκειμένου να ενταχθούν.

Σήμερα, οι εταιρείες διαχείρισης δανείων έχουν την ευθύνη για ιδιωτικό χρέος 100 δισ. ευρώ και όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ένωσης των servicer και διευθύνων σύμβουλος της doValue, κ. Αναστάσιος Πανούσης, "Έχουμε αναδεχθεί δηλαδή το βάρος του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κληροδότησε η πολυετής κρίση στο τραπεζικό μας σύστημα. Χωρίς την ταχεία αντιμετώπισή του δεν θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας, σε ισχυρούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και σε τροχιά ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα”.

Τραπεζικά στελέχη ζητούν μια θεσμική παρέμβαση για την επιστροφή των θεραπευμένων δανείων στους ισολογισμού τους, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η τάση που έχει δημιουργηθεί. Λόγω της προηγούμενης κατάστασης ("κόκκινα”) τα οποία ρυθμίστηκαν και τώρα εξυπηρετούνται, κατατάσσονται, βάσει των εποπτικών κανόνων, σε μια κατηγορία "υψηλού κινδύνου” που απαιτεί υψηλότερες προβλέψεις.

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια εκδήλωση, στη γενική συνέλευση των εταιρειών διαχείρισης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, ζήτησε από τους servicers να διαχειριστούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται το απόθεμα των ΜΕΔ (μη εξυπηρετούμενων δανείων) που έχουν αναλάβει. Αυτό προϋποθέτει πλήρη αξιοποίηση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών και των λοιπών διατάξεων του πρόσφατου νόμου περί Ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, την λειτουργία του φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης του νόμου 4738/2020, αλλά και προσπάθεια επιτάχυνσης τη απονομής δικαιοσύνης όπου εκκρεμούν σχετικές διαδικασίες ή αποφάσεις.

Δεύτερον προσφέρουν βιώσιμες λύσεις ρύθμισης σε πιστούχους, ή σε πιο αποτελεσματική διαχείριση του ενεχύρου -όπου αυτό είναι απαραίτητο- ώστε να διευκολυνθούν οι πιστούχοι αυτοί να επανέλθουν στην παραγωγική διαδικασία. "Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι, έως τώρα, καμία από τις εταιρίες διαχείρισης δεν έχει κάνει αίτημα για λήψης άδειας –κατά τα προβλεπόμενα στο Ν. 4354/2015- που θα επιτρέπει την αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων. Διότι σε αρκετές περιπτώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων, η παροχή ρευστότητας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης οφειλών είναι απαραίτητη”, ανέφερε.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ 03 Ιαν 2022 | 13:30

Οι Έλληνες προτιμούν τα μετρητά για τις συναλλαγές τους

Οι Έλληνες προτιμούν τα μετρητά ως μέσο συναλλαγής, παρά τη μεγάλη αύξηση στη χρήση καρτών και τις ηλεκτρονικές αγορές

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 22 Δεκ 2021 | 14:31

Ανοδο του ΑΕΠ άνω του 8% προβλέπει για το 2021 η Τράπεζα της Ελλάδος

Ανάπτυξη άνω του 8% προβλέπει για το 2021 η Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση Νομισματικής Πολιτικής

ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ACTIVISION 18 Ιαν 2022 | 17:57

Microsoft: Eξαγoρά - μαμούθ του κολοσσού βιντεοπαιχνιδιών Activision-Blizzard αντί 68,7 δισ. δολ.

Η Microsoft εξαγοράζει τον αμερικανικό κολοσσό των βιντεοπαιχνιδιών Activision-Blizzard αντί σχεδόν 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων

ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ Ο ΟΔΔΗΧ 18 Ιαν 2022 | 17:21

Σε νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό Δημόσιο

Η χώρα προχωρά στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, λήξης τον Ιούνιο του 2032. Η κίνηση θα γίνει άμεσα, πιθανότατα αύριο.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 18 Ιαν 2022 | 17:07

Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου: Αυξάνονται οι δικαιούχοι - Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

Η τροπολογία περιλαμβάνει την οριζόντια επιδότηση και μη οικιακών, επαγγελματικών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 18 Ιαν 2022 | 16:39

Η ανακοίνωση της Coca Cola 3E για τον βιασμό της 24χρονης- Τι ισχύει

Σε ανακοίνωσή της η Coca Cola 3E ανέφερε ότι κανένας μέτοχός της δεν έχει σχέση με την υπόθεση του βιασμού

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ 18 Ιαν 2022 | 16:13

Νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ" αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις

Νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εστίασης σχεδιάζει η κυβέρνηση

ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ 18 Ιαν 2022 | 15:58

Στη δημοσιότητα πλέον οι επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορονοϊό- Για να τα ξέρουν οι πολίτες

Στη δημοσιότητα η επωνυμία των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορονοϊό, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε

ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2022 | 15:52

Αναπτυξιακός νόμος: Βελτιωτικές αλλαγές για πολύ μικρές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία τριών αστέρων

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, εντάσσονται και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στον αναπτυξιακό νόμο καθώς και τα ξενοδοχεία τριών αστέρων

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18 Ιαν 2022 | 12:18

Η SHOP & TRADE επίσημος διανομέας των Trussardi Accessories Cariuma Iceberg & Docksteps

H Shop & Trade ανέλαβε τη διανομή και προώθηση των σημάτων Trussardi (bags and accessories), Cariuma, Iceberg και Docksteps.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Ιαν 2022 | 11:51

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης: Τι θα κερδίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι - Αναλυτικά παραδείγματα

Στον μισθό του Ιανουαρίου του 2023 θα φανεί για πρώτη φορά το όφελος των δημοσίων υπαλλήλων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 18 Ιαν 2022 | 11:43

ΟΑΕΔ: Προγράμματα για 86.000 θέσεις εργασίας - Ποιους αφορούν - Οι μισθοί

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία 86.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2022.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 18 Ιαν 2022 | 10:08

Στο "κόκκινο" οι λογαριασμοί ρεύματος: Επιμένουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας

Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε Ελλάδα και Ευρώπη, επηρεάζοντας αρνητικά τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.