Σ' ένα σοβαρό κράτος...

Τις τελευταίες εβδομάδες οι εκπαιδευτικοί της χώρας, προσπαθούν με κάθε τρόπο ν’ απεργήσουν

Πέτρος Λάζος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΕΤΡΟς ΛΑΖΟς
Πέτρος Λάζος

Τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται συνεχώς περιστατικά πλαστών εμβολιασμών ή προσπάθειας πλαστογράφησης των σχετικών πιστοποιητικών. Από υγειονομικούς-μέλη του Εθνικού Συστήματος Υγείας κυρίως, αλλά και από άλλους δημοσίους υπαλλήλους, με πρόσβαση στο σχετικό σύστημα έκδοσης.

Παρ’ όλο όμως το εξόφθαλμα παράνομο και προκλητικό των ενεργειών τους (μιλάμε για απάτη, κάποιες φορές κατ’ εξακολούθηση), η αυστηρότερη ποινή που έχει επιβληθεί, είναι αυτή της αργίας επί κάποιο διάστημα. Άλλοτε με στέρηση αποδοχών, άλλοτε χωρίς. Δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις όπου, ο εξαπατών την κοινωνία, στέλνεται σπίτι του να... κάθεται στον καναπέ του, αμειβόμενος!

Τις τελευταίες εβδομάδες οι εκπαιδευτικοί της χώρας, προσπαθούν με κάθε τρόπο ν’ απεργήσουν. Παρά τις αποφάσεις δικαστηρίων και τη γενική κατακραυγή, γράφουν το πνεύμα του νόμου στα παλιά τους τα παπούτσια και μεταχειρίζονται κάθε δυνατό τρικ, για να μην λειτουργήσουν τα σχολεία.

Με ποια αιτία; Αν έχετε θεό, τη μη εφαρμογή της πρόβλεψης του νόμου για αξιολόγησή της απόδοσής τους!

Ποια αξιολόγησή δηλαδή που, με standards κανονικής Δυτικής Δημοκρατίας, μόνο αξιολόγηση δεν μπορούν να θεωρηθούν όσα θεσπίζει ο πρόσφατος νόμος για την Παιδεία. Πασατέμπος για να περνάμε την ώρα μας και να λέμε ότι κάνουμε αξιολόγηση μπορεί, κανονική αξιολόγηση με βάση τα διεθνή πρότυπα και νόρμες, ούτε κατά διάνοια. Ούτε καν χάριν αστεϊσμού...

Μια κανονική αξιολόγηση π.χ. περιλαμβάνει και την περίπτωση αποτυχίας ενός εργαζόμενου. Δεν θεωρεί όλους τους εργαζόμενους... Πάπες! Και η αποτυχία φυσικά, συνοδεύεται από συνέπειες για τον αξιολογούμενο, αναλόγως του μοντέλου αξιολόγησης που ακολουθείται. Όπως δε υπάρχουν συνέπειες για την αποδεδειγμένη (συνήθως συνεχή) αποτυχία, υπάρχουν και αξιόλογες ανταμοιβές, στις περιπτώσεις απόδοσης πάνω από το μέτριο.

Όλα τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα του πλανήτη έχουν κάποιου τύπου, κανονικό σύστημα αξιολόγησης. Είτε μιλάμε για το Χάρβαρντ, είτε μιλάμε για τη μέση εκπαίδευση της Ιταλίας, είτε για ένα από τα χιλιάδες πανεπιστήμια στην Ινδία. Στην Ελλάδα, οι εκπαιδευτικοί είναι υπεράνω κρίσεως.

Σε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία, σε οποιαδήποτε ελεύθερη αγορά, εάν ένας εργαζόμενος συλληφθεί να διαπράττει απάτη (είτε προς την εταιρεία, είτε προς πελάτες, συνεργάτες κ.λπ.):

α. θα περάσει από το λογιστήριο για να πάρει την απόλυσή του, με την αποζημίωση να εξαρτάται από τις συνθήκες και

β. θα περάσει το κατώφλι του εισαγγελέα. Απλά για να δώσει εξηγήσεις την καλύτερη των περιπτώσεων, ως ύποπτος στη χειρότερη!

Αλλά εάν η απάτη διαπραχθεί από δημόσιο υπάλληλο, αυτός θα πάει σπίτι του, να παρακολουθεί αν... κουνιούνται οι βάρκες στην Πειραϊκή! Για να επιστρέψει κάποια στιγμή στο γραφείο τους και να... τις παρακολουθεί από διαφορετική οπτική γωνία!

Αντίστοιχα, όποια εταιρεία ή οργανισμός (ναι ακόμη και δημόσιοι οργανισμοί σε πολλές χώρες) στον πλανήτη έχει εγκαταστήσει σύστημα διασφάλισης ποιότητας (ISO, που λέμε και στο χωριό μου), διενεργεί αξιολόγηση των εργαζομένων και των συνεργατών της. Υποχρεωτικά, καθώς προβλέπεται από το σύστημα του International Standards Organization (o παγκόσμιος ΕΛΟΤ, σε στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ) και εάν δεν εφαρμοστεί, οδηγεί μέχρι και σε απώλεια του σχετικού πιστοποιητικού που σημαίνει ότι αυτόματα χάνει όσους πελάτες το θέτουν ως προϋπόθεση της συνεργασίας. Π.χ. το Ελληνικό Δημόσιο απαιτεί από πολλούς προμηθευτές του να έχουν πιστοποιητικό ISO πάνω στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που πωλούν. Εάν το χάσουν, παύουν να είναι προμηθευτές...

Διεθνώς, όποιος εργαζόμενος αρνηθεί να αξιολογηθεί (ή και να αξιολογήσει σε κάποιες περιπτώσεις) ή σημειώνει συνεχώς κακή απόδοση, υφίσταται συνέπειες. Που ξεκινούν από την απλή επίπληξη (που μπορεί να μεταφραστεί σε δυσμενέστερους όρους συνεργασίας εάν δεν υπάρξει άμεση βελτίωση) και φτάνουν μέχρι την απόλυση, εάν η αντίδραση ή η κακή απόδοση, συνεχίζονται διαχρονικά.

Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, όταν (κι αν, διότι όλα είναι πιθανά στο ελληνικό δημοσιοϋπαλληλιστάν) εφαρμοστεί η "αξιολόγηση", θα δέχονται ένα ενθαρρυντικό "Δεν πειράζει θα τα πας καλύτερα την επόμενη φορά" κι ένα φιλικό χτύπημα στον ώμο, την… εκατοστή φορά που θα "σκοράρουν" F (από το failure=αποτυχία) κι όλα θα τελειώνουν εκεί.

Αυτά τα πράγματα, δεν είναι σοβαρά, ούτε αρμόζουν σε κράτος που θέλει να λέγεται σοβαρό. Για ν’ αλλάξει η χώρα, δεν αρκούν τα φτιασιδώματα, το μασάζ και το μακιγιάζ. Χρειάζονται αλλαγές. Πραγματικές αλλαγές που απαιτούν κόστος και "σπάσιμο αυγών".

Όσο νωρίτερα γίνει αυτό το γεγονός αντιληπτό, τόσο το καλύτερο για όλους. Και πρωτ’ απ’ όλα για εκείνους που θα σπάσουν τ’ αυγά...

Πηγή: Capital.gr/ Πέτρος Λάζος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΥΤΟΠΥΡΟΒΟΛΗΘΟΥΝ 17 Σεπ 2021 | 17:54

Εκκλησία κλέβει

Παρά την κάθετη και ξεκάθαρη διάψευση από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, οι φήμες για σύντομη κήρυξη πρόωρων εκλογών επιμένουν

29 Σεπ 2021 | 17:40

Το παιχνίδι αλλάζει!

Οι δυνατότητες συνεργασίας των Belh@rra με τα Rafale καθιστούν την Ελλάδα απόλυτα ικανή για να αμυνθεί απέναντι σε οποιοδήποτε προσπάθεια προσβολής σε ξηρά, αέρα και θάλασσα

28 Σεπ 2021 | 20:35

Και τώρα υπομονή!

Xρειάζεται υπομονή μέχρι να ακολουθηθούν οι δέουσες διαδικασίες στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΖΟΣ ΓΡΑΦΕΙ 27 Σεπ 2021 | 15:35

Ψηφοθηρικές γελοιότητες!

Αρχές, ηθική και νομιμότητα θυσιάζονται στον βωμό της ψηφοθηρίας

21 Σεπ 2021 | 08:37

Οικονομικός αναλφαβητισμός!

Οι ανθρώπινες κοινωνίες έχουν δημιουργηθεί για να λειτουργούν στηριζόμενες στην οικονομία. Σωστό ή λάθος, αυτό μπορεί να συζητηθεί αλλά πρόκειται για ωμή και αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.

ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΥΤΟΠΥΡΟΒΟΛΗΘΟΥΝ 17 Σεπ 2021 | 17:54

Εκκλησία κλέβει

Παρά την κάθετη και ξεκάθαρη διάψευση από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, οι φήμες για σύντομη κήρυξη πρόωρων εκλογών επιμένουν

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 15 Οκτ 2021 | 16:15

Επίδομα θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται - Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

Σε δύο δόσεις η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Έως 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων.

15 Οκτ 2021 | 15:39

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσεις το δικό σου σπίτι

Είναι ωραίο να μπαίνεις στο δικό σου σπίτι!

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Οκτ 2021 | 12:40

Οι αλλαγές σε υπαίθριο εμπόριο, λαϊκές αγορές, κινητές καντίνες - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξης υπό τον τίτλο "Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ 15 Οκτ 2021 | 12:35

ΔΕΗ: Προειδοποιητική 24ωρη απεργία των εργαζομένων την προσεχή Τρίτη

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την προσεχή Τρίτη (19 Οκτωβρίου ) οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας

ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 15 Οκτ 2021 | 11:43

Ξεκινά σήμερα η διάθεση των νέων iPhone 13 Pro, iPhone 13 και του Apple Watch Series 7

Τα νέα iPhone 13 Pro Max και iPhone 13 Pro φέρνουν τη μεγαλύτερη αναβάθμιση σε σύστημα καμερών.