Νέα τηλεδιάσκεψη το απόγευμα Αθήνας-κουαρτέτου

Καυτό Σαββατοκύριακο Αθήνας-δανειστών καθώς παραμένουν τα αγκάθια σε βασικά σημεία όπως είναι τα κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί α' κατοικίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Νέα τηλεδιάσκεψη το απόγευμα Αθήνας-κουαρτέτου

Καυτό Σαββατοκύριακο Αθήνας-δανειστών με στόχο τον «έντιμο συμβιβασμό», όπως λέει η ελληνική πλευρά και ενώ παραμένουν τα αγκάθια σε βασικά σημεία όπως είναι τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας. Σε αυτό το κλίμα θα γίνει νέα τηλεδιάσκεψη το απόγευμα στην προσπάθεια να αρθούν τα εμπόδια.

Σε ετοιμότητα να συνεδριάσει ανά πάσα στιγμή είναι το EWG, που θα κάνει τη σχετική εισήγηση στο Eurogroup της Δευτέρας, από το οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να ανάψει το πράσινο φως για την καταβολή της υποδόσης των 2 δισ. Ευρώ.

Χθες πραγματοποιήθηκε μια εξάωρη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των πιστωτών, με κύριο αντικείμενο την προστασία της α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τον καθορισμό των τριών κριτηρίων που θα υπάρχουν (οικογενειακό εισόδημα, αντικειμενική αξία, ύψος συνολικής οφειλής). Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται, εάν κριθεί αναγκαίο, να υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη των δύο υπουργών με τους θεσμούς, αργά σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιχειρείται παράλληλα να γίνει νέος γύρος διαπραγματεύσεων αμέσως μετά το Eurogroup, με την έλευση στην Αθήνα, για 3- 4 ημέρες, των επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών. Στόχος θα είναι να κλείσει η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων (εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία έως τότε), να καθοριστεί το περιεχόμενο της δεύτερης δέσμης- η οποία συνδέεται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ-, αλλά και να συμφωνηθούν οι κινήσεις που απαιτούνται για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης (πχ κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, με διαρθρωτικά μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετέπειτα). Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μείζον ζήτημα της οποίας είναι και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, θα αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Κόκκινα δάνεια

Στην τηλεδιάσκεψη με τους τροϊκανούς η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε νέα πρόταση για τις προϋποθέσεις προστασίας των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια από το ενδεχόμενο πλειστηριασμού.

Στη νέα πρόταση της Αθήνας το ετήσιο εισόδημα του δανειολήπτη από τα 35.000 ευρώ πέφτει στα 32.000 ευρώ και το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου από τις 200.000 ευρώ στις 180.000 ευρώ αξία.

Ωστόσο η απόσταση από την πρόταση και την επιδίωξη των δανειστών είναι ακόμη μεγάλη. Οι δανειστές σύμφωνα με πληροφορίες προτείνουν ετήσιο εισοδηματικό όριο του δανειολήπτη στο επίπεδο των 8.000 ( όριο της φτώχειας) και της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου στις 120 χιλιάδες ευρώ.

Συνεχίζεται το φιάσκο με τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ

Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις δεσμεύσεις κυβερνητικών στελεχών ότι σήμερα θα είχαν ανακοινώσει τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση τίποτα τέτοιο δεν συνέβη.

Η νέα εκδοχή που κυκλοφορεί για τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση περιλαμβάνει επιβολή «τέλους» και όχι φόρου στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ για να ξεπεραστούν τα προβλήματα τα οποία ανακάλυψαν ότι προκύπτουν !

Κι αυτό διότι ο ΟΠΑΠ, δεν είναι κρατική επιχείρηση.

Είναι ιδιωτικοποιημένος οργανισμός και οι όροι της ιδιωτικοποίησης διέπονται από τη σύμβαση που υπέγραψε το ελληνικό δημόσιο.

Θα μπορούσε το ελληνικό δημόσιο να επιφέρει μονομερώς δυσμενή αλλαγή στους όρους της σύμβασης (σ.σ διότι πρακτικά η φορολόγηση στα παιχνίδια του οργανισμού με όποιον τρόπο και αν γίνει θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων του) χωρίς να προκαλέσει την νομική αντίδραση από την πλευρά των επενδυτών του ΟΠΑΠ;

Ακόμη και να επιχειρήσει να προχωρήσει στο μέτρο η κυβέρνηση αναλαμβάνοντας το ρίσκο η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με γενναία πρόστιμα στο μέλλον, είναι και το ζήτημα της εισπραξιμότητας.

Παραμένουν δε οι έντονες ενστάσεις σχετικά με το κατά πόσο τα τυχερά παιχνίδια μπορούν να αποφέρουν φορολογικά έσοδα της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ επιπλέον μέσα στο 2016 τη στιγμή που από μόνος του ο ΟΠΑΠ αποφέρει ήδη στο ελληνικό δημόσιο περί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ μόνο από φόρους.

Εμπλοκή πάλι με τις 100 δόσεις

Στο τραπέζι είναι για μια ακόμη φορά και η ρύθμιση των οφειλών στην εφορία με τις 100 δόσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών απαιτούν αυτόματη έξοδο από τη ρύθμιση όσων καθυστερούν έστω και μια μέρα την καταβολή της δόσης ενώ αυτό που έχει ψηφίσει πρόσφατα η κυβέρνηση προβλέπει αυτό να γίνεται σε 30 ημέρες.

Μεγαλύτερες μειώσεις στα Γενόσημα

Στο μέτωπο των γενοσήμων, οι δανειστές επιμένουν σε μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των και άμεσο περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και βλέπουν ως πολύ... «λίγες» τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας.

Για τους δανειστές, οι ελάχιστες τιμές των φαρμάκων αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που θα κρίνει και την συμφωνία για τα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων έχουν αποφασιστεί, δεν υπάρχει συμφωνία με το αν θα υπάρξει προστασία των φθηνών φαρμάκων, δηλαδή αυτών που έχουν τιμή χαμηλότερη των 12 ευρώ ή οι μειώσεις θα αφορούν όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα.

Συγκεκριμένα η προστασία αφορά πρωτότυπα που δεν ξεπερνούν τα 12 ευρώ ή κόστος ημερήσιας θεραπείας μέχρι 0,40 ευρώ και γενόσημα που δεν ξεπερνούν τα 7,8 ευρώ ή κόστος ημερήσιας θεραπείας μέχρι 0,26 ευρώ και ίσχυε προκειμένου να προστατευθούν τα σκευάσματα με πολύ χαμηλή αξία, τα οποία αποτελούν βασικό κομμάτι για πολλές ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και πολυεθνικές.

Πότε θα γίνει το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Γιούνκερ

Από την έκβαση των συνεχών διαβουλεύσεων υπουργών και τροϊκανών θα κριθεί πότε θα γίνει και το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Γιούνκερ προκειμένου αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τη Δευτέρα να «αιτηθεί» πολιτική λύση για να δώσει το Eurogroup πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Μάλιστα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείεται ο κ.Τσίπρας να επιδιώξει να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες και με Μέρκελ και Ολάντ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΥΞΗΣΗ ΦΩΤΙΑ 22 Οκτ 2021 | 16:52

Ηλεκτρικό ρεύμα: "Θα καίνε" οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου- Αύξηση 189% σε σχέση με το 2020

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 189% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 22 Οκτ 2021 | 14:05

Capital CEO Talks - Μιχαλίτσης (BAUSCH Health) : Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

H έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής της BAUSCH Health Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Οκτ 2021 | 13:52

Capital CEO Talks - Giuseppe Zorgno (AIG): Τα τρία πράγματα που πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία

Τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CEO στην εποχή του πλήρους μετασχηματισμού σκιαγραφεί ο Giuseppe Zorgno CEO της AIG.

ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ 22 Οκτ 2021 | 13:15

Η επόμενη ημέρα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά τη συμφωνία με τη ναυπηγική Fincantieri

Η συμφωνία με την Fincantieri που ανακοινώθηκε και επίσημα χθες Πέμπτη έκλεισε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς οι συνομιλίες των δύο πλευρών για σύμπραξη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεκίνησαν στα μέσα Αυγούστου.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 22 Οκτ 2021 | 13:05

Νέα μέτρα για την παρενόχληση στην εργασία: Αυστηρές ποινές έως και απόλυση - Τι είναι ο "σύνδεσμος αναφοράς"

Νέα μέτρα την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία στις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 20 άτομα.

ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ 22 Οκτ 2021 | 12:49

Ηλεκτρονικά βιβλία και εφορία: Από 1η Νοεμβρίου MyData υποχρεωτικά για όλους

Ξεκινά υποχρεωτικά η έκδοσης και διαβίβασης τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας MyData στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Οκτ 2021 | 11:37

Βολές Γεωργιάδη σε τράπεζες: Ακατανόητη η μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις

Ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε στη Βουλή ακατανόητη τη μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 22 Οκτ 2021 | 10:47

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Έτοιμοι για νέα μέτρα στην ενέργεια - Θετική η έκθεση της 12ης αξιολόγησης

Έτοιμος αν χρειαστεί να προχωρήσει και νέα μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας, δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.

21 Οκτ 2021 | 19:53

ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής μέχρι και σε 12 μηνιαίες δόσεις και την κάθε επιμέρους δόση του ΕΝΦΙΑ.

21 Οκτ 2021 | 18:02

Μ. Ρήγας - Energean: Να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές

O CEO της Energean κ. Μαθιός Ρήγας τόνισε πως πρέπει "να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης φυσικού αερίου, σε ανταγωνιστικές τιμές"

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ 24ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ 21 Οκτ 2021 | 14:28

ΕΦΚΑ - "Πύργος Ελέγχου" θα παρακολουθεί τις συντάξεις: Στόχος να εκδίδονται 3 ανά υπάλληλο την ημέρα

Για πρώτη φορά μπαίνει στον ΕΦΚΑ ποσοτικός στόχος για έκδοση τριών συντάξεων από τον κάθε υπάλληλο ανά ημέρα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 21 Οκτ 2021 | 11:22

"Κλείδωσε" ο νέος ενοποιημένος ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο το 2022

Η κυβέρνηση καταλήγει σε έναν απλοποιημένο φόρο για τον ΕΜΦΙΑ ο οποίος πρακτικά θα υπολογίζεται με μια κλίμακα.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ 20 Οκτ 2021 | 17:47

"Βόμβα" από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Συνταγματική η κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους του Δημοσίου

Οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν ότι η κατάργηση των δώρων προέκυψε από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.