Σαμαράς: Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης από το 2015

Σε ομιλία του σε ελληνοκινεζικό φόρουμ, ο Αντώνης Σαμαράς προέβλεψε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2015. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κίνας χαρακτήρισε τον Πειραιά «μαργαριτάρι».

samaras-thetikoi-ruthmoi-anaptuksis-apo-to-2015
SHARE THIS
0
SHARES

Θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το 2015 μετά από έξι χρόνια ύφεσης προέβλεψε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε ελληνοκινεζικό φόρουμ στην Αθήνα για τη θαλάσσια συνεργασία.

«Η οικονομία θα κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Από την επόμενη χρονιά μπαίνουμε σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και τη στήριξη των εταίρων της, βγαίνει από την κρίση ενώ έχει «κλειδώσει» οριστικά η παραμονή της στο ευρώ.

«Τα ελλείμματα του χθες έχουν γίνει πρωτογενή πλεονάσματα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς

«Τα ελλείμματα του χθες έχουν γίνει πρωτογενή πλεονάσματα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι «η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί σε μεγάλο ενεργειακό κόμβο με μεγάλη περιφερειακή σπουδαιότητα», κάτι που, όπως πρόσθεσε, ενδιαφέρει την Κίνα και γεωπολιτικά και επενδυτικά.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις των δύο χωρών από τα αρχαία χρόνια μέσω της θάλασσας και μιλώντας για τη σημερινή εποχή, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η κύρια πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη και λόγω της ισχυρής ναυτιλίας, αλλά και της καίριας θέσης της.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς μίλησε για τις επενδυτικές συμφωνίες που έχουν ήδη γίνει και σημείωσε ότι εκτός από τα λιμάνια υπάρχουν και τα αεροδρόμια, όπως στην Αθήνα και το Καστέλι Ηρακλείου, τα οποία αποτελούν αντικείμενο επενδυτικού και κατασκευαστικού ενδιαφέροντος για την Κίνα.

Λι Κετσιάνγκ: «Μαργαριτάρι της Μεσογείου ο Πειραιάς»

 Ο Λι Κετσιάνγκ σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός τόνισε πως όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση με το χρέος της, η Κίνα δεν δίστασε να τη βοηθήσει, επισημαίνοντας ότι η ασιατική χώρα είναι σταθερός επενδυτής.

«Η φιλία αποδεικνύεται στα δύσκολα και η δική μας φιλία έχει δοκιμαστεί από τον χρόνο και τις δυσκολίες» συνέχισε ο κινέζος πρωθυπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι στην Ελλάδα «οι σκιές της κρίσης διαλύονται σταδιακά και ήδη είναι ορατά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Κλείνοντας, ο Λι Κετσιάνγκ σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, χαρακτήρισε το λιμάνι του Πειραιά «μαργαριτάρι της Μεσογείου» και υπογράμμισε ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά λιμάνια του κόσμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook